Connect with us

Health

Κορονοϊός: Άγχος, εξάντληση και burnout στις επιπτώσεις της πανδημίας

Published

on

Πέρα από τις γνωστές επιπτώσεις του κορονοϊού στην υγεία, υπάρχουν κι άλλες, λιγότερο ορατές: άγχος, εξάντληση, ακόμη και burnout.

Απαγόρευση προσωπικών επαφών, κανόνες για τήρηση αποστάσεων, μέτρα υγιεινής, λοκντάουν, κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, μειωμένη εργασία.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η καθημερινή ζωή έχει αλλάξει πολύ από τον Μάρτιο του 2020. Ο κορονοϊός πέρα από τις σωματικές συνέπειες της νόσου, επιφέρει συνέπειες και στην ψυχική υγεία.

«Η ανάγκη για ψυχοθεραπεία αυξήθηκε θεαματικά από πέρυσι, οι έρευνες κάνουν λόγο για αύξηση σχεδόν της τάξης του 40%» αναφέρει στην DW o Γενς Μπάας, διευθύνων σύμβουλος στο γερμανικό ταμείο υγείας Τechniker Krankenkasse (ΤΚ).

Στο ΤΚ είναι ασφαλισμένοι περίπου 11 εκατομ. άνθρωποι στη Γερμανία. Κάθε χρόνο το ταμείο παρουσιάζει έκθεση για θέματα υγείας, στην οποία μεταξύ άλλων αξιολογεί πιστοποιητικά ανικανότητας για εργασία καθώς και αναρρωτικές άδειες και συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Η τελευταία έκθεση του ΤΚ περιλαμβάνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa καθώς και έρευνα του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Κέμνιντς αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Κόπωση, ψυχική εξάντληση, burnout

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης φαίνεται ότι το δεύτερο λοκντάουν προκάλεσε μεγαλύτερη ψυχική εξάντληση σε πολλούς σε σχέση με το πρώτο.

Τον Μάρτιο του 2021 το 42% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι βιώνουν «βαριά ή πολύ βαριά» την περίοδο της πανδημίας. Τον Μάιο του 2020 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 35%. Ο Μπέρτολτ Μάιερ, καθηγητής Εργασιακής, Οργανωτικής και Επιχειρηματικής Ψυχολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Κέμνιτς θεωρεί ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι «μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2020 δεν φορτίστηκαν οι ‘ψυχολογικές μπαταρίες’» εξαιτίας της έλλειψης ή του περιορισμού κοινωνικών δραστηριοτήτων, ταξιδιών ή απλά συναντήσεων με φίλους. «Μακροπρόθεσμα αυτή η ανισορροπία οδηγεί σε μόνιμη εξάντληση ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις σε burnout».

Mάλιστα τα επίπεδα εξάντλησης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον Μάιερ. Όπως επισημαίνει ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία είναι η μοναξιά. Επίσης την άνοιξη του 2021 το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι γνωρίζουν τουλάχιστον ένα άτομο που έχει προσβληθεί ή νοσεί από κορωνοϊό. Τον Μάιο του 2020 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 23%. Ο φόβος ότι συγγενείς ή φίλοι θα προσβληθούν από κορονοϊό έχει αυξηθεί κατά 60%. Η ανησυχία για την υγεία αγαπημένων προσώπων υπερβαίνει κατά πολύ τον φόβο της ίδιας της μόλυνσης από κορονοϊό.

Διπλό βάρος: τηλεργασία και παιδιά

Το 44% των ερωτηθέντων φοβάται επίσης τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, ενώ ένα 11% ότι θα χάσει τη δουλειά του. Το άγχος καταγράφεται ακόμη πιο υψηλό σε οικογένειες με εργαζόμενους γονείς και παιδιά σε ηλικία σχολείου (59%). Οι γονείς με τουλάχιστον ένα παιδί κλήθηκαν ξαφνικά να εργαστούν λόγω πανδημίας στο σπίτι, κάτι που δεν ήταν για όλους εύκολο, ειδικά όταν έκλεισαν σχολεία και παιδικοί σταθμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα το πρόσθετο βάρος της φροντίδας των παιδιών φαίνεται να ανέλαβαν κυρίως οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, επιπρόσθετος παράγοντας άγχους για πολλούς είναι ο τρόπος που τα ΜΜΕ διαχειρίζονται την πανδημία αλλά και οι έντονες κοινωνικές διαμάχες πχ. μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων των αυστηρών μέτρων και. των λοκντάουν. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι οι κάτοικοι κρατιδίων της ανατολικής Γερμανίας πχ. της Θουριγγίας ή της Σαξονίας νιώθουν πιο έντονο ψυχοκοινωνικό στρες λόγω κορονοϊού (57%) σε αντίθεση με τη Βαυαρία (37%) ή τo Bερολίνο (33%) και την Έσση (32%). Σε γενικές γραμμές πάντως σύμφωνα με το TK δεν καταγράφεται στη Γερμανία σημαντική επιδείνωση της υγείας των ασφαλισμένων σε σχέση με προηγούμενα έτη, βάσει των αναρρωτικών αδειών που ζητήθηκαν -το αντίθετο μάλιστα. Το 2020 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 4,14%, ενώ το 2019 στο 4,22%, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με ειδικούς στο ότι οι κανόνες υγιεινής και οι αποστάσεις συνέβαλαν παράλληλα στη μείωση άλλων μολυσματικών ασθενειών, όπως η γρίπη.

Πηγή: DW

Health

13 μικρά μυστικά για να βρεις τον χαμένο σου ύπνο

Published

on

By

Όλοι σχεδόν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα αϋπνίας κατά καιρούς. Το άγχος και οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας είναι παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα του ύπνου μας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν πολλά μικρά λάθη τα οποία υπάρχει περίπτωση να κάνουμε, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Δώσε βάση σε αυτές τις 13 απλές συμβουλές, προσπάθησε να τις εφαρμόσεις και απόκτησε μαζί με τον “χαμένο” σου ύπνο την καλή διάθεση και την ενέργεια που άλλοτε είχες.

Μη μένεις στο κρεβάτι

Μετά από μια ξέφρενη νύχτα το ξυπνητήρι μπορεί να ακούγεται πολύ ενοχλητικό, ωστόσο είναι προτιμότερο να σηκωθείτε από το κρεβάτι όταν το ακούσετε. Το να σηκώνεστε μια καθορισμένη ώρα θα ενισχύσει τους καρδιακούς σας ρυθμούς. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα έχετε χαμηλή ενέργεια μέσα στη μέρα, αλλά όταν φτάσει η ώρα να πέσετε στο κρεβάτι είναι σίγουρο ότι θα αποκοιμηθείτε.

Απόλαυσε τον πρωινό ήλιο

Η έκθεση στο ηλιακό φως το πρωί είναι το πρώτο πράγμα που βοηθά στην τόνωση της ενέργειας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε καλύτερα τη νύχτα. Δεν χρειάζεστε πολύ ηλιακό φως. Μόλις πέντε λεπτά είναι αρκετά για να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα στο βιολογικό σας ρολόι, ένα μήνυμα που ακούγεται μέχρι την ώρα του ύπνου. Εάν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, η έκθεση σε φωτεινό φωτισμό σε εσωτερικούς χώρους λειτουργεί επίσης. Προσοχή: Μην κοιτάτε κατάματα τον ήλιο, απλά να είστε έξω.

Προσοχή με τον καφέ

Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα φυσικά διεγερτικά του σώματος. Για να πάρετε τα οφέλη της καφεΐνης, αρχίστε να πίνετε καφέ μέσα στην ημέρα και περίπου 90 λεπτά αφότου σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Επίλεξε να πιεις ντεκαφεϊνέ από τις 14.00

Εάν σταματήσετε να πίνετε καφέ στις 14.00, τότε θα μπορέσετε πιο εύκολα να κοιμηθείτε κατά τις 22.00, 22.30. Εάν θέλετε να μειώσετε την καφεΐνη, τότε κάντε το σταδιακά, π.χ πίνετε μισό φλιτζάνι κάθε λίγες ημέρες για να αποφύγετε τα απότομα σημάδια έλλειψης καφεΐνης.

Ασκήσου νωρίτερα μέσα στη μέρα

Η μετατόπιση της άθλησης μέσα στη μέρα μέχρι αργά το απόγευμα, αντί δηλαδή για το βράδυ, θα βοηθήσει σημαντικά να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Μια ρουτίνα άσκησης μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα της ανάπαυσής σας. Ολοκληρώστε την προπόνησή σας τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Μην παίρνεις υπνάκους

Μετά από μια έντονη νύχτα, η ανάγκη σας για ύπνο θα είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο και μπορεί να νιώσετε τον πειρασμό να πάρετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και ένας σύντομος ύπνος όμως μπορεί να σας κάνει να μην κοιμηθείτε το βράδυ.

Ρίξε μια ματιά στο κρεβάτι και τα μαξιλάρια

Τα παλιά στρώματα και τα φθαρμένα μαξιλάρια μπορεί να καταστήσουν άβολο τον ύπνο σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τυπική διάρκεια «ζωής» ενός στρώματος είναι επτά έως οκτώ χρόνια αλλά και πάλι υπάρχει η πιθανότητα να πρέπει να το αλλάξετε νωρίτερα. Τα μαξιλάρια θα πρέπει να αντικαθίστανται συχνότερα. Αυτά μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια, ενώ άλλα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 18 μήνες.

Για μαξιλάρια και στρώματα μπέιτε στο www.alfastrom.gr

Τρώγε πιο ελαφριά όσο βραδιάζει

Οι έρευνες δείχνουν ότι η έντονη κατανάλωση φαγητού τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο. Προγραμματίστε να πάρετε το τελευταίο σας γεύμα τρεις ώρες πριν το κρεβάτι. Κάντε το δείπνο σας το ελαφρύτερο γεύμα της ημέρας!

Βγάλε το μπλε φως έξω από τη ζωή σου

Η έκθεση στο φως τη νύχτας θα σας κρατήσει ξύπνιους. Το φως των γαλαζοπράσινων λυχνιών – που συχνά συναντάται σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες και ψηφιακές οθόνες – είναι ένας ιδιαίτερα επιθετικός κίνδυνος για τον ύπνο σας.

Σταμάτα να σκέφτεσαι υπερβολικά

Τη νύχτα ο εγκέφαλος επαναφορτίζεται, «ανανεώνεται», εδραιώνει νέες μνήμες, επεξεργάζεται συναισθήματα και μαθαίνει. Αλλά δεν μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε όλα αυτά τα οφέλη, εάν δεν σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά κάποια πράγματα. Γράψτε σε μια κόλλα χαρτί τρεις ώρες πριν από τον ύπνο αυτά που σας απασχολούν. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μην κοιτάς συνέχεια το ρολόι

Καθώς κοιτάτε την ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργείτε αυτόματα άγχος στον εαυτό σας. Γυρίστε το ρολόι σας για να μην βλέπετε τους δείκτες να περνούν. Θα νιώσετε λιγότερη πίεση και θα χαλαρώσετε.

Μην πέσεις για ύπνο προτού νιώσεις κούραση

Μην συνδυάζετε το κρεβάτι με τη χαλάρωση και την ξεκούραση γιατί είναι πολύ εύκολο να σηκωθείτε άμεσα. Ξαπλώστε μόνο όταν νιώσετε κουρασμένοι.

Σήκω από το κρεβάτι

Εάν τελικά δεν νιώθετε έτοιμοι να κοιμηθείτε, είναι προτιμότερο να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Βάλτε τον εαυτό σας κάπου άνετα και χαλαρώστε, πάρτε αργές ανάσες ή χαλαρώστε τους μύες (χαλαρώνοντας κάθε μέρος του σώματός σας). Στη συνέχεια, πηγαίνετε πίσω στο κρεβάτι. Δώστε άλλα 15 λεπτά περιθώριο  και αν είστε ακόμα ξύπνιοι, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: Reader’s Digest / info: parallaximag.gr

Continue Reading

Health

Δήμος Σερρών: Πρόγραμμα εμβολιασμού πολιτών κατ’ οίκον

Published

on

By

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει αμέσως κατ’ οίκον εμβολιασμός για ασθενείς πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα, με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson.

Όσοι ασθενείς πολίτες του Δήμου Σερρών επιθυμούν να εμβολιαστούν  κατ’ οίκον μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 2321350040 από Δευτέρα 19/7/2021 έως και Πέμπτη 22-7-2021 και ώρες: 07.00 έως 15.00 μ.μ. δηλώνοντας Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση κατοικίας, Ταχυδρομικό κωδικό και ΑΜΚΑ, ώστε άμεσα να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός  τους  με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson από κλιμάκιο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης.

Εντωμεταξύ όσοι Σερραίοι δημότες, ωφελούμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) επιθυμούν τον κατ’ οίκον εμβολιασμό τους με το προαναφερθέν εμβόλιο μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

ΔΟΜΗ Δ.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

Τηλ.: 2321 0 68919 – 2321 0 68900

ΔΟΜΗ Δ.Ε. ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ

Τηλ.: 2321 3 50904 – 2321 3 50922

ΔΟΜΗ Δ.Ε. ΠΡΟΒΑΤΑ

Τηλ.: 2321 0 89000

ΔΟΜΗ Δ.Ε. ΛΕΥΚΩΝΑ

Τηλ.: 2321 3 52715 – 17

από Δευτέρα 19/7/2021 έως και Παρασκευή 23-7-2021 και ώρες: 07.00 έως 15.00 μ.μ. δηλώνοντας Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση κατοικίας, Ταχυδρομικό κωδικό και ΑΜΚΑ.

Τέλος, οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθούν σε πρωινές ώρες από τις 30-7-2021 έως τις 6-8-2021 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

Continue Reading

Health

Ποια νησιά «απειλούνται» με lockdown

Published

on

By

Δραματικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για περεταίρω εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, η οποία θεωρείται βέβαιη βάσει των μοντέλων που επεξεργάζονται. Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας, στους οποίους το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση, παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται, τουλάχιστον ως προς τις μετακινήσεις και τη μετάβαση σε αυτούς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, και όπως έχουν διαμηνύσει αξιωματούχοι, θα προχωρά σε τοπικά lockdown όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά. Έτσι, η Μύκονος έγινε το πρώτο νησί στο οποίο εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, επιβλήθηκαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων, των κορωνοπάρτι σε βίλες, και της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. Χθες, Σάββατο, το νησί των ανέμων πέρασε το πρώτο «ήσυχο» βράδυ του, αφού πλέον ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, ενώ απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί.

Για σωστή και στοχευμένη κίνηση έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως «τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση».

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ακόμη ότι τα μοντέλα δείχνουν αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα το επόμενο διάστημα και 6.500 κρούσματα με βάση τα τεστ που γίνονται, γύρω στις 15 Αυγούστου.

Δυσοίωνες προβλέψεις για «εκτόξευση» των κρουσμάτων

Τα συνεχιζόμενα πάρτι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας είναι σχεδόν αδύνατον να μην οδηγήσουν σε «έκρηξη κρουσμάτων» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας πως «αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί μαζικά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκκίνηση του τουρισμού με τον τρόπο που γινόταν πριν την πανδημία».

Σημείωσε ακόμα πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις με αυτή της Μυκόνου και στα άλλα νησιά αν συνεχίσουν να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο, εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.

Για έως και 10.000 κρούσματα των Δεκαπενταύγουστο έκανε λόγο η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη. «Μελέτες δείχνουν πως ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος και τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000», προειδοποίησε μιλώντας στο newsbomb.gr.

Περιγράφοντας την κατάσταση φέτος το καλοκαίρι, σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αν συνεχιστούν τέτοιου είδους πάρτι σε πριβέ βίλες στα νησιά η διασπορά θα είναι μεγάλη. Δεν αποκλείεται και σε άλλα νησιά με αυξημένο ιικό φορτίο όπως η Πάρος, η Ίος και η Σαντορίνη να δούμε lockdown όπως τη Μύκονο. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό».

Ποια άλλα νησιά απειλούνται με lockdown

Και ενώ η «έκρηξη» των κρουσμάτων στη Μύκονο έχει αγγίξει το 248% την τελευταία εβδομάδα, ανησυχία εγείρει η επιδημιολογική εικόνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, εκτός της Μυκόνου, οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, ως και την Πέμπτη και μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.

«Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει σε όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνεπώς, δεν αποκλείεται να ληφθούν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, εάν δεν σταθεροποιηθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Επίσης, οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας έχουν ανέβει στο πορτοκαλί επίπεδο.covid19.gov.gr

Παρέχεται από: CNN.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)