Connect with us

Food

10 καλοκαιρινά σνακ για σωστή ενυδάτωση!

Published

on

Το νερό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Σχεδόν το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και στην απομάκρυνση «παραπροϊόντων» του μεταβολισμού. Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται, και ανεπαρκής πρόσληψη οδηγεί σε συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, κόπωση και μυϊκές κράμπες.

Εκτός από το νερό και τα λοιπά ροφήματα, μέρος των ημερήσιων αναγκών σε νερό μπορούν να καλύψουν και οι τροφές. Ιδιαίτερα τα σνακ μπορούν να προσφέρουν μικρές αλλά σημαντικές δόσεις ενέργειας και ενυδάτωσης. Ακολουθούν δέκα από τις πιο δροσιστικές επιλογές!

Καρπούζι με φέτα

Με περιεκτικότητα σε νερό 92% το καρπούζι θα σας δροσίσει, προσφέροντάς σας παράλληλα σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α. Η τελευταία προστατεύει το δέρμα και τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία. Η φέτα περιέχει και εκείνη αρκετό νερό, στόχος όμως είναι να σας χορτάσει λόγω της πρωτεΐνης.

Αγγούρι με ντιπ γιαουρτιού

Το αγγούρι βρίσκεται στην κορυφή της λίστα με τα πλέον «ενυδατικά» τρόφιμα. Περιέχει 96% νερό και συνδυάζεται άριστα με ένα σπιτικό ντιπ γιαουρτιού (με λάδι και σκόρδο ή κέτσαπ). Και το τελευταίο έχει σημαντική ποσότητα νερού, αλλά και συστατικών για την προστασία του μυϊκού συστήματος από τις καλοκαιρινές κράμπες, όπως το μαγνήσιο.

Φρουτοσαλάτα

Μπορεί κάποια φρούτα να ξεχωρίζουν, όμως πρακτικά όλα μπορούν να ενυδατώσουν τον οργανισμό καλύτερα από κάθε άλλο τρόφιμο. Ετοιμάστε μία δροσερή φρουτοσαλάτα εποχής. Προσθέστε λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό από πορτοκάλι για έξτρα δροσιά και ενυδάτωση. Τα φρούτα σας χαρίζουν αντιοξειδωτικά συστατικά, που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Σούπα gazpazo

Αποτελεί την καλοκαιρινή εκδοχή μίας κλασσικής τοματόσουπας, καθώς καταναλώνεται κρύα! Προσθέστε στο μπλέντερ ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, σκόρδο, λεμόνι, κρεμμύδι, αλάτι και άλλα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Κρατήστε την στο ψυγείο και σερβίρετε σε μία κούπα με μερικά παγάκια!

Πεπόνι με αλλαντικά

Με 90% περιεκτικότητα σε νερό το περπόνι δεν θα μπορούσε να λείπει από τα καλοκαιρινά σνακ! Συνδυάστε το με κάποιο αλλαντικό χαμηλό σε αλάτι για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών.

Χούμους με πιπεριές και ντοματίνια

Οι πιπεριές και οι ντομάτες περιέχουν 94% νερό! Επιπλέον, στις πρώτες θα βρείτε μία «γερή δόση» της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C. Αντίστοιχα, οι ντομάτες σας προσφέρουν το πολύτιμο για τον προστάτη, το δέρμα και τα μάτια λυκοπένιο. Το χούμους θα βοηθήσει το σνακ σας να γίνει πιο χορταστικό!

Καρότα με λεμόνι ή ξύδι

Τα καρότα θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής σας διατροφής! Η περιεκτικότητά τους σε νερό αγγίζει το 88%. Το σημαντικότερο στοιχείο τους όμως είναι το β-καροτένιο, που προστατεύει το δέρμα και ενισχύει το υγιές μαύρισμα.

Σαλάτα με σπανάκι

Ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά το σπανάκι ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, που φτάνει το 91%. Την ίδια στιγμή περιέχει λουτεΐνη, το σημαντικότερο φυτοθρεπτικό συστατικό για την προστασία των ματιών από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Ασπράδια αυγών

Ένα από τα λίγα «ενυδατικά» τρόφιμα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών ή των φρούτων! Με 77% περιεκτικότητα σε νερό σας δροσίζουν, σας χορταίνουν και σας βοηθούν να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε πρωτεΐνη.

Γιαούρτι με φρούτα

Το γιαούρτι περιέχει περίπου 85% νερό, ενώ τα φρούτα είναι γνωστό πως ενυδατώνουν! Θυμηθείτε πως το γιαούρτι είναι πηγή προβιοτικών, δηλαδή καλών μικροοργανισμών που διατηρούν τη λειτουργικότητα του εντέρου. Για πολλούς οι μήνες των διακοπών και η επερχόμενη αλλαγή των εντερικών συνηθειών, προκαλούν έντονη δυσφορία. Γι αυτό ένα γιαούρτι με φρούτα την ημέρα κάνει πέρα τη δυσκοιλιότητα και συνεισφέρει στην καλή ενυδάτωση!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα tips καλής ενυδάτωσης πατώντας εδώ!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com

info: www.healthview.gr

Food

Πλήρες μενού για το κυριακάτικο τραπέζι

Published

on

By

Το κυριακάτικο τραπέζι μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για τον καθένα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες καταβολές του. Όμως, κοινό σημείο αναφοράς για όλους είναι το φαγητό που θα γεμίσει αυτό το τραπέζι, το οποίο μάλιστα έρχεται να ταιριάξει με την ανάλογη σπιτική ατμόσφαιρα. Πρέπει να είναι αρκετά προσεγμένο για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα, αλλά χωρίς επιτήδευση που θα σε κουράσει και θα σε βγάλει από την ηρεμία της μέρας.


Δύο σεφ που γνωρίζουν καλά τους γευστικούς κώδικες, ο executive chef του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens Σάκης Βενέτης και ο pastry chef του ίδιου ξενοδοχείου Βαγγέλης Αλούπης, μας κάνουν μια ελκυστική πρόταση για ένα κυριακάτικο γεύμα πέντε πιάτων που θα σε κάνει να περιμένεις με ακόμα μεγαλύτερη προσμονή τη μέρα που θα μαγειρέψεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα και θα μοιραστείς μαζί τους τις σκέψεις σου γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι.

READ MORE www.lifo.gr

Continue Reading

Food

Το ελληνικό γιαούρτι «κατακτά» τους Γερμανούς

Published

on

By

Αύξηση 21% στις ελληνικές εξαγωγές στην πενταετία σε μια αγορά όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση αγγίζει τα 15 κιλά τον χρόνο

Τρέχει… το ελληνικό γιαούρτι στη γερμανική αγορά, με τις ελληνικές εξαγωγές να παρουσιάζουν αύξηση 21% την τελευταία πενταετία. Μάλιστα σε μια αγορά όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση αγγίζει τα 15 κιλά τον χρόνο, τα περιθώρια ανάπτυξης παραμένουν σημαντικά, παρά τα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από «απομιμήσεις».

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα από τα σημαντικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, χάρη και στη στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή. Σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Mordor Intelligence, η ευρωπαϊκή αγορά του ελληνικού ή «ελληνικού τύπου» γιαουρτιού εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως το 2024 με ετήσιο ρυθμό 8%, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor οι πωλήσεις προϊόντων γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση εκτιμώνται ότι θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ το 2023.

Δήμητρα Σκούφου / read more in.gr

Continue Reading

Food

Κέικ καρότου με στέβια

Published

on

By

Το κέικ είναι μια εύκολη λύση για να υπάρχει πάντα κάτι γλυκό στο σπίτι. Επίσης το προτιμούν τα παιδιά σαν σνακ στο σχολείο. Υπάρχει όμως μια πιο Healthy εκδοχή του… Η συνταγή του Πιερή Παναγή, κέικ καρότου με στέβια θα σας ενθουσιάσει!!!

Συστατικά
3 αυγά
3 κουταλιές (25 γρ.) στέβια
(200 γρ.) ηλιέλαιο
200 γρ. καρότο τριμμένο
1 πράσινο μήλο τριμμένο
(300 γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά baking powder
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. κανέλα
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. ινδοκάρυδο
130 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Για την κρέμα
500 γρ. μασκαρπόνε
½ κ.γ. κανέλα
12 γρ. στέβια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Γλυκό καρότο
2 καρότα
400 γρ. νερό
Χυμό από ένα πορτοκάλι
12 γρ. στέβια
1 ξύλο κανέλαΒήματα

Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη στέβια μέχρι να αφρατέψουν. Αφού περάσουν 5’ προσθέτετε το ηλιέλαιο και χτυπάτε για ακόμα λίγο. Στο ίδιο μίγμα βάζετε το καρότο και το μήλο. Αφήνετε για λίγο στην άκρη.

Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το BP, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις σταφίδες, τα καρύδια και το ινδοκάρυδο. Ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μαζί τα δυο μίγματα. Μεταφέρετε το μίγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, την οποία έχετε βουτυρώσει προηγουμένως. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 45-50 λεπτά.

Φτιάχνετε το κρέμα για την επικάλυψη. Ανακατεύετε το μασκαρπόνε μαζί με την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το στέβια μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κόβετε σε φλοίδες τα καρότα χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο που αφαιρείτε τη φλούδα της πατάτας. Ζεσταίνετε το νερό μαζί με την κανέλα, το στέβια και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε τις φλοίδες και κατεβάζετε απ’ τη φωτιά μέχρι να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.

Για περισσότερες συνταγές μπες στο xrysessyntages.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)