Connect with us

Woman

Τι μισθός αναλογεί στη σύγχρονη «Μαίρη Παναγιωταρά»;

Published

on

Μαγείρεμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα, φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, σιδέρωμα, συγύρισμα και τελειωμό δεν έχει…

Διαχρονικά, αυτή είναι συνήθως μία καθαρά ή σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση στο σπίτι. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι η καθημερινή απασχόλησή της είναι μόνο με τα οικιακά.

Κατά πολλούς οικονομολόγους, αυτές οι καθημερινές ευθύνες αποτελούν μία μορφή άμισθης εργασίας, και δη χωρίς ωράριο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Μέχρι και σήμερα, ωστόσο, η κοστολόγησή τους παραμένει γρίφος, παρά το βαρύ κόστος που έχουν. Και σε προσωπικό, αλλά -στις περισσότερες των περιπτώσεων- και σε επαγγελματικό επίπεδο για τις περισσότερες γυνίκες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι έγινε δυσβάσταχτο στον καιρό της πανδημίας…

Δικαστικές αποφάσεις-σταθμός

Μία πρώτη απόπειρα αποτίμησης έγινε προ μηνός στην Κίνα. Σε μία απόφαση-σταθμό, την πρώτη του είδους της στη χώρα, δικαστήριο επιδίκασε σε υπόθεση διαζυγίου την καταβολή ποσού 50.000 γουάν (περίπου 6.000 ευρώ) από τον πρώην σύζυγο στην πρώην σύζυγο, ως αποζημίωση για τις δουλειές που αυτή έκανε στο σπίτι και για τη διαπαιδαγώγηση του γιού τους, στα πέντε χρόνια του έγγαμου βίου τους.

Πρακτικά, εάν κάνει κανείς τη διαίρεση, προκύπτει ότι η γυναίκα έλαβε ως μηνιαία αποζημίωση λίγο κάτω από το ισοδύναμο του μέσου όρου του κατώτατου μισθού στην Κίνα, κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας.

Το γεγονός προκάλεσε δηλητηριώδη σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πόσο φθηνά… πλήρωσε τη νύφη ο Κινέζος.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν η πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του νέου αστικού κώδικα της Κίνας, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και δίνει σε υποθέσεις διαζυγίων τη δυνατότητα διεκδίκησης και αποζημίωσης για τις οικιακές δουλειές, την ανατροφή τέκνων ή/και τη φροντίδα ηλικιωμένων γονέων, κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας (STJ) έβαζε το «μαχαίρι» ακόμη πιο «βαθιά στο κόκκαλο».

Σε μία εξίσου ιστορική απόφαση, επέβαλε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 60.782 ευρώ σε γυναίκα από τον επί 30ετία και εκτός γάμου πρώην σύντροφό της.

«Η οικιακή εργασία, αν και παραμένει μυστηριωδώς αόρατη σε πολλούς, έχει προφανώς οικονομική αξία και μεταφράζεται σε πλουτισμό, με την εξοικονόμηση δαπανών», τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.

«Η παροχή οικιακής εργασίας, καθώς και η φροντίδα, η επίβλεψη και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αποκλειστικά ή ουσιαστικά από ένα από τα μέλη της μη-συζυγικής σχέσης είχε ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση του ενός συντρόφου», συμπληρώνει.

Δικαστικοί κύκλοι επεσήμαναν ως «πλέον σημαντικό σε αυτή την απόφαση το γεγονός ότι η αποζημίωση ορίστηκε ως αποτίμηση όχι της προσφερόμενης οικιακής εργασίας, αλλά των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησε ο εναγόμενος, χάρη στην υπηρεσία της ενάγουσας, αλλά αποκλειστικά για δική του χρήση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Woman

Ενίσχυση θεσμικών μηχανισμών ισότητας ζητά η Κ. Σακελλαροπούλου

Published

on

By

Την ανάγκη να ενισχυθούν οι θεσμικοί μηχανισμοί ισότητας, να εκλείψουν οι έμφυλες διακρίσεις και να διασφαλισθούν ίσες ευκαιρίες και επαγγελματικές προοπτικές μεταξύ ανδρών και γυναικών, υπογράμμισε η Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της στην τελετή απονομής των διεθνών βραβείων Greek International Women Awards (GIWA), που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν την προσφορά Ελληνίδων γυναικών ανά τον κόσμο. 

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «η πανδημία που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο, και οι αποσταθεροποιητικές εξελίξεις που προκαλεί, έχουν καταστήσει φανερό το ότι ζούμε σε μια στενά συνδεδεμένη παγκόσμια κοινότητα που αναζητά μεγαλύτερες συγκλίσεις μεταξύ ατομικού και συλλογικού συμφέροντος, ισχυρές συνέργειες μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών, νέες μορφές αλληλεγγύης». 

Παράλληλα, επισήμανε, ότι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, που ζουν και διαπρέπουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι σημαντική και πρόσθεσε ότι «ο διαγωνισμός Greek International Women Awards, στον οποίον έλαβαν μέρος 169 Ελληνίδες ή γυναίκες ελληνικής καταγωγής από 13 χώρες, αναδεικνύει πρωτοπόρες συμπατριώτισσές μας από όλο τον κόσμο. Γυναίκες που διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως η επιστήμη, η επιχειρηματικότητα, η τέχνη, ο πολιτισμός, η κοινωνική δράση, ο αθλητισμός, αποδεικνύουν στην πράξη πως η θέληση, η ευρηματικότητα και η άοκνη προσπάθεια αποφέρουν καρπούς».

Ωστόσο, υπενθύμισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι έμφυλοι κοινωνικοί φραγμοί εξακολουθούν να είναι ισχυροί και υποστήριξε ότι από τη θέση που κατέχει, θα είναι πάντα δίπλα στις Ελληνίδες κάθε ηλικίας, οι οποίες αγωνίζονται με πείσμα, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, να σπάσουν τα δεσμά της κοινωνικής αιχμαλωσίας και να υπερβούν την ακινησία, αναζητώντας νέες και καινοτόμες μορφές δημιουργίας και δράσης. «Τα φωτεινά παραδείγματά τους μας οπλίζουν με δύναμη και αισιοδοξία» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνεχάρη, επίσης, όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και ιδιαιτέρως όσες βραβεύθηκαν στις ειδικές κατηγορίες βραβείων. «Να συγχαρώ τέλος την κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, επιχειρηματία και Μεγάλη Ευεργέτιδα του Ελληνισμού της Αιγύπτου, στην οποία απονέμεται το βραβείο Διεθνούς Αναγνώρισης για το εξέχον κοινωνικό έργο και τη συμβολή στην προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και την κυρία Ελένη Κουναλάκη, πρώτη γυναίκα Αντικυβερνήτη της Πολιτείας της Καλιφόρνιας και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, στην οποία απονέμεται το βραβείο Διά Βίου Επιτεύγματος, για την πολύτιμη προσφορά της στην ενίσχυση των αρχών της ελληνοαμερικανικής φιλίας και της συνεργασίας» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι με αφορμή πρωτοβουλίες όπως αυτή της Επιτροπής Greek International Women Awards, ας εργαστούμε όλοι ώστε να ενισχυθούν οι θεσμικοί μηχανισμοί ισότητας, να εκλείψουν οι έμφυλες διακρίσεις, προκαταλήψεις και ανισορροπίες μεταξύ των φύλων και να διασφαλισθούν ίσες ευκαιρίες και επαγγελματικές προοπτικές μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Woman

POST WE LOVED: 15 σκίτσα που περιγράφουν τέλεια τη ζωή μιας ψηλής

Published

on

By

Για τις ψηλές γυναίκες αυτού του κόσμου σκιτσάρει και η καλλιτέχνις πίσω από το ξεκαρδιστικό blog Tall N Curly, περιγράφοντας τις καθημερινές δυσκολίες που έχεις να αντιμετωπίσεις όταν δεν σε χωράει ο τόπος.

Διαβάστε όλο το άρθρο της Κρίστυ Περρή και δείτε όλα τα σκίτσα στο look.athensvoice.gr

Continue Reading

Woman

«Αν ήμουν νέα σήμερα»: Συμβουλές ηλικιωμένων γυναικών στον νεότερο εαυτό τους

Published

on

By

Οι απαντήσεις τους θα σας κάνουν να σκεφτείτε σοβαρά τη ζωή σας.

Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη στρες και άγχος: Σχεδόν οι μισές γυναίκες αναφέρουν ότι νιώθουν «μετρίως ή ιδιαιτέρως αγχωμένες» σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία, ενώ το 40% από αυτές δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.

Βασισμένη στην έρευνα αυτή, βρετανική εταιρία καλλυντικών ζήτησε από ηλικιωμένες γυναίκες να μιλήσουν στην κάμερα και να πουν τι συμβουλές θα έδιναν στους νεότερους εαυτούς τους. Οι απαντήσεις τους θα σας κάνουν να σκεφτείτε σοβαρά τη ζωή σας.

Με κοινές, λίγο έως πολύ, απαντήσεις, οι γυναίκες αυτές συμβουλεύουν να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε τον εαυτό μας να δραπετεύει όσο πιο συχνά γίνεται από τις διαρκείς πιέσεις.

Να κάνουμε συχνά διαλείμματα από το χάος που ζούμε, ώστε να μη χάνουμε τις μικρές αλλά σημαντικές στιγμές. Να περνάμε, δηλαδή, περισσότερο χρόνο «ζώντας» και «κάνοντας».

Δείτε το βίντεο (ακολουθεί μετάφραση):

 • Αν ήμουν νέα γυναίκα τώρα, δεν ξέρω πώς θα τα κατάφερνα.
 • Με όλα αυτά που έχετε σήμερα, τις ευκαιρίες, την τεχνολογία, θα πίστευα ότι ζείτε σε έναν κόσμο χαράς.
 • Φοβάμαι, όμως, ότι ζείτε σε έναν κόσμο πίεσης.
 • Πίεση να είσαι η τέλεια μαμά, η τέλεια σύζυγος, η τέλεια φίλη. Πίεση να είσαι επιτυχημένη, αφεντικό, αρχηγός.
 • Αν είχα χρόνο ξανά δεν θα έφτιαχνα λίστες με αυτά που πρέπει να κάνω, παρά με αυτά που δεν πρέπει να κάνω.
 • Θα έδινα χρόνο στον εαυτό μου να παραδοθεί στα πράγματα που τώρα καταλαβαίνω ότι είναι περισσότερο σημαντικά. Και τι δεν θα έδινα για εκείνα τα ατελείωτα βραδινά φιλιά, αντί να γκρινιάζω ότι πρέπει να σηκωθώ νωρίς το πρωί. Και τι δεν θα έδινα για να έχω ακόμα μερικά δευτερόλεπτα, να αγκαλιάσω τα μωρά μου, πριν μεγαλώσουν τόσο που να είναι αδύνατο να τα κρατήσω.
 • Και τι δεν θα έδινα για 5 ακόμα λεπτά στην πίστα, όσο ακόμα τα πόδια μου με κρατούσαν.
 • Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τη μάχη μας για ισότητα.
 • Η γενιά μου ήταν αυτή που έκαιγε τα σουτιέν!
 • Αλλά δεν είχαμε ποτέ βρεθεί σε κίνδυνο υπερκόπωσης.
 • Όχι, αυτό είναι απλά για εσένα, ως οντότητα. Να μια σημαντική λέξη: οντότητα. Να είσαι.
 • Να είσαι χαμένη στη στιγμή, να είσαι σε ειρήνη με τον κόσμο, να είσαι πιο καλή με τον εαυτό σου, να είσαι πιο καλή με τους άλλους. Να μπορείς να αφήσεις κάποια πράγματα πίσω σου και να είσαι περήφανη που το έκανες.
 • Πιστέψτε με, αν ήμουν νέα γυναίκα σήμερα, θα αφιέρωνα περισσότερο χρόνο στο να είμαι, όχι στο να κάνω.

Πηγή: mama365.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)