Connect with us

Events

Ελληνομνήμονες: Μουσειακή έκθεση Ιστορικού Οπλισμού και Αυθεντικής Φορεσιάς

Published

on

Η σημαντική μουσειακή έκθεση Ιστορικού Οπλισμού και Αυθεντικής Φορεσιάς, από τη σπάνια συλλογή του Σπυρίδωνα Κατσίρα, του συλλόγου «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και το Σύνδεσμο  Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών.  

Η ιδιωτική συλλογή απαρτίζεται από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές (κατά κύριο λόγο κατασκευασμένες από υφαντά υφάσματα με παραδοσιακά σχέδια) , αντικείμενα καθημερινής χρήσης και οπλισμό (σπάνιες αντίκες κυρίως της περιόδου 1650-1850), που αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης οικογενειακής συλλογής.

Αντικείμενα της συλλογής εκτίθενται/δανείζονται (αφιλοκερδώς), παράλληλα με την παρουσία και συμμετοχή των μελών του Συλλόγου Ελληνομνήμονες σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, οι οποίες διοργανώνονται, είτε από τους κατά τόπους Δήμους,  είτε από πολιτιστικούς φορείς είτε από δημιουργούς πνευματικού έργου που έχουν ως σκοπό τη διάσωση, διάδοση, διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Το πρόγραμμα λειτουργίας της έκθεσης έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 27/10/2021 ώρα 20:30 Εγκαίνια έκθεσης στο Φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.
  • Πέμπτη 28/10/2021 ώρα 13:00 – 14:00 .
  • Παρασκευή 29/10/2021 ώρες 10:00 – 13:00 και 18:30 – 21:00.
  • Σάββατο 10:00 – 13:00.

Λίγα λόγια για τους «Ελληνομνήμονες»

Ο Σύλλογος Ελληνομνήμονες συστάθηκε το 2009, με σκοπό τη μελέτη, διάσωση, προαγωγή, διάδοση και ανάδειξη των παραδοσιακών ηθών, εθίμων, ενδυμασιών και τεχνοτροπιών αυτών, μέσω της διοργάνωσης, ή και συμμετοχής σε δημόσιες εκθέσεις, παραδοσιακές χορευτικές εκδηλώσεις, παρελάσεις και εκδρομές. Ο ιδρυτής του Συλλόγου και σημερινός Πρόεδρός του κ. Σπύρος Γ. Κατσίρας, εδώ και χρόνια, και με πολύ κόπο και κόστος, συλλέγει αντικείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ τα μέλη του Συλλόγου τρέφουν αμέριστη εκτίμηση και αγάπη προς την Ιστορία, τις παραδόσεις και δραστηριοποιούνται με σκοπό την διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στις εκδηλώσεις είναι εθελοντική και αφιλοκερδής. Ο Σύλλογος βασίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές χορηγίες και τις συνδρομές των μελών του και δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία κρατική επιχορήγηση από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα.

Τα μέλη του Συλλόγου που θα επισκεφτούν την πόλη μας, θα συμμετέχουν στην παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου με τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές τους και τα όπλα που θα εκτίθενται στην έκθεση.

Τέλος να επισημανθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο των εγκαινίων όσο και της έκθεσης, θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιτάσσει η πανδημία του Covid 19.

Από το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.

Events

Συζήτηση για την Κοινωνική Οικονομία

Published

on

By

Την Τρίτη, 22 Νοε 2022, στις 17.00, στην Οινούσα, Σερρών, στον φιλόξενο χώρο του Μπακάλικου, Ουζερί, Καφέ «Δερβέσιανη» η κα Μαρία Θεοδωράκη και ο κ Πασχάλης Πανταζής προσκαλούν όλους σε συζήτηση για την «Κοινωνική Οικονομία» με εισηγητή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus) συγγραφέα του βιβλίου «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία», ISBN 978-618-84431-1-2, Εκδόσεις ΣΤΕΝΤΩΡΑΣ.

Από τα τρία συστήματα οικονομικής διαχείρισης, η (1) ΔΗΜΟΣΙΑ Οικονομική αντλεί πόρους από την εξουσία για να ικανοποιήσει την κοινωνία, η (2) ΙΔΙΩΤΙΚΗ Οικονομική αντλεί πόρους από τα κεφάλαια των επενδυτών για να κερδίσει κυρίως χρήματα και η (3) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Οικονομία αντλεί πόρους από τα μέλη της για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μελών της.

Οι επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας παρουσιάζονται κυρίως με την μορφή των Συνεργατισμών (συνεταιρισμών), των Ιδρυμάτων, των Αλληλόχρεων Κεφαλαίων και των Ηθικών Τραπεζών.

Οι Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν κυρίως τρείς μορφές, 1. Παραγωγικοί Συνεταιρισμοί (όπως είναι οι Αγροτικοί), 2. Αστικοί Συνεταιρισμοί (κυρίως Καταναλωτικοί, Προμηθευτικοί, Πιστωτικοί, Προμηθευτικοί, Οικοδομικοί κλπ) και 3. Εργατικοί Συνεταιρισμοί (όπως είναι ΚοινΣΕπ, ΚοιΣΠΕ, ΣυνΕρ κλπ), καθώς και μικτές μορφές συνδυασμού αυτών, όπως είναι ΚΥΓΕΩ-CSA (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία).

Το «συνωμοσιολογικό ΚΕΝΟ» της πληροφόρησης για την Κοινωνική Οικονομία θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν οι ίδιοι οι πολίτες, με καλές πρακτικές από άλλα μέρη της Ελλάδος, και με πληροφορίες από άλλα κράτη.

Οι υπεξαιρούντες την κρατική εξουσία (Δημόσιοι Υπάλληλοι) και οι ιδιοτελείς κερδοσκόποι «επενδυτές» έχουν αποτύχει, και αυτό έχει γίνει εμφανές τα τελευταία χρόνια. Πρέπει πλέον οι ίδιοι οι πολίτες να ενημερωθούν για καλές πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλα κράτη ή ακόμα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να επιβιώσουν ως πολίτες και ως κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα που το κράτος δεν έχει επαρκή χρήματα, και δεν μπορεί να αντλήσει περισσότερα με φορολογία, για να κάνει άφθονες προσλήψεις, και οι κερδοσκόποι ιδιώτες «επενδυτές» δεν βλέπουν πιθανότητα αρκετών κερδών, για να έχουν κίνητρο προσλήψεων σε κάποιες δραστηριότητες, ΜΟΝΟ οι ίδιοι οι πολίτες διαχειριζόμενοι σωστά τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως οι δομές της Κοινωνικής Οικονομίας, μπορούν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Στην «Δερβέσιανη» της Μαρίας και του Πασχάλη στο χωριό Οινούσα Σερρών με την ανοικτή πρόσκληση για την Κοινωνική Οικονομία ελπίζεται ότι θα γίνει μια εποικοδομητική ενδιαφέρουσα συζήτηση την Τρίτη, 22 Νοε 2022, στις 17.00. Πληρ: Μαρία Θεοδωράκη, 6973078734.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Continue Reading

Events

Δωρεάν μετρήσεις σακχαρώδους διαβήτη στην Πλατεία Ελευθερίας

Published

on

By

Η Λέσχη Λάιονς Σέρρες Στρυμονιάς πραγματοποιεί δωρεάν μετρήσεις σακχαρώδους διαβήτη, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στην πλατεία Ελευθερίας, από τις 10.30 πμ μέχρι τη 1:00 μμ.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από τη φυσίατρο κα Μαρία Παπαδοπούλου, με την αρωγή νοσηλεύτριας.

Παράλληλα, θα διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τον διαβήτη και την πρόληψή του.

Κατόπιν συνεννόησης με την Αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Σωτηρία Πάνου, ο Δήμος Σερρών θα καταγράψει όσους εξεταστούν, εφόσον το επιθυμούν βέβαια, ώστε να έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΚΕΠ Υγείας.

Η εγγραφή εκεί επιτρέπει τη δωρεάν συμμετοχή στις προληπτικές εξετάσεις υγείας, που διενεργούνται περιοδικά από το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων του Δήμου Σερρών.

Continue Reading

Events

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑΣ 1ος ΚΥΚΛΟΣ “Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΑ ΜΟΥ”

Published

on

By

Η σχολή χορού Shock Troopers σε συνεργασία με τις ψυχολόγους Καλλισθένη Δεμιρτζή και Κωνσταντίνα Γρέδη σας προσκαλούν στον 1ο κύκλο απο τα Σεμινάρια Αυτοφροντίδας με τίτλο “Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΑ ΜΟΥ”

Ημερομηνίες :

20 και 27 Νοεμβρίου 2022 & Ώρα 17:00- 20:00 μμ
(Ώρα προέλευσης 16:45)

Τόπος Διεξαγωγής:

Σχολή Χορού Shock Troopers , Δυτικής Θράκης 14, Σέρρες

Περιγραφη:

Τι εννοούμε όταν λέμε “η Ειρήνη Μέσα μου; “
Είναι η βάση που επιτρέπει:
1) την ατομική χαρά και ικανοποίηση
2) την ανάπτυξη της δημιουργικότητας
3) την βελτίωση των σχέσεων με τους άλλους
4) την διαχείριση δύσκολων καταστάσεων

Πως γίνετε και πετυχαίνω την εσωτερική ειρήνη και να την διατηρήσω;

Το σεμινάριο δημιουργεί το πλαίσιο ώστε να γνωρίσω
1) Τι με αναστατώνει και τι προκαλεί ταραχή μέσα μου
2) Πως θα είμαι με εσωτερική ειρήνη
3) Ποιές μεθόδους και εργαλεία οδηγούν σε αυτήν

Ο εαυτός και η ζωή μου είναι ατομική μου ευθύνη

Κόστος: 60 ευρώ (τις 2 μέρες) ,

ΠΡΟΣΦΟΡΑ EARLY BIRD ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/11/22
50 ευρώ
(τις 2 μέρες),

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένος αριθμός ατόμων

Οι συμμετέχοντες προτείνετε να έρθουν άνετα ντυμένοι.


Δηλώσεις Συμμετοχής- Επικοινωνία:
Ατματζίδης Χρήστος Τηλ. 697 364 9232

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)