Connect with us

Health

Ο Δήμος Σερρών πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που δημιουργεί Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (video)

Published

on

Στη δημιουργία του πρώτου πανελλαδικά Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων προχώρησε ο Δήμος Σερρών με στόχο να παρέχει σε όλους τους Δημότες υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις σε πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, τη νέα, πρωτοποριακή υγειονομική Δομή του Δήμου Σερρών υλοποιούμε τον στόχο που θέσαμε προεκλογικά για έναν αλληλέγγυο Δήμο, που απλώνει ένα ευρύ δίχτυ προστασίας σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη»,  τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων παρουσία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, Σωτηρίας Πάνου – Αναστασιάδου και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελου Βάκαλου.

«Αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας από το 2003 αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί από τους Δήμους, ενισχύουμε τον τομέα της πρόληψης και δίνουμε λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης των ασθενέστερων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας», εξήγησε ο κ.Χρυσάφης.

Όπως σημείωσε, το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων δείχνει τον δρόμο για την ενδυνάμωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ειδικά μέσα σε μία δύσκολη περίοδο υγειονομικής κρίσης με:

1.Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους Δημότες, από Δημόσιους ή Ιδιωτικούς φορείς και Φυσικά Πρόσωπα.

2.Τη Δωρεάν Παροχή Υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες.

3.Την ανάπτυξη Προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής Υγείας.

4. Την έκδοση Κάρτας Υγείας σε ηλεκτρονική μορφή για τους όλους τους Δημότες και σε έντυπη μορφή για τις ευπαθείς ομάδες

5. Την αξιοποίηση επαγγελματιών υγείας σε Προγράμματα Υγείας που καλύπτουν τις ανάγκες των Δημοτών.

«Με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων δημιουργείται Υπηρεσία Μιας Στάσης για όλα τα θέματα που αφορούν την Προληπτική Ιατρική, δηλαδή τις αναγκαίες εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο ωφελούμενος αναλόγως της ομάδας κινδύνου που ανήκει, καθώς και την παραπομπή του για περαιτέρω έλεγχο, όπου χρειάζεται.

Επιπλέον, εξασφαλίζουμε για άτομα ευπαθών ομάδων εντελώς δωρεάν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, με την κάρτα υγείας που θα την λαμβάνουν σε έντυπη μορφή, τη δυνατότητα πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις», σημείωσε ο κ.Χρυσάφης.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου αναφέρθηκε στα οφέλη για τους Δημότες από την ισότιμη πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας  σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και από την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

«Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έχει προχωρήσει ήδη σε συμβάσεις με δύο ειδικότητες ιατρών (παθολόγου και γενικής ιατρικής) από τις επτά συνολικά που έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε.

Οι ασθενείς Δημότες με την έντυπη Κάρτα Υγείας μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν τους συνεργαζόμενους γιατρούς – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πληρώνονται από τον Δήμο Σερρών», υπογράμμισε η κυρία Πάνου – Αναστασιάδου διευκρινίζοντας ότι το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων δεν πρέπει να συγχέεται με το ΚΕΠ Υγείας, που έχει εκπαιδευτικό-ενημερωτικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος συνεχάρη τον Δήμο Σερρών για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων και εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Συλλόγου στη νέα Δομή Υγείας.

«Το Κέντρο Πρόληψης Υγείας έρχεται να εμπλουτίσει τον τομέα Υγείας στον Δήμο Σερρών γιατί δυστυχώς μόνο οι Δημόσιες Δομές δεν επαρκούν και από την άλλη πλευρά πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων λειτουργεί λοιπόν συμπληρωματικά προς τις υπάρχουσες Δομές και όχι ανταγωνιστικά», επισήμανε ο κ.Βάκαλος.

Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων του Δήμου Σερρών θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές Οκτωβρίου σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο, στο κτήριο του κληροδοτήματος Αποστολίδη στην οδό Μεραρχίας 94.

Ωστόσο, οι Δημότες ήδη μπορούν να τηλεφωνούν στο 2321350040 και να δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία για να δημιουργήσουν με τον πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας του Κέντρου τον Ατομικό Ιατρικό τους Φάκελο.

Health

«7 Απλές συμβουλές Ζωής» από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας

Published

on

By

Η καρδιά τροφοδοτεί με αίμα και οξυγόνο όλα τα ζωτικά μας όργανα και η παραμικρή δυσλειτουργία της επηρεάζει αρνητικά κάθε σύστημα του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι «7 Απλές συμβουλές Ζωής» είναι μια λίστα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας με 7 τρόπους για να θωρακίσουμε την καρδιά μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιστήμονες της Ένωσης παρακολούθησαν για 12 ολόκληρα χρόνια 3.201 άτομα με μέση ηλικία τα 59 έτη.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τις «7 συμβουλές» κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ποσοστό πάνω από 50%, ενώ όσοι ακολουθούσαν μόνο 3 από τις συμβουλές μείωσαν τον κίνδυνο μόλις κατά 23%.

Οι 7 Απλές συμβουλές Ζωής είναι οι εξής:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Continue Reading

Health

(Και) η καλή διάθεση περνά από το στομάχι

Published

on

By

Food mood ή, αλλιώς, οι πίτσες, τα χάμπουργκερ και τα παγωτά δεν φέρνουν την ευτυχία, όταν η ψυχική μας υγεία δεν είναι στα καλύτερά της.

Απόδοση: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

Ενώ σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι πάλευαν με πολύ υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και νευρικότητας τον τελευταίο χρόνο, πολλοί βρήκαν καταφύγιο στα αγαπημένα τους comfort foods: παγωτό, γλυκά, πίτσα, χάμπουργκερ. Πρόσφατες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και με υψηλά λιπαρά που συχνά λιγουρευόμαστε όταν είμαστε αγχωμένοι ή θλιμμένοι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να ευεργετήσουν την ψυχική μας υγεία, όσο ανακουφιστικά κι αν μοιάζουν. Αντίθετα, υγιεινές τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, αυγά, ξηροί καρποί και σπόροι, φασόλια και όσπρια, καθώς και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, ίσως να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από έναν ερευνητικό τομέα γνωστό ως διατροφική ψυχιατρική, που αναδύεται και επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ δίαιτας και ψυχικής υγείας. Η ιδέα ότι τρώγοντας συγκεκριμένα φαγητά μπορεί να βελτιωθεί η υγεία του εγκεφάλου, όπως ακριβώς γίνεται με την υγεία της καρδιάς, ίσως μοιάζει με κοινή λογική. Αλλά ιστορικά, η διατροφική έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως στο πώς τα φαγητά που τρώμε επηρεάζουν τη σωματική μας υγεία αντί για την ψυχική. Για πολύ καιρό, η ενδεχόμενη επιρροή του φαγητού στην ευτυχία και στην ψυχική ευημερία ήταν «τεχνητά αγνοημένη», όπως το έθεσε πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών.

read more kathimerini.gr

Continue Reading

Health

Έρευνα – «Κολλημένοι» με τα social media οι Έλληνες – Τουλάχιστον εννέα στα δέκα παιδιά 5-12 ετών μπαίνουν στο διαδίκτυο

Published

on

By

Ενεργό στα social media το 97% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών – Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν περισσότερο οι Έλληνες.


Πάνω από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (ποσοστό 82%) βρίσκονται πια ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), με το ποσοστό να φθάνει το 97% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δειγματοληπτική έρευνα «Focus on Tech Life Tips» της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα δημοφιλέστερα ανά ηλικία

Ενεργοί στα social media είναι σχεδόν οι δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας 55-64 ετών (το 62%, έναντι 59% στο δεύτερο εξάμηνο του 2020), με τα δημοφιλέστερα μέσα για τη δημιουργία προσωπικού «προφίλ» να είναι κατά σειρά τα Facebook (79% – αύξηση 15% έναντι του δευτέρου εξαμήνου του 2020), Instagram (51%) και YouTube (45%). Επίσης το ΤΙΚ ΤΟΚ παρουσιάζει θεαματική άνοδο τον τελευταίο χρόνο και στη χώρα μας, ειδικά στα κορίτσια 16-24 ετών.

read more in.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)