Connect with us

Meet the teem

Το παιδί πάει μουσείο

Published

on

Οι ειδικού συνιστούν στους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία σε εικαστικές εκθέσεις, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους. Οι εκπαιδευτικοί με τις επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και τέχνης, υιοθετούν τη βιωματική μάθηση μέσα από προγράμματα. Ακόμη κι αν  τα παιδιά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν σε βάθος τα έργα τέχνης, τα ευεργετικά στοιχεία είναι πολλά. Εκεί όπου οι «μεγάλοι» βλέπουν το έπος μιας μάχης, τα παιδιά θαυμάζουν τη λάμψη μιας πανοπλίας. Και ενώ το γυμνό σώμα της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη στο ενήλικο κοινό, οι πολύ μικρότερης ηλικίας θεατές θα το θεωρήσουν σαν ένα ενδιαφέρον μάθημα ανατομίας, ενώ θα εντυπωσιαστούν από το κοχύλι πάνω στο οποίο στέκεται η αναδυόμενη θεά του ξακουστού πίνακα. Τα έργα τέχνης λειτουργούν σαν μία μηχανή του χρόνου, που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο μέσα από τις δυσκολίες, τις αντιφάσεις και τις ομορφιές του.

Σ΄ έναν αρχαιολογικό χώρο τα παιδιά κατανοούν ευκολότερα το ιστορικό παρελθόν κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα και ανεπιτήδευτα μέσα σε μια σχολική αίθουσα ή αναγιγνώσκοντας απλά το μάθημα της Ιστορίας. Η ιστορία κρύβεται πίσω από οποιοδήποτε είδος μουσείου. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να κάνουν ερωτήσεις, κάτι που θα τα οδηγήσει στην αγάπη για την ιστορία. Η παρατήρηση των εκθεμάτων οδηγεί τα παιδιά στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι επισκέψεις σε μουσεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ενθαρρύνουν τη δια βίου μάθηση και να εξάρει τη φαντασία τους και την περιέργειά τους, τα δομικά δηλαδή στοιχεία της δια βίου μάθησης.

Μέχρι όμως να μπορέσουμε να συνοδεύσουμε τα παιδιά μας σε κάποιο μουσείο, μπορούμε να μεταφέρουμε τα Μουσεία από όλο τον κόσμο … στο σαλόνι μας!

 Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

THE MET – Μητροπολιτικό ΜουσείοΤεχνών

Εικονική  περιήγηση της Ακρόπολης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εθνική Πινακοθήκη

Iordanis

Η αλλοπρόσαλλη πρωτιά των Σερρών !

Published

on

By

Θλίβομαι κάθε φορά, όταν βλέπω σε περιφερειακούς συνήθως τηλεοπτικούς σταθμούς  αφιερώματα για τις ομορφιές και την ιστορία των τόπων τους. Θλίβομαι, επειδή οι ομορφιές και η ιστορία του Νομού Σερρών δεν προβάλλονται ούτε αναδεικνύονται.

Όταν στην εφηβεία μου επισκέφτηκα για πρώτη φορά το υπερτιμημένο Δάσος της Δαδιάς στη Θράκη, θυμάμαι πως είπα δυνατά: «το δάσος του Λαϊλιά είναι καλύτερο! Ελάτε εκεί να δείτε ομορφιά!»

Από τότε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι» και το δάσος του Λαϊλιά μένει ακόμη αναξιοποίητο και «κρυμμένο» στο σκοτάδι της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού.

Ο τόπος μας έχει την Αμφίπολη, το Λαϊλιά, τα Μοναστήρια του Τιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, τη λίμνη Κερκίνη, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Οχυρά του Ρούπελ, το Παγγαίο, τον ποταμό Στρυμόνα, τα Νταρνακοκχώρια με τα στενοσόκακα και τα μακεδονίτικα σπίτια, την εύφορη πεδιάδα του Στρυμόνα, τις θερμές πηγές του Σιδηροκάστρου και το χαμάμ του Αγκίστρου, διαδρομές εκπάγλου καλλονής και προϊόντα μοναδικά.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν ερεθίσματα για τους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες, φτάνει να τα επικοινωνήσουν σωστά. Το λάθος έγινε, όταν ο Νομός Σερρών εντάχθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η σύγκριση  με τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, με τις ιστορικές περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, με τις άκρως τουριστικές περιοχές της Πιερίας και της Χαλκιδικής  ήταν εξαρχής άνιση και ασύμφορη.

‘Όμως, το λάθος έγινε ακόμη μεγαλύτερο, όταν ο Νομός Σερρών δεν ακολούθησε τη γεωγραφική του θέση στα τηλεοπτικά οικόπεδα αλλά εντάχθηκε μαζί με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Κατέχουμε μία αλλοπρόσαλλη πρωτιά: Ανήκουμε γεωγραφικά και διοικητικά αλλού αλλά το τηλεοπτικό μας πεδίο δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντά μας τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα πολιτιστικά. Στερούμαστε, έτσι, ενός ευρύτερου τηλεοπτικού κοινού και μιας ευρύτερης προβολής με εμφανή αρνητικό αντίκτυπο στην Οικονομία, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο.

Για να ξυπνήσει, λοιπόν, το ενδιαφέρον των επισκεπτών χρειάζεται προβολή. Για να ξεφύγουμε από το τέλμα της ,μετριότητας, χρειαζόμαστε έξυπνες κινήσεις και πρωτοποριακούς σχεδιασμούς. Τα υλικά υπάρχουν !

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Markela

Σε ποια κοιλάδα;

Published

on

By

Άνοιξη, άνοιξε ο καιρός, μεγάλωσε η μέρα!

Φόρμες, αθλητικά παπούτσια, αποστολή 6 και πάμε για περπάτημα!

-Πάμε κοιλάδα;

-Ναι, αλλά σε ποια κοιλάδα;

-Τί θα πει σε ποια!

-Θέλω να πω δεν είναι μόνο μία!

Είμαστε από τους πιο τυχερούς δήμους που από τη μια άκρη ως την άλλη διαθέτει τουλάχιστον πέντε κοιλάδες-χειμάρρους. Φύση, νερά ομορφιά, αλλά αναξιοποίητα…

Έχουμε και λέμε λοιπόν, Αη-Γιάννης, Αη-Γιώργης, Αγίων Αναργύρων, Αγία Βαρβάρα και τέλος στον Λευκώνα η κοιλάδα Αγίου Γεωργίου!

Αν αξιοποιήσουμε το πράσινο του Δήμου μας, αν ομορφύνουμε κοιλάδες και χειμάρρους αν γίνουν ασφαλείς, καθαροί και προσβάσιμοι χώροι αναψυχής, περιπάτου και θα είμαστε στον παράδεισο και δεν θα ζηλεύουμε ούτε τα Τρίκαλα και την “παραλία” με τις ξαπλώστρες στον Ληθαίο ποταμό!

Ευχαριστώ τη φίλη μου Βασιλική Πέτσα για τις φωτογραφίες από την κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας.

Continue Reading

Markela

Menu: φάτε μάτια ψάρια…

Published

on

By

Ο κόσμος πεινάει. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα ψητοπολεία κλειστά. Τί να σε χορτάσει το take away και το delivery…

Περισσότερο από όλα αυτές τις μέρες σχολιάστηκε το menu στο Προεδρικό Μέγαρο. Φασολάδα, γουρουνοπούλα, τζατζίκι, μπακαλιάρο σκορδαλιά και χαλβά σιμιγδαλένιο ή γαλακτομπούρεκο προτείνει ο μέσος χρήστης που σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί για κιμά γαρίδας και λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου. Βέβαια, ο μέσος γευσιγνώστης του διαδικτύου, που έχει πάρει master chef στις συνταγές του Άκη και έχει ξεκοκαλίσει όλα τα tips της Αργυρώς, ίσως να ξεχνά τις διαφορές ανάμεσα σε γεύμα και δείπνο.

Ωραίο θα ήταν το μενού το ελληνικό που είναι κάτι ανάμεσα σε “Κυριακή στο χωριό” και σε “Ελλήνων Πάσχα” με μουσική υπόκρουση κλαρίνο αλλά για γεύμα, δηλαδή για μεσημέρι. Να μπορεί κι ο διάδοχος του θρόνου με την δούκισσα μετά το τρίτο ποτήρι κοκκινέλι να ρίξει έναν υπνάκο πριν του προσφέρουν τον μερακλήδικο ελληνικό καφέ με τις απαραίτητες φουσκάλες στο καϊμάκι με συνοδεία ποικιλία σιροπιαστών. Το δείπνο πρέπει να είναι πιο ελαφρύ και σαφώς όχι αλμυρό για να μην νταλακιάσουν στη δίψα οι καλεσμένοι και χάσουν ολονυχτίς τον ύπνο τους πηγαίνοντας προς νερού τους.

Έχω την αίσθηση ότι περισσότερο μας ξενίζει και μας ξινίζει ο τρόπος που παρουσίασε ο σεφ το μενού, αν το διατύπωνε αλλιώς, πιο απλά, χωρίς να δίνει έμφαση και γεωγραφικές συντεταγμένες για την προέλευση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν θα ήταν όλα καλύτερα.

Από την άλλη το lockdown καλά κρατεί και η τηλεόραση προβάλλει μόνο φαγητά σε διαφημίσεις και εκπομπές. Έτσι κι εμείς πέσαμε με τα μούτρα στο menu!

Είναι η εύκολη λύση που βολεύει να διατηρηθεί και “η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος” αφού ασχολούμαστε με το μενού και δεν μένει χρόνος να ασχοληθούμε με αυτά που κάνουν ή μάλλον που δεν κάνουν οι κυβερνώντες. Τους βολεύει να ασχολούμαστε όλοι με τη βραδιά στο Προεδρικό Μέγαρο και τις ενδυματολογικές επιλογές της Γιάννας παρά να έχουν τη γκρίνια μας! Οπότε μας ρίχνουν λίγο μελάνι σουπιας να θολώσουν τα νερά και “ούτε γάτα ούτε ζημιά”…

Υ.Γ. Αλήθεια, η Καλυψώ η γάτα του Μεγάρου που ήταν όσο ο κύριος Λαζάρου μαγείρευε τόσα θαλασσινά;

Μην Ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι Αρχίζουν από “Ε”

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)