Connect with us

Health

H βιταμίνη D μπορεί να βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Published

on

Οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα.. Ετσι, πληθαίνουν εκείνοι που διερωτώνται εάν, μέχρι να κάνουμε το εμβόλιο, θα πρέπει να τη λαμβάνουμε προληπτικά .

Τον γρίφο για τα οφέλη που παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα η βιταμίνη D, ώστε να καταπολεμά καλύτερα τον κορονοϊό, προσπαθούν εδώ και μήνες να λύσουν επιστήμονες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για τη βιταμίνη που συντίθεται στον οργανισμό μας από την έκθεση στον ήλιο ή μπορούμε να τη λάβουμε με συμπληρώματα διατροφής. Στη Βρετανία, σε νοσοκομεία του Νιούκαστλ, σε όσους ασθενείς βρέθηκε ότι είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης D, χορηγήθηκαν εξαιρετικά υψηλές δόσεις, που ήταν έως και 750 μεγαλύτερες από την συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Endocrinology τον Ιούλιο, από τους 134 ασθενείς που είχαν λάβει τη βιταμίνη, οι 94 είχαν λάβει εξιτήριο, οι 16 είχαν αποβιώσει και οι 24 συνέχιζαν να νοσηλεύονται. Αν και το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό για να συσχετίσουν οι γιατροί την ανεπάρκεια της βιταμίνης με τα ποσοστά επιβίωσης από τη λοίμωξη Covid-19, μόνο οι τρεις από τους θανόντες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Μελέτη που έγινε σε 66 άτομα σε γηροκομείο της Γαλλίας και επικαλείται ο Guardian, κατέδειξε ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σχετίζεται με λιγότερο σοβαρή νόσηση από τη λοίμωξη Covid-19 και με μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης.

Σε έτερη μελέτη που έγινε στη Νότια Κορέα, φάνηκε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει και την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός. Προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης που έγινε και στο νοσοκομείο Queen Elizabeth και του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ισημερινό έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την Covid-19, αν και η Βραζιλία και η Ινδία αποτελούν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι σε αυτές τις χώρες ο λαός έχει σκουρόχρωμο δέρμα, που δεν επιτρέπει στον ήλιο να διαπεράσει την κατώτερη στοιβάδα του δέρματος και να συνθέσει βιταμίνη D.

Αλλη μελέτη που έκαναν ειδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συνδυασμού βιταμίνης D, μαγνησίου και βιταμίνης Β12, συνδέεται με σημαντική βελτίωση σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα της Covid. Σύμφωνα με τον Guardian και άλλες μελέτες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, εκτός από μία έρευνα που έγινε στην Ισπανία, η οποία πλησίασε σχεδόν στο ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αυξημένου ποσοστού θανάτου. Σε αυτή τη μελέτη σε 50 ασθενείς με κορονοϊό χορηγήθηκε υψηλή δόση βιταμίνης D,  ενώ σε ακόμη 26 δεν δόθηκε καμία συμπληρωματική θρεπτική ουσία. Οι μισοί από τους ασθενείς που δεν έλαβαν βιταμίνη D μπήκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή του. Αντίθετα, μόνο ένας από τους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ, ωστόσο κι αυτός, λίγο αργότερα, έλαβε εξιτήριο.

Μιλώντας στον Guardian, o Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην υπουργός για το Brexit, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μπόρις θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην υγεία του ανοσοποιητικού. «Η Covid σε σκοτώνει εάν έχεις αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γι’ αυτό η βιταμίνη D θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως μέχρι να γίνουν τα εμβόλια», σχολιάζει ο ίδιος. Σε μελέτες έχει φανεί ότι η βιταμίνη D «παίζει κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερη έλλειψη βιταμίνης D. Δεν έχουν επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό», εξηγεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η βιταμίνη Κ

Σε άλλη μελέτη, φαίνεται ότι η έλλειψη μιας άλλης βιταμίνης, της Κ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη Κ προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο συμπληρωμάτων που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη καταπολέμηση της νόσου. Η πρόσφατη έρευνα διεξήχθη στη Δανία, αλλά προς το παρόν έχει προδημοσιευθεί στην επιστημονική πλατφόρμα medrvix. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα βιταμίνης Κ σε 138 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 με εκείνα από 140 υγιείς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι νοσηλεύτηκαν με Covid-19 είχαν επίπεδα βιταμίνης Κ που ήταν κατά μέσο όρο στο ήμισυ των αντιστοίχων της υγιούς ομάδας. Επιπλέον, 43 συμμετέχοντες που πέθαναν από τον κορονοϊό είχαν επίπεδα βιταμίνης Κ που ήταν ακόμη χαμηλότερα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η βιταμίνη Κ βοηθά τον οργανισμό διατηρεί υγιή αιμοφόρα αγγεία. Επίσης ενεργοποιεί ένζυμα που βοηθούν στην προστασία του πνευμονικού ιστού. Ως γνωστόν, οι πνεύμονες επηρεάζονται σοβαρά από την Covid-19, ενώ τα αγγεία πλήττονται από θρόμβους που προκαλεί η νόσος.

Πηγή: Protagon.gr

Health

Νέο σποτ για τον εμβολιασμό από το ζεύγος «Κοκοβίκου» (video)

Published

on

By

«Το ραντεβού για εμβολιασμό είναι ραντεβού ζωής. Νοιαζόμαστε, προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε».

Αυτό αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα social media με ένα σποτ όπου πρωταγωνιστούν οι αγαπημένοι ηθοποιοί Γιώργος Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Στο σχετικό βίντεο, βλέπουμε το εμβληματικό «ζεύγος Κοκοβίκου» από το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» να ετοιμάζεται για να πάει να κάνει τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο «Αντωνάκης» και η «Ελένη» φορούν τη μάσκα τους και δίνουν ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς αγκαλιές και φιλιά. «Την επόμενη φορά», αναφέρει η «κυρία Ελένη».

πηγή: bovary.gr

Continue Reading

Health

Μια μάσκα δεν είναι αρκετή…

Published

on

By

Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης.

Τη στιγμή που όλα δείχνουν παράταση του lockdown, ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης υποστήριξε ότι το lockdown που είναι σε ισχύ στην Αττική είναι ημιτελές, καθώς λειτουργούν κανονικά, μεταξύ άλλων, εργοστάσια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επιχειρήσεις.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Δρ Παυλάκης χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη, τέτοια απόφαση ως «τρέλα» και σημείωσε ότι δεν πρέπει «κατά κανένα τρόπο να αφήσουμε τα νοσοκομεία της Αττικής να αποτύχουν. Θα έχουν μεγάλη πίεσης τις προσεχείς ημέρες, η σκέψη μου είναι μαζί τους, πρέπει να αντέξουν». Ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι πασιφανές ότι πρέπει να επεκταθεί το lockdown, παρότι η Ελλάδα «τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες».

«Δεν είναι αρκετή πια μια μάσκα και το πλύσιμο των χεριών, οι μεταλλάξεις μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Παυλάκης είπε ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε «τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα, από χώρες γύρω μας και να πούμε ότι πρέπει να σεβαστούμε αυτό το φυσικό φαινόμενο, την πανδημία, όπως ένα σεισμό, όπως κάθε άλλη φυσική καταστροφή».

Ο Δρ Παυλάκης τόνισε ότι «θα πρέπει να το πάρουν όλοι πολύ σοβαρά. Βρισκόμαστε ήδη σε μια διαφορετική κατάσταση. Χειμώνας με κρύο και ξηρό καιρό. Αυτό επιτείνει τις ιδιότητες του ιού να μολύνει ευκολότερα» και προσέθεσε:

«Δυστυχώς βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του κοροναϊού που μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες, όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι κάτι που αναμέναμε οι μεταλλάξεις. Πολλοί από εμάς δεν περιμέναμε να έρθουν τόσο γρήγορα και να είναι τόσο καλύτερες στη μετάδοση και στα προβλήματα που δημιουργούν. Αυτό που νομίζαμε ότι μια μασκούλα είναι αρκετή για μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή το λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας δεν ισχύει πια. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σημαντική προστασία, γι’ αυτό φωνάζαμε για καλύτερες μάσκες».

Παυλάκης: Βασιλεύουν τα καινούρια στελέχη του κοροναϊού

Για να υποστηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό, ο Δρ Γιώργος Παυλάκης έφερε το εξής παράδειγμα: «Επιδημία γρίπης δεν υπάρχει φέτος. Πλένοντας χέρια και φορώντας μια μάσκα είναι αρκετό για το ιό της γρίπης. Δυστυχώς, δεν είναι αρκετό για τον κοροναϊό, δεν είναι αρκετό για τα νέα στελέχη που μεταδίδονται πιο γρήγορα, μένουν περισσότερο στο σώμα, παράγουν περισσότερο ιό, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ο Δρ Παυλάκης υπογράμμισε στο OPEN ότι «τα καινούρια στελέχη του κοροναϊού βασιλεύουν ήδη και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Από εκεί που οι άνθρωποι ήταν συνηθισμένοι σε ένα τρόπο ζωής και λειτουργίας σε αυτή την καραντίνα, την ημιτελή καραντίνα, τώρα θα διαπιστωθεί ότι αυτή συμπεριφορά δεν αρκεί. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί».

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr

Continue Reading

Health

Έρευνα: Σχεδόν 1 στους 3 ασθενείς με κορονοϊό έχει συμπτώματα ακόμη και 9 μήνες μετά

Published

on

By

Συμπτώματα του κορονοϊού, όπως κόπωση, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης ή γεύσης και πόνοι στους μυς, μπορούν να επιμένουν για απρόσμενα πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, καμία φορά ακόμη και σε νέους που πέρασαν σχετικά ήπια τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ένας στους τρεις ασθενείς έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες, όπως δείχνει η έρευνα, η οποία, παρά το μικρό δείγμα της, είναι μία από αυτές με το μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε ασθενείς Covid-19.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, μελέτησαν 177 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 48 ετών, εκ των οποίων οι 16 (το 9%) είχαν νοσηλευθεί και οι 161 δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Μολονότι τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν πια συμπτώματα τρεις έως εννέα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 16% ανέφεραν ένα ή δύο επίμονα συμπτώματα και το 14% τουλάχιστον τρία συμπτώματα διαρκείας. Το 33% των ασθενών που πέρασαν ήπια την Covid-19 και το 31% όσων νοσηλεύθηκαν, ανέφεραν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση. Επίμονα συμπτώματα εμφάνισαν το 27% των ασθενών 18-39 ετών, το 30% των ασθενών 40-64 ετών και το 43% εκείνων άνω των 65 ετών.

Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα μήνες, είναι η κόπωση και η απώλεια όσφρησης/γεύσης (από 14%). Περίπου το 5% των ασθενών έχουν επίμονους πονοκέφαλους ή δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους. ‘Αλλα λιγότερο συχνά επίμονα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διάρροια, οι κρυάδες, οι εφιδρώσεις κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο ieidiseis.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)