Connect with us

Family

Η κριτική στα παιδιά επιβάλλεται αλλά με μέτρο!

Published

on

Όταν λέμε κριτική, δεν εννοούμε χλευασμό του παιδιού και μάλιστα μπροστά σε τρίτους, παρά έκφραση με εποικοδομητικό τρόπο και επιχειρήματα της διαφωνίας σας σε κάτι που λέει ή κάνει κατ’ εξακολούθηση.

Για να μη χαθεί όμως το μέτρο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας! 

Αξιολογήστε αντικειμενικά και με καθαρή ματιά τα πεπραγμένα του παιδιού, απαλλαγμένοι από υπερβολικές απαιτήσεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Κοινώς, καλό είναι να γνωρίζεται τα μέτρα και τα σταθμά του παιδιού σας.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, πόσω μάλλον για ανθρώπους μικρής ηλικίας που έχουν την ιδιότητα να γνωρίζουν τώρα τον κόσμο γύρω τους, άρα να στερούνται πλήρως εμπειριών και δεξιοτήτων.
Πριν ασκήσετε κριτική βασιζόμενοι στη δική σας νοοτροπία, πρέπει να διερευνήσετε τον τρόπο σκέψης του παιδιού σας.
Μπορεί μέσα από τη συζήτηση να διαπιστώσετε προς μεγάλη σας έκπληξη ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως θεωρούσατε, άρα να πάψει να συντρέχει λόγος κριτικής.
Οταν η κριτική συνοδεύεται από σύγκριση με άλλα παιδιά, τότε χάνεται παντελώς η ουσία της και καταλήγετε να περνάτε λάθος μηνύματα στο μικρό σας. Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να κάνετε ένα παιδί να σκέφτεται πως κάποιο άλλο συνομήλικό του μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Το σίγουρα είναι πως θα το κάνετε να φερθεί αντιδραστικά και αυτή τη συμπεριφορά δεν τη θέλετε.
Αθελά σας δεν το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και νιώθει απογοήτευση, θεωρώντας ότι δεν είναι αρκετά ικανό, με αποτέλεσμα να σας απογοητεύει.
Η κριτική, όταν είναι ισοπεδωτική ή συνοδεύεται από οργισμένα σχόλια και «ταμπέλες», μόνο κακό κάνει στο παιδί και σε καμία περίπτωση δεν του δίνει ώθηση για βελτίωση. Συνεπώς, το ίδιο λάθος θα γίνεται ξανά και ξανά!
Δοκιμάστε να εστιάσετε στην προσπάθεια και να επιβραβεύετε την όποια πρόοδο και δείτε ότι έτσι όντως βοηθάτε το μικρό σας.about:blank

Από το να ασκήσετε κριτική, προτιμήστε να δώσετε διάφορες εναλλακτικές στο παιδί, με την προοπτική να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο. Σε κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές, ίσως θα βοηθούσε πολύ να δράσετε μαζί!
Ετσι και μια πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο θα αναλάβετε και δεν θα εγκλωβίσετε το παιδί στο να εφαρμόσει απλά τη μοναδική πρότασή σας.
Εχοντας στο μυαλό σας ότι η ανησυχία και η όλη έγνοια σας για το παιδί μπορούν να το αγχώσουν όταν σας ωθούν σε υπερβολές, βρείτε έναν τρόπο να τις διαχειριστείτε χωρίς να το κάνετε κοινωνό. Ιδιαίτερα όταν δεν σας έχει δώσει δικαιώματα…
Οταν χρειαστεί να δώσετε μια συμβουλή στο παιδί και δεν τη συμμεριστεί αμέσως, δώστε του χρόνο να την επεξεργαστεί και να κρίνει αν τη θεωρεί δόκιμη ή προτιμά να κάνει πράξη αυτό που έχει στο μυαλό του. Γιατί να του ασκήσετε κριτική αν κάνει κάτι από τα δύο; Σε κάθε περίπτωση, δώστε χρόνο…
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί δείχνει τάσεις απομόνωσης ή επιθετικότητας απέναντί σας, πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι είσαστε συνεχώς επικριτικοί μαζί του. Κουβεντιάστε μαζί του τους λόγους που πράξατε κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Κάντε την αυτοκριτική σας και αν διαπιστώσετε ότι όντως έχει να κάνει με αυτό, αλλάξτε άρδην στάση για να το κερδίσετε.


ΠΗΓΗ: TV24

Family

Η σκοτεινή ιστορία πίσω από την Ημέρα της Μητέρας

Published

on

By

H ιστορία της γυναίκας που αρχικά πάλεψε για αυτή τη γιορτή, για να της εναντιωθεί αργότερα.

Η αλήθεια όμως είναι πως η γιορτή αυτή έχει πολύ πιο μελαγχολικές ρίζες.

Ξεκίνησε σαν μέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους στο πόλεμο και υπενθύμιζε πως υπήρχε πολύ και σκληρή δουλειά να γίνει για την ειρήνη. Όταν η επέτειος άρχισε να παίρνει εμπορικό χαρακτήρα, η μεγαλύτερη υποστηρίκτριά της Αnna Jarvis, έκανε τα πάντα για να το πολεμήσει καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και απένταρη σε ένα σανατόριο.

H Anna ποτέ δεν απέκτησε δικά της παιδιά, αλλά ο θάνατος της μητέρας της το 1905 την ενέπνευσε να οργανώσει τους πρώτους εορτασμούς της Μέρας της Μητέρας το 1908.

Όλα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1850, όταν η μητέρα της Anna ξεκίνησε μαζί με άλλες γυναίκες της δυτικής Βιρτζίνια να διοργανώνει ομάδες εθελοντισμού.  Η πρώτη “Ημέρα της Μητέρας” ήταν αφιερωμένη στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και την προσπάθεια μείωσης της βρεφικής θνησιμότητας με την καταπολέμηση των ασθενειών και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος. Σύμφωνα με την ιστορικό Katharine Antolini του Wesleyan College οι γυναίκες φρόντιζαν και τους τραυματισμένους στρατιώτες και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865) .

Στα μεταπολεμικά χρόνια η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ ‘Φιλίας’ και συμβολικές εκδηλώσεις με μηνύματα γύρω από την ειρήνη και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

Περίπου εκείνη την εποχή η Julia Ward Howe, γνωστή για τη σύνθεση του ” Ύμνου μάχης για τη Δημοκρατία ” συνέταξε τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας καλώντας τις γυναίκες να αναλάβουν ενεργό πολιτικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης.

Όμως κυρίως υπεύθυνη για αυτό που ονομάζουμε σήμερα «Ημέρα της Μητέρας» ήταν η κόρη της, Anna– η οποία θα περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της μετέπειτα ζωής της αγωνιζόμενη αυτό που τελικά κατέληξε να είναι.

H Anna ποτέ δεν απέκτησε δικά της παιδιά, αλλά ο θάνατος της μητέρας της το 1905 την ενέπνευσε να οργανώσει τους πρώτους εορτασμούς της Μέρας της Μητέρας το 1908.

Στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε εκδηλώσεις στη γενέτειρα της Jarvis στο Grafton της West Virginia – μια εκκλησία που τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας – καθώς και στη Φιλαδέλφεια, όπου η Jarvis ζούσε εκείνη την εποχή, και σε πολλές άλλες πόλεις.

Σε μεγάλο βαθμό κυρίως μέσω των προσπαθειών της Jarvis η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις, μέχρι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Woodrow Wilson το 1914 καθιέρωσε επίσημα την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

«Για την Jarvis ήταν η μέρα που πήγαινες σπίτι για να περάσεις χρόνο με τη μητέρα σου και να την ευχαριστήσεις για όσα έκανε», έγραψε η Wesleyan Antolini από τη Δυτική Βιρτζίνια στη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Γιορτάζοντας τη Μητρότητα: η Anna Jarvis και η υπεράσπιση της Ημέρας της Μητέρας της».

«Δεν έγινε για να εορταστούν όλες οι μητέρες. Ήταν για να εορταστεί η καλύτερη μητέρα που έχετε γνωρίσει ποτέ – η δική σου μητέρα – ως γιος ή ως κόρη.» Γι’ αυτό η Jarvis επέμενε στον ενικό αριθμό «Mother’s Day» και όχι στον πληθυντικό “Mothers’ Day”, εξηγεί η Antolini.

Όμως η επιτυχία της Jarvis σύντομα μετατράπηκε σε αποτυχία, τουλάχιστον στα δικά της μάτια.

Η αρχική ιδέα της Anna Jarvis σύντομα μετατράπηκε σε χρυσωρυχείο για το εμπόριο, με επίκεντρο την αγορά λουλουδιών, γλυκισμάτων και ευχετήριων καρτών – μια εξέλιξη που ενόχλησε την Jarvis βαθιά. Έβαλε στόχο να αφιερώσει την αρκετά μεγάλη κληρονομιά της για να επιστρέψει τη Ημέρα της Μητέρας στις αρχικές της ρίζες. Ενσωματώθηκε στην Παγκόσμια Ένωση της Ημέρας της Μητέρας και προσπάθησε να ανακτήσει κάποιο έλεγχο της γιορτής. Οργάνωσε μποϊκοτάζ, απείλησε με μηνύσεις, επιτέθηκε ακόμα και στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Eleanor Roosevelt, επειδή χρησιμοποίησε την Ημέρα της Μητέρας για να αντλήσει κεφάλαια για φιλανθρωπίες.

«Το 1923 εισέβαλε σε ένα συνέδριο εμπόρων ζαχαροπλαστικής στη Φιλαδέλφεια», είπε η Antolini. Μια παρόμοια διαμαρτυρία συνέβη δύο χρόνια αργότερα. «Οι Μητέρες του Αμερικανικού Πολέμου», μια οργάνωση που υπάρχει ακόμα, χρησιμοποίησαν την Ημέρα της Μητέρας για να συγκεντρώσουν κεφάλαιο και κάθε χρόνο πουλούσαν γαρίφαλα. Η Anna αγανακτούσε, οπότε το 1925 εισέβαλε σε ένα συνέδριο που έγινε στη Φιλαδέλφεια και τελικά συνελήφθη για διατάραξη της κοινής ησυχίας.»

Οι πυρετώδεις προσπάθειες της Jarvis συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 1940. Το 1948 πέθανε σε ηλικία 84 ετών σε ένα σανατόριο της Φιλαδέλφεια.

«Αυτή η γυναίκα, που πέθανε απένταρη σε ένα σανατόριο σε κατάσταση άνοιας, ήταν μια γυναίκα που θα μπορούσε να είχε ωφεληθεί από την Ημέρα της Γυναίκας, αν το ήθελε», είπε η Antolini. «Αλλά εναντιώθηκε σε όσους το έκαναν, και αυτό της κόστισε τα πάντα, οικονομικά και σωματικά.»

Σήμερα, φυσικά, η Ημέρα της Μητέρας συνεχίζει να είναι μια ημέρα καταναλωτισμού. Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου οι Αμερικάνοι θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 168,94 δολάρια. Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να φτάσουν τα 19.9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το ότι η Ημέρα της Μητέρας είναι γιορτή της Hallmark, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η εταιρεία Hallmark, η οποία πούλησε τις πρώτες κάρτες με αυτή την αφορμή στις αρχές του 1920, δηλώνει ότι αυτή η μέρα είναι η τρίτη πιο δημοφιλής γιορτή για αγορά κάρτας στις ΗΠΑ, μετά τα Χριστούγεννα και την Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα με τη Hallmark, στη γιορτή της Μητέρας ανταλλάσσονται 133 εκατομμύρια κάρτες.

Η γιορτή που ξεκίνησε η Anna Jarvis εξαπλώθηκε σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, αν και γιορτάζεται με διάφορους τρόπους και όχι πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό και σε διάφορες μέρες, αν και τις περισσότερες φορές είναι τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στο μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου, η Ημέρα της Μητέρας είναι στις 21 Μαρτίου, η οποία συμπίπτει περίπου με την έναρξη της Άνοιξης. Στον Παναμά η μέρα αυτή γιορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου, όταν η Καθολική Εκκλησία τιμάει ίσως την πιο διάσημη μητέρα, την Παναγία. Στην Ταϊλάνδη οι μητέρες έχουν την τιμητική του στις 12 Αυγούστου, που είναι τα γενέθλια της Βασίλισσας Sirikit, που βασιλεύει από το 1956 και θεωρείται από πολλούς η μητέρα όλων των Ταϊλανδών.

Η Mothering Sunday, μια γιορτή που κρατάει αιώνες, είναι η τέταρτη Κυριακή της χριστιανικής περιόδου της νηστείας, ξεκίνησε ως μια Κυριακή της Άνοιξης αφιερωμένη στην επίσκεψη της κυρίως καθεδρικού ναού της κάθε περιοχής, ή αλλιώς «μητρικού ναού», αντί για την τοπική εκκλησία. Αυτή η μέρα ήταν αφορμή για οικογενειακές συγκεντρώσεις, που με τη σειρά της οδήγησε στην βρετανική εκδοχή της Ημέρας της Μητέρας.

Στοιχεία από το National Geographic / το διαβάσαμε στο www.lifo.gr

Continue Reading

Family

Αν είστε νέοι νονοί αυτές είναι οι υποχρεώσεις σας!

Published

on

By

Το Πάσχα οι νονές και οι νονοί κάνουν τις προετοιμασίες τους για τα δώρα που πρέπει να δώσουν στα βαφτιστήρια τους. Ορισμένοι γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Ιδιαίτερα όσοι είχαν τη χαρά να γίνουν πρόσφατα νονοί και νονές ίσως να μην γνωρίζουν καλά τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Βεβαίως καλό θα ήταν να διαβάσουν και οι γονείς το παρακάτω άρθρο, για να δουν μέχρι που φτάνουν οι υποχρεώσεις των νονών για το Πάσχα και να σταματήσουν να ζητούν υπερβολικά πράγματα από τους νονούς!

Λαμπάδα

Μία από τις κυριότερες υποχρεώσεις που έχουν οι νονοί είναι η λαμπάδα. Χειροποίητη ή μη, με παιχνίδι ή χωρίς, η λαμπάδα είναι αυτό που κυρίως περιμένει πώς και πώς το βαφτιστήρι σας. Αν είναι μικρό, μπορείτε να του διαλέξετε λαμπάδα μόνοι σας, αν πάλι είναι από 5 ετών και πάνω μπορείτε να το ρωτήσετε αν θέλει κάποια συγκεκριμένη λαμπάδα ή αν προτιμά κάποιο αγαπημένο χρώμα. Εμείς σας προτείνουμε να πάρετε το βαφτιστήρι σας και να πάτε μαζί για την λαμπάδα, αν βέβαια αυτό είναι εφικτό, χαρίζοντας του λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας.

Παπούτσια

Σύμφωνα με το έθιμο, οι νονοί είθισται να αγοράζουν αντί για ρούχα και παιχνίδια στα παιδιά παπουτσάκια. Βεβαίως πάντα σε συνεννόηση με τις μαμάδες για το τι χρειάζεται το παιδί!

Πασχαλινό αυγό

Εκτός από τη λαμπάδα και τα παπούτσια, οι νονοί αγοράζουν στο βαφτιστήρι τους και ένα σοκολατένιο αβγό.

Τσουρέκι

Εκτός από τη λαμπάδα, το δώρο και το σοκολατένιο αυγό σε κάποια μέρη έχουν ως έθιμο οι νονοί να πηγαίνουν και το τσουρέκι. Εμείς πάλι έχουμε ως έθιμο το ακριβώς ανάποδο! Τα βαφτιστήρια δίνουν στο νονό τσουρέκι, για να τον ευχαριστήσουν για όσα τους πήγε!

Πότε πρέπει να δώσει τα δώρα ο νονός ή η νονά;

Όσο για εσάς τους γονείς, καλό θα είναι να δημιουργήσετε ένα καλό και φιλόξενο κλίμα, και να δώσετε στο νονό τη σημασία και την προσοχή που του αξίζει! Να θυμάστε πώς τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν από εσάς, οπότε κάντε την επίσκεψη του νονού μία αιτία γιορτής για το σπιτικό σας! Καλέστε τους νονούς στο σπίτι σας και καλοδεχτείτε τους! Στο σπίτι σας!!! Όχι σε μια παιδική χαρά, σε ένα παιδότοπο ή κάπου αλλού όπου το παιδί θα φύγει να παίξει και δεν θα δώσει καμιά σημασία στο νονό! Οι νονοί δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και διακαιώματα! Δείξτε με απλές κινήσεις πώς τους εκτιμάτε, πώς τους θέλετε στη ζωή του παιδιού σας και πώς δεν τους βλέπετε μόνο σαν πορτοφόλι!

Continue Reading

Family

Ο δεκάλογος του σεξ μετά το lockdown

Published

on

By

Eνας χρήσιμος οδηγός για singles ή για όσους ζουν μακριά από τον/την ερωτικό/ή τους σύντροφο, έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο «αγκαλιά» με την πανδημία και τις καραντίνες.

Σπάνια ξεκινάει μια συζήτηση για το σεξ στον δημόσιο χώρο χωρίς κάποιο καλαμπούρι, κάποιο αμήχανο αστείο, για την άνοιξη που μπαίνει, ας πούμε, και τις φερομόνες που πηγαινοφέρνει μαζί με τη γύρη ο αέρας.

Είναι ευαίσθητο το θέμα, ακόμα και εν έτει 2021, για πολλούς παραμένει ταμπού. Επειτα από έναν ολόκληρο χρόνο «αγκαλιά» με την πανδημία και τα lockdown, ωστόσο, ιδιαίτερα οι singles ή όσοι ζουν για τον οποιονδήποτε λόγο μακριά από τον/την ερωτικό/ή τους σύντροφο δεν έχουν πολλές αν(τ)οχές σε ευφυολογήματα, υπεκφυγές και σεμνοτυφίες: πιο χρήσιμος θα τους ήταν, έκρινε – και δικαίως – ο Ανταμ Κέι, ειδικός σε θέματα υγείας των λονδρέζικων «Times», ένας οδηγός για το σεξ-μετά-το-lockdown, σαν τον δεκάλογο που έφτιαξε και ο οποίος ακολουθεί, ελαφρώς προσαρμοσμένος στα καθ’ ημάς.

  1. Ας ξεκινήσουμε από τις ιδανικότερες των ιδανικότερων προφυλάξεις: μείνετε κι εσείς και ο επίδοξος ερωτικός σας σύντροφος σε καραντίνα για καμιά δεκαριά ημέρες, κατόπιν κάντε τεστ για Covid-19, περιμένετε τα αποτελέσματα και, εφόσον είναι αρνητικά, προχωρήστε στο προκείμενο. Ρομαντικό δεν είναι;

Διαβάστε όλο το κείμενο της Κίττυ Ξενάκη στο In.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)