Connect with us

Interviews

Πασχαλία Τραυλού / το νέο της βιβλίο “Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο”

Published

on

H συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού μίλησε Μαρκέλλα Μικέλη, στο Ράδιο Ε103 και στην εκπομπή Αρχίζουν από “Ε” για το νέο της βιβλίο “Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

«Σαντέ ήταν το πρώτο τσιγάρο μου και λικέρ τριαντάφυλλο το πρώτο πιοτί μου. Και όνομα και φίλους και άντρες και τόπους και μυαλά και γνώμη τα άλλαξα και τα παράλλαξα. Τσιγάρο και λικέρ ποτές», μου ’πε η Ζαχαρώ, σφίγγοντας το κόκκινο φουστάνι της νιότης της στα γέρικα μπράτσα της και ύστερα άρχισε να μου εξηγεί τι σήμαινε να είσαι το ’33 κορίτσι στο Γκουλέμα Ρέκα, στα ριζά του Βερμίου.

Κι έτσι γνώρισα τους χίλιους εαυτούς της. Τη Ζαχαρώ με τα κόκκινα, που βγήκε αφύλαχτη στη ζωή και την κατασπαράξανε λύκοι και κυνηγοί. Την Τρελοζαχαρώ, που τίναξε στον αέρα τη ζωή της σαν τη στάχτη του Σαντέ της για έναν έρωτα. Τη Ζαχαρώ την κόρη, που πικραινόταν όταν ξέχασε η μητέρα της το όνομά της. Τη Ζαχαρώ τη μάνα, που μύριζε το ζιπουνάκι της κόρης της για να μπορεί να αντέχει την απουσία της. Τη Ζαχαρώ τη δανεική σ’ όποιον άντρα τής έδινε το αντίτιμο του κορμιού της. Τη Ζαχαρώ την τρομαγμένη κάθε φορά που κατέβαινε η πετούγια της κάμαράς της στο μισοσκόταδο.

Τη Ζαχαρώ τη γυναίκα, εντέλει, που έκανε όνειρα αιρετικά για το φύλο της και κατάφερε να γίνει πεταλούδα, έστω και με φτερούγες τσακισμένες, σε έναν κόσμο που οι γυναίκες ήτανε καταδικασμένες να μείνουν για πάντα κάμπιες…

Μια ζωή σκληρή όσο οι προκαταλήψεις…
Πικρή σαν το άφιλτρο Σαντέ…
Φλογερή σαν το λικέρ τριαντάφυλλο…

Σχετικά με τη Συγγραφέα

Πασχαλία Τραυλού

Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και από νωρίς εκδήλωσε την αγάπη της για τη ζωγραφική, τη μουσική και τον γραπτό λόγο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ελληνική κλασική φιλολογία και παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη λατινική ποίηση Ορατίου και Βιργιλίου, ενώ την ίδια περίοδο δημοσίευσε τα πρώτα της διη­γήματα σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα φύλου, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο «Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας», καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας με τίτλο «Στρατηγική και πολιτική εθνικής ασφάλειας». Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ασχολείται με παρουσίαση και κριτική βιβλίων στο diavasame.gr. Έργα της είναι: Με Μπαλαντέρ τη Μοναξιά, Ήθελα μόνο ένα Αντίο, Η Ματζίκα της Αγάπης, Κλειδωμένο Συρτάρι, Φτερά από Μετάξι, Έστω μία Φορά, Η Γυναίκα του Φάρου, Οι Εραστές της Γραφής, Γυάλινος Χρόνος, εκδ. Ψυχογιός, Η Μήδεια δεν Χόρεψε Ποτέ, εκδ. Μεταίχμιο, το οποίο θα επανακυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα. Έχει βραβευτεί για τη λογοτεχνική της παρουσία από τον σύλλογο γυναικών «Εξάλειπτρον» το 2016, ενώ το βιβλίο της Φτερά από Μετάξι ήταν υποψήφιο για βραβείο αναγνωστών το 2008. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν το Φιλί στα Μάτια, Το Άγαλμα στη Σοφίτα, μια πλήρως αναθεω­ρημένη έκδοση του βιβλίου Τα Ρόδα της Σιωπής, η τριλογία της Στάχτης, Θεοί από Στάχτη, Άνθρωποι από Στάχτη και Άγγελοι από Στάχτη και H Γιατρίνα.

Μην Ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι Αρχίζουν από “Ε”

Interviews

Φίλες του Λόγου: Δύο νεαρές φιλόλογοι σε μαθαίνουν σωστά Ελληνικά μέσω Instagram

Published

on

By

Κόντρα στη- δίκαιη- πεποίθηση ότι η γρήγορη γραφή των social media και το γέννημα θρέμμα τους, τα greeklish, είναι ο λόγος που η ελληνική γλώσσα αργοπεθαίνει, δύο νεαρές φιλόλογοι, πήραν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία. Οι Φίλες του Λόγου, τις οποίες ανακάλυψα τυχαία στο Instagram- και που έχουν και Facebook– είναι μια σοσιαλμιντιακή σελίδα- με fun posts γραμματικής και συντακτικού. Κι όχι μόνο. Το συγκεκριμένο account είναι γεμάτο γνώση.

ΜΑΡΙΛΕΛΛΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ READ MORE ladylike.gr

Continue Reading

Interviews

Νοέλ Μπάξερ: Το νέο της βιβλίο της “Η επιστροφή της Πηνελόπης, Οκτώ μέρες στη Σμύρνη”

Published

on

By

H Νοέλ Μπάξερ μίλησε στη Μαρκέλλα Μικέλη, στο Ράδιο Ε103 και στην εκπομπή Αρχίζουν από “Ε”, για το βιβλίο της “Η επιστροφή της Πηνελόπης, Οκτώ μέρες στη Σμύρνη” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Περιγραφή βιβλίου

Η Πένι (Πενέλοπε) Σάρεϊ, Ελληνοβρετανίδα που ζει στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Σµύρνη έναν αιώνα µετά την Καταστροφή µεταφέροντας στις αποσκευές, και στην ψυχή της, οικογενειακές ιστορίες κι ενθύµια από τη ζωή των προγόνων της στη χαµένη πολιτεία: τα τροµακτικά γεγονότα του 1922 που της εξιστόρησαν η γιαγιά της Πηνελόπη και οι θείες της, αλλά και τις αναµνήσεις τους από τα προηγούµενα σµυρνέικα χρόνια της ακµής και της ξεγνοιασιάς. Μαζί, φέρνει µαρτυρίες προσφύγων, ιστορικές γνώσεις… και έναν σωρό παλιούς χάρτες!


Επιστρέφει το κλειδί της κατοικίας Σάρεϊ που κάηκε το ’22. Δεν έχει πλέον πόρτα ν’ ανοίξει.
Στο ταξίδι επιστροφής της αναζητεί παλιές πατηµασιές, τα βλέµµατα που ακούµπησαν σε τοίχους σµυρνέικων σπιτιών που ακόµη στέκουν, το όρος Σίπυλος τι θέλει να της µαρτυρήσει µε τις πνοές του αέρα, τους ήχους που φέρνει η αύρα από τη θάλασσα! Θα αναδυθούν καινούργια συναισθήµατα, θα έρθουν πολλές σκέψεις, θα συµβούν απρόσµενες αποκαλύψεις. Στη Σµύρνη η Πένι θα γνωρίσει ανθρώπους που πρόθυµα θα τη βοηθήσουν να πλησιάσει κι άλλο την Αλήθεια.
Θα αναχωρήσει οκτώ µέρες µετά, µε τη βεβαιότητα πως η παλιά Σµύρνη ανέµενε την επιστροφή της απογόνου! Και µε τη γοητευτική διαπίστωση πως το ταξίδι αυτό, µαγικά, αόρατα και άηχα, έβαλε σε τάξη τις ιστορίες και τα αισθήµατα που της κληροδοτήθηκαν.

Με το που πάτησα στον τόπο της Σµύρνης, διαπίστωσα µε έκπληξη ότι τα πράγµατα απέκτησαν διαφορετική βαρύτητα. Κουβαλούσα ανθρώπους, τους ανθρώπους µου, κι όχι µονάχα τις µνήµες τους, ούτε µόνο τα πολλά λόγια τους, αφηγήσεις χρόνων και καιρών? τα «µην ξεχάσεις και τούτο», «µην ξεχάσεις και τ’ άλλο» τους, µε την αγωνία µήπως η απόγονος λησµονήσει. «Τις παλιές ιστορίες που συνέβησαν εδώ τις θυµάται ο ήλιος. Τις φυλάει στο άρµα του» µου υπέδειξε ήσυχα η Πηνελόπη, της οποίας ήµουν η συνέχεια.

Δείτε ΕΔΩ το συγγραφικό ταξίδι της Νοέλ Μπάξερ στο χθες και το σήμερα της Σμύρνης.

Μην Ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι Αρχίζουν από “Ε”

Continue Reading

Interviews

Χριστίνα Κοντοβά: “Η μητρότητα είναι η νέα αρχή που δεν έχει τέλος”

Published

on

By

ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιχειρηματίας και σχεδιάστρια Χριστίνα Κοντοβά βρίσκεται από τον περασμένο Οκτώβριο σε διαδικασία υιοθεσίας στην Ουγκάντα. Από εκεί μίλησε στη Vogue Greece για την απόφαση που πήρε να αλλάξει τη ζωή της και να κάνει μια νέα αρχή με τη μικρή Ada.

Το τηλεφωνικό ραντεβού μου με τη Χριστίνα Κοντοβά ορίστηκε για τις 4 μ.μ. – και για τις δυο μας, καθώς με την Ουγκάντα έχουμε την ίδια ώρα. Στερέωσα το κινητό στο laptop μου και την κάλεσα Facetime. Διαπίστωσα ότι ανυπομονούσα. Τι θα φοράει, πού θα βρίσκεται, πώς θα είναι η διάθεσή της; Μου φαίνεται τόσο γενναίο αυτό που κάνει, που στην πραγματικότητα ήθελα να το δω live. Ή, τέλος πάντων, να πάρω μια αίσθηση αυτού που ζει. Στην οθόνη μου εμφανίστηκε μια γυναίκα με λευκό καφτάνι και τραβηγμένα μαλλιά σε κότσο. Καθόταν αναπαυτικά σ’ έναν καναπέ στο μπαλκόνι του σπιτιού της. Ήταν ευδιάθετη και χαμογελαστή. Μου έδειξε με την κάμερα το συγκρότημα όπου μένει. «Ο κήπος σε σώζει αν έχεις παιδί. Απασχολείται με τη φύση και περνάει η ώρα χωρίς να το καταλάβεις», σχολίασε. Δεν ήξερα τι να πω για να σπάσω τον πάγο προτού αρχίσω να κάνω ερωτήσεις πάνω σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο η υιοθεσία και τη ρώτησα το πιο χαζό πράγμα: «Τι φάγατε σήμερα;». «Όταν ήρθα εδώ, αποφάσισα να ζήσω σαν τους ντόπιους, οπότε βρήκα μια κοπέλα να μαγειρεύει στο σπίτι τοπική κουζίνα και να με βοηθάει με τη μικρή. Μου αρέσει πολύ η αφρικανική κουζίνα. Σήμερα είχαμε φασόλια με πίτες», με ενημέρωσε.

read more vogue.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)