Connect with us

Iordanis

Ο Αθηναίος συγκάτοικός μου με φώναζε «ακανέ»

Published

on

Για πρώτη φορά δοκίμασα ακανέ πολύ μικρός και ομολογώ πως δεν μου άρεσε. Αυτή η υπερβολική γλύκα του με την άχνη, που λέρωνε τα χείλη και τα ρούχα μου, αυτό το βαρύ άρωμα βουτύρου, που πλημμύριζε το στόμα μου ήταν κάτι που τότε δεν μπορούσα να εκτιμήσω.

Όταν μεγάλωσα, επανεκτίμησα αυτό το προϊόν, που με τόση τέχνη και μεράκι παρασκευάζεται στην πόλη μας, τόσο πολύ, που βάλθηκα να εξιλεωθώ απέναντί του με τον εξής τρόπο. Όπου κι αν ταξίδευα και σε όποιους κι αν ήθελα να πάω κάτι σαν δώρο, ο ακανές ήταν στην πρώτη και μοναδική επιλογή μου. Ακανέδες στον Αθηναίο συγκάτοικό μου στα φοιτητικά μου χρόνια, ακανέδες σε συμπαθή καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο, ακανέδες στο αφεντικό μου, όταν δούλευα σε μπαρ της Κομοτηνής ως φοιτητής, ακανέδες στο στρατό, ακανέδες στη δουλειά, σε γνωστούς και φίλους.

Δεν ήταν τόσο πολύ ότι ήθελα να διαφημίσω τον ακανέ σαν γλυκό, όσο ότι ήθελα να συνδέσω την πόλη μου, τις Σέρρες με αυτό το προϊόν. Γιατί σκεφτόμουν λίγο πονηρά. Όσοι δοκιμάσουν τον ακανέ και τους αρέσει, θα ψάξουν να μάθουν πού παρασκευάζεται. Έτσι θα φτάσουν στις Σέρρες, πρώτα σαν όνομα, ύστερα θα σχεδιάσουν ένα ταξίδι στην πόλη μας και όταν έρθουν, θα μαγευτούν από τον ευλογημένο τόπο μας.

Ήθελα να λειτουργήσει ο ακανές σαν πρεσβευτής των Σερρών. Δεν ξέρω αν το πέτυχα αυτό, το σίγουρο είναι πάντως πως ο ακανές έφτασε στους ουρανίσκους ανθρώπων που ουδέποτε είχαν γευτεί κάτι παρόμοιο και πως πάντοτε, έπειτα από τη δοκιμή έλεγαν: «ποτέ ένας ακανές δεν είναι αρκετός για να καταλάβεις τη γεύση του. Χρειάζεται να φας δυο-τρεις για να πλημμυρίσει το στόμα σου από την ανάμεικτη γεύση του φιστικιού, του βουτύρου και της ζάχαρης, που ενωμένα όλα μαζί, προσφέρουν γευστική ηδονή»

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Photo: RED PHOTO / ΑΚΑΝΕΣ ΒΑΣΑΚΗ

Iordanis

Το τάμα

Published

on

By

\

Πήγα κι εγώ το Δεκαπενταύγουστο να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγίας. Να εκπληρώσω εκείνο το «τάμα» , που πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς έκανα επίκληση στη βοήθειά της, υποσχόμενος να έρθω την ημέρα της γιορτής της για να την ευχαριστήσω.

Στάθηκα παράμερα κοιτάζοντας τους πιστούς, που στέκονταν μπροστά στην εικόνα της και προσκυνούσαν. Ένας ψηλός, ευθυτενής ηλικιωμένος με μία άσπρη λαμπάδα στο χέρι διέσχισε το ναό και στάθηκε μπροστά της. Έτσι, αμίλητος, ταπεινός ήρθε να εκπληρώσει το «τάμα» του με μία μεγάλη, άσπρη λαμπάδα.

Αμέσως μετά ένα νεαρό ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, που τα σήκωναν για να προσκυνήσουν την εικόνα. Να κάνουν το «τάμα» στην Παναγία , που τους χάρισε την ευτυχία. Κι ύστερα, ένας νεαρός με πατερίτσες, μία ηλικιωμένη γυναίκα με το «π» να περπατά, μία όμορφη γυναίκα, που στάθηκε αρκετή ώρα μπροστά στην εικόνα ψελλίζοντας κάτι. Όλοι για να κάνουν το «τάμα» τους, να ζητήσουν βοήθεια, να παρακαλέσουν.

Αυτό, το πολύχρωμο πλήθος, που έμπαινε στο ναό με τόση ταπείνωση κρεμούσε τις ελπίδες του στο πρόσωπο της Παναγιάς, ακουμπούσε με το χέρι του την εικόνα της και κατεβάζοντας τα μάτια ψέλλιζε μια ευχή. Όλοι με οδηγό την πίστη ακουμπούσαν το «τάμα» τους στη Μεγάλη Μητέρα ελπίζοντας στη βοήθειά της.

Μπροστά σε αυτές τις εκδηλώσεις πίστης και ταπείνωσης, που εκτυλίσσονταν ενώπιόν μου, σήκωσα τα μάτια και κοίταξα την εικόνα της. Μου φάνηκε πως μου χαμογέλασε …

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Iordanis

Το μπουγέλο

Published

on

By

Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου αγαπημένη συνήθεια των μαθητών είναι να παίξουν μπουγέλο μεταξύ τους μόλις κλείσουν τα σχολεία. Στήνονται σχέδια μέρες πριν για το πού θα βρουν νερό και το παιχνίδι τους «γλιστρά» και στις παρακείμενες γειτονιές των σχολείων τους.

Στις παρέες συμμετέχουν συνήθως αγόρια αλλά και κορίτσια και τότε το παιχνίδι αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Το φινάλε του παιχνιδιού είναι πάντοτε το ίδιο : όλοι πρέπει να γίνουν μούσκεμα, να στάζουν τα νερά τριγύρω τους, να γεμίσουν τα παπούτσια τους, να το ευχαριστηθούν αυτό το όρθιο, κυνηγημένο μπάνιο του δρόμου με ξεφωνητά και αλαλαγμούς. Σε ένα τέτοιο μπουγέλο συμμετείχα κι εγώ ως μαθητής του δημοτικού, έβρεξα και βράχηκα, κυνήγησα και κυνηγήθηκα, έγινα μουσκεμένο παπί με τα νερά να σχηματίζουν λιμνούλα τριγύρω μου, στέγνωσα στο δρόμο, φάγαμε στο τέλος και παγωτό και την άλλη ημέρα ξύπνησα με 40 πυρετό και ακροαστικά καλοκαιριάτικα.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά προχθές, όταν γυρίζοντας στο σπίτι βρήκα κάτω στην πιλοτή της πολυκατοικίας καμιά δεκαπενταριά πιτσιρικάδες μούσκεμα να δοκιμάζουν τη βρύση της οικοδομής για να πάρουν νερό. Στάθηκα για λίγο να κλέψω την εικόνα της ξεγνοιασιάς από τα έξυπνα μουτράκια τους και στον πιο ζωηρό, που συγχρόνως έτρωγε και παγωτό ξυλάκι γύρισα και του είπα παριστάνοντας το δάσκαλο: «πρόσεξε, μπορεί να αρρωστήσεις!, «δεν με νοιάζει …», μου απάντησε τρέχοντας να ξεφύγει από κάποιον, που τον κυνηγούσε με μία γεμάτη νάιλον σακούλα νερό. Χαμογέλασα και μια σκιά πίκρας πέρασε από τα μάτια μου αφήνοντας στυφές σκέψεις μέσα μου για τα ανέμελα χρόνια της ζωής μου, που έφυγαν ανεπιστρεπτί…

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Iordanis

Διάκριση του ΙΕΚ Ν.Ζίχνης στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2022

Published

on

By

Το Δ.ΙΕΚ Νέας Ζίχνης έλαβε μέρος στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2022 και κατάφερε να διακριθεί με τη δημιουργία ενός βίντεο σχετικού με την παρασκευή σιμιγδαλένιου χαλβά. Για την παρασκευή του νοστιμότατου και νηστίσιμου χαλβά συνεργάστηκαν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του Τμήματος «Τεχνικός Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής» υπό την εποπτεία των εκπαιδευτών, Βασιλικής Ντωνέ και Ιωάννη Ιντζόγλου.

Το όλο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2022 με μεράκι και αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τη Γαστρονομία από τους εκπαιδευόμενους των ΙΕΚ και τους εκπαιδευτές Γαλλικής Γλώσσας. Μάλιστα, συμμετείχαν 15 εκπαιδευτές και περισσότερα από 20 ΙΕΚ από όλη την Ελλάδα και η ανταπόκριση κατά γενική παραδοχή ικανοποίησε άπαντες.

Ρεπορτάζ : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)