Connect with us

Education

Πανελλήνιες 2021

Published

on

Photo: Shutterstock

Την μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στις εξετάσεις του καλοκαιριού ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το θέμα αφορά τις εκατοντάδες οικογένειες υποψηφίων για τα ΑΕΙ της χώρας που προετοιμάζονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω Διαδικτύου σε δύσκολες συνθήκες.

Οι μόνες αλλαγές που διαπιστώνονται στην νέα υλη των πανελλαδικών σε σχέση με την περυσινή περικοπή της, αφορούν το μάθημα της Ιστορίας και των Μαθηματικων. Στην Ιστορία η περικοπή της ύλης είναι η μισή σε σχέση με εκείνη που περικόπηκε πέρυσι και στα Μαθηματικα επίσης «επιστρέφουν» μερικά κεφαλαία στις πανελλαδικες που πέρυσι είχαν περικοπεί. Στα αλλά μαθήματα η περικοπή της ύλης είναι η ίδια με την περυσινη

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η εξεταστέα ύλη που προέκυψε μετά τις μειώσεις, δεν είναι ίδια με την περυσινή και σε γενικές γραμμές, οι περικοπές που έγιναν στην ύλη των μαθημάτων ανέρχονται σε ποσοστά 20% με 25% της αρχικής εξεταστέας ύλης.

Οι περικοπές έγιναν «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση», αναφέρεται από το υπουργείο.

Η μείωση της εξεταστέας ύλης για τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας, αποτελεί απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και αποτέλεσμα σχετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αφορά στην εξεταστέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και της Δ΄ τάξης των λυκείων των ενιαίων ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων-λυκείων (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) για το σχολικό έτος 2020-21.

«Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Οι υπουργικές αποφάσεις με την αναλυτική εξεταστέα ύλη ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr.

Όλες οι αλλαγές ανά μάθημα παρατίθενται παρακάτω στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας.

Education

Οι 5 εκκρεμότητες των Πανελλαδικών

Published

on

By

Μάρνυ Παπαματθαίου

Με πέντε εκκρεμότητες πριν από την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων βρίσκει η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές του Πάσχα την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Παράλληλα, τα σχολεία στο σύνολό τους ανοίγουν στις 10 του μήνα. Η προετοιμασία της φετινής εξεταστικής διαδικασίας συνδυάζεται με την προετοιμασία για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, που θα κάνουν διά ζώσης μαθήματα για έναν μήνα μόνο, πριν κλείσουν για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Ετσι, με χιλιάδες νέους και νέες να διανύουν τα τελευταία εκπαιδευτικά μίλια του δρόμου τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκινούν στις 14 Ιουνίου, παραμένουν πέντε εκκρεμότητες που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία πριν από την έναρξή τους. Και συγκεκριμένα:

  1. Η επίσημη ανακοίνωση των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή και τμήμα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Βέβαια, είναι προφανές ότι οι περιζήτητες σχολές της χώρας θα ορίσουν την ανώτερη τιμή της (1,20) και οι λιγότερο δημοφιλείς την κατώτερη (0,80), ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των ποσοστών που επέλεξαν τα ανώτατα ιδρύματα δεν έχει γίνει ακόμη από το υπουργείο Παιδείας. Οπως είναι γνωστό, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Οι συντελεστές αυτοί θα κυμαίνονται από 0,80-1,20. Αν για παράδειγμα ο μέσος όρος των βαθμολογιών των υποψηφίων ενός πεδίου είναι 11,56, η ελάχιστη βαθμολογία που απαιτείται, αν ο συντελεστής εισαγωγής είναι λ.χ. 0,80, θα είναι 11.560 x 0,80 = 9.248 μόρια. Επομένως στη σχολή αυτή δεν μπορεί να εισαχθεί κανένας με λιγότερα μόρια.

READ MORE: IN.GR

Continue Reading

Education

Μαρία Μοντεσσόρι: Φορέας και υπέρμαχος μιας νέας αγωγής

Published

on

By

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

Η διάσημη παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαΐου 1952.

Στις 6 Μαΐου 1952 έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοντεσσόρι (Maria Montessori), η διάσημη ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός που κατόρθωσε να αλλάξει την κουλτούρα της εκπαίδευσης, την αντίληψη της παγκόσμιας κοινότητας για την όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Μοντεσσόρι υπήρξε φορέας πρωτοποριακών εκπαιδευτικών ιδεών, υπέρμαχος μιας νέας αγωγής, που τασσόταν υπέρ της ελευθερίας στην έκφραση, της δυνατότητας του παιδιού να διδάσκεται μόνο του, της ουσιαστικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον διδάσκοντα και τον διδασκόμενο.

Θεμέλιος λίθος του παιδαγωγικού συστήματος που φέρει το όνομά της είναι η πίστη στη δημιουργική ικανότητα των παιδιών, στην έφεσή τους για μάθηση και στο δικαίωμα ενός εκάστου εξ αυτών να αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

διαβάστε περισσότερα στο in.gr

Continue Reading

Education

My1821•Το δικό μου 1821: Η διαδραστική πλατφόρμα για τις βάσεις, την εξέλιξη και την ταυτότητά μας

Published

on

By

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση είναι μια καλή αφορμή για νέα ανάλυση των ιστορικών γεγονότων ή ακόμα και εορτασμούς πάσης φύσεως. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Ελληνική επανάσταση του 1821 και όλα τα γεγονότα εκείνης της εποχής, το my1821.gr είναι μια πολύ αξιόλογη πλατφόρμα!

Η Brainfood Εκδοτική, η εταιρεία που εκδίδει στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων) το All About Historyτο μεγαλύτερο περιοδικό ιστορίας στον κόσμο, με την ομάδα που επιμελήθηκε μεγάλα εκδοτικά project όπως το «Εμείς οι Έλληνες», «Μεγάλοι Έλληνες», «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (στη δημοτική γλώσσα) κ.α., και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά δίκτυα από websites (www.brainfoodmedia.gr), παρουσιάζει το my1821.gr, ένα project που ξεκινάει από τη χρονιά-ορόσημο του 1821, ως αφετηρία δημιουργίας του κράτους που ξεκίνησε στον χώρο μιας από τις πιο φτωχές (τότε) περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εξελίχθηκε στο σημερινό που, παρά τις επιμέρους κρίσεις, είναι μέλος των μεγαλύτερων συμμαχιών και οργανισμών.

Δεκάδες ιστορικοί, γλωσσολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες, άνθρωποι των Τεχνών, συγγραφείς, οικονομολόγοι, νομικοί, με τη βοήθεια της Brainfood και της ελληνικής εκδοτικής ομάδας του All About History, θαφιλοξενούνται καθημερινά στον ιστότοπο my1821.gr, με πρωτότυπα κείμενα και συνεντεύξεις που θα καλύψουν την ανάγκη μας να δούμε για πρώτη φορά σφαιρικά το πώς επηρέασαν οι βάσεις αυτές του 19ου αιώνα, τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Έλληνα και του σύγχρονου κράτους.

Από τα μέσα Μαρτίου του 2021 και μέχρι το τέλος της χρονιάς, το my1821.gr θα αποτελέσει μια μεγάλη, διαδραστική πλατφόρμα, με δεκάδες κείμενα, ψηφοφορίες, online συζητήσεις, podcast και εκτεταμένη προβολή από όλο το δίκτυο της Brainfood Media, και όχι μόνο. Γιατί δίπλα στις απόψεις, τις αναλύσεις, τις διηγήσεις και τις συνεντεύξεις, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι απόψεις των αναγνωστών πάνω στα θέματα-ζητήματα που ανοίγονται. Πολλά από αυτά, θα αρχίσετε να τα βλέπετε εδώ τις επόμενες μέρες. Αλλά και μετά το τέλος της χρονιάς, η παρακαταθήκη αυτή θα εξελιχθεί στο επόμενο, ακόμα πιο ενδιαφέρον project…

Μπες στο my1821.gr και κάνε Like στο Το δικό μου 1821

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)