Connect with us

Iordanis

«Μάχη» με τα κιλά του . . . Πάσχα !

Published

on

Αρνί, κατσίκι, παϊδάκια, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, τσουρέκια, κουλούρια και ποτά καταναλώθηκαν τις ημέρες του Πάσχα. Η ελληνική παράδοση θέλει στον κάθε τόπο της και το δικό της, ιδιαίτερο έδεσμα για να διατηρούνται τα έθιμα και οι συνήθειες. Θέλει και την υπερβολή, αυτό το χαρακτηριστικό που ξεπερνά κάθε έννοια της οικονομίας και της ανέχειας της εποχής.

Και μπορεί φέτος οι συνθήκες να ήταν κάπως διαφοροποιημένες ένεκα του «άγνωστου ιού», ωστόσο το γλέντι στήθηκε στις αυλές και στα μπαλκόνια, στα χωριά και στις πόλεις. Κι αφού ο Έλληνας έφαγε και ήπιε, αφού χόρτασε το μάτι και η κοιλιά, αφού το οινόπνευμα απελευθέρωσε αυτά τα «αχ!» και τα «θέλω», που καταπιέζει τον υπόλοιπο χρόνο, θα κοιτάξει να μπαλώσει τις τρύπες των οικογενειακών βαρών, που άφησε στην άκρη.

Θα κοιτάξει τότε και τα επιπλέον κιλά που πρόσθεσε η υπερβολή του Πάσχα, την κοιλιά του που ξεχείλωσε και τα παχάκια που προστέθηκαν γύρω από τη μέση. Θα τρέξει στα γυμναστήρια και στα γήπεδα, θα ριχτεί στις δίαιτες και αφαγίες για να διορθώσει όλα όσα οι γιορτές του Πάσχα άφησαν φεύγοντας.

Έτσι είναι ο Έλληνας ! Ζει την κάθε γιορτή έντονα, χαίρεται και γλεντά, ξορκίζει τη φτώχεια με στιγμές χαρούμενες κι όταν φτάσει ο «κόμπος στο χτένι», τότε και μόνο τότε τρέχει να μπαλώσει τις τρύπες της ζωής του. 

ΑΠΟΨΗ :  Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Iordanis

Αποκατάσταση Μνημείου Ηρώων Κρηνίδας/Βιτάστας

Published

on

By

Τον καθαρισμό του Μνημείου των Ηρώων στην Κρηνίδα (σσ Βιτάστα) πραγματοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δήμος Αμφίπολης σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο από το Τμήμα Καθαριότητας.
«Τα μνημεία γενικώς έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα προστατεύουμε και να τα αναδεικνύουμε, δίνοντάς τους τη λαμπρότητα που τους αρμόζει», ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ιορδάνης Παπαδόπουλος.

Η  απομάκρυνση των βλαβερών και ανεπιθύμητων επιφανειακών ουσιών έγινε με υπεροξείδιο του υδρογόνου,αφού έγινε προληπτική εφαρμογή σε ένα μικρό μέρος της επιφάνειας. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, εφαρμόστηκε ως αραιό διάλυμα στην απομάκρυνση λειχήνων από  το λιθώδες υπόστρωμα. Ο καθαρισμός έγινε προοδευτικά  με μεγάλη προσοχή και σε πολλές εφαρμογές με ελαφρύ βούρτσισμα και πλύσιμο.  Ακολούθησε λείανση τμημάτων  του Μνημείου  και κατόπιν αντικατάσταση των σπασμένων και αποκολλημένων μαρμάρων στη βάση του μνημείου. Μάλιστα, με τη χρήση  ειδικού χρώματος επιγράφηκαν τα ονόματα των πεσόντων. Επίσης, με τη χρήση μηχανής καθαρισμού μαρμάρινων δαπέδων έγινε ο καθαρισμός των τσιμεντένιων πλακών κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου, που οδηγεί στο Μνημείο.

Ο Αντιδήμαρχος Αμφίπολης, Ιορδάνης Παπαδόπουλος ύστερα από την επιτυχή περαίωση της όλης παρέμβασης προέβη στην εξής δήλωση : «Θέλω να πω ένα ειλικρινές ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους υπαλλήλους του Τμήματος Καθαριότητας για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του Μνημείου των Ηρώων της περιοχής. Άξιος πολλών ΜΠΡΑΒΟ και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Μπαχάρης Μπαχαρόπουλος, για τις ατελείωτες ώρες που «ξόδεψε» μαζί με το προσωπικό και την όλη βοήθειά του. ΕΥΓΕ σε όλους!»

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Iordanis

Βαθιά υπόκλιση στην ανθρωπιά των κατοίκων της οδού Ιουστινιανού !

Published

on

By

Στο κέντρο της πόλης μία εικόνα εξαθλίωσης αδέσποτου ζώου με έκανε να σταθώ για ώρα στο πεζοδρόμιο ψάχνοντας αιτίες και λύσεις του προβλήματος.

Μία γάτα μπερδεύτηκε στα πόδια μου και με έκανε να σταματήσω. Μία γάτα, που μύριζε έντονα πετρέλαιο, μία γάτα με καψαλισμένο το τρίχωμά της και τυφλή. 

Τα ερωτήματα, που στήθηκαν μέσα μου βρήκαν απάντηση από μία φωνή, που βγήκε από την πόρτα ενός παρακείμενου καταστήματος. «Χθες ήταν πολύ χειρότερα. Της έριξα δύο κουβάδες νερό, την ξέπλυνα και κατόπιν την τάισα».

Κι ενώ έπιασα κουβέντα με τον καταστηματάρχη της οδού Ιουστινιανού (σσ κέντρο της πόλης) για να βρω απαντήσεις στα ερωτηματικά που γεννήθηκαν, νεαρή ένοικος διπλανής οικοδομής κατέβασε σε ένα χαρτί φέτες από γαλοπούλα και τάισε τη συμπαθή, ηλικιωμένη και τόσο ταλαιπωρημένη γάτα. «Η γάτα αυτή ζει στο πεζοδρόμιό μας επί χρόνια, τη χαϊδεύουμε, την ταΐζουμε, της δίνουμε νερό. Όμως, κάποιος φαίνεται ότι ενοχλούνταν από την παρουσία της. Ή έπεσε μόνη της μέσα σε πετρέλαιο ή την έλουσε κάποιος με αυτό».

Η ανθρώπινη βαρβαρότητα απέναντι σε ζώα, που βρέθηκαν στο αφιλόξενο κέντρο της πόλης με εξόργισε. Η γάτα αυτή είναι το παράδειγμα της σκληρότητας που υπάρχει γύρω μας. Σκοτώνοντας ό,τι δεν μας αρέσει γύρω μας, νομίζουμε πως θα καθαρίσει ο τόπος από όλα όσα μας ενοχλούν. Ο πόνος που σκορπίζουμε, βέβαια, μας αφήνει αδιάφορους.

Μία γάτα τυφλή, μία γάτα με καψαλισμένο τρίχωμα, μία γάτα με μαυρισμένα πόδια στο κέντρο της πόλης δείχνει το επίπεδο του σκληρού προσώπου της ανθρώπινης υπόστασης.

Φιλόζωοι δεν μπορούμε να είμαστε όλοι, άνθρωποι όμως μπορούμε να είμαστε!

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος) 

Continue Reading

Iordanis

Πινελιές Ομορφιάς στην Κοιλάδα !

Published

on

By

Πολλές φορές κατά το παρελθόν στάθηκα προβληματισμένος μπροστά στην τεχνητή λίμνη της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων διερωτώμενος για την κάκιστη εικόνα που έβλεπα.

Σπασμένα τα ξύλινα παγκάκια, που την περιτριγύριζαν και μέσα αδέσποτα σκυλιά. Κάποιες φορές μάλιστα οικόσιτα σκυλιά με τα αφεντικά τους έπαιζαν παιχνίδια ταχύτητας κι ελευθερίας. Η λίμνη αυτή είχε ένα και μοναδικό σκοπό: Να γεμίζει λίγο πριν από τα Φώτα και μετά τη ρίψη του σταυρού να ξαναγυρίζει στην αθλιότητα.

Επιτέλους, η λίμνη έγινε στολίδι της Κοιλάδας και η εικόνα της αποζημιώνει τους επισκέπτες. Τα κάγκελα αποκαταστάθηκαν, η λίμνη γέμισε νερό και το σιντριβάνι μαζί με το φωτισμό ανέδειξαν την ομορφιά του τοπίου. Τα ξύλινα παγκάκια που προστέθηκαν μαζί με το πράσινο που «οργιάζει» καλούν τους περιπατητές για χαλάρωση.

Σε μία πόλη, όπως είναι οι Σέρρες, όπου το τσιμέντο σφίγγει τις ζωές των κατοίκων της, λίγες ανάσες ομορφιάς πρασίνου και εικόνων αποτοξίνωσης είναι απαραίτητες για όλους. Η φύση είναι «γιατρός της ψυχής» κι εκεί, στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, το καταλαβαίνουμε καλά.

Κείμενο:  Ιορδάνης Ξανθόπουλος  (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)