Connect with us

Elisavet

Οι επόμενες 2 εβδομάδες…

Published

on

Παρασκευή απόγευμα

Από το πρωί κάτι διάβαζα στο διαδίκτυο. Μητέρες ρωτούσαν είναι αλήθεια οι φήμες για το κλείσιμο των σχολείων. Κάποιες ήταν σίγουρες ότι δεν θα ξαναγίνει, άλλες ήδη το περίμεναν. Και ήρθε η ανακοίνωση.

“Κλειστά τα σχολεία για τις επόμενες 2 εβδομάδες”

Τηλέφωνα χτυπούν, μηνύματα έρχονται, αναρτήσεις γράφονται.
Συγκρατούμαι να μην κλάψω από άγχος. Από το “τελευταία στιγμή” πάλι.
Οι μητέρες και γονείς, ξαφνικά έχουν να λύσουν πολλά θέματα.
Βιβλία στο σχολείο, τα παιδιά στο σπίτι, τηλε-εκπαίδευση.

Ποιος θα είναι με τα παιδιά;

Τα παιδιά δεν είναι σε ηλικία που μπορούν να μείνουν μόνα τους. Στην δική μας κοινωνία τουλάχιστον. Γίνεται; Ναι, συχνά όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Όμως θες να εξαντλήσεις τις επιλογές σου και ψάχνεις το αμέσως επόμενο ασφαλές από το να μείνουν μόνα τους.


-Γιαγιά-παπούς αν και εφόσον είναι σε ηλικία που μπορούν, που θέλουν, που δεν εργάζονται και που αντέχουν. Α, μένουν και κοντά.


-Να μην πας στην δουλειά εσύ ή ο μπαμπάς. Από πέρυσι, αισθανόμαστε όλοι οι γονείς, ότι οι αποφάσεις δεν είναι συμπεριληπτικές. Δηλαδή μοιάζει να έχουν ένα μοντέλο οικογένειας υπόψη τους: 2 γονείς εκ των οποίων ο ένας δεν εργάζεται.

– Να πάρεις τα παιδιά στην δουλειά μαζί σου. Αν είναι δική σου δουλειά, δεν έχεις βοήθεια, τότε είναι μονόδρομος. (και τι θα κάνουν τα παιδιά μαζί σου όλο το πρωί; )

– Nα σε βοηθήσουν φίλες σου. Οκ, δεν κάνει, αλλά η επιλογή να μείνουν μόνα τους, θες να είναι η εσχάτη.


– Nα μείνουν μόνα τους στο σπίτι.

Τι θα κάνω με την δουλειά;

Ανάλογα. Αν είσαι υπάλληλος τότε ίσως να μπορείς να πάρεις άδεια ειδικού σκοπού. Ίσως διότι κάποιες επιχειρήσεις δεν είναι βιομηχανίες, οπότε είναι ήδη το προσωπικό με βάρδιες, τώρα με ακόμη πιο λίγα άτομα.
Αν είναι δική σου η δουλειά, και μπορείς να πάρεις τα παιδιά μαζί σου, τα παίρνεις. Ή την κλείνεις για 2 εβδομάδες.
Αν είναι τέτοια η εργασία σου που μεταφέρεται σπίτι, τότε μεταφέρεσαι. Και μετά προσπαθείς να εργαστείς ανάμεσα σε : πεινάω, διψάω, βαριέμαι, θέλω ταμπλετ, θέλω βόλτα, γιατί έκλεισαν τα σχολεία, γιατί, γιατί, γιατί, και διάφορα άλλα. Η χαρά να εργάζεσαι από το σπίτι!

Τηλεκπαίδευση.

Από πηγές που δεν θέλω να αποκαλύψω, το webex πέφτει κάθε φορά από κατάρες των γονιών, ειδικά παιδιών νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού. Γονείς πρέπει να αλλάξουν το πρόγραμμα τους (είτε δουλεύουν στο σπίτι είτε εκτός) για να είναι τα παιδιά φαγωμένα και 2,10 συνδεδεμένα. Γονείς νηπίων θα απολαύσουν πάλι την μεσημεριανή τηλεκπαίδευση. Αναρωτιέμαι αν έχουμε εξαντληθεί περισσότερο από την καραντίνα ή από την τηλεκπαίδευση.

Σάββατο βράδυ

Οι περισσότεροι γονείς έχουμε φτάσει στα όρια μας. Ναι, θα τα καταφέρουμε. Αυτό κάνουν πάντα οι γονείς: το καλύτερο δυνατό που μπορούν πιέζοντας τα όρια τους όσο περισσότερο. Όχι όμως αλώβητοι. Οι σχέσεις μας με τα παιδιά περνάει πολλές αλλαγές συναισθηματικές και πρακτικές.

Υπάρχει ένταση, στρες, και όσο δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, παιδιά και ενήλικες, τόσο όλο αυτό μας επηρεάζει βαθιά.

Ας πάρουμε δυο ανάσες και ας αφήσουμε τα πρέπει που μέχρι τώρα πιστεύαμε στην άκρη.
Ας μην κάνουμε ο,τι κάναμε. Ας μας συγχωρέσουμε που δεν μπορούμε να φτάσουμε τα γονεϊκά μας στάνταρ, και ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες ασφαλείας έκτακτης ανάγκης στα αεροπλάνα. Πρώτα φοράμε εμείς την μάσκα οξυγόνου και μετά στα παιδιά!

Μπορεί το έκτακτο να κοντεύει να γίνει καθημερινότητα, αλλά είμαστε όλοι μαζί. Εσύ, εγώ, οι φίλοι μας, οι γύρω μας. Βάλε την μάσκα οξυγόνου σου και πάμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε!

Elisavet

1η εγκυμοσύνη VS 3η εγκυμοσύνη

Published

on

By

Οι τρίτεκνοι γονείς ξέρουν ότι η 1η εγκυμοσύνη με την 3η έχουν κάποιες διαφορές.

Στην 1η εγκυμοσύνη είναι πολλά άγνωστα, θέλεις να τα κάνεις όλα και σωστά, και με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων και καταστάσεων.

Στην 3η εγκυμοσύνη; Τα ξέρεις ήδη. You’ve been there, done that! Χαίρεστε αλλά ήδη με 2 εγκυμοσύνες είναι απλώς μια περίοδος που θα περάσει. Απαγορεύσεις, άγχη, κλπ δεν υπάρχουν, ή απλώς δεν προλαβαίνετε ?

Ο μπαμπάς στο βίντεο, που ξεκίνησε να φτιάχνει βίντεο καταγράφοντας τις αλλαγές στην οικογένεια του, λίγο πριν την γέννα του πρώτου του παιδιού, περιγράφει ακριβώς τι γίνεται στην 1η και τι στην 3η εγκυμοσύνη! Και μοιραστείτε μαζί μας: είναι έτσι όπως τα δείχνει;

Continue Reading

Elisavet

10 απλές “zero waste” αλλαγές

Published

on

By

Μικρές αλλαγές για να γίνουμε όλες μέρος της λύσης!

Μιας χρήσης κουταλάκια, πλαστικές σακούλες, συσκευασίες μιας χρήσης, τρόφιμα ανα τεμάχιο συσκευασμένα, όπου κι αν γυρίσουμε, ο,τι  κι αν κάνουμε το πλαστικό και τα μιας χρήσης είδη βρίσκονται παντου!
Που πανε όμως όλα αυτα; Δυστυχώς τα περισσότερα δεν ανακυκλώνονται διότι είτε είναι πολύ μικρά οπότε δεν γίνεται να διαχωριστούν από άλλα σκουπίδια, είτε δεν πετιούνται στους ανάλογους  κάδους. Ακόμη όμως και να μπορούν να ανακυκλωθούν, η ανακύκλωση ειναι η τελευταία επιλογή διότι έχει υψηλό ενεργειακό και οικονομικό κόστος.
Πολλές αισθανόμαστε οτι χρειάζεται να κάνουμε κάτι πολύ δύσκολο, κάτι ειδικό για να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού και την μείωση των απορριμάτων.

Παρακάτω 10 απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σήμερα και να γίνετε μέρος της λύσης!

  1. πλαστικό μπουκάλι νερού
    Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία μας! Το πλαστικό όχι! Υπάρχουν δεκάδες επιλογές για επαναχρησιμοποιούμενο δοχείου νερού για να αντικαταστήσετε σήμερα το πλαστικό μπουκάλι νερού που παίρνετε μαζί σας. Για το σπίτι μπορείτε να βάλτε ένα καλό φίλτρο ώστε να έχετε την καθαρότητα του νερού που θέλετε και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνετε με απορρίμματα το περιβάλλον.

  2. μαχαιροπίρουνα/καλαμάκια
    Ένα σετ με μαχαιροπήρουνα στην τσάντα/αυτοκίνητο είναι μια απλή λύση ώστε να μην χρειάζεστε τα μιας χρήσης! Αν μάλιστα σας αρέσει  να πίνετε τα ροφήματα σας με καλαμάκι, πλέον θα βρείτε παντού καλαμάκια ανοξείδωτα, σιλικόνης και γυάλινα!

  3. Οδοντόβουρτσα
    στο θέμα αυτό υπάρχουν δυο προσεγγίσεις που και οι δυο έχουν στόχο στην μείωση της κατανάλωσης πλαστικού. Η ξύλινη οδοντόβουρτσα και η ηλεκτρική. Ναι, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, λόγω ότι έχουν μεγάλο χρόνο χρήσης και έτσι μειώνεται η κατανάλωση (και απόρριψη) πλαστικών μιας χρήσης οδοντόβουρτσων.

  4. Χαρτί κουζίνας
    θυμάστε που πριν κάποια χρόνια δεν είχαμε χαρτί κουζίνας; τι κάναμε; χρησιμοποιούσαμε παλιές πετσέτες! Αν πάλι θέλετε να έχετε ένα ρολό χαρτί κουζίνας στην θήκη του, υπάρχουν υφασμάτινα ρολά κουζίνας που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.

  5. Πλαστικές σακούλες
    4 υφασμάτινες στο αυτοκίνητο, και πάντα 1 με 2 στην τσάντα, και δεν θα χρειαστεί ξανά να πάρετε πλαστική σακούλα μιας χρήσης για  τα ψώνια σας! Αν πάλι ήδη έχετε, χρησιμοποιήστε τες!

  6. Συσκευασίες τροφίμων και ειδών
    Μια αρκετά ευρεία χρήση του πλαστικού είναι στις συσκευασίες τροφίμων και ειδών. Πλαστικές θήκες, πλαστικές μεμβράνες, μπουκάλια χυμών/σάλτσες, και γενικά αν παρατηρήσετε σχεδόν όλα τα τρόφιμα είναι σε πλαστική θήκη. Αναζητήστε χύμα τρόφιμα, συνεργαστείτε με παραγωγούς που μπορούν να σας τα προμηθεύσουν χωρίς συσκευασία, και επιλέξτε μεγάλες συσκευασίες αντί για μικρές. Κάποιες εταιρίες κάνουν και ξανάγεμισμα.

  7. Φαγητό
    Δυστυχώς, πετάμε περισσότερο φαγητό από ότι καταναλώνουμε! Και στην Ελλάδα που ακόμη δεν υπάρχουν παντού κάδοι κομποστοποιησης, όλος αυτός ο όγκος πηγαίνει στα γενικά σκουπίδια. Η πιο απλή και εύκολη λύση, που βοηθάει και στην μείωση της συσκευασίας τροφίμων είναι ο προγραμματισμός. Βγάζουμε το μενού της εβδομάδας (ή και του μήνα) και υπολογίζουμε το τι θα χρειαστούμε. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε περίπου τι ποσότητα θα χρειαστούμε, αγοράζουμε τα είδη που θέλουμε στην υπαίθρια αγορά παραγωγών, ή παραγγέλνουμε τα είδη που θέλουμε από παραγωγό και χωρίς το άγχος “τι θα φάμε σήμερα”

  8. Διαχωρισμός σκουπιδιών
    συχνά δεν αναφέρεται, αλλά ακόμη δεν κάνουμε σωστό διαχωρισμό σκουπιδιών ανάμεσα σε αυτά που ανακυκλώνονται, αυτά που δεν ανακυκλώνονται, αυτά που βιοδιασπώνται και αυτά που επαναχρησιμοποιούνται. Ξεκινήστε σήμερα και χωρίζεται τα απορρίμματα διότι μαζί τους ζούμε! Και πολύ βασικό: όσο πιο μικρός όγκος, τόσο καλύτερα! Διπλώστε εκείνη την συσκευασία χυμού!

  9. Σαπούνια και καθαριστικά
    Υπάρχουν πλέον πληθώρα σαπουνιών για το σώμα, για το πρόσωπο, για τα μαλλιά, για την κουζίνα, ενώ για τον καθαρισμό του σπιτιού αν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας καθαριστικά!

  10. Σερβιέτες περιόδου, ακράτειας και καθημερινής χρήσης
    Οι γυναίκες καταναλώνουμε περίπου 11.000 είδη περιόδου μιας χρήσης στην ζωή της! Αντικαταστήσετε τες με υφασμάτινες πλενόμενες σερβιέτες και έτσι θα μειώσετε τον όγκο απορριμμάτων, αλλά και θα φροντίσετε την περιοχή καθώς θα μειωθούν οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από της μιας χρήσης σερβιέτες!

    Κάθε μικρή αλλαγή είναι σημαντική διότι πρώτα από όλα επηρεάζει την δική μας υγεία!


    facebbok: elismadeit
    website: elismadeit.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)