Connect with us

Education

Πανελλήνιες 2021

Published

on

Photo: Shutterstock

Την μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στις εξετάσεις του καλοκαιριού ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το θέμα αφορά τις εκατοντάδες οικογένειες υποψηφίων για τα ΑΕΙ της χώρας που προετοιμάζονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω Διαδικτύου σε δύσκολες συνθήκες.

Οι μόνες αλλαγές που διαπιστώνονται στην νέα υλη των πανελλαδικών σε σχέση με την περυσινή περικοπή της, αφορούν το μάθημα της Ιστορίας και των Μαθηματικων. Στην Ιστορία η περικοπή της ύλης είναι η μισή σε σχέση με εκείνη που περικόπηκε πέρυσι και στα Μαθηματικα επίσης «επιστρέφουν» μερικά κεφαλαία στις πανελλαδικες που πέρυσι είχαν περικοπεί. Στα αλλά μαθήματα η περικοπή της ύλης είναι η ίδια με την περυσινη

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η εξεταστέα ύλη που προέκυψε μετά τις μειώσεις, δεν είναι ίδια με την περυσινή και σε γενικές γραμμές, οι περικοπές που έγιναν στην ύλη των μαθημάτων ανέρχονται σε ποσοστά 20% με 25% της αρχικής εξεταστέας ύλης.

Οι περικοπές έγιναν «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση», αναφέρεται από το υπουργείο.

Η μείωση της εξεταστέας ύλης για τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας, αποτελεί απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και αποτέλεσμα σχετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αφορά στην εξεταστέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και της Δ΄ τάξης των λυκείων των ενιαίων ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων-λυκείων (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) για το σχολικό έτος 2020-21.

«Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Οι υπουργικές αποφάσεις με την αναλυτική εξεταστέα ύλη ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr.

Όλες οι αλλαγές ανά μάθημα παρατίθενται παρακάτω στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας.

Education

Μπάχαλο και ασέβεια: Το Υπ. Παιδείας και τα “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”, που έμειναν στο κρύο

Published

on

By

Η έλλειψη ενσυναίσθησης από το Υπουργείο Παιδείας προκάλεσε οργή γονέων και διδασκόντων στο ειδικό δημοτικό σχολείο Αμαρουσίου μετά από πρωτοφανή ταλαιπωρία μέσα στο κρύο.

Ολοι ξέρουμε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα …ενδοσυνεννόησης. Ακόμα και έτσι όμως, το μπάχαλο που έλαβε χώρα στο ειδικό δημοτικό σχολείο Αμαρουσίου την Πέμπτη δεν έχει προηγούμενο.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Continue Reading

Education

Αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) από μαθητές και φοιτητές

Published

on

By

Με την ακριβή ημερομηνία να παραμένει άγνωστη, σε αναμονή είναι οι δικαιούχοι που μπορούν να προχωρήσουν στην απόκτηση voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tabletlaptopdesktop) από μαθητές και φοιτητές. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τέλη Φεβρουαρίου με τη χρήση της να είναι απλή καθώς δεν θα απαιτεί από τον χρήστη ούτε καν την αποστολή αίτησης, αφού θα είναι στοχευμένη και θα αφορά μόνο τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα οκάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα ελέγχει εάν δικαιούται ή όχι το κουπόνι. Η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας δε θα απαιτεί καν την ανάρτηση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους, καθώς τα στοιχεία τους θα υπάρχουν ήδη σ’ αυτήν αφού η λειτουργία της θα είναι απολύτως αυτοματοποιημένη και στοχευμένη. Οι δικαιούχοι με την απλή εισαγωγή των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα έχει δύο επιλογές, είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν του voucher, θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑστην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, αλλά αντ΄αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας. Αυτοί αποτελούν ένα ποσοστό περίπου 10% και η προσπάθεια που γίνεται αυτήν την περίοδο από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» που έχει αναλάβει το έργο, είναι να ετοιμαστούν πλήρως οι διαλειτουργικότητες του συστήματος ώστε να εμφανίζονται και οι συγκεκριμένοι αυτόματα στην κατηγορία των δικαιούχων και να μην απορρίπτονται.

Βάσει των στοιχείων που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων του προγράμματος με προυπολογισμό 112 εκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και βοήθεια (help desk), για όσους χρειάζονται παραπάνω οδηγίες και ειδικές πληροφορίες ώστε να μπουν στην πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δικαιούχοι του voucher με παραδείγματα

  • Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

Education

Βουλή: Με τις ψήφους ΝΔ-Ελληνικής Λύσης πέρασε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Published

on

By

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με τις 166 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης και 132 ψήφους κατά υπερψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προώθησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί κόντρα για την Παιδεία, με τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετούνται στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια υπερασπίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για “δροσερή πνοή Δημοκρατίας” απέναντι στον καπνό των μολότωφ, πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και για επαναφορά της ομαλότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

“Στα πανεπιστήμια μπαίνει η Δημοκρατία όχι η Αστυνομία” υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επένδυσε ιδιαίτερα πολιτικά στον παράγοντα του νόμου και τάξης στα ΑΕΙ.

“Δίνουμε το πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους” υποστήριξε επίσης και υπερασπίστηκε το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, λέγοντας: “Οι σχολές κλείνουν την πόρτα στη βία και ανοίγουν την πόρτα στην ελευθερία”.

Η κυβέρνηση κάνει μια προκλητική επιλογή εγκαθιδρύοντας την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια προκειμένου να καλύψει ότι το νομοσχέδιο για την παιδεία επιδιώκει να κατευθύνει φοιτητές στα ιδιωτικά κολλέγια με τη περικοπή των εισακτέων, ανέφερε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, συγκρίνοντας μάλιστα την λογική της κυβέρνηση με την αντίληψη της «alt right» του Ντόναλντ Τράμπ

Στόχος του νομοσχεδίου για την παιδεία είναι να υλοποιηθεί ένα συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες κολλεγίων τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «φέρνετε και ένα νομοσχέδιο για να ολοκληρώσετε ένα πολύ σημαντικό δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων.Να αφήνετε πάνω από 24.000 μαθητές κάθε χρόνο εκτός ΑΕΙ ώστε να μεγαλώσετε τη δεξαμενή της πελατείας τους. Και για να κρύψετε επιμελώς από τη δημόσια συζήτηση, επιλέγετε να ανοίξετε μια άλλη παράλληλη συζήτηση (σ.σ για την ανομία στα πανεπιστήμια) , πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που ουδώλως όμως σας ενδιαφέρει να λύσετε. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από την ακραία, τη προκλητικά επικίνδυνη λύση που επιχειρείτε να δώσετε, να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι κέντρα ανομίας «μπορεί να στείλει όσους αστυνομικούς χρειάζεται» αφού έχει αλλάξει η νομοθεσία για το άσυλο αναρωτώμενος «γιατί δεν το κάνατε ως τώρα». Με βάση αυτό επισήμανε ότι η εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει άλλους στόχους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «ποιος θεσμός στην Ελλάδα, τράπεζες, υπουργεία κλπ, έχει ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εγκατεστημένες εντός των υπηρεσιών του για να έχουν και τα πανεπιστήμια; Αν είναι ετσι να στήσουμε αστυνομικά τμήματα παντού. Και στα γήπεδα και στις τράπεζες, παντού». Μάλιστα σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «βιασμών στα πανεπιστήμια» αναρωτήθηκε «μήπως μπερδεύετε τα πανεπιστήμια με το Εθνικό Θέατρο» αναφερόμενος εμμέσως στις αναφορές για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημήτρη Λιγνάδη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει εναντίον του.

Πηγή: news247.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)