Connect with us

Events

Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Published

on

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σας προσκαλεί στα Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στις 12:00 στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Τα εγκαίνια θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου Cultural Dipole θα προηγηθεί η Ημερίδα Λήξης στις 09:00 στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

«Μετράμε αντίστροφα για μία μεγάλη γιορτή στις Σέρρες, που αρχίζει με τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στις 12:00 από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι Σέρρες μπαίνουν στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη με ένα Μουσείο – κόσμημα, που μας ενώνει όλους».

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων και των υποστηρικτών του έργου Cultural Dipole του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε με 513.000 η Πινακοθήκη.

Συγκεκριμένα το παρών έδωσαν ο καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία» Αριστοτέλης Νανιόπουλος, η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αργυρώ Δημούδη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έρευνας Ιστορίας Σερρών (ΕΜΕΙΣ) Δημήτρης Δημούδης και ο εικαστικός και μέλος της «Σερραίων Πολιτεία» Βασίλης Βαφειάδης.

Ο κ.Χρυσάφης υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια αποτελούν ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο για τον Δήμο Σερρών αλλά και για τη χώρα μας, καθώς η ακτινοβολία του έργου του Έλληνα εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη είναι διεθνής.

«Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης γνώρισε, αγάπησε και ευεργέτησε τον τόπο μας με τη δωρεά 171 έργων του στον Δήμο Σερρών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μοναδικό στο είδος του θεματικό Μουσείο στο διατηρητέο κτήριο στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά.

Αυτό το στολίδι για την πόλη των Σερρών αποτελεί το επιστέγασμα μίας μεγάλης, συλλογικής και συστηματικής προσπάθειας από μία ευρεία συμμαχία ανθρώπων.

Θα ήθελα να συγχαρώ την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τον τέως Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη για την ουσιαστική συμβολή του στο ξεκίνημα αυτού του έργου και όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.

Όπως είπε ο ίδιος «ως Δημοτική Αρχή ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων τον Σεπτέμβριο του 2019 υπογράφοντας τη συμπληρωματική σύμβαση για την ενίσχυση της αντοχής του κτηρίου δώσαμε το στίγμα της πολιτικής μας βούλησης για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου.

Μία πολιτική βούληση που αποτυπώνεται και στην απόφαση να διαθέσαμε συνολικά μέχρι σήμερα 280.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου για τη Πινακοθήκη».

Ο κ.Χρυσάφης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάθεση προσφοράς πολλών Σερραίων, οι οποίοι στήριξαν με χορηγίες, ύψους περίπου 20.000 ευρώ το έργο αλλά και δεκάδων πολιτών που εθελοντικά εργάστηκαν και βοήθησαν να λάβει σάρκα και οστά η Πινακοθήκη.

«Το πιο συναρπαστικό ταξίδι για το Μουσείο, όμως, ξεκινά τώρα.

Μαζί με την Κ.Ε.ΔΗ.Σ, που θα είναι ο φορέας λειτουργίας του Μουσείου έχουμε πολλά σχέδια για τη λειτουργία του ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαΐου με δράσεις, δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασίες και συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς, οργανισμούς και βέβαια τους ανθρώπους του πολιτισμού των Σερρών.

Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε οι Σερραίοι να κάνουν αυτό το Μουσείο, Μουσείο τους.

Γιατί μόνο έτσι πιστεύω ότι εκπληρώνεται πραγματικά το όνειρο του μεγάλου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ξενάκη», τόνισε ο κ.Χρυσάφης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» να αναδειχθεί, να προβληθεί και να αποτελέσει έναν πυρήνα πολιτισμού, έναν σημαντικό σταθμό στις πολιτιστικές διαδρομές του παγκόσμιου χάρτη.

«Στη Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός εκτός από ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας είναι και ισχυρό εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό εργαλείο.

Έτσι, η λειτουργία του Μουσείου εντάσσεται στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με στόχο να εξελιχθεί σε πολιτιστική κοιτίδα του Δήμου Σερρών και πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ πρόταση αξιοποίησης του κτηρίου του πρώην Διοικητηρίου(Κ13) του στρατοπέδου Παπαλουκά, ύψους άνω των 4,5 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας «Κων. Καραμανλή».

Επιπλέον, ο Δήμος σχεδιάζει να υποβάλει στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ ακόμη μία πρόταση για την αξιοποίηση ακόμη δύο κτηρίων στον ίδιο χώρο του πρώην στρατοπέδου για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας.

Τέλος ο Δήμαρχος Σερρών κάλεσε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ημερίδας λήξης του έργου Cultural Dipole το Σάββατο 14 Μαΐου στις 09:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια, όπου εξαιρετικοί ομιλητές θα παρουσιάσουν το ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μουσείου.

Στην ημερίδα θα παραστoύν και θα απευθύνουν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, ο Δήμαρχος Petrich Dimitar Bratchkov και η κόρη του Κωνσταντίνου Ξενάκη Λουκία Ξενάκη.

Κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία» Αριστοτέλης Νανιόπουλος τόνισε ότι το Μουσείο αποτελεί ένα δύσκολο και πρωτοποριακό έργο για τις Σέρρες, το οποίο θα έχει «μακροπρόθεσμη ωφέλεια και θα προσφέρει στους επισκέπτες αγαλλίαση και αναστοχασμό διαρκείας».

Επιπλέον, έκανε εκτενή αναφορά στη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας 20 περίπου χρόνων για τη δημιουργία της Πινακοθήκης.

Η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αργυρώ Δημούδη επισήμανε ότι το έργο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» αποτελεί πρότυπο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες εξεύρεσης χρηματοδότησης και στις προκλήσεις αναμόρφωσης του κτηρίου καθώς ήταν εγκαταλειμμένο και παρουσίαζε αρκετούς περιορισμούς ως διατηρητέο.

Όπως είπε, η εφαρμογή της γεωθερμίας για την ψύξη και θέρμανση του κτηρίου έχει ως αποτέλεσμα το πολιτιστικό κόσμημα για την πόλη των Σερρών να αποτελεί και ένα υποδειγματικό κτήριο από ενεργειακής άποψης.

Ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. ο Δημήτρης Δημούδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Σωματείο για τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Ο ίδιος συνεχάρη τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον τέως Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη, που «μας έδωσαν τη δυνατότητα να απολαύσουμε αυτό το κόσμημα» και εξέφρασε τη βούληση του Σωματείου να προσφέρει τις δυνάμεις του εθελοντικά για τη λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Το Μουσείο θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00.

Θα υπάρχει δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων και εκτός του ωραρίου λειτουργίας κατόπιν επικοινωνίας στο τηλέφωνο του Μουσείου 2321058136.

Events

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ-ΚΑΒΑΛΑΣ 2023 «Μαζί!»

Published

on

By

Σέρρες, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023,  09:00 – 13:00

στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Τοπικός Σύνδεσμος Σερρών-Καβάλας) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών), την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, τον Δήμο Σερρών, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, το Εικαστικό Εργαστήριο ΑΡΤΙΟ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., τη μη κυβερνητική οργάνωση «SolidarityNow» και το Σωματείο «Σερραίων Πολιτεία», οργανώνει Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης με τίτλο “Μαζί!, στις Σέρρες τη Παρασκευή 12 Μαΐου 2023ώρα 09:00 -13:00 στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Το Φεστιβάλ “Μαζί” 2023 περιλαμβάνει
α) παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα,
β) βιωματικά εργαστήρια για παιδιά

Παίρνουν μέρος 250 μαθητές/μαθήτριες από 9 σχολεία & φορείς:

  • Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών,
  • Δημοτικό Σχολείο Ποντισμένου Σερρών,
  • Γυμνάσιο Σκουτάρεως Σερρών,
  • 7ο Γυμνάσιο Καβάλας,
  • ΕΕΕΕΚ Σερρών
  • Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών

Οι μαθητές της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων φοιτούν στα ακόλουθα σχολεία: 2ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 3ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 5ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 6ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 13ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 15ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 20ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 6ο Γυμνάσιο Σερρών, Γυμνάσιο Λευκώνα, Γυμνάσιο Σκουτάρεως, ΓΕΛ Σκουτάρεως, 3ο ΓΕΛ Σερρών.

Στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί & εικαστικοί: Αλεξίου Γιώτα, Βαφειάδης Βασίλης, Γερμανού Γεωργία, Γκάκου Αικατερίνη, Γκάκου Βασιλεία, Καζινάρη Άννα, Μανωλάκη Ελένη, Πλάκα Αγλαΐα, Σαββίδου Αικατερίνη, Σκοπιανού Ευδοκία, Στέφου Ειρήνη, Τρικκαλιώτη Ειρήνη, Βαφειάδου Άννα, Τάνσαρλης Γιώργος, Τζελέπη Αναστασία, Μακινατζής Θωμάς, Δανιηλίδης Δημήτρης, Χατζητόλιου Θωμαή

Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων: Στεφάνου Πασχάλης, Αγοραστός Κώστας, Σιδηροπούλου Ζωή, Κούλικας Πέτρος.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών/προσφύγων: Λεοντής Βασίλειος, Μιτσικάρη Ελένη, Σουλικτσίδου Ζωή, Καρανικόλα Κατερίνα, Γεωργαντζέλη Νίκη, Γιαννακίδης Δημήτρης, Γεωργοπούλου Ευσταθία, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Κυρλιέ – Χρυσουλίδου Στεφανία, Τζαφέρη Βασιλική, Μακρή Κωνσταντίνα, Γκουτνέτσιος Χρήστος, Πεχλιβανίδου Δήμητρα, Κλιφοπούλου Μαγδαληνή, Μαυρίκου Ζωή, Γιαννουλάκη Χρύσα, Τοπάλη Ζωή, Λιάκου Ευροσύνη.


Το Μαθητικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2023 με τίτλο “Μαζί!” πραγματοποιείται στις Σέρρες για τρίτη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες θεματικές. 

Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων, δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάζονται πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την  κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.


Ευχαριστίες: στο  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Ξενάκη για την παραχώρηση των χώρων


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Τοπικός Σύνδεσμος Σερρών-Καβάλας
Συντονισμός: Γιάννης Πούλιος

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr


Συνεργασίες:
 Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, Δήμος Σερρών, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, Εικαστικό Εργαστήριο ΑΡΤΙΟ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. , Μη κυβερνητική οργάνωση «SolidarityNow», Σωματείο «Σερραίων Πολιτεία»


ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ 2023 «Μαζί!»

5 – 29 Μαΐου2023

Για ένατη συνεχή χρονιά, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων, μουσεία και άλλους φορείς διοργανώνουν μαθητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ – γιορτές καλλιτεχνικής δράσης σε 14 πόλεις της χώρας.

Από τις 5 έως τις 29 Μαΐου 2023, περισσότεροι από 1.500 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 150 σχολεία θα λάβουν μέρος σε  16 μαθητικά φεστιβάλ συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και δρώμενα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και δουλεύοντας από κοινού με στόχο να τιμήσουν με μία μεγάλη γιορτή τη συμπερίληψη, την αρμονική συνύπαρξη και το «Μαζί».

Σκοπός των φεστιβάλ είναι να συναντηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους θεατροπαιδαγωγούς και τους γονείς σε μια μεγάλη γιορτή χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, για να παίξουν, να συν-ομιλήσουν, να απολαύσουν τις δημιουργίες ο ένας του άλλου.  

Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε Αθήνα, Ηγουμενίτσα, Ζάκυνθο Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα,  Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Σέρρες, Τρίκαλα και Τρίπολη   Για σχολεία από άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού θα υπάρξει και διαδικτυακή γιορτή!

Στις διοργανώσεις 2023 θα λάβουν μέρος σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Kι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και σχολεία ή ομάδες νέων που υλοποίησαν ανάλογα καλλιτεχνικά προγράμματα κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Continue Reading

Events

Ψηφίζω ΜΑΜΑ! 11η Γιορτή Μητέρας

Published

on

By

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 από τις 10:00 έως τις 13:00 στην Πλατεία Κρονίου οι μανούλες γιορτάζουν και τα παιδάκια διασκεδάζουν με μουσική, χειροτεχνίες, messy play, bazaar, photobooth και γλυκίσματα σας περιμένουν. 

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 από τις 10:00 έως τις 13:00 στην Πλατεία Κρονίου οι μανούλες γιορτάζουν και τα παιδάκια διασκεδάζουν με μουσική, χειροτεχνίες, messy play, bazaar, photobooth και γλυκίσματα σας περιμένουν. 

          Για 11η χρονιά και με σύνθημα “Ψηφίζω Μαμά!” ψηφίζουμε τις καλύτερες ατάκες που λένε οι μαμάδες στα παιδία τους σε μια διαφορετική ψηφοφορία.

          Η βοηθός μητρότητας Μαρία Σιγκιρίδου μας ενημερώνει για τη συναισθηματικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία, τo Eager Chick Early Learning και η Μαριάνθη Ορολογά μας μυήει στον κόσμο του messy play, ο Κόσμος της Σοφίας με τη Σοφία Χαραλάμπους θα μας γεμίσους νότες χαράς. Θα φωτογραφηθούμε στο photobooth της Φιλίτσας Γκόβρανου και του Δημήτρη Μπραϊκίδη, θα χορέψουμε με μουσικές του DJ Memtsas και θα κεραστούμε με γλυκίσματα από το Εύα Μαρί και τον Βασάκη.

          Τα έσοδα του bazzar θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό βοηθώντας μια οικογένεια της πόλης μας.

          Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας που μας στηρίζουν και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής!

Για το Σύλλογο «Σερραίες Μανούλες»

Η Πρόεδρος – Βασιλική Πέτσα                                   

Η Γραμματέας – Λίνα Ζουριδάκη      

facebook page: Σύλλογος “Σερραίες Μανούλες”         

Continue Reading

Events

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Γεωργίου Νέου Σουλίου

Published

on

By

Η επιτροπή του Ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου του Νέου Σουλίου, η Τ.Κ. Νέου Σουλίου & ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, σας προσκαλούν στην Ιερά Πανήγυρις Αγίου Γεωργίου Νέου Σουλίου. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου, ανήμερα της εορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, σας περιμένουμε όλους στον προαύλιο χώρου του Ιερού περεκκλησίου. Στο διήμερο πανηγύρι του Αϊ Γιώργη του Νέου Σουλίου, θρησκευτικού – λατρευτικού χαρακτήρα, ταυτόχρονα συμποσιακό μιμούμενο αρχαϊκών τύπων έθιμα, ανάμεσα στην περιφορά των εικονισμάτων, διάφορων αγωνισμάτων, απόλαυσης παραδοσιακού φαγητού, τραγουδιού και χορού λαμβάνει χώρα το έθιμο της δρακοκτονίας.

Ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) και αφού την παραμονή, μετά τον εσπερινό έχει ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακά όργανα, ζουρνάδες και νταούλια και τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους κόσμου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, γίνεται πάνδημος εκκλησιασμός στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (όπου παλαιότερα υπήρχε το κοιμητήριο του χωριού). Ακολουθεί στον προαύλιο χώρο Αγιασμός των εικόνων μπροστά στην εικόνα του Αγίου με συνοδεία άλλων εικονισμάτων, με τα λάβαρα και τα σπαλέτα στολισμένα με πολύχρωμες μαντήλες και άνθη πασχαλιάς.

Στην συνέχεια ακολουθεί περιφορά όπου ο ιερέας με τον ψάλτη και νεαρούς που φέρουν την ελληνική σημαία, την εικόνα του Αγίου, τα λάβαρα τα σπαλέτα και τα υπόλοιπα εικονίσματα μεταβαίνουν αρχικά στο λόφο του Προφήτη Ηλία όπου τελείται το “Ύψωμα”, ένα τελετουργικό όπου ύστερα από τη σχετική δέηση του ιερέα τοποθετείται αντίδωρο στον κορμό μιας βελανιδιάς. Έπειτα οι εικονισματάρηδες αφού περιφέρουν τις εικόνες στα χωράφια κλείνοντας ένα κύκλο, με σκοπό να αγιάσουν τα σπαρτά, να δώσουν καλή παραγωγή, να μην τα χτυπήσει το χαλάζι επιστρέφουν. Κατά την περιστροφή αυτή σ’ όλη τη διαδρομή οι εικονισματάρηδες ψάλλουν εν χορώ «Μέλι μεσ’ τα αμπέλι, γάλα στα χωράφια, κούρβουλα καλάθια».


Στο διάστημα αυτό η εκκλησιαστική επιτροπή σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τις νοικοκυρές του χωριού προσφέρουν «κερνάνε» σ’ όλους τους προσκυνητές ένα ποτήρι γάλα, παξιμάδι, λουκούμι και παραδοσιακό γλυκό, την τσιπούδα που παρασκευάζεται με ρύζι, γάλα, αυγά και αγνό βούτυρο. Το όνομά του γλυκίσματος προκύπτει από τον τρόπο παρασκευής του αφού τα αναμεμειγμένα υλικά σκεπάζονται στο ταψί με την τσίπα του αρνιού και ψήνονται στο φούρνο.
Παράλληλα διεξάγεται και αγώνας δρόμου όπου νεαροί δρομείς με αφετηρία την είσοδο του χωριού στην εθνική οδό διανύουν μια απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων (4χλμ) για να τερματίσουν στο προαύλιο του παρεκκλησιού με τους νικητές να λαμβάνουν τα μετάλλια τους.


Εν τω μεταξύ έχει προσέλθει, σαν νύφη στολισμένη, η “Βασιλοπούλα” συνοδευόμενη από δύο νεαρές ακόλουθες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θυσία προς τον δράκοντα. Ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει και συρρέει κατά δεκάδες για να παρακολουθήσει τη λύτρωση της από τον Άγιο και την θανάτωση του φοβερού “αυτοσχέδιου” θηρίου.

Μόλις η πομπή της περιφορά των εικονισμάτων επιστρέφει, ο ιερέας, οι τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι των φορέων του τόπου παίρνουν τη θέση τους πίσω από τον Δράκοντα. Αναπέμπεται μια σύντομη δέηση και όταν τελειώσει το τροπάριο του Αγίου

“Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής…”

μία από τις νεαρές ακολούθους της Βασιλοπούλας διαβάζει το τραγούδι της δρακοκτονίας.

“Στη χώρα μας βγαίνει θεριό σ ‘ένα βαθύ πηγάδι
Νερό σταλιά δεν άφηνε η χώρα για να πάρει.
Κάθε φορά διέταζε εν’ άνθρωπο να φάει.
Ερ Κι ο μπίλιτός μας έπεσε στου βασιλιά την κόρη.
Σαν τ’ άκουσε ο βασιλιάς πολύ του κακοφάνει.
«Όλου του βιος μου πάρτε με την κόρη μ’ να μ’ αφήστει».
«Σαν δεν δίνεις την κόρη σου μεις πέρνουμει κι σένα».
«Πάρτε την και στολίστε την στολίστε την σα νύφη».
Την πήραν και την πήγαιναν ίσια εις το πηγάδι.
Κι η κόρη απ’ τα μακριά βλέπ’ ένα καβαλάρη.
Τον Αι-Γιώργη με το σπαθί και μ’ αργυρό κοντάρι.
«Τι έχεις κόρ’ μ’ κι όλου κλαις και βαριαναστενάζεις;»
«Εμένα η χώρα μ’ έστειλε θηρίο να με φάει».
«Στάσου κόρ’ μ’ να κοιμηθώ στου γόνατού σου απάνω
και σαν θα έρθει το θεριό πες μου σήκου απάνω».
Φεγγοβολούσαν τα βουνά και το θηρίο βγαίνει.
Κι η κόρη απ’ τα δάκρυα ξυπνάει τον Αι-Γιώργη.
Γυρίζει προς ανατολάς και κάνει το σταυρό του.
Δυο κουνταριές του βρόντηξε απάνου στου κεφάλι.
Και το θηρίο εβόγγηξε βαριά ψυχομαχούσε.


Κι όλη η χώρα δόξασε τον Αι-Γιώργη αφέντη.”Μόλις ολοκληρωθεί η ανάγνωση του τραγουδιού, υπό τον ήχο καμπανοκρουσιών και ψαλμών καταφθάνει καβαλάρης σε λευκό άτι ο Αϊ Γιώργης αρματωμένος, πάνοπλος, τροπαιοφόρος και με τη σταυροφορούσα λόγχη του φέρει στον δράκο ένα αποφασιστικό χτύπημα και τον θανατώνει, λυτρώνοντας την Βασιλοπούλα όπου την ελευθερώνει από τα δεσμά του θυσιαστηρίου της, την τοποθετεί στην ράχη του αλόγου του και απομακρύνεται θριαμβευτής επί του κακού.

Αμέσως η δεσμευμένες πηγές από τον δράκοντα αναβλύζουν το γάργαρο νερό τους που χύνεται πλέον στους δρόμους καταβρέχοντας τα υποδήματα των πανηγυριστών.
Ακολουθεί χορός και γλέντι στο προαύλιο του παρεκκλησιού μέχρι τη στιγμή που ο επίτροπος θα φωνάξει “ Άιντε χωριανοί κάηκαν τ’ αρνούδια, ψήθκι τσιπούδα”, οπότε και διαλύεται το πανηγύρι για να πάνε να στα σπίτια τους και να φάνε το “ψημένο αρνί” και την “τσιπούδα”

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)