Connect with us

Food

MamaPeinao.gr: Mπακαλιάρος σκορδαλιά σε 10 λεπτά !!!

Published

on

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από τον Τάσο Αντωνίου. Ιδανικός για την 25η Μαρτίου, για όσους θέλουν να ετοιμάσουν ένα αξέχαστο τραπέζι, εύκολα γρήγορα και νόστιμα! Αυτή είναι η καλύτερη για μπακαλιάρο με τραγανό χρυσαφένιο κουρκούτι και την πιο εύκολη σκορδαλιά!

Υλικά

Για το κουρκούτι:

  • 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 350 ml μπίρα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σκορδαλιά:

  • 150 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
  • 1/4 φλιτζ. λευκά αμύγδαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ξίδι λευκό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι

Για το τηγάνισμα:

  • 1 φύλλο ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο ή φιλέτο μπακαλιάρου δείτε τις σημειώσεις
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι:

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε με το σύρμα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλάτι, μπύρα και παγάκια που θα βοηθήσουν να δέσει το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη ή στο ψυγείο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη σκορδαλιά.

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά:

  • Σε μπολ μουλιάζουμε μπαγιάτικο ψωμί. Στη συνέχεια το πιέζουμε να στραγγίξει καλά και το τοποθετούμε στο μούλτι. Προσθέτουμε αμύγδαλα, σκόρδο, αλάτι, χυμό λεμονιού και χτυπάμε να λιώσουν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Χτυπάμε τη σκορδαλιά μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. Αν χρειαστεί αραίωση, προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο:

  • Μια με δυο μέρες πριν τον μαγειρέψουμε τον ξαλμυρίζουμε. Δείτε πώς ξαλμυρίζουμε σωστά τον μπακαλιάρο εδώ. Κατόπιν τον στεγνώνουμε πολυ καλά με χαρτί κουζίνας. Με μαχαίρι ξύνουμε την πέτσα του για τυχόν λέπια.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει κάψει καλά.
  • Αλευρώνουμε καλά ένα ένα τα κομμάτια μπακαλιάρου. Θα βοηθήσει να σταθεί το κουρκούτι στο ψάρι. Στη συνέχεια βουτάμε καλά τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι. Βάζουμε το ψάρι στο λάδι και το αφήνουμε να τηγανιστεί και να πάρει τέλειο χρυσαφένιο χρώμα. Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών το γυρνάμε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.
  • Όταν σχηματίσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα και από τις δυο πλευρές, το μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλο το ψάρι.
  • Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο σε πιάτο. Συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά και λίγο λεμόνι.

Tips

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη διαδικασία του ξαλμυρίσματος, επιλέγουμε μπακαλιάρο φιλέτο.

Κάνε εγγραφή (Subscribe) για να μην χάνεις κανένα επεισόδιο εδώ

facebook MamaPeinao

Food

Χρυσές Συνταγές: Εξαιρετικό, αφράτο και λαχταριστό Ραβανί ή Λαδοραβανί

Published

on

By

ΥΛΙΚΑ (2 ταψάκια)

500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
4 ποτήρια (νερού) νερό
2 ποτήρια (νερού) λάδι (σπορέλαιο)
2- 3 κάψουλες βανίλιας
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
κανελοζάχαρη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, και τις βανίλιες.
Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα για 3- 4 λεπτά το μείγμα μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί (30 x 40) λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι.
Λειαίνουμε την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.

Αν θέλουμε βάζουμε και από αμύγδαλο φιλέ στη μέση από κάθε κομμάτι (όπως έβαζε και η γιαγιάκα μου).?
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα παντού.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε την κανελοζάχαρη (αναμειγνύουμε 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με 1-2 κουταλιές σούπας κανέλα) και πασπαλίζουμε το ραβανί να πάει παντού.
Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε και σερβίρουμε.

ΥΣ) – Μην σας ξεγελάσει και το δείτε μαλακό βγάζοντας το από τον φούρνο και το παραψήσετε… γιατί όταν κρυώσει σκληραίνει!!..
– Και όταν κρυώσει αποθηκεύστε το σε κλειστό τάπερ ώστε να παραμείνει φρέσκο και να μην στεγνώσει από τον αέρα…

Η Συνταγή είναι της κ. Vana Zouka – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Πηγή: xrysessyntages.gr

Κάντε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι, κάνοντας κλικ εδώ!

Continue Reading

Food

Ρεβίθια με σπανάκι

Published

on

By

Τώρα που είναι εποχή νηστείας τα ρεβίθια με σπανάκι αποτελούν μια ιδανική πρόταση για το τραπέζι μας! Δοκιμάστε την συνταγή από papadim.com και είμαστε σίγουροι πως θα την λατρέψετε!

Χρόνος Προετοιμασίας: 8 ώρες
Xρόνος Μαγειρέματος: 90’
Μερίδες: 4 άτομα

Υλικά

300 γρ. ρεβίθια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσα, κομμένα σε φέτες
2 καρότα , κομμένα σε φέτες
500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
1 μαραθόριζα, λεπτοκομμένη
¼ κ.γ. κύμινο
40ml. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα με 50% λιγότερο αλάτι  Kalamata Papadimitriou
Χυμός από 1 λεμόνι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό για 12 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
Βράζουμε τα ρεβίθια σε 1,2 λίτρα νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τη μαραθόριζα το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Mαγειρεύουμε τα ρεβίθια μέχρι να χυλώσουν κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Μόλις τα ρεβίθια είναι έτοιμα προσθέτουμε το σπανάκι, βράζουμε για 10’ περίπου και αποσύρουμε.
Αναμειγνύουμε τον χυμό του λεμονιού με τη μουστάρδα με 50% λιγότερο αλάτι Kalamata Papadimitriou, περιχύνουμε το φαγητό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Tips:

  • Μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό 2-3 κ.σ. ρύζι.
  • Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε 2 ντομάτες ψιλοκομμένες.

Aπο τον Nomad Chef Aνδρέα Λαγό

Πηγή: papadim.com

Continue Reading

Food

Sotiria amor: Καλαμαράκια κονσέρβας τηγανιτά στο λεπτό!

Published

on

By

Κάποιοι λατρεύουν τα καλαμαράκια κονσέρβας τα οποία ξυπνούν αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Η Σωτηρία μέσα από το κανάλι της μας προτείνει εύκολες, απλές και νόστιμες συνταγές που μας αρέσουν πολύ. Μια εύκολη και απλή συνταγή για την περίοδο της νηστείας αλλά και φανταστικός μεζές για τσίπουρο είναι αυτή που θα δείτε στο παρακάτω βίντεό της! Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!!!

ΥΛΙΚΑ

-1 κονσέρβα καλαμαράκια (καλιφόρνιας)
-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
-4κτσ. ελαιόλαδο
-χυμό απο μισό λεμόνι
-αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα αδειάζουμε την κονσέρβα με τα καλαμαράκια σε ένα μπώλ αφού έχουμε βάλει από πάνω ένα σουρωτήρι. Ετσι τα καλαμαράκια θα μείνουν στο σουρωτήρι και κρατάμε και το ζουμί τους.

Ανοίγουμε με τα χέρια μας τα καλαμάρια και αφαιρούμε το μαλακό κοτσάνι στο εσωτερικό τους.

Παίρνουμε ένα κατά προτίμηση αντικολλητικό τηγάνι και αφού κάψει, ρίχνουμε το λάδι. Μόλις κάψει το λάδι, αδειάζουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά έως να τσιγαριστεί καλά.

Στη συνέχεια θα προσθέσουμε στο τηγάνι το μεγαλύτερο μέρος από τον μαιντανό και θα ανακατέψουμε και πάλι.

Τώρα είναι η σειρά να ρίξουμε τα καλαμάρια στο τηγάνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά, εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το ζουμί της κονσέρβας.

Αφού τα υλικά στο τηγάνι έχουν τσιγαριστεί καλά, θα στίψουμε μισό λεμόνι, λίγο αλάτι , λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Η συνταγή μας είναι έτοιμη.

Μπορείτε να τα σερβίρετε σε ένα πιάτο στο οποίο πρώτα θα απλώσετε τον υπόλοιπο μαιντανό.

Για περισσότερες συνταγές Subscribe @ Sotiria Amor

Instagram & Facebook Page

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)