Connect with us

Woman

Αφγανιστάν – Η άγνωστη φεμινίστρια βασίλισσα του, Σοράγια

Published

on

Ανδρέας Παναγόπουλος / in.gr

Ο πρώτος νόμος για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν θεσπίστηκε το 1921 από τον βασιλιά Αμανουλάχ. Ο νόμος απαγόρευε τους αναγκαστικούς γάμους, έθεσε όριο τα 13 χρόνια (!) στην ηλικία της νύφης, κατάργησε το έθιμο της «τιμής της νύφης» (που πλήρωνε ο γαμπρός στον πεθερό) και έθεσε περιορισμούς στην πολυγαμία. Δεν την απαγόρεψε, αλλά ανέφερε ότι κάθε άνδρας πρέπει να φέρεται με ίσο τρόπο σε όλες τις γυναίκες του και να τις φροντίζει οικονομικά.

Ο ίδιος ο βασιλιάς Αμανουλάχ έσπασε την παράδοση αιώνων και παντρεύτηκε σε ηλικία 21 ετών μόνο μία γυναίκα. Το 1913, έκανε βασίλισσά του την 14χρονη Σοράγια, της γνωστής οικογενείας των Ταρζί. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Δαμασκό (τότε ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία), η Σοράγια περηφανευόταν για τις φιλελεύθερες ιδέες της τις οποίες ενστερνιζόταν η οικογένεια της. 

Η φεμινίστρια βασίλισσα

Η βασίλισσα  Σοράγια έφτιαξε σχολεία για κορίτσια, εξέδωσε περιοδικό, δημιούργησε μέχρι και την πρώτη οργάνωση γυναικών (Οργάνωση για την Προστασία των Γυναικών) το 1928. Συχνά εμφανιζόταν δίπλα στον βασιλιά και όταν απευθυνόταν σε κάποιον έβγαζε τον φερετζέ της.

διαβάστε περισσότερα στο in.gr

Woman

Women on Top: H ισότητα στην κορυφή

Published

on

By

Δύο γυναίκες που πιστεύουν στην ισότητα και την συμπερίληψη και εργάζονται με συνέπεια για να γίνουν αυτές οι δύο αρχές πραγματικότητα, οι συνιδρύτριες του Women on Top Στέλλα Κάσδαγλη και Πηνελόπη Θεοδωρακάκου μιλούν για την θέση της γυναίκας και την γυναικεία ενδυνάμωση στην Ελλάδα σήμερα.

Σίγουρα έχετε δει τις αναρτήσεις τους στο facebook feed σας να τοποθετούνται πάνω σε κάποιο θέμα που αφορά την ισότητα των φύλων, να οργανώνουν κάποιο webinar επαγγελματικής ενδυνάμωσης για γυναίκες (προ-covid και live workshops) ή να συστήνουν μια ακόμη αξιόλογη επαγγελματία που μπήκε στο μεγάλο δίκτυο από μέντορες που έχουν δημιουργήσει. Το Women on Top είναι μια από τις πιο δραστήριες οργανώσεις γυναικείας ενδυνάμωσης σήμερα, με μια εξαιρετικά συνεπή και ακούραστη παρουσία που εκτός από τις δράσεις για την ατομική ενδυνάμωση των γυναικών πραγματοποιεί επιμορφώσεις στελεχών εταιρειών σε θέματα συμπερίληψης και έμφυλα ζητήματα.

read more genwoman.com

Continue Reading

Woman

Πέφτοντας απ’ τα σύννεφα: Η ζωή στην Aegean, τον «ελκυστικότερο εργοδότη» της χώρας

Published

on

By

Το ρεπορτάζ των Reporters United αναδεικνύει δύο σημαντικά ζητήματα για την εργασιακή ζωή των γυναικών στην Ελλάδα (και όχι μόνο): πως υπερεκπροσωπούνται σε επαγγέλματα με χαμηλές προοπτικές και επισφαλείς συνθήκες εργασίας, αλλά και πως η εμφάνισή τους αποτελεί καταχρηστικά (ειδικά σε επαγγέλματα όπως αυτό των αεροσυνοδών) κριτήριο αξιολόγησης της επίδοσής τους και των επαγγελματικών τους προοπτικών, ενώ δεν επηρεάζει ουσιαστικά το πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους.

πηγή: Women On Top

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο reportersunited.gr

Continue Reading

Woman

Αφγανιστάν – Συγκλονιστική συνέντευξη της γυναίκας που αντιστέκεται στους Ταλιμπάν

Published

on

By

Αφγανιστάν – Κριστάλ Μπαγιάτ: Με δάκρυα στα μάτια η γυναίκα που αντιστέκεται στο καθεστώς των Ταλιμπάν μιλά στο Mega και τον Γιάννη Μούτσο για την κατάσταση στη χώρα της, ειδικά μετά τις εκρήξεις στην Καμπούλ

Μια ακόμη μεγάλη αποκλειστικότητα για το Mega και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Ράνια Τζίμα. Στην καρδιά των γεγονότων και των τραγικών στιγμών που βιώνει το Αφγανιστάν, το Mega και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μούτσος, εξασφάλισαν αποκλειστική συνέντευξη με την γυναίκα – σύμβολο της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν.

Η Κριστάλ Μπαγιάτ, μιλά λίγες ώρες μετά τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

read more in.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)