Connect with us

Books

Συνέντευξη: Σηφάκης Ιωσήφ για το βιβλίο του “Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο”

Published

on

Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης μίλησε στη Μαρκέλλα Μικέλη, στο Ράδιο Ε103, με αφορμή το νέο του βιβλίο “Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός.

Η κατάθεση ψυχής ενός από τους διαπρεπέστερους Έλληνες στον κόσμο, που θεωρείται ως μια διάνοια της επιστήμης της πληροφορικής. Τιμημένου με το βραβείο Turing, την ανώτατη διάκριση στην πληροφορική. Χάρη σ΄ αυτόν σήμερα τα αεροπλάνα πετάνε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης οι πρωτοποριακές εργασίες του εφαρμόζονται από την Intel, την Microsoft και την Google.

Σηφάκης Ιωσήφ

 • Θέλησα να κτίσω προοδευτικά μια θεώρηση του κόσμου όπου πάντα ξεχωρίζω αυτό για το οποίο μπορώ να μιλώ με κάποιο βαθμό σιγουριάς από αυτό που δεν γνωρίζω.
 • Στόχος μας πρέπει να είναι να σπρώξουμε όσο γίνεται πιο μακριά τα όρια της γνώσης έχοντας όμως επίγνωση των αδυναμιών μας.
 • Πιστεύω ότι είναι επικίνδυνο για τις κοινωνίες μας να αποξενώνονται από τις επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις. Πρέπει να τους δώσουμε τα εφόδια να κρίνουν τουλάχιστον τη σημασία τους και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή τους.
 • Μισώ την ηθικολογία και τις αοριστίες. Νομίζω ότι ακόμα και τα ηθικά προβλήματα έχουν μια τεχνική διάσταση που πρέπει να καταλάβουμε για να ζήσουμε καλύτερα , φυσικά έχοντας πρώτα εντοπίσει τα γνωσιολογικά όρια μιας τέτοιας προσέγγισης.
 • Η επιστημονική και η τεχνική πρόοδος είναι άχρηστες έως και επικίνδυνες για κοινωνίες που είναι ανάξιες να τις διαχειριστούν και να τις κατευθύνουν.
 • Και το πιο τέλειο νομικό σύστημα είναι ατελέσφορο χωρίς την ελεύθερη συμμόρφωση σε ηθικούς κανόνες. Η έλλειψη πνευματικών αξιών δεν αντισταθμίζεται με υλικά αγαθά.
 • Η παρακμή των κοινωνιών μπορεί να κατανοηθεί ως αποδυνάμωση των δομών και των θεσμών που επιτρέπουν τη διαμόρφωση ενός σταθερού αξιακού συστήματος κοινής αποδοχής και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική και ασφαλή κυκλοφορία της πληροφορίας και της γνώσης.
 • Όπως ένα αεροπλάνο δεν είναι πουλί, ένας υπολογιστής δεν είναι ανθρώπινος νους. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς τα δημιουργήματα μπορούν να ξεπεράσουν τη νοημοσύνη των δημιουργών. Όμως ίσως είναι δυνατόν να τη δαμάσουν και να την υποτάξουν. Και αυτό είναι ένα τρομακτικό σενάριο που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ.
 • Ήταν επιθυμία και ευθύνη μου να γράψω για τη σπουδαιότητα της γνώσης ως άυλης οντότητας, ξεχωριστής από τις φυσικές οντότητες, και την ανάγκη κατανόησης των διαδικασιών ανάπτυξης και εφαρμογής της. Να δείξω πώς νέες έννοιες και μοντέλα από την Πληροφορική μάς βοηθούν να εμβαθύνουμε στη λειτουργία της ατομικής και της συλλογικής συνειδητότητας. Πώς οι κάθε είδους δομές που συνθέτουν τις κοινωνίες μας ορίζουν πάνω απ’ όλα πληροφορικά συστήματα, των οποίων η εύρυθμη λειτουργία εξαρτάται από την απρόσκοπτη και έγκαιρη ανταλλαγή αξιόπιστων γνώσεων.
  Ελπίζω το παρόν πόνημα να είναι η απαρχή της μύησης του αναγνώστη στην έννοια της γνώσης, στις πολλαπλές μορφές και χρήσεις της. Να του δώσει τα εφόδια για να δει τον κόσμο μέσα από το γνωσιολογικό πρίσμα, τον γνώμονα για να πράξει σωστά ως άτομο και ως πολίτης. Ι.Σ.

Radio Epsilon 103

Books

Συνέντευξη: Κική Τσιλιγγερίδου για το βιβλίο “Κρύο δέρμα”

Published

on

By

Η Κική Τσιλιγγερίδου μίλησε στη Μαρκέλλα Μικέλη στο Ράδιο Ε103 και στην εκπομπή Αρχίζουν από “Ε” για το νέο της βιβλίο “Κρύο δέρμα” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις BELL.

Σύνοψη του βιβλίου “Κρύο Δέρμα”

Έχει ασυνήθιστα λευκό δέρμα, κόκκινα μαλλιά και τα γυαλιά ηλίου δεν βγαίνουν στιγμή από τα μάτια της. Από την πρώτη στιγμή, στο Βυθισμένος Ουρανός, καταλάβαμε ότι εδώ –σε καμιά περίπτωση– δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη ηρωίδα. Είναι ασυμβίβαστη, πολλές φορές σκληρή, αλλά και ευάλωτη… Στο δεύτερο βιβλίο, Πύρινη Κόλαση, μάς πήρε από το χέρι και μας παρέσυρε σε μια ιστορία φόνων, εκδίκησης και ανατροπών. Μια ιστορία απ’ αυτές που δύσκολα ξεχνάει κανείς. Τώρα, η Στέλλα Άνταμς επιστρέφει για τρίτη και τελευταία φορά. Πίσω από το Κρύο Δέρμα κρύβεται ο μεγαλύτερος εφιάλτης της. Ένας αμείλικτος εχθρός που όλο αυτόν τον καιρό σχεδίαζε προσεκτικά και με κάθε λεπτομέρεια την πιο ψυχρή εκδίκηση…

Η Κική Τσιλιγγερίδου ολοκληρώνει την τριλογία της Στέλλας Άνταμς με τον πιο συναρπαστικά αναπάντεχο τρόπο.

___________

Ενώ η Αθήνα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο πέπλο της πρωτοφανούς παγωνιάς που την έχει καλύψει από άκρη σ’ άκρη, ένας σαδιστικός εκδικητής χωρίς πρόσωπο αναλαμβάνει να απονείμει τις πιο απάνθρωπες ποινές σε όσους ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός ξένου άντρα στην Αχαρνών θα αφήσει ένα αθώο παιδί τραυματισμένο και τρομοκρατημένο, ολομόναχο σε μια άγνωστη, αφιλόξενη, άγρια πόλη –και ευάλωτο σε όλους αυτούς που θα το αναζητούν για να το κάνουν να σωπάσει μια για πάντα.

Όμως εκείνο που περισσότερο από καθετί θα κάνει την καρδιά της αστυνόμου Στέλλας Άνταμς να τρέμει από τη φρίκη είναι η εμφάνιση, με σάρκα και οστά αυτή τη φορά, του μεγαλύτερου εφιάλτη της, ενός εφιάλτη που πια είναι εδώ, στην ίδια της την πόλη, και ζητά επίμονα αίμα, πόνο και εκδίκηση…

Σε μία ανελέητη κούρσα με τον χρόνο, με μόνο της σύμμαχο απέναντι στους γρίφους και τα ερωτηματικά έναν άντρα με γκρίζο παρελθόν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής της: πόσο από τον εαυτό της θα θυσίαζε με τα ίδια της τα χέρια για να φέρει πίσω εκείνους που αγαπά;

Και πόσο μπορεί να πονάει κάτι τέτοιο;

Η τρίτη περιπέτεια της πιο μοντέρνας, αντισυμβατικής και ξεχωριστής εκπροσώπου της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό σας.

Ράδιο Ε103

Continue Reading

Books

Συνέντευξη: Μαρία Τσέκα για το βιβλίο της “Χλόη-Chloe”

Published

on

By

H Μαρία Τσέκα μίλησε στη Μαρκέλλα Μικέλη, στο Ράδιο Ε103 και στην εκπομπή Αρχίζουν από “Ε”, για το δίγλωσσο παραμύθι της “Χλόη-Chloe” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο.

Περιγραφή

Η μικρή Χλόη αγωνιά να φύγει από την αγκαλιά των γονιών της για να εξερευνήσει τον κόσμο και να κάνει καινούργιους φίλους. Η πρώτη της συνάντηση με τα Αστέρια δεν ήταν αυτό που περίμενε… Με τις συμβουλές του καλοσυνάτου Φεγγαριού ξεκινάει ένα αξέχαστο ταξίδι όπου θα γνωρίσει υπέροχα μέρη, με όμορφα ποτάμια και χρυσαφένιες λιμνοθάλασσες. Εκεί θα συναντήσει τα δίδυμα που κάνουν ρίμες, την κυρία Βρεκεκέξ και τον Λεωνίδα τον εγωιστή Γαρίδα. Θα γίνουν άραγε φίλοι της; Θα τη βοηθήσουν στα σχέδια που έχει καταστρώσει; Πρέπει να διαβάσετε την ιστορία της για να το ανακαλύψετε!

Η Χλόη είναι ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, την καλοσύνη, την αποδοχή, τη μοναδικότητα, το θάρρος, τη θέληση να βοηθάμε τους άλλους. Μα πάνω από όλα είναι μια ιστορία που δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να διαθέτεις μια ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ!

Ράδιο Ε103

Continue Reading

Books

«Οικογένεια Μπρίτζερτον»: Τα βιβλία που έγιναν η σειρά-φαινόμενο

Published

on

By

Η σειρά «Μπρίτζερτον» στο Netflix, έχει ανέβει στην κορυφή παγκοσμίως και έχει ρίξει τα φώτα στα βιβλία στα οποία βασίστηκε: Στην εξαιρετική σειρά που περιλαμβάνεται από 8 ιστορικά ρομαντικά μυθιστορήματα της πολυβραβευμένης Julia Quinn. Η επιτυχία της, όμως, μόνο τυχαία δεν είναι και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό μπροστά της.   Οι Μπρίτζερτον έκαναν την εντυπωσιακή τους πρεμιέρα τα Χριστούγεννα και έκτοτε έγιναν θέμα συζήτησης, όχι μόνο για τη ρομαντική πλοκή τους και το αυτοσαρκαστικό χιούμορ τους, αλλά και για τα κοινωνικά ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκε. Ας μιλήσουμε, όμως, με αριθμούς και ας δούμε μερικά από τα επιτεύγματα της σειράς μέχρι στιγμής. Μέσα σε λίγες ημέρες, ανέβηκε στη Νο1 θέση του Netflix όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά σε 76 χώρες, ενώ σε όλες τις χώρες όπου είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα, βρίσκεται σταθερά στο top 10. Την έχουν ξεκινήσει ήδη 63 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλον τον κόσμο καθιστώντας την, την 5η κορυφαία παραγωγή όλων των εποχών του Netflix. Με αυτά τα δεδομένα, ξεπέρασε και την τεράστια επιτυχία του «The Queen’s Gambit», ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά, στοχεύει πολύ ψηλότερα.

Πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν ώστε η Οικογένεια Μπρίτζερτον να συζητηθεί, να αγαπηθεί από τον κόσμο και τελικά να εξελιχθεί σε σειρά-φαινόμενο. Πρώτος και κύριος, όμως, είναι ότι είναι βασισμένη στο βιβλίο Ο Δούκας κι Εκείνη το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Elxis, της κορυφαίας και βραβευμένης συγγραφέως ιστορικών ρομαντικών μυθιστορημάτων, Julia Quinn. H συγγραφέας μέσα σε τέσσερα χρόνια πήρε τρία βραβεία RITA (το πιο αναγνωρισμένο βραβείο ρομαντικής λογοτεχνίας), ενώ είχε μπει πολλές φορές στις λίστες με τα best seller των New York Times. Παράλληλα, μετά την προβολή της σειράς στο Netflix, τα βιβλία της σειράς Οικογένεια Μπρίτζερτον της «εκτινάχτηκαν», πετυχαίνοντας ασύλληπτα ρεκόρ. Το πρώτο βιβλίο, ο Δούκας κι Εκείνη, στο οποίο είναι βασισμένη η σειρά, βρέθηκε ταυτόχρονα στην κορυφή των best sellers των New York Times και στην κορυφή των πωλήσεων στην Amazon -ένα μοναδικό επίτευγμα. Και στις λίστες ακολουθούν τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς τα οποία εξαντλήθηκαν από τα βιβλιοπωλεία σε όλον τον κόσμο και ανατυπώθηκαν αστραπιαία.     Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα, όπου πλέον κυκλοφορούν με 8 νέα εξώφυλλα, που παραπέμπουν τόσο στον χαρακτήρα της σειράς, όσο και στην περίπλοκη, όμορφη και μυστηριώδη ατμόσφαιρα της Εποχής της Αντιβασιλείας, στις αρχές του 19ου αιώνα.   Julia Quinn Τη σειρά του Netflix υπογράφει η Shonda Rhimes, η δημιουργός της επιτυχημένης σειράς «Grey’s Anatomy». Και έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία τόσο στην ιστορική λεπτομέρεια όπου χρειάζεται, όσο και στο να ξεφύγει από την πραγματική ιστορία της Βρετανίας, όπου πάλι χρειάζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαία επιλογή ότι στο καστ των ηθοποιών ηγείται ένας μαύρος Δούκας, γεγονός που αρχικά προκάλεσε συζητήσεις και ορισμένες αντιδράσεις.   Σύντομα, όμως, έγινε αντιληπτή η πρόθεση των παραγωγών και της συγγραφέως που υποστήριξε αυτήν την επιλογή: Σε μια νεανική σειρά σαν τους τους Μπρίτζερτον δεν διακυβεύεται η Ιστορία. Είναι μια ιστορία μυθοπλασίας με σεβασμό στην εποχή, όμως προσαρμοσμένη σε σύγχρονα μηνύματα, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και αποφασισμένη να προβάλλει ιστορίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι, αντί να αποκλείονται. Όλα αυτά, μαζί με τη φανταστική, σκληρή δουλειά όλων των ηθοποιών πάνω στους πολυεπίπεδους χαρακτήρες των βιβλίων, οδήγησαν σε αυτό το υπέροχο και επιτυχημένο αποτέλεσμα, που φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για πολλές σεζόν ακόμα. Και το καλύτερο είναι ότι τα βιβλία υπάρχουν ήδη μεταφρασμένα στα ελληνικά, οπότε όποιος θέλει να καταδυθεί στο σύμπαν τους, μπορεί να το κάνει από τώρα. Τα μυθιστορήματα της Julia Quinn διακατέχονται από ρομαντισμό, πάθος, χιούμορ, και όλα αυτά με μια σύγχρονη φεμινιστική ματιά που σπάει κοινωνικά στερεότυπα και προκαλεί συζητήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Julia Quinn έχει τον άτυπο τίτλο της σύγχρονης Τζέιν Ώστεν, και ακριβώς αυτό θυμίζει η περίτεχνη οκταλογία της: Μια πανέμορφη, μοντέρνα εκδοχή του Περηφάνεια και Προκατάληψη.

 

Τα βιβλία της σειράς:

1. Ο Δούκας και εκείνη

2. Ο ιππότης που αγάπησε

3. Παραμυθένια πρόταση

4. Ο ρομαντικός κύριος Μπρίτζερτον

5. Αιώνια δικός σου

6. Μαγεμένη καρδιά

7. Το φιλί σου μόνο

8. Και ζήσαν αυτοί καλύτερα  

Τα βιβλία της σειράς «Οικογένεια Μπρίτζερτον» είναι διαθέσιμα από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Πηγή: www.lifo.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)