Connect with us

Iordanis

Όλα για τη γυναίκα . . . !

Published

on

Η ιστορία των πρωτόπλαστων θέλει τη γυναίκα σύντροφο και φίλη του Αδάμ ενώ στη σπαρτιάτικη κοινωνία η γυναίκα-μητέρα οδηγεί τα βήματα του γιου της με την επιταγή «ή ταν ή επί τας». Άλλοτε κρυμμένη μέσα στο σπίτι κι άλλοτε σε ρόλο αρχηγού, η γυναίκα προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιταγές μιας κοινωνίας, που την ήθελαν να αντιπαλεύει με νοοτροπίες, έθιμα, ταμπού και προκαταλήψεις. Είτε ως Θεοδώρα, που στηρίζει, εμψυχώνει και συμβουλεύει έναν αυτοκράτορα Ιουστινιανό είτε ως Κλεοπάτρα, που η ομορφιά, η εξυπνάδα και η στρατηγική της γονατίζουν τα σχέδια ενός Πτολεμαίου, όπως κι αν τη δούμε, από όποια θέση κι αν ψάξουμε το ρόλο της στη ζωή μας, ένα είναι σίγουρο: ότι η γυναίκα είναι η ομορφιά της ζωής μας και από οποιαδήποτε θέση κι αν την έχουμε δίπλα μας είναι βάλσαμο.

Μάνα, αδερφή, φίλη, σύντροφος, ερωμένη, σύζυγος, συνάδελφος στη δουλειά και συναγωνίστρια στις διεκδικήσεις, η γυναίκα με τους πολλούς ρόλους της, κράτησε τη δομή της κοινωνίας κι αγωνίστηκε να κατακτήσει μια ισότιμη θέση με τον άντρα μέσα στη ζωή. Εκεί όμως, που το κάθε μέτρο σύγκρισης παύει να ισχύει, εκεί, που όλοι, οι υπόλοιποι ρόλοι μιας γυναίκας ωχριούν μπροστά του, εκεί που ο καθένας μας σκύβει ευλαβικά το γόνυ, είναι η μοναδικότητα που η φύση έδωσε στη γυναίκα χαρίζοντάς της τη δυνατότητα, Αυτή και μόνο Αυτή, να έχει το προνόμιο, τη χαρά, την ικανότητα, την ικανοποίηση να φέρνει στον κόσμο καινούριες ζωές, να κρατά τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους στα σπλάχνα της, να μετουσιώνει το σπόρο σε ζωντανό οργανισμό.

Γυναίκα-μάνα, η επιτομή της γυναικείας φύσης, η αγκαλιά που σβήνει όλους τους πόνους, η ματιά που συνοδεύει όλα τα βήματά μας, το λιμάνι και η καταφυγή στις φουρτούνες μας, η λέξη που μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή. Επίκληση για βοήθεια και παρηγοριά, λέξη που μπαίνει στα χείλη φτωχών και πλουσίων, φονιάδων, φυλακισμένων, ισχυρών και βασανισμένων, η λέξη «ΜΑΝΑ», που όλοι έχουμε κρυμμένη στο νου και την καρδιά μας.

Στη διαδρομή του χρόνου και μέσα από τους πολλούς ρόλους που είχε να υπηρετήσει η γυναίκα, έδωσε μάχες με τα κατεστημένα και τις νοοτροπίες, που την ήθελαν πίσω από τον άντρα, κάτω από αυτόν και υποχείριό του. Η γυναίκα απέδειξε πως έχει την ικανότητα να γίνει επιτυχημένη επιστήμονας, επιχειρηματίας, πιλότος, αξιωματικός του στρατού και της αστυνομίας, πλοίαρχος και οδηγός νταλίκας, ερευνήτρια, χειρουργός μέχρι και πρωθυπουργός. Κι όσο κι αν κάποιες κοινωνίες θέλουν τη γυναίκα κρυμμένη πίσω από μία μπούργκα, κι όσο κι αν ακόμη υπάρχουν κυκλώματα εκμετάλλευσης γυναικών, η γυναίκα έσπασε τα δεσμά της, απελευθερώθηκε, χάρισε τη θηλυκή σκέψη και την όμορφη παρουσία της, έδωσε χρώμα και νόημα στη ζωή. Κι αν κάποιοι θέλουν να εγκλωβίσουν την τιμή που της πρέπει σε κάποιες ημερομηνίες γιορτών και αφιερωμάτων, της γυναίκας της αξίζει να τη γιορτάζουμε καθημερινά με ένα «ευχαριστώ» που της οφείλουμε για τις χαρές που μας δίνει.

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Iordanis

Το τάμα

Published

on

By

\

Πήγα κι εγώ το Δεκαπενταύγουστο να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγίας. Να εκπληρώσω εκείνο το «τάμα» , που πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς έκανα επίκληση στη βοήθειά της, υποσχόμενος να έρθω την ημέρα της γιορτής της για να την ευχαριστήσω.

Στάθηκα παράμερα κοιτάζοντας τους πιστούς, που στέκονταν μπροστά στην εικόνα της και προσκυνούσαν. Ένας ψηλός, ευθυτενής ηλικιωμένος με μία άσπρη λαμπάδα στο χέρι διέσχισε το ναό και στάθηκε μπροστά της. Έτσι, αμίλητος, ταπεινός ήρθε να εκπληρώσει το «τάμα» του με μία μεγάλη, άσπρη λαμπάδα.

Αμέσως μετά ένα νεαρό ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, που τα σήκωναν για να προσκυνήσουν την εικόνα. Να κάνουν το «τάμα» στην Παναγία , που τους χάρισε την ευτυχία. Κι ύστερα, ένας νεαρός με πατερίτσες, μία ηλικιωμένη γυναίκα με το «π» να περπατά, μία όμορφη γυναίκα, που στάθηκε αρκετή ώρα μπροστά στην εικόνα ψελλίζοντας κάτι. Όλοι για να κάνουν το «τάμα» τους, να ζητήσουν βοήθεια, να παρακαλέσουν.

Αυτό, το πολύχρωμο πλήθος, που έμπαινε στο ναό με τόση ταπείνωση κρεμούσε τις ελπίδες του στο πρόσωπο της Παναγιάς, ακουμπούσε με το χέρι του την εικόνα της και κατεβάζοντας τα μάτια ψέλλιζε μια ευχή. Όλοι με οδηγό την πίστη ακουμπούσαν το «τάμα» τους στη Μεγάλη Μητέρα ελπίζοντας στη βοήθειά της.

Μπροστά σε αυτές τις εκδηλώσεις πίστης και ταπείνωσης, που εκτυλίσσονταν ενώπιόν μου, σήκωσα τα μάτια και κοίταξα την εικόνα της. Μου φάνηκε πως μου χαμογέλασε …

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Iordanis

Το μπουγέλο

Published

on

By

Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου αγαπημένη συνήθεια των μαθητών είναι να παίξουν μπουγέλο μεταξύ τους μόλις κλείσουν τα σχολεία. Στήνονται σχέδια μέρες πριν για το πού θα βρουν νερό και το παιχνίδι τους «γλιστρά» και στις παρακείμενες γειτονιές των σχολείων τους.

Στις παρέες συμμετέχουν συνήθως αγόρια αλλά και κορίτσια και τότε το παιχνίδι αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Το φινάλε του παιχνιδιού είναι πάντοτε το ίδιο : όλοι πρέπει να γίνουν μούσκεμα, να στάζουν τα νερά τριγύρω τους, να γεμίσουν τα παπούτσια τους, να το ευχαριστηθούν αυτό το όρθιο, κυνηγημένο μπάνιο του δρόμου με ξεφωνητά και αλαλαγμούς. Σε ένα τέτοιο μπουγέλο συμμετείχα κι εγώ ως μαθητής του δημοτικού, έβρεξα και βράχηκα, κυνήγησα και κυνηγήθηκα, έγινα μουσκεμένο παπί με τα νερά να σχηματίζουν λιμνούλα τριγύρω μου, στέγνωσα στο δρόμο, φάγαμε στο τέλος και παγωτό και την άλλη ημέρα ξύπνησα με 40 πυρετό και ακροαστικά καλοκαιριάτικα.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά προχθές, όταν γυρίζοντας στο σπίτι βρήκα κάτω στην πιλοτή της πολυκατοικίας καμιά δεκαπενταριά πιτσιρικάδες μούσκεμα να δοκιμάζουν τη βρύση της οικοδομής για να πάρουν νερό. Στάθηκα για λίγο να κλέψω την εικόνα της ξεγνοιασιάς από τα έξυπνα μουτράκια τους και στον πιο ζωηρό, που συγχρόνως έτρωγε και παγωτό ξυλάκι γύρισα και του είπα παριστάνοντας το δάσκαλο: «πρόσεξε, μπορεί να αρρωστήσεις!, «δεν με νοιάζει …», μου απάντησε τρέχοντας να ξεφύγει από κάποιον, που τον κυνηγούσε με μία γεμάτη νάιλον σακούλα νερό. Χαμογέλασα και μια σκιά πίκρας πέρασε από τα μάτια μου αφήνοντας στυφές σκέψεις μέσα μου για τα ανέμελα χρόνια της ζωής μου, που έφυγαν ανεπιστρεπτί…

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Iordanis

Διάκριση του ΙΕΚ Ν.Ζίχνης στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2022

Published

on

By

Το Δ.ΙΕΚ Νέας Ζίχνης έλαβε μέρος στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2022 και κατάφερε να διακριθεί με τη δημιουργία ενός βίντεο σχετικού με την παρασκευή σιμιγδαλένιου χαλβά. Για την παρασκευή του νοστιμότατου και νηστίσιμου χαλβά συνεργάστηκαν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του Τμήματος «Τεχνικός Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής» υπό την εποπτεία των εκπαιδευτών, Βασιλικής Ντωνέ και Ιωάννη Ιντζόγλου.

Το όλο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2022 με μεράκι και αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τη Γαστρονομία από τους εκπαιδευόμενους των ΙΕΚ και τους εκπαιδευτές Γαλλικής Γλώσσας. Μάλιστα, συμμετείχαν 15 εκπαιδευτές και περισσότερα από 20 ΙΕΚ από όλη την Ελλάδα και η ανταπόκριση κατά γενική παραδοχή ικανοποίησε άπαντες.

Ρεπορτάζ : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)