Connect with us

Events

22η Γιορτή Ρυζιού στον Προβατά

Published

on

με τη συνδιοργάνωση της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.

Η 22η Γιορτή Ρυζιού και αγροτικών προϊόντων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:00 μ.μ. στην Κοινότητα του Προβατά. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός σύλλογος Προβατά ” Ο Φωτοδότης”, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) , η Κοινότητα Προβατά και ο Σύλλογος Γυναικών “ΟΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ”.

Πρόκειται για μια εκδήλωση θεσμό, που αποσκοπεί στην προώθηση του προϊόντος με την καλλιέργεια του οποίου ασχολούνται οι κάτοικοι της περιοχής.

Στο πλαίσιο της γιορτής θα παρουσιαστούν τα προϊόντα με κύριο συστατικό το ρύζι, όπως ρυζόπιτες, ρυζόγαλα κ.α., ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Μπαφραίων “Ηλίας Πάνου”, η Χορευτική ομάδα γυναικών Προβατά αλλά και το παιδικό τμήμα , θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.

Επίσης στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Χορωδίες της Θρακικής Εστίας Σερρών, των Καλών Δέντρων και του Προβατά.

Το γλέντι θα κορυφωθεί με την ορχήστρα του Νίκου Παπαδημητρίου και το μουσικό θρακιώτικο σχήμα ” ΟΔΡΥΣΕΣ”.

Σε περίπτωση βροχής η Γιορτή θα μεταφερθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Προβατά.

Events

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ-ΚΑΒΑΛΑΣ 2023 «Μαζί!»

Published

on

By

Σέρρες, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023,  09:00 – 13:00

στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Τοπικός Σύνδεσμος Σερρών-Καβάλας) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών), την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, τον Δήμο Σερρών, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, το Εικαστικό Εργαστήριο ΑΡΤΙΟ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., τη μη κυβερνητική οργάνωση «SolidarityNow» και το Σωματείο «Σερραίων Πολιτεία», οργανώνει Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης με τίτλο “Μαζί!, στις Σέρρες τη Παρασκευή 12 Μαΐου 2023ώρα 09:00 -13:00 στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Το Φεστιβάλ “Μαζί” 2023 περιλαμβάνει
α) παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα,
β) βιωματικά εργαστήρια για παιδιά

Παίρνουν μέρος 250 μαθητές/μαθήτριες από 9 σχολεία & φορείς:

  • Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
  • Δημοτικό Σχολείο Ποντισμένου Σερρών,
  • Γυμνάσιο Σκουτάρεως Σερρών,
  • 7ο Γυμνάσιο Καβάλας,
  • ΕΕΕΕΚ Σερρών
  • Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών

Οι μαθητές της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων φοιτούν στα ακόλουθα σχολεία: 2ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 3ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 5ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 6ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 13ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 15ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 20ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 6ο Γυμνάσιο Σερρών, Γυμνάσιο Λευκώνα, Γυμνάσιο Σκουτάρεως, ΓΕΛ Σκουτάρεως, 3ο ΓΕΛ Σερρών.

Στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί & εικαστικοί: Αλεξίου Γιώτα, Βαφειάδης Βασίλης, Γερμανού Γεωργία, Γκάκου Αικατερίνη, Γκάκου Βασιλεία, Καζινάρη Άννα, Μανωλάκη Ελένη, Πλάκα Αγλαΐα, Σαββίδου Αικατερίνη, Σκοπιανού Ευδοκία, Στέφου Ειρήνη, Τρικκαλιώτη Ειρήνη, Βαφειάδου Άννα, Τάνσαρλης Γιώργος, Τζελέπη Αναστασία, Μακινατζής Θωμάς, Δανιηλίδης Δημήτρης, Χατζητόλιου Θωμαή

Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων: Στεφάνου Πασχάλης, Αγοραστός Κώστας, Σιδηροπούλου Ζωή, Κούλικας Πέτρος.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών/προσφύγων: Λεοντής Βασίλειος, Μιτσικάρη Ελένη, Σουλικτσίδου Ζωή, Καρανικόλα Κατερίνα, Γεωργαντζέλη Νίκη, Γιαννακίδης Δημήτρης, Γεωργοπούλου Ευσταθία, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Κυρλιέ – Χρυσουλίδου Στεφανία, Τζαφέρη Βασιλική, Μακρή Κωνσταντίνα, Γκουτνέτσιος Χρήστος, Πεχλιβανίδου Δήμητρα, Κλιφοπούλου Μαγδαληνή, Μαυρίκου Ζωή, Γιαννουλάκη Χρύσα, Τοπάλη Ζωή, Λιάκου Ευροσύνη.


Το Μαθητικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2023 με τίτλο “Μαζί!” πραγματοποιείται στις Σέρρες για τρίτη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες θεματικές. 

Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων, δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάζονται πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την  κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.


Ευχαριστίες: στο  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Ξενάκη για την παραχώρηση των χώρων


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Τοπικός Σύνδεσμος Σερρών-Καβάλας
Συντονισμός: Γιάννης Πούλιος

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr


Συνεργασίες:
 Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, Δήμος Σερρών, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, Εικαστικό Εργαστήριο ΑΡΤΙΟ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. , Μη κυβερνητική οργάνωση «SolidarityNow», Σωματείο «Σερραίων Πολιτεία»


ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ 2023 «Μαζί!»

5 – 29 Μαΐου2023

Για ένατη συνεχή χρονιά, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων, μουσεία και άλλους φορείς διοργανώνουν μαθητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ – γιορτές καλλιτεχνικής δράσης σε 14 πόλεις της χώρας.

Από τις 5 έως τις 29 Μαΐου 2023, περισσότεροι από 1.500 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 150 σχολεία θα λάβουν μέρος σε  16 μαθητικά φεστιβάλ συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και δρώμενα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και δουλεύοντας από κοινού με στόχο να τιμήσουν με μία μεγάλη γιορτή τη συμπερίληψη, την αρμονική συνύπαρξη και το «Μαζί».

Σκοπός των φεστιβάλ είναι να συναντηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους θεατροπαιδαγωγούς και τους γονείς σε μια μεγάλη γιορτή χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, για να παίξουν, να συν-ομιλήσουν, να απολαύσουν τις δημιουργίες ο ένας του άλλου.  

Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε Αθήνα, Ηγουμενίτσα, Ζάκυνθο Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα,  Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Σέρρες, Τρίκαλα και Τρίπολη   Για σχολεία από άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού θα υπάρξει και διαδικτυακή γιορτή!

Στις διοργανώσεις 2023 θα λάβουν μέρος σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Kι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και σχολεία ή ομάδες νέων που υλοποίησαν ανάλογα καλλιτεχνικά προγράμματα κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Continue Reading

Events

Ψηφίζω ΜΑΜΑ! 11η Γιορτή Μητέρας

Published

on

By

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 από τις 10:00 έως τις 13:00 στην Πλατεία Κρονίου οι μανούλες γιορτάζουν και τα παιδάκια διασκεδάζουν με μουσική, χειροτεχνίες, messy play, bazaar, photobooth και γλυκίσματα σας περιμένουν. 

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 από τις 10:00 έως τις 13:00 στην Πλατεία Κρονίου οι μανούλες γιορτάζουν και τα παιδάκια διασκεδάζουν με μουσική, χειροτεχνίες, messy play, bazaar, photobooth και γλυκίσματα σας περιμένουν. 

          Για 11η χρονιά και με σύνθημα “Ψηφίζω Μαμά!” ψηφίζουμε τις καλύτερες ατάκες που λένε οι μαμάδες στα παιδία τους σε μια διαφορετική ψηφοφορία.

          Η βοηθός μητρότητας Μαρία Σιγκιρίδου μας ενημερώνει για τη συναισθηματικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία, τo Eager Chick Early Learning και η Μαριάνθη Ορολογά μας μυήει στον κόσμο του messy play, ο Κόσμος της Σοφίας με τη Σοφία Χαραλάμπους θα μας γεμίσους νότες χαράς. Θα φωτογραφηθούμε στο photobooth της Φιλίτσας Γκόβρανου και του Δημήτρη Μπραϊκίδη, θα χορέψουμε με μουσικές του DJ Memtsas και θα κεραστούμε με γλυκίσματα από το Εύα Μαρί και τον Βασάκη.

          Τα έσοδα του bazzar θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό βοηθώντας μια οικογένεια της πόλης μας.

          Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας που μας στηρίζουν και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής!

Για το Σύλλογο «Σερραίες Μανούλες»

Η Πρόεδρος – Βασιλική Πέτσα                                   

Η Γραμματέας – Λίνα Ζουριδάκη      

facebook page: Σύλλογος “Σερραίες Μανούλες”         

Continue Reading

Events

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Γεωργίου Νέου Σουλίου

Published

on

By

Η επιτροπή του Ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου του Νέου Σουλίου, η Τ.Κ. Νέου Σουλίου & ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, σας προσκαλούν στην Ιερά Πανήγυρις Αγίου Γεωργίου Νέου Σουλίου. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου, ανήμερα της εορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, σας περιμένουμε όλους στον προαύλιο χώρου του Ιερού περεκκλησίου. Στο διήμερο πανηγύρι του Αϊ Γιώργη του Νέου Σουλίου, θρησκευτικού – λατρευτικού χαρακτήρα, ταυτόχρονα συμποσιακό μιμούμενο αρχαϊκών τύπων έθιμα, ανάμεσα στην περιφορά των εικονισμάτων, διάφορων αγωνισμάτων, απόλαυσης παραδοσιακού φαγητού, τραγουδιού και χορού λαμβάνει χώρα το έθιμο της δρακοκτονίας.

Ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) και αφού την παραμονή, μετά τον εσπερινό έχει ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακά όργανα, ζουρνάδες και νταούλια και τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους κόσμου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, γίνεται πάνδημος εκκλησιασμός στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (όπου παλαιότερα υπήρχε το κοιμητήριο του χωριού). Ακολουθεί στον προαύλιο χώρο Αγιασμός των εικόνων μπροστά στην εικόνα του Αγίου με συνοδεία άλλων εικονισμάτων, με τα λάβαρα και τα σπαλέτα στολισμένα με πολύχρωμες μαντήλες και άνθη πασχαλιάς.

Στην συνέχεια ακολουθεί περιφορά όπου ο ιερέας με τον ψάλτη και νεαρούς που φέρουν την ελληνική σημαία, την εικόνα του Αγίου, τα λάβαρα τα σπαλέτα και τα υπόλοιπα εικονίσματα μεταβαίνουν αρχικά στο λόφο του Προφήτη Ηλία όπου τελείται το “Ύψωμα”, ένα τελετουργικό όπου ύστερα από τη σχετική δέηση του ιερέα τοποθετείται αντίδωρο στον κορμό μιας βελανιδιάς. Έπειτα οι εικονισματάρηδες αφού περιφέρουν τις εικόνες στα χωράφια κλείνοντας ένα κύκλο, με σκοπό να αγιάσουν τα σπαρτά, να δώσουν καλή παραγωγή, να μην τα χτυπήσει το χαλάζι επιστρέφουν. Κατά την περιστροφή αυτή σ’ όλη τη διαδρομή οι εικονισματάρηδες ψάλλουν εν χορώ «Μέλι μεσ’ τα αμπέλι, γάλα στα χωράφια, κούρβουλα καλάθια».


Στο διάστημα αυτό η εκκλησιαστική επιτροπή σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τις νοικοκυρές του χωριού προσφέρουν «κερνάνε» σ’ όλους τους προσκυνητές ένα ποτήρι γάλα, παξιμάδι, λουκούμι και παραδοσιακό γλυκό, την τσιπούδα που παρασκευάζεται με ρύζι, γάλα, αυγά και αγνό βούτυρο. Το όνομά του γλυκίσματος προκύπτει από τον τρόπο παρασκευής του αφού τα αναμεμειγμένα υλικά σκεπάζονται στο ταψί με την τσίπα του αρνιού και ψήνονται στο φούρνο.
Παράλληλα διεξάγεται και αγώνας δρόμου όπου νεαροί δρομείς με αφετηρία την είσοδο του χωριού στην εθνική οδό διανύουν μια απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων (4χλμ) για να τερματίσουν στο προαύλιο του παρεκκλησιού με τους νικητές να λαμβάνουν τα μετάλλια τους.


Εν τω μεταξύ έχει προσέλθει, σαν νύφη στολισμένη, η “Βασιλοπούλα” συνοδευόμενη από δύο νεαρές ακόλουθες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θυσία προς τον δράκοντα. Ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει και συρρέει κατά δεκάδες για να παρακολουθήσει τη λύτρωση της από τον Άγιο και την θανάτωση του φοβερού “αυτοσχέδιου” θηρίου.

Μόλις η πομπή της περιφορά των εικονισμάτων επιστρέφει, ο ιερέας, οι τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι των φορέων του τόπου παίρνουν τη θέση τους πίσω από τον Δράκοντα. Αναπέμπεται μια σύντομη δέηση και όταν τελειώσει το τροπάριο του Αγίου

“Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής…”

μία από τις νεαρές ακολούθους της Βασιλοπούλας διαβάζει το τραγούδι της δρακοκτονίας.

“Στη χώρα μας βγαίνει θεριό σ ‘ένα βαθύ πηγάδι
Νερό σταλιά δεν άφηνε η χώρα για να πάρει.
Κάθε φορά διέταζε εν’ άνθρωπο να φάει.
Ερ Κι ο μπίλιτός μας έπεσε στου βασιλιά την κόρη.
Σαν τ’ άκουσε ο βασιλιάς πολύ του κακοφάνει.
«Όλου του βιος μου πάρτε με την κόρη μ’ να μ’ αφήστει».
«Σαν δεν δίνεις την κόρη σου μεις πέρνουμει κι σένα».
«Πάρτε την και στολίστε την στολίστε την σα νύφη».
Την πήραν και την πήγαιναν ίσια εις το πηγάδι.
Κι η κόρη απ’ τα μακριά βλέπ’ ένα καβαλάρη.
Τον Αι-Γιώργη με το σπαθί και μ’ αργυρό κοντάρι.
«Τι έχεις κόρ’ μ’ κι όλου κλαις και βαριαναστενάζεις;»
«Εμένα η χώρα μ’ έστειλε θηρίο να με φάει».
«Στάσου κόρ’ μ’ να κοιμηθώ στου γόνατού σου απάνω
και σαν θα έρθει το θεριό πες μου σήκου απάνω».
Φεγγοβολούσαν τα βουνά και το θηρίο βγαίνει.
Κι η κόρη απ’ τα δάκρυα ξυπνάει τον Αι-Γιώργη.
Γυρίζει προς ανατολάς και κάνει το σταυρό του.
Δυο κουνταριές του βρόντηξε απάνου στου κεφάλι.
Και το θηρίο εβόγγηξε βαριά ψυχομαχούσε.


Κι όλη η χώρα δόξασε τον Αι-Γιώργη αφέντη.”Μόλις ολοκληρωθεί η ανάγνωση του τραγουδιού, υπό τον ήχο καμπανοκρουσιών και ψαλμών καταφθάνει καβαλάρης σε λευκό άτι ο Αϊ Γιώργης αρματωμένος, πάνοπλος, τροπαιοφόρος και με τη σταυροφορούσα λόγχη του φέρει στον δράκο ένα αποφασιστικό χτύπημα και τον θανατώνει, λυτρώνοντας την Βασιλοπούλα όπου την ελευθερώνει από τα δεσμά του θυσιαστηρίου της, την τοποθετεί στην ράχη του αλόγου του και απομακρύνεται θριαμβευτής επί του κακού.

Αμέσως η δεσμευμένες πηγές από τον δράκοντα αναβλύζουν το γάργαρο νερό τους που χύνεται πλέον στους δρόμους καταβρέχοντας τα υποδήματα των πανηγυριστών.
Ακολουθεί χορός και γλέντι στο προαύλιο του παρεκκλησιού μέχρι τη στιγμή που ο επίτροπος θα φωνάξει “ Άιντε χωριανοί κάηκαν τ’ αρνούδια, ψήθκι τσιπούδα”, οπότε και διαλύεται το πανηγύρι για να πάνε να στα σπίτια τους και να φάνε το “ψημένο αρνί” και την “τσιπούδα”

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)