Connect with us

Art

Πού βρίσκεται σήμερα ο πιο ακριβός πίνακας ζωγραφικής στον κόσμο;

Published

on

Ο πίνακας «Salvator Mundi», που αποδίδεται η δημιουργία του στον Leonardo da Vinci, είναι ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο, ρίχνοντας στην δεύτερη θέση το έργο του Πικάσο « Γυναίκες του Αλγερίου».

Σε μία δημοπρασία μόλις 19 λεπτών πωλήθηκε σε ποσό ρεκόρ ο πιο αμφιλεγόμενος, από πολλές απόψεις, πίνακας του Λεονάρντο.

Είναι τελικά του Da Vinci;

Ο «Σωτήρας του Κόσμου», απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα, το δεξί του χέρι σε σχήμα ευλογίας και το αριτερό του χέρι να κρατά μία ουράνια σφαίρα.
Οι διχογνμωμίες γύρω από το έργο αυτό είναι πολλές.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το έργο είναι πιθανόν να δημιουργήθηκε είτε στα τέλη της δεκαετίας του 1490, περίπου την ίδια περίοδο δημιουργίας του Μυστικού Δείπνου, είτε το 1500, όταν είχε μετακομίσει ο da Vinci στην Φλωρεντία.

Ο πίνακας χάθηκε στην ιστορία για περισσότερα από 200 χρόνια, υπέστη ζημιές και αποκαταστάθηκε άσχημα και πουλήθηκε και μεταπωλούνταν ως ένα μικρό έργο.

Όλες αυτές οι «κακουχίες», είχαν ως αποτέλεσμα να εγείρονται πλήθος ερωτημάτων για την γνησιότητα του έργου.

Αμφιβολίες εκφράζοντιαι επίσης για το εάν το ζωγράφισε και ο ίδιος da Vinci.

Aρκετοί ειδικοί συμφωνούν ότι ο πίνακας πιθανότατα δημιουργήθηκε από βοηθούς στο εργαστήριο του Λεονάρντο, όπου πρόσθεσε κάποιες τελευταίες πινελιές ο γνωστός ζωγράφος – μια συνηθισμένη πρακτική.

read more in.gr

Art

Θεσσαλονίκη: 70 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο σε μια φωτογραφική έκθεση με θέμα την πανδημία

Published

on

By

ο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τον περασμένο χρόνο ακύρωσε, λόγω πανδημίας, μία μεγάλη έκθεση που είχε προγραμματίσει, σταμάτησε τα μαθήματα και σταμάτησαν τα μέλη του να βρίσκονται, να φωτογραφίζουν, να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες. Δε σταμάτησε, ωστόσο, να δραστηριοποιείται και μάλιστα εντός κι εκτός συνόρων.

Η πρώτη του αντίδραση στην πανδημία ήταν να φτιάξει μια προκατασκευασμένη εικόνα που μοιάζει με την απεικόνιση της Covid-19, με ένα κενό στη μέση και ζήτησε από τους φίλους του σε όλο τον κόσμο να προσθέσουν στον ελεύθερο χώρο μια δική τους εικόνα, με θέμα: «Ο εγκλεισμός λόγω του ιού: Καραντίνα και δημιουργικότητα! Δε μας σταματάει τίποτα στο να αγαπάμε τη ζωή και φτιάχνουμε αυτό που αγαπάμε, τέχνη!».

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 70 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, από το Μεξικό και την Αργεντινή μέχρι την Ελλάδα, το Περού, τη Βουλγαρία και τον Καναδά. Η καραντίνα όμως συνεχιζόταν και το Κέντρο προχώρησε σε μία δεύτερη δράση απευθύνοντας νέο κάλεσμα στους φίλους του -ανταποκρίθηκαν 55 από κάθε γωνιά της γης- να γίνουν γραμματόσημα.

Το θέμα ήταν «Γίνε και εσύ ένα FLUXUS γραμματόσημο! COLD and FLU/XUS» και το Φωτογραφικό Κέντρο προέτρεπε τους φίλους του να βάλουν τη φαντασία τους να οργιάσει. Να τραβήξουν την αυτοφωτογραφία τους, σε κατάσταση φρενίτιδας, λόγο εγκλεισμού, καραντίνας, κορονοϊού.

Το εικαστικό αποτέλεσμα των δύο αυτών δράσεων, της «διεθνούς ενεργοποίησης και μορφής αντίστασης στη μη επικοινωνία μας κατά το διάστημα της πανδημίας», όπως σημειώνει ο Βασίλης Καρκατσέλης, ιδρυτής του Κέντρου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, εκτίθεται στο καφέ Ζώγια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είναι το αποτέλεσμα των δύο δράσεων που έγιναν στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης του ελληνικού FLUXUS, που διοργανώνει, από το 2019, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το 3ο Εργαστήριο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, μαζί με το Fluxus Zone Atelier του Γιάννη Σταμενίτη.

Το Fluxus, η τέχνη της Συνεχούς Ροής, «είναι ένα παγκόσμιο κίνημα αντι-τέχνης», εξηγεί ο κ. Καρκατσέλης. Άνθησε τη δεκαετία του ’70 και δράσεις του πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ο Βασίλης Καρκατσέλης είναι μέλος μιας ομάδας περίπου 300 καλλιτεχνών παγκοσμίως, που διοργανώνουν ανοιχτές εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες.

read more cnn.gr

Continue Reading

Art

Ηρωικές μορφές του 1821 και των Σερρών κοσμούν τον τοίχο του 1ου Γυμνασίου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η εικαστική παρέμβαση με την αποτύπωση των ηρώων της ελληνικής επανάστασης στον εξωτερικό τοίχο του 1ου Γυμνασίου Σερρών στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Σερρών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Οι μορφές του Εμμανουήλ Παπά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας αλλά και του ηρωικού γυμνασιάρχη του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Λεωνίδα Παπαπαύλου αποδόθηκαν ζωγραφικά με αρτιότητα από τον Σερραίο καλλιτέχνη Κυριάκο Αβραμίδη, σε μία εντυπωσιακή τοιχογραφία συνολικής επιφάνειας 75 τμ.

«Είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της επετειακής δράσης για τη φιλοτέχνηση ηρώων και εμβληματικών προσωπικοτήτων των απελευθερωτικών αγώνων και των Σερρών σε δημόσιους χώρους.

Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και της πρότασης της Επιτροπής “Ελλάδα 2021 -Σέρρες 2021” έχει διττό στόχο. Αφενός να τιμήσουμε τους ήρωες μας και αφετέρου να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές την αγάπη για τους ήρωες και τα ιδανικά που οδήγησαν στην ελευθερία της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης κατά την παρουσίαση της εικαστικής παρέμβασης.

Ο κ.Χρυσάφης ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη Κυριάκο Αβραμίδη για την τοιχογραφία, καθώς και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» Βασίλειο Κατιρτζόγλου, την Πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Σ Χρύσα Παλάζη – Τσοχατζίδη και τη Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σερρών Σύλια Ζέττα για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της δράσης.

Ο κ.Χρυσάφης τόνισε ότι το έργο της απεικόνισης των ηρωικών μορφών συνεχίζεται στο πάρκο στο πρώην στρατιωτικό φούρνο και ακολουθούν παρεμβάσεις σε τοίχους στην περιοχή του Δημαρχείου Σερρών και στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Εξάλλου, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ και οι μεγάλες εικαστικές παρεμβάσεις για τον καλλωπισμό των ακάλυπτων επιφανειών οικοδομών.

Δείτε το βίντεο για το έργο στο 1ο Γυμνάσιο που δημιούργησε ο Κυριάκος Αβραμίδης

Continue Reading

Art

Nevermind: To ιστορικό άλμπουμ των Nirvana σε επετειακή επανέκδοση

Published

on

By

Η κυκλοφορία του άλμπουμ “Nevermind” των Nirvana στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991, προκάλεσε ‘σεισμική αλλαγή’ στην παγκόσμια νεανική κουλτούρα. 30 χρόνια μετά το εμβληματικό άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε μια επετειακή επανέκδοση.

Το άλμπουμ που σκαρφάλωσε στο #1 των charts παγκοσμίως τους επόμενους μόλις μήνες, είχε τέτοιο αντίκτυπο που κατάφερε να αναδείξει τους Kurt Cobain, Krist Novoselic και Dave Grohl από μιά νέα υποσχόμενη cult μπάντα, σε μιά από τις πιο επιτυχημένες και επιδραστικές μπάντες όλων των εποχών.

Το “Nevermind” επανέφερε την ακεραιότητα και το πάθος του rock ‘n’ roll στην κορυφή των charts και συνεχίζει ακόμη να αποτελεί μοναδική έμπνευση τόσο για τους fans, όσο και για τους μουσικούς των τελευταίων τριών δεκαετιών-και χωρίς αμφιβολία και αυτών που θα ακολουθήσουν.

Ξεκινώντας από τις 12 Νοεμβρίου του 2021 ‘εορτάζεται’ η 30η επέτειος του album “Nevermind”, με επανεκδόσεις πολλαπλών μορφών. Ένα σύνολο 94 ηχητικών και βίντεο, θα είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές προιόντων, ξεκινώντας από το απλό CD & βινύλιο & καταλήγοντας σε super deluxe εκδόσεις.

To “Nevermind” παρουσιάζεται σε remastered μορφή από τα αναλογικά master tapes του, σε ήχο 24-bit υψηλής ανάλυσης των 192kHz.

Τι θα περιλαμβάνει η επανέκδοση

Μεταξύ του ακυκλοφόρητου υλικού, συναντάμε και 4 πλήρη live shows του group που απεικονίζουν την μοναδική σκηνική παρουσία των Nirvana:

– Ζωντανά από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας (ηχογραφήθηκε και γυρίστηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1991 στο διάσημο κλαμπ Paradiso)

– Ζωντανά στο Ντελ Μαρ της Καλιφόρνια (ηχογραφήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1991 στο Pat O’Brien στο Del Mar Fairgrounds)

– Ζωντανά από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας (ηχογραφήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου του 1992 στο The Palace στην St. Kilda)

– Live από το Τόκιο της Ιαπωνίας (ηχογραφήθηκε στο Nakano Sunplaza στις 19 Φεβρουαρίου του 1992).

INFO: youfly.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)