Connect with us

Health

13 μικρά μυστικά για να βρεις τον χαμένο σου ύπνο

Published

on

Όλοι σχεδόν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα αϋπνίας κατά καιρούς. Το άγχος και οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας είναι παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα του ύπνου μας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν πολλά μικρά λάθη τα οποία υπάρχει περίπτωση να κάνουμε, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Δώσε βάση σε αυτές τις 13 απλές συμβουλές, προσπάθησε να τις εφαρμόσεις και απόκτησε μαζί με τον “χαμένο” σου ύπνο την καλή διάθεση και την ενέργεια που άλλοτε είχες.

Μη μένεις στο κρεβάτι

Μετά από μια ξέφρενη νύχτα το ξυπνητήρι μπορεί να ακούγεται πολύ ενοχλητικό, ωστόσο είναι προτιμότερο να σηκωθείτε από το κρεβάτι όταν το ακούσετε. Το να σηκώνεστε μια καθορισμένη ώρα θα ενισχύσει τους καρδιακούς σας ρυθμούς. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα έχετε χαμηλή ενέργεια μέσα στη μέρα, αλλά όταν φτάσει η ώρα να πέσετε στο κρεβάτι είναι σίγουρο ότι θα αποκοιμηθείτε.

Απόλαυσε τον πρωινό ήλιο

Η έκθεση στο ηλιακό φως το πρωί είναι το πρώτο πράγμα που βοηθά στην τόνωση της ενέργειας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε καλύτερα τη νύχτα. Δεν χρειάζεστε πολύ ηλιακό φως. Μόλις πέντε λεπτά είναι αρκετά για να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα στο βιολογικό σας ρολόι, ένα μήνυμα που ακούγεται μέχρι την ώρα του ύπνου. Εάν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, η έκθεση σε φωτεινό φωτισμό σε εσωτερικούς χώρους λειτουργεί επίσης. Προσοχή: Μην κοιτάτε κατάματα τον ήλιο, απλά να είστε έξω.

Προσοχή με τον καφέ

Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα φυσικά διεγερτικά του σώματος. Για να πάρετε τα οφέλη της καφεΐνης, αρχίστε να πίνετε καφέ μέσα στην ημέρα και περίπου 90 λεπτά αφότου σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Επίλεξε να πιεις ντεκαφεϊνέ από τις 14.00

Εάν σταματήσετε να πίνετε καφέ στις 14.00, τότε θα μπορέσετε πιο εύκολα να κοιμηθείτε κατά τις 22.00, 22.30. Εάν θέλετε να μειώσετε την καφεΐνη, τότε κάντε το σταδιακά, π.χ πίνετε μισό φλιτζάνι κάθε λίγες ημέρες για να αποφύγετε τα απότομα σημάδια έλλειψης καφεΐνης.

Ασκήσου νωρίτερα μέσα στη μέρα

Η μετατόπιση της άθλησης μέσα στη μέρα μέχρι αργά το απόγευμα, αντί δηλαδή για το βράδυ, θα βοηθήσει σημαντικά να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Μια ρουτίνα άσκησης μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα της ανάπαυσής σας. Ολοκληρώστε την προπόνησή σας τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Μην παίρνεις υπνάκους

Μετά από μια έντονη νύχτα, η ανάγκη σας για ύπνο θα είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο και μπορεί να νιώσετε τον πειρασμό να πάρετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και ένας σύντομος ύπνος όμως μπορεί να σας κάνει να μην κοιμηθείτε το βράδυ.

Ρίξε μια ματιά στο κρεβάτι και τα μαξιλάρια

Τα παλιά στρώματα και τα φθαρμένα μαξιλάρια μπορεί να καταστήσουν άβολο τον ύπνο σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τυπική διάρκεια «ζωής» ενός στρώματος είναι επτά έως οκτώ χρόνια αλλά και πάλι υπάρχει η πιθανότητα να πρέπει να το αλλάξετε νωρίτερα. Τα μαξιλάρια θα πρέπει να αντικαθίστανται συχνότερα. Αυτά μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια, ενώ άλλα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 18 μήνες.

Για μαξιλάρια και στρώματα μπέιτε στο www.alfastrom.gr

Τρώγε πιο ελαφριά όσο βραδιάζει

Οι έρευνες δείχνουν ότι η έντονη κατανάλωση φαγητού τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο. Προγραμματίστε να πάρετε το τελευταίο σας γεύμα τρεις ώρες πριν το κρεβάτι. Κάντε το δείπνο σας το ελαφρύτερο γεύμα της ημέρας!

Βγάλε το μπλε φως έξω από τη ζωή σου

Η έκθεση στο φως τη νύχτας θα σας κρατήσει ξύπνιους. Το φως των γαλαζοπράσινων λυχνιών – που συχνά συναντάται σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες και ψηφιακές οθόνες – είναι ένας ιδιαίτερα επιθετικός κίνδυνος για τον ύπνο σας.

Σταμάτα να σκέφτεσαι υπερβολικά

Τη νύχτα ο εγκέφαλος επαναφορτίζεται, «ανανεώνεται», εδραιώνει νέες μνήμες, επεξεργάζεται συναισθήματα και μαθαίνει. Αλλά δεν μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε όλα αυτά τα οφέλη, εάν δεν σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά κάποια πράγματα. Γράψτε σε μια κόλλα χαρτί τρεις ώρες πριν από τον ύπνο αυτά που σας απασχολούν. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μην κοιτάς συνέχεια το ρολόι

Καθώς κοιτάτε την ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργείτε αυτόματα άγχος στον εαυτό σας. Γυρίστε το ρολόι σας για να μην βλέπετε τους δείκτες να περνούν. Θα νιώσετε λιγότερη πίεση και θα χαλαρώσετε.

Μην πέσεις για ύπνο προτού νιώσεις κούραση

Μην συνδυάζετε το κρεβάτι με τη χαλάρωση και την ξεκούραση γιατί είναι πολύ εύκολο να σηκωθείτε άμεσα. Ξαπλώστε μόνο όταν νιώσετε κουρασμένοι.

Σήκω από το κρεβάτι

Εάν τελικά δεν νιώθετε έτοιμοι να κοιμηθείτε, είναι προτιμότερο να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Βάλτε τον εαυτό σας κάπου άνετα και χαλαρώστε, πάρτε αργές ανάσες ή χαλαρώστε τους μύες (χαλαρώνοντας κάθε μέρος του σώματός σας). Στη συνέχεια, πηγαίνετε πίσω στο κρεβάτι. Δώστε άλλα 15 λεπτά περιθώριο  και αν είστε ακόμα ξύπνιοι, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: Reader’s Digest / info: parallaximag.gr

Health

«7 Απλές συμβουλές Ζωής» από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας

Published

on

By

Η καρδιά τροφοδοτεί με αίμα και οξυγόνο όλα τα ζωτικά μας όργανα και η παραμικρή δυσλειτουργία της επηρεάζει αρνητικά κάθε σύστημα του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι «7 Απλές συμβουλές Ζωής» είναι μια λίστα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας με 7 τρόπους για να θωρακίσουμε την καρδιά μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιστήμονες της Ένωσης παρακολούθησαν για 12 ολόκληρα χρόνια 3.201 άτομα με μέση ηλικία τα 59 έτη.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τις «7 συμβουλές» κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ποσοστό πάνω από 50%, ενώ όσοι ακολουθούσαν μόνο 3 από τις συμβουλές μείωσαν τον κίνδυνο μόλις κατά 23%.

Οι 7 Απλές συμβουλές Ζωής είναι οι εξής:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Continue Reading

Health

(Και) η καλή διάθεση περνά από το στομάχι

Published

on

By

Food mood ή, αλλιώς, οι πίτσες, τα χάμπουργκερ και τα παγωτά δεν φέρνουν την ευτυχία, όταν η ψυχική μας υγεία δεν είναι στα καλύτερά της.

Απόδοση: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

Ενώ σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι πάλευαν με πολύ υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και νευρικότητας τον τελευταίο χρόνο, πολλοί βρήκαν καταφύγιο στα αγαπημένα τους comfort foods: παγωτό, γλυκά, πίτσα, χάμπουργκερ. Πρόσφατες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και με υψηλά λιπαρά που συχνά λιγουρευόμαστε όταν είμαστε αγχωμένοι ή θλιμμένοι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να ευεργετήσουν την ψυχική μας υγεία, όσο ανακουφιστικά κι αν μοιάζουν. Αντίθετα, υγιεινές τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, αυγά, ξηροί καρποί και σπόροι, φασόλια και όσπρια, καθώς και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, ίσως να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από έναν ερευνητικό τομέα γνωστό ως διατροφική ψυχιατρική, που αναδύεται και επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ δίαιτας και ψυχικής υγείας. Η ιδέα ότι τρώγοντας συγκεκριμένα φαγητά μπορεί να βελτιωθεί η υγεία του εγκεφάλου, όπως ακριβώς γίνεται με την υγεία της καρδιάς, ίσως μοιάζει με κοινή λογική. Αλλά ιστορικά, η διατροφική έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως στο πώς τα φαγητά που τρώμε επηρεάζουν τη σωματική μας υγεία αντί για την ψυχική. Για πολύ καιρό, η ενδεχόμενη επιρροή του φαγητού στην ευτυχία και στην ψυχική ευημερία ήταν «τεχνητά αγνοημένη», όπως το έθεσε πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών.

read more kathimerini.gr

Continue Reading

Health

Έρευνα – «Κολλημένοι» με τα social media οι Έλληνες – Τουλάχιστον εννέα στα δέκα παιδιά 5-12 ετών μπαίνουν στο διαδίκτυο

Published

on

By

Ενεργό στα social media το 97% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών – Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν περισσότερο οι Έλληνες.


Πάνω από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (ποσοστό 82%) βρίσκονται πια ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), με το ποσοστό να φθάνει το 97% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δειγματοληπτική έρευνα «Focus on Tech Life Tips» της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα δημοφιλέστερα ανά ηλικία

Ενεργοί στα social media είναι σχεδόν οι δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας 55-64 ετών (το 62%, έναντι 59% στο δεύτερο εξάμηνο του 2020), με τα δημοφιλέστερα μέσα για τη δημιουργία προσωπικού «προφίλ» να είναι κατά σειρά τα Facebook (79% – αύξηση 15% έναντι του δευτέρου εξαμήνου του 2020), Instagram (51%) και YouTube (45%). Επίσης το ΤΙΚ ΤΟΚ παρουσιάζει θεαματική άνοδο τον τελευταίο χρόνο και στη χώρα μας, ειδικά στα κορίτσια 16-24 ετών.

read more in.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)