Connect with us

Events

Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Published

on

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σας προσκαλεί στα Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στις 12:00 στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Τα εγκαίνια θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου Cultural Dipole θα προηγηθεί η Ημερίδα Λήξης στις 09:00 στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

«Μετράμε αντίστροφα για μία μεγάλη γιορτή στις Σέρρες, που αρχίζει με τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στις 12:00 από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι Σέρρες μπαίνουν στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη με ένα Μουσείο – κόσμημα, που μας ενώνει όλους».

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων και των υποστηρικτών του έργου Cultural Dipole του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε με 513.000 η Πινακοθήκη.

Συγκεκριμένα το παρών έδωσαν ο καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία» Αριστοτέλης Νανιόπουλος, η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αργυρώ Δημούδη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έρευνας Ιστορίας Σερρών (ΕΜΕΙΣ) Δημήτρης Δημούδης και ο εικαστικός και μέλος της «Σερραίων Πολιτεία» Βασίλης Βαφειάδης.

Ο κ.Χρυσάφης υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια αποτελούν ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο για τον Δήμο Σερρών αλλά και για τη χώρα μας, καθώς η ακτινοβολία του έργου του Έλληνα εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη είναι διεθνής.

«Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης γνώρισε, αγάπησε και ευεργέτησε τον τόπο μας με τη δωρεά 171 έργων του στον Δήμο Σερρών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μοναδικό στο είδος του θεματικό Μουσείο στο διατηρητέο κτήριο στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά.

Αυτό το στολίδι για την πόλη των Σερρών αποτελεί το επιστέγασμα μίας μεγάλης, συλλογικής και συστηματικής προσπάθειας από μία ευρεία συμμαχία ανθρώπων.

Θα ήθελα να συγχαρώ την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τον τέως Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη για την ουσιαστική συμβολή του στο ξεκίνημα αυτού του έργου και όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.

Όπως είπε ο ίδιος «ως Δημοτική Αρχή ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων τον Σεπτέμβριο του 2019 υπογράφοντας τη συμπληρωματική σύμβαση για την ενίσχυση της αντοχής του κτηρίου δώσαμε το στίγμα της πολιτικής μας βούλησης για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου.

Μία πολιτική βούληση που αποτυπώνεται και στην απόφαση να διαθέσαμε συνολικά μέχρι σήμερα 280.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου για τη Πινακοθήκη».

Ο κ.Χρυσάφης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάθεση προσφοράς πολλών Σερραίων, οι οποίοι στήριξαν με χορηγίες, ύψους περίπου 20.000 ευρώ το έργο αλλά και δεκάδων πολιτών που εθελοντικά εργάστηκαν και βοήθησαν να λάβει σάρκα και οστά η Πινακοθήκη.

«Το πιο συναρπαστικό ταξίδι για το Μουσείο, όμως, ξεκινά τώρα.

Μαζί με την Κ.Ε.ΔΗ.Σ, που θα είναι ο φορέας λειτουργίας του Μουσείου έχουμε πολλά σχέδια για τη λειτουργία του ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαΐου με δράσεις, δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασίες και συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς, οργανισμούς και βέβαια τους ανθρώπους του πολιτισμού των Σερρών.

Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε οι Σερραίοι να κάνουν αυτό το Μουσείο, Μουσείο τους.

Γιατί μόνο έτσι πιστεύω ότι εκπληρώνεται πραγματικά το όνειρο του μεγάλου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ξενάκη», τόνισε ο κ.Χρυσάφης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» να αναδειχθεί, να προβληθεί και να αποτελέσει έναν πυρήνα πολιτισμού, έναν σημαντικό σταθμό στις πολιτιστικές διαδρομές του παγκόσμιου χάρτη.

«Στη Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός εκτός από ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας είναι και ισχυρό εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό εργαλείο.

Έτσι, η λειτουργία του Μουσείου εντάσσεται στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με στόχο να εξελιχθεί σε πολιτιστική κοιτίδα του Δήμου Σερρών και πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ πρόταση αξιοποίησης του κτηρίου του πρώην Διοικητηρίου(Κ13) του στρατοπέδου Παπαλουκά, ύψους άνω των 4,5 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας «Κων. Καραμανλή».

Επιπλέον, ο Δήμος σχεδιάζει να υποβάλει στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ ακόμη μία πρόταση για την αξιοποίηση ακόμη δύο κτηρίων στον ίδιο χώρο του πρώην στρατοπέδου για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας.

Τέλος ο Δήμαρχος Σερρών κάλεσε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ημερίδας λήξης του έργου Cultural Dipole το Σάββατο 14 Μαΐου στις 09:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια, όπου εξαιρετικοί ομιλητές θα παρουσιάσουν το ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μουσείου.

Στην ημερίδα θα παραστoύν και θα απευθύνουν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, ο Δήμαρχος Petrich Dimitar Bratchkov και η κόρη του Κωνσταντίνου Ξενάκη Λουκία Ξενάκη.

Κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία» Αριστοτέλης Νανιόπουλος τόνισε ότι το Μουσείο αποτελεί ένα δύσκολο και πρωτοποριακό έργο για τις Σέρρες, το οποίο θα έχει «μακροπρόθεσμη ωφέλεια και θα προσφέρει στους επισκέπτες αγαλλίαση και αναστοχασμό διαρκείας».

Επιπλέον, έκανε εκτενή αναφορά στη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας 20 περίπου χρόνων για τη δημιουργία της Πινακοθήκης.

Η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αργυρώ Δημούδη επισήμανε ότι το έργο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» αποτελεί πρότυπο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες εξεύρεσης χρηματοδότησης και στις προκλήσεις αναμόρφωσης του κτηρίου καθώς ήταν εγκαταλειμμένο και παρουσίαζε αρκετούς περιορισμούς ως διατηρητέο.

Όπως είπε, η εφαρμογή της γεωθερμίας για την ψύξη και θέρμανση του κτηρίου έχει ως αποτέλεσμα το πολιτιστικό κόσμημα για την πόλη των Σερρών να αποτελεί και ένα υποδειγματικό κτήριο από ενεργειακής άποψης.

Ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. ο Δημήτρης Δημούδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Σωματείο για τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Ο ίδιος συνεχάρη τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον τέως Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη, που «μας έδωσαν τη δυνατότητα να απολαύσουμε αυτό το κόσμημα» και εξέφρασε τη βούληση του Σωματείου να προσφέρει τις δυνάμεις του εθελοντικά για τη λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Το Μουσείο θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00.

Θα υπάρχει δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων και εκτός του ωραρίου λειτουργίας κατόπιν επικοινωνίας στο τηλέφωνο του Μουσείου 2321058136.

Events

Ολόκληρη η εκδήλωση της Women Act στις Σέρρες με την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Τάσο Χατζηβασιλείου!

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε με πλήθος κόσμου η εκδήλωση “Γυναίκες στη Δημόσια Σφαίρα” στο Philippos Xenia Hotel με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου και κεντρική ομιλήτρια την πρώην Υπουργό Τουρισμού και βουλευτή Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 13 Μαΐου και ώρα 19:30 η εκδήλωση με τίτλο “Γυναίκες στη Δημόσια Σφαίρα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη”, στο ξενοδοχείο Philippos Xenia. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου κόμβου της οργάνωσης στις Σέρρες.

Η Women Act είναι η σημαντικότερη μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για τις γυναίκες. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, θα είναι η βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Ομιλήτριες θα είναι, ακόμη, η κ. Μαρία Αναστασιάδου, Πρόεδρος του ΔΣ της FIBRAN, η κ. Νέλλη Ευθυμίου, ιατρός, η κ. Βασιλική Πέτσα, Πρόεδρος του Συλλόγου «Σερραίες Μανούλες» και η κ. Ελπίδα Σιδηροπούλου, κτηνοτρόφος.

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η κ. Μαρία Γιαννιού, Συνιδρύτρια της οργάνωσης Women Act. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης της οργάνωσης WomenAct από την ίδρυση της, το 2017, ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για την ύπαρξη έμφυλων ανισοτήτων και τη συμβολή της στην προώθηση πρακτικών για την καταπολέμησή τους. Η εκδήλωση θα εστιάσει ακόμη στους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες θα αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, καθώς και στην ενθάρρυνσή τους να συμμετέχουν σε περισσότερους τομείς του δημοσίου χώρου, επιδιώκοντας θέσεις ηγεσίας και συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

info:NEA SERRES

Continue Reading

Events

Women Act στις Σέρρες

Published

on

By

Η Women Act είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κομματική οργάνωση με κύριο στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών έτσι ώστε να αναπτύξουν πλήρως τις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητές τους, συμμετέχοντας ενεργά στη δημόσια σφαίρα. Υποστηρίζουμε ότι όλοι, γυναίκες και άνδρες, έχουν δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες. Για το λόγο αυτό, προωθούμε τις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας και πιστεύουμε ότι μπορούν να εμπνεύσουν και να δημιουργήσουν ως πρωταγωνιστές και μεταρρυθμιστές του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η Women act ανακοινώνει την έναρξη του Hub της στις Σέρρες. Η εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την Όλγα Κεφαλογιάννη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 19:30, στο roof garden του ξενοδοχείου Phillipos Xenia, Θα προλογίσει ο Βουλευτής Σερρών ΝΔ κος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Συμμετέχουν οι:

Μαρία Αθανασιάδου – Πρόεδρος ΔΣ της Fibran

Νέλλη Ευθυμίου– Ιατρός

Βασιλική Πέτσα – Πρόεδρος Συλλόγου Σερραίες Μανούλες

Ελπίδα Σιδηροπούλου– Κτηνοτρόφος, με σκοπό να ενδυναμωθούν γυναίκες και να διακριθούν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Continue Reading

Events

ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ: ΣΕΡΡΕΣ.ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ

Published

on

By

Μια πρωτοβουλία της Φωτεινής Αραμπατζή για την ενδυνάμωση της γυναίκας στην Περιφέρεια

Το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Γυναικών στην Περιφέρεια σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της ΝΔ και Βουλευτή Σερρών κ. Φωτεινής Αραμπατζή, από μια ομάδα γυναικών με επικεφαλής την δημιουργό του NowLetsPlay ® ™ Μαριάννα Αντωνακάκη αποκλειστικά για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Περιλαμβάνει σεμινάρια, ομιλίες, εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης, παιγνιοδράση με σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο στήριξης για την γυναίκα, την μητέρα, την αγρότισσα, την επιχειρηματία, την εργαζόμενη, την φοιτήτρια, την μαθήτρια, για κάθε γυναίκα.

Ενδεικτική θεματολογία:

· Στηρίζοντας την μητέρα, αποτελεσματική & θετική γονεΪκότητα

· Δράσεις συλλεκτικής νοημοσύνης, όλες οι Σερραίες μαζί, η μία για την άλλη

· Γυναικεία ηγεσία της επόμενης γενιάς

· Σεμινάρια Αποτελεσματικής Επικοινωνίας

· Παιγνιόδραση, η τέχνη του παιχνιδιού ως αυτογνωσιακό εργαλείο

· Storytelling in life & business mentoring: Πως από το να λέω την ιστορία που ζω, ζω την ιστορία που λέω

Το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Γυναικών στην Περιφέρεια θα ξεκινήσει στις Σέρρες τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022, τιμώντας την γιορτή της Μητέρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ELPIDA RESORT & SPA και ώρα 18:00.

Η δράση

Διοργανώνουμε μια πολυθεματική συνάντηση για να τιμήσουμε τις σύγχρονες γυναίκες, αυτές που είναι μητέρες, αυτές που θα ήθελαν να γίνουν μητέρες και δυσκολεύονται αλλά και αυτές, που αγκαλιάζουν την μητρότητα χωρίς να έχουν τεκνοποιήσει, είτε γιατί δεν είχαν την δυνατότητα, είτε γιατί δεν το επέλεξαν. Γιατί κάθε γυναίκα είναι μητέρα του δικού της εσωτερικού παιδιού!

Ενδεικτική θεματολογία:

· Σύγχρονες μητέρες: οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες & θετική γονεΪκότητα

· Μονογονεικότητα: ο άθλος της σύγχρονης γυναίκας

· Υπογονιμότητα, τεχνητή γονιμοποίηση, κατάψυξη ωαρίων & δότριες ωαρίων

· Μητέρα του «εσωτερικού παιδιού» πως καταφέρνουμε να φροντίζουμε το παιδί που έχουμε όλοι μέσα μας και να ακούμε τις ανάγκες του

Σημείωμα της Φωτεινής Αραμπατζή

«Η Δημοκρατία είναι το δικαίωμα των άνισων να είναι ίσοι. Σε κάθε κοινωνία, από τις απαρχές η γυναίκα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο. Ακόμη παίζει. Και έτσι θα συνεχίσει.

Τι άλλαξε;

Η γυναίκα μετά από πολλούς αγώνες, ακούστηκε, απέκτησε φωνή, κέρδισε αυτά που της οφείλονταν στην κοινωνία, στην εργασία, στο δημόσιο βίο. Πήγαμε πολλά βήματα εμπρός.

Ωστόσο όση απόσταση κι αν έχει καλυφθεί, όταν ακόμη και σήμερα έστω και μια γυναίκα αντιμετωπίζεται άνισα, άδικα, εχθρικά τα βήματα που πρέπει να μετρήσουμε είναι εκείνα που οφείλουμε να διανύσουμε.

Αυτή η διαδρομή ορισμένες στιγμές γίνεται αντίξοη. Όμως, όταν γυναίκες στηρίζουν γυναίκες γίνονται θαύματα. Καμία μας δεν μπορεί να επηρεάσει πιο πολλά και πιο πολλούς από ότι όλες μαζί.

Στην κοινωνία των Σερρών, θα δουλέψουμε μαζί, στηρίζοντας τη Γυναίκα, την Μάνα, την Εργαζόμενη, την Φοιτήτρια, την Αγρότισσα, την Άνεργη.

Αν νομίζεις πως είσαι πολύ μικρή για να αλλάξεις τα δεδομένα σκέψου πώς αλλάζει τον κόσμο ένα παιδί. Αν νομίζεις πως είσαι μόνη, σκέψου πώς ο ήλιος στέλνει μόνος του ζωή. Αν νομίζεις πως το “μαζί” είναι μια λέξη μόνο, σκέψου τι συμβαίνει στην αλυσίδα αν σπάσει ένας κρίκος…».

Μαριάννα Αντωνακάκη, Εισηγήτρια Προγράμματος

Βιογραφικό σημείωμα

Η Μαριάννα Αντωνακάκη είναι δημιουργός του NowLetsPlay ® ™ , Mindset Trainer & Consultant καθώς και Affiliated Partner της Διεθνούς Πιστοποίησης για Business Coaches & Consultants στο πρόγραμμα The SFM MINDSET MAPS ® ™ , για την Ελληνική γλώσσα, την Ελλάδα και την Κύπρο, το οποίο δημιούργησαν οι Robert Dilts & Mickey

Feher. Είναι παράλληλα εξειδικευμένη Σύμβουλος Design Thinking, από το Stanford University.

Πιστοποιήθηκε ως Global NLP Trainer & Consultant από University California Santa Cruz, ενώ είναι πιστοποιημένη NLP New Code Certified Practitioner, (ITA) καθώς και Certified Practitioner Ericksonian Hypnosis Certified Practitioner. Τα τελευταία 10 χρόνια, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρεφική Ψυχοθεραπεία (First Play in Therapy, Diploma Barry University Miami – FAIMH) και στην Ψυχοθεραπεία μέσω του Ειδικού Θεραπευτικού Παιχνιδιού, ενώ είναι ενεργό εποπτευόμενο μέλος του Play Therapy International και η μόνη ειδικευμένη στην Ελλάδα πιστοποιημένη Σύμβουλος για την κλινική διάγνωση διαταραχών σε βρέφη και νήπια – DC 0-5.

Είναι ακτιβίστρια του Σοροπτιμισμού, του Παγκόσμιου Φορέα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων Γυναίκας και Παιδιού.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)