Connect with us

Art

Mια Μέριλιν Μονρόε ακατάλληλη για ανηλίκους

Published

on

«Η Μέριλιν δεν υπάρχει. Κάθε φορά που τελειώνω και βγαίνω από το καμαρίνι είμαι η Νόρμα Τζέιν. Η Μέριλιν Μονρόε υπάρχει μόνο στην οθόνη», ακούγεται να λέει η αξέχαστη σταρ του Χόλιγουντ διά στόματος Ανα ντε Αρμας, η οποία την ερμηνεύει στη νέα ανατρεπτική ταινία «Blonde», η οποία πρόκειται να προβληθεί στο προσεχές Φεστιβάλ της Βενετίας και την πλατφόρμα του Netflix. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, τολμηρή, «ακατάλληλη για ανηλίκους» -κάτι σπάνιο για το Netflix- όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί, ταινία που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους αναφορικά με τα απωθημένα, τους φόβους και τις σεξουαλικές προτιμήσεις της αξέχαστης σταρ. «Ηταν μια πολύ απαιτητική ταινία για τη Μέριλιν Μονρόε, ακατάλληλη για ανηλίκους.

READ MORE: PROTOTHEMA.GR

Art

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ : Η «ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ»

Published

on

By

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

H ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών δίνει για άλλη μια φορά το στίγμα της στο πολιτιστικό τοπίο της τοπικής μας κοινωνίας, με την δημιουργική δραστηριότητα της εθελοντικής ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ένα δικαστικό «έργο», μία δικαστική υπόθεση, επειδή πιστεύουμε ότι ο Δικανικός Λόγος των δικηγόρων (όπως εκφράζεται κυρίως με τις αγορεύσεις τους, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων), αποτελεί Τέχνη Λόγου. Περιέχει (με κεντρικό στοιχείο τον προφορικό λόγο) πολλές επιρροές από είδη έντεχνου λόγου, όπως το μυθιστόρημα, το διήγημα, το δοκίμιο, το θεατρικό έργο, το ποίημα. Ας σημειωθεί η μεγάλη εκτίμηση των αρχαίων μας προγόνων στους δικανικούς λόγους – όπως πχ. οι λόγοι του Λυσίου, που διδάσκονται στα σχολεία μας, μέσω της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας.

Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ μας σκηνή, πειραματίζεται στον Δικανικό Λόγο και επειδή – πέρα από όλες τις αναφορές και συσχετίσεις που αναφέρθηκαν – ο Δικανικός Λόγος περιέχει έντονα θεατρικά στοιχεία και η αγόρευση του συνηγόρου αποτελεί στην ουσία της (και) θεατρική πράξη, μία performance. Εξίσου ο Δικανικός Λόγος προτάσσει απαιτήσεις ορθοφωνίας και σωστής ομιλίας από τον συνήγορο, με σεβασμό των τονισμών και των εκφραστικών αποχρώσεων της γλώσσας μας κι οι απαιτήσεις αυτές συνδέουν σε βάθος τον Δικανικό Λόγο με την εκφορά του θεατρικού κειμένου από τον ηθοποιό.

Συγχρόνως η παράσταση μας, σέβεται την ιδιαιτερότητα της χρήσης του Δικανικού Λόγου, προσεγγίζει με προσοχή και διερευνά την διαδικασία αποσαφήνισης των πραγματικών στοιχείων μιας εγκληματικής πράξης, με το βλέμμα ενός κοινωνικά ευαίσθητου νομοθέτη του σύγχρονου κράτους δικαίου.

Μέσα απ την αγάπη για το θέατρο, σε μια εποχή οικονομικών προβλημάτων, κρίσης αξιών και θεσμών, ευελπιστούμε και στοχεύουμε στην ανταπόκριση του προβληματισμού που εκθέτουμε, για την αντιμετώπιση της πολύπλοκης πραγματικότητας που βιώνουμε στην κοινωνία του σήμερα.

Νίκος Βεργίδης

Η «ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ» είναι η επί σκηνής παρουσίαση μιας εικονικής δίκης, που διεξάγεται στο πλαίσιο Ποινικού Δικαστηρίου και αφορά την εκδίκαση της εγκληματικής πράξης ασέλγειας κατά ανηλίκων, κάτω των 12 ετών. Ζητούμενο της παράστασης αυτής, αποτελεί η εικονική μεταφορά του θεατή στην αίθουσα του Δικαστηρίου, η συμμετοχή του στο Ακροατήριο, σε θέση Ενόρκου ή ακόμη και Δικαστή. Μέσω όσων διαδραματίζονται ενώπιον του, εκφράζεται η προσωπική του ετυμηγορία για τον κατηγορούμενο, ακόμη ισως και διαφορετική από αυτήν της έδρας του Δικαστηρίου. Αθώος ή ένοχος ο κατηγορούμενος; Απαλλαγή ή καταδίκη του; Το κείμενο της παράστασης, περί παιδικής κακοποίησης, βασίζεται σε αυθεντικό δικονομικό υλικό, το οποίο μας διέθεσε ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Κολιτζίκης, ο οποίος ανέλαβε ως σύμβουλος της δικονομικής διάρθρωσης της δίκης και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Σαφώς τα ονόματα και τα τοπωνύμια που αναφέρονται είναι εικονικά.

Συμμετέχουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί

της ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΦΗΓΗΤΕΣ : Αποστόλου Φανή, Καλλιτσάρης Μάκης, Τζιάρας Γιώργος

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ : Μαλιόγλου Γιώργος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ : Καστράνη Έφη , Καραγεωργίου Νατάσα

ΚΑΜΕΡΑΜΑΝ : Βαλιούγας Χρήστος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ελευθεριάδου Σμαρώ

ΕΦΕΤΕΣ : Βούλτσιου Μάγδα, Χαραλαμπίδης Στάθης

ΕΝΟΡΚΟΙ : Σκαλτσάς Γιώργος, Μάλαμα Κική, Βλάχου Ντίνα, Σταματούδη Σίσσυ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ : Πιπερτζής Γιώργος

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Χριστοδουλίδου Χριστίνα

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ : Κακούτης Κώστας

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ : Σαμαράς Θάνος

ΜΑΡΤΥΡΕΣ : Χατζηγιαννάκη Έφη (Μάνα), Αριστείδου Χρύσα (Γειτόνισσα),

Σπυροπούλου Βάσω (Συγχωριανή), Στέφου Ρένα (Δασκάλα),

Δεμερτζής Απόστολος (Πατέρας )

ΚΟΙΝΟ / ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ : Αρδανιώτη Ελισσάβετ, Βαρσάμη Γεωργία, Γάτσιου Γιώτα, Ζαχαριάδου Ελίνα, Κίναλη Πασχαλία, Κοτσογιαννίδου Ζωή, Μαργαρίτη Μαρία,

Μάρτζιου Ιωάννα, Μέγκα Σοφία, Σαμοπούλου Θεοδώρα, Χαραλαμπίδου Μαρία.

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ : Αναστασία Μπάτη, Ευγενία Κεχαγιόγλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Φανή Αποστόλου

ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ : Χρήστος Βαλιούγας

ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Μιχάλης Κουβόπουλος

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ : Νίκος Παπαδόπουλος

ΗΧΟΣ : Γιώργος Δασκαλάκης

ΣΚΗΝΙΚΑ : Γιώργος Πεταλωτής, Σοφούλης Μαλτάς

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΙΣΑΣ & ΕΝΤΥΠΩΝ : Χρήστος Βαλιούγας, Σκιαδοπούλου Γλυκερία

Διοργάνωση: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών

με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών.

Continue Reading

Art

Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Λευτέρης Πασσιάς μας τραγουδούν : Γυναίκα Γιορόνα

Published

on

By

Μίλτος Πασχαλίδης – Λευτέρης Πασσιάς – Γυναίκα Γιορόνα

Μουσική – Στίχοι: Λευτέρης Πασσιάς

© 2023 Ogdoo Music Group

▶ Follow Miltos Pashalidis on Social Media:

Facebook: https://www.facebook.com/MiltosPashal… Instagram: https://www.instagram.com/miltosoffic…

▶ Follow Lefteris Passias on Social Media:

Facebook: https://www.facebook.com/passiasl

Instagram: https://www.instagram.com/lefteris_pa…

Στίχοι:

Τα μαλλιά ανεμίζουν

Σημαία στον ουρανό

Κι ο αέρας φυσάει

Στο πρόσωπο το καθαρό

Μία ζωή κρυμμένη

Μία ζωή σκυφτή

Μία ζωή ν’ ανασαίνουν

Τη δική σου πνοή

Κάθε σου βλέμμα αλήθεια

Απ’ την καρδιά στην καρδιά

Πίσω απ’ το μαύρο το πέπλο

Σπίθα ν’ ανάψει φωτιά

Τα παιδιά σου σκοτώνεις

Όσο ανασαίνεις σιωπή

Γυναίκα Γιορόνα της θλίψης

Έτσι ξεχνούν οι λαοί

Τα μάτια κοιτούν τη σκανδάλη

Αιμάτινη φορεσιά

Τα μαλλιά ξεριζώνεις

Κραυγάζεις δίχως μιλιά

Τα παιδιά σου ανασταίνεις

Όσο ματώνεις τη γη

Γυναίκα Γιορόνα της θλίψης

Έτσι θυμούνται οι λαοί

Credits:

Καβάλι: Στράτος Πασόπουλος

Κανονάκι: Πάνος Αϊβαζίδης

Κιθάρες: Λευτέρης Πασσιάς

Κόντρα μπάσο: Γιάννης Καμπανταϊδης

Ηχοληψία: Σωτήρης Παπαδόπουλος στούντιο Στέντωρ, Λευτέρης Πασσιάς

Μίξη: Σωτήρης Παπαδόπουλος στούντιο

Στέντωρ Master: Κώστας Κυριακίδης

▶ Ogdoo Music Group

Facebook: https://www.facebook.com/ogdoomusicgroup

Instagram: https://www.instagram.com/ogdoomusicg…

YouΤube Channel: https://www.youtube.com/c/Ogdoomusic?…#MiltosPashalidis#LefterisPassias#GynaikaGiorona#OgdooMusicGroup

Continue Reading

Art

Για μια 2η παράσταση: «Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ» του Μένανδρου

Published

on

By

Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε από την Πειραματική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

«Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ» του Μένανδρου

Πρεμιέρα Παρασκευή 12/5/ 2023 & ώρα 21:15

Αίθουσα Αστέρια ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

η είσοδος θα είναι ελεύθερη

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΝΙΚΟΥ ΒΕΡΓΙΔΗ

Το τμήμα της Πειραματικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ μας, ξεκίνησε τη δραστηριότητα του από τον Μάιο του 2022. Το μικρό διάλειμμα τριών μηνών δε στάθηκε ικανό να αποπροσανατολίσει τους στόχους του, αντίθετα τους δυνάμωσε με την παρουσίαση ενός μουσικοθεατρικού δρώμενου με τίτλο «Περί αγάπης ο λόγος» τον Οκτώβριο του 2022 και αργότερα με το διαδραστικό θεατρικό στα πλαίσια της συνεργασίας μας ως πειραματική σκηνή με το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών του Δήμου Σερρών.
Ο μεγάλος μας όμως στόχος για τη υλοποίηση της πρώτης φιλόδοξης και δύσκολης θεατρικής παραγωγής ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2022.
Προσεγγίσαμε όλοι μας, με σεβασμό και υπευθυνότητα, το θεατρικό κείμενο του εκπροσώπου της Νέας Ελληνικής κωμωδίας Μένανδρου «Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ» σε μετάφραση του Θρασύβουλου Σταύρου και διασκευή της Αργυρής Χαριστούλη.
Οι αρχικές εγγραφές του Μαΐου 2022 των 55 και πλέον συνεργατών της πειραματικής με τα αρχικά παιδαγω-γικά μαθήματα θεατρικών σεμιναρίων μύησης, φιλτράρανε με επιτυχία μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, ένα ώριμο δυναμικό των 26 και πλέον ατόμων, που αναλάβανε κυρίως υποκριτικά και τεχνικά το τεράστιο αυτό κείμενο της Νέας κωμωδίας.
Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε μαζί με όλους τους εκλεκτούς μας ερασιτέχνες, που αφιέρωσαν πολύ από τον ελεύθερο τους χρόνο ώστε να ανταποκριθούν στις κινησιολογικές και υποκριτικές ανάγκες, όσες ήταν, για την πειθαρχημένη τους εκφραστική απόδοση, γι αυτό και τους ευχαριστώ θερμά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στη συνάδερφο Λιάνα Ταουσιάνη, για τις επιμελημένες χοροκινητικές της ιδέες, στον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ταπέ και στην ταλαντούχα σκηνογράφο ενδυματολόγο Βάσω Κουνούπη.
Οι τεχνικοί του Θεάτρου μας για ακόμη μια φορά, όπως πάντα, απέδειξαν αποτελεσματικά το μεγαλείο της εξειδίκευσής τους, με την υπεύθυνη εργασία τους για τις ανάγκες της παράστασης μας.
Τέλος ευχαριστώ από τη καρδιά μου τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου μας Γιώργο Ανδρέου για την αμέριστη συμπαράσταση του, όπως επίσης ευχαριστώ και τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββα Ρίζο και το Δ.Σ. του θεάτρου, που υλοποίησαν με επιτυχία την εξωστρεφή πολιτιστική ιδέα του Δημάρχου μας Αλέξανδρου Χρυσάφη.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)