Connect with us

Health

Κοροναϊός : Στόχος ο εμβολιασμός 1,6 εκατομμυρίου πολιτών ως το τέλος Μαρτίου

Published

on

Με στόχο τον εμβολιασμό 1,6 εκατ. ατόμων άνω των 60 ετών ως το τέλος Μαρτίου προχωρεί το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί περίπου το 7% του πληθυσμού στη χώρα, ευτυχώς με τις ελάχιστες απώλειες, καθώς οι χαμένες δόσεις δεν ξεπερνούν το 0,4%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του προγράμματος «Ελευθερία», οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 57%, οι ηλικιωμένοι 80-84 ετών σε ποσοστό 58%, οι ηλικίας 75-79 ετών σε ποσοστό 75% και οι ηλικίας 60-64 ετών σε ποσοστό 50%.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται μέρα με την ημέρα, καθώς αυξάνονται και οι ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνονται, ενώ πρόσθετες δόσεις εξασφαλίζονται μέσω των κεντρικών συμφωνιών της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί η επιπλέον προμήθεια 90.000 δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer.

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, ως το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να περιμένουμε την παραλαβή 1,415 εκατ. δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer, εκτός των 90.000 δόσεων που αναλογούν στη χώρα μας από την τελευταία συμφωνία της Ε.Ε. με την αμερικανική φαρμακευτική για επιπλέον 4 εκατ. δόσεις. Από την Moderna θα πρέπει να περιμένουμε συνολικά 240.000 δόσεις και από την AstraZeneca άλλες 950.000 δόσεις.

Δηλαδή συνολικά ως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν παραληφθεί 2, 6 εκατ. δόσεις από τις τρεις φαρμακευτικές, ενώ άγνωστο παραμένει αν τελικά πρόσθετες ποσότητες από το εμβόλιο της Pfizer μέσω της κεντρικής συμφωνίας με την Ε.Ε. μένουν να παραληφθούν λίγο αργότερα.

Οι προτεραιότητες

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε προτεραιότητα έχουν τεθεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες, βάσει του μητρώου εμβολιασμών που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Οκτώβριο στην ΗΔΙΚΑ, κατά την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολίου. Στο μητρώο αυτό, οι ασφαλισμένοι που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με την ηλικία ή την πάθησή τους. Έτσι, τα άτομα άνω των 60 ετών εκτιμώνται περί το 1,8 εκατ. πολιτών, άλλες περίπου 500.000 πληθυσμού αποτελούν φροντιστές ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, περί τις 440.000 είναι τα παιδιά και οι ενήλικες με χρόνιες πνευμονοπάθειες (από το εμβόλιο του κοροναϊού εξαιρούνται τα παιδιά), σε ανοσοκαταστολή βρίσκονται περίπου 80.000 ασθενείς, πάνω από 88.000 είναι οι καρδιοπαθείς, περίπου 130.000 υπολογίζονται οι διαβητικοί κλπ.

Καθώς όμως δεν είναι ταυτόσημα τα άτομα που θα εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού, οι εκτιμήσεις για την πρώτη ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που θα μπουν σε προτεραιότητα ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 270.000 άτομα. Για αυτά, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μαζί με το σύνολο των ατόμων άνω των 60 ετών, ως το τέλος Μαΐου.

Οι ελπίδες για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την κάλυψη του συνόλου των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της χώρας στρέφονται στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες. Παρόλα αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε πιθανές καθυστερήσεις στις παραδόσεις της στην Ε.Ε. για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Έτσι, δεν λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για καθυστέρηση της 2ης δόσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, αφού ήδη εξασφαλίζεται αποτελεσματικότητα πάνω από 60% και με την πρώτη δόση τους, προκειμένου να ανοσοποιηθεί περισσότερος πληθυσμός μέχρι να αυξηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και περισσότερες δόσεις εμβολίων να κυκλοφορήσουν στην παγκόσμια αγορά.

Πηγή: in.gr

Health

Φλεγμονή και αντιφλεγμονώδης διατροφή

Published

on

By

Η χρόνια φλεγμονή είναι το νήμα που συνδέει σχεδόν όλες τις ασθένειες, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Στην καρδιά όλων των ασθενειών είναι η φλεγμονή. 

Σύμφωνα με μια έκθεση του Harvard Medical School«η χρόνια φλεγμονή παίζει κεντρικό ρόλο σε μερικές από τις πιο δύσκολες ασθένειες της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του άσθματος,ακόμη και του Alzheimer».

Ο Δρ David Heber, καθηγητής ιατρικής UCLA και διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου αναφέρει: “Ευτυχώς, η φλεγμονή έχει λάβει πολύ μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Η σύγχρονη ιατρική επικεντρώνεται στη θεραπεία των συμπτωμάτων, χωρίς να αντιμετωπίζει τη βασική αιτία ενός προβλήματος υγείας, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι η φλεγμονή”.

Ποια φλεγμονή είναι ωφέλιμη και ποια καταστροφική;

H οξεία φλεγμονή είναι ωφέλιμη.

Η φλεγμονή στο σώμαείναι μια φυσιολογική και υγιής αντίδραση του  ανοσοποιητικού συστήματος, σε τραυματισμό ή επίθεση από μικρόβια. Είναι η  προσπάθεια του οργανισμού να αποκρούσει τους εισβολείς, να αποκαταστήσει τις βλάβες και να θεραπεύσει τους ιστούς. Ονομάζεται οξεία αυτή η φλεγμονή και είναι ωφέλιμη, ενώ υποχωρεί γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία. 

Η χρόνια φλεγμονή είναι καταστροφική.

Η σύγχρονη ιατρική, αντί να βρει την αιτία της οξείας φλεγμονής, να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή “τους φρουρούς” που μας προστατεύουν, δίνει αντιφλεγμονώδη για να σταματήσει τη θεραπευτική διαδικασία του οργανισμού και κορτιζόνη για να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μην αντιδρά. Όμως, αυτή η τακτική κάνει τη φλεγμονή χρόνια. Η χρόνια φλεγμονή είναι καταστροφική και η ρίζα σχεδόν όλων  των ασθενειών, όπως αναφέρεται σε χιλιάδες μελέτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης των ΗΠΑ, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Αιτίες της χρόνιας καταστροφικής φλεγμονής: 

• Αποτυχία εξάλειψης της οξείας φλεγμονής 

• Επαναλαμβανόμενα τραύματα 

• Μακροχρόνια έκθεση σε τοξίνες 

• Περιβαλλοντικές αιτίες 

• Διατροφικές συνήθειες 

• Επεξεργασμένα τρόφιμα 

• Χρόνιο άγχος-στρες-θυμός-λύπη 

• Καθιστική ζωή 

Ασθένειες που σχετίζονται με την χρόνια φλεγμονή: 

• Καρδιαγγειακές παθήσεις 

• Αυτοάνοσα νοσήματα 

• Καρκίνος  

• Νευροεκφυλιστικές παθήσεις (Alzheimer, Parkinson) 

• Κατάθλιψη 

• Αλλεργίες π.χ. άσθμα  

• Αρθρίτιδες-ρευματοειδής αρθρίτιδα-ινομυαλγία  

• Παθήσεις του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα) 

• Διαβήτης 

• Υπέρταση  

• Χοληστερίνη  

• Παχυσαρκία.

Μέτρα μείωσης της φλεγμονής: 

• Αποφυγή φλεγμονωδών τροφών 

• Λήψη αντιφλεγμονωδών τροφών  

• Λήψη αντιφλεγμονωδών βοτάνων-καρυκευμάτων 

• Λήψη πεπτικών ενζύμων (π.χ. βρωμελαΐνη) 

• Αποφυγή περιβαλλοντικών τοξινών 

• Αποφυγή “τοξικών” ανθρώπων 

• Αποφυγή καθιστικής, αλλά και υπερβολικής άσκησης 

• Ασκήσεις χαλάρωσης, yoga, Qi Gong, διαλογισμός.

• Επαρκής ύπνος 

• Διαχείριση του άγχους 

• Φροντίστε να έχετε ανθρώπινες σχέσεις αγάπης, συμπαράστασης, συγχώρεσης και ευγνωμοσύνης  

• Να έχετε ελπίδα, πίστη και νόημα στη ζωή  

• Κάντε αποτοξινώσεις.

διαβάστε περισσότερα στο bodyinbalance.gr

Continue Reading

Health

Tα social media να επηρεάσουν το σώμα μας

Published

on

By

Κι όμως τα social media μπορούν κατά πολύ να επηρεάσουν το σώμα μας. Μια γύρα να κάνετε στο Instagram και θα συναντήσετε ανθρώπους που βλέπατε στο σχολείο και ποτέ δεν γνωρίσατε, διασημότητες που δεν είχατε ποτέ ακούσει. Και όπως αποδεικνύεται μερικοί από αυτούς είναι… ψεύτικοι.

Και όταν λέμε ψεύτικοι δεν εννοούμε πως δεν υπάρχουν, αλλά είναι ψεύτικοι influencers. Είναι άνθρωποι με χειρουργικές επεμβάσεις, στιλίστες και φίλτρα στις φωτογραφίες τους. Γιατί να αλλάξεις με φυσικό τρόπο όπως η διατροφή και η γυμναστική, ενώ μπορείς να αλλάξεις ψηφιακά εκπροσωπώντας επίσης κάποιο κορυφαίο brand, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Διαβάστε την συνέχεια στο blog you&me by Stamatina

Continue Reading

Health

Δρ Ιωαννίδης: Να ανοίξει η άθληση, ολέθριες οι συνέπειες στα παιδιά!

Published

on

By

 Ο κορυφαίος Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Stanford Γιάννης Ιωαννίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του ήταν καταπέλτης για τη διαχείριση της πανδημίας, το κλείσιμο των παιδιών στο σπίτι, και το λουκέτο στα γυμναστήρια και τον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα ανέφερε:” Θα πρέπει οι άνθρωποι να βοηθηθούμε να γυμναζόμαστε περισσότερο, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους. Για τα κλειστά γυμναστήρια, το κάθε ένα διαφέρει από το άλλο, ανάλογα την χωρητικότητα του και το εμβαδόν του. Μπορούν κλειστά γυμναστήρια να ανοίξουν με πολύ αυστηρά μέτρα, έχει γίνει ανάλογη υγειονομική δοκιμή σε γυμναστήρια η οποία έδειξε πως δεν υπήρχε πρόβλημα, στο άνοιγμα τους, αλλά καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις καταστάσεις, όταν ένα γυμναστήριο είναι σαν τρύπα με 4 άτομα το ένα πάνω στο άλλο και το άλλο 1 στρέμμα με εξωτερικούς χώρους. Οπότε δεν μπορούμε να γενικεύσουμε την απάντηση μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε στον κόσμο, ποιος είναι και που είναι ο κίνδυνος, παρά να αλλάξουμε την νομοθετική ρύθμιση για κάθε γυμναστήριο”.

Για τα παιδιά: ” Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά! Με έξυπνο τρόπο, δηλαδή, μάθημα σε ανοιχτούς χώρους, αποστάσεις, ανοιχτά παράθυρα, είχαμε έναν χρόνο από την αρχή της πανδημίας θα έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί για αυτό, ακόμα και τώρα μπορούμε να προετοιμαστούμε ώστε να έχουμε περισσότερες τάξεις. Τα σχολεία όμως πρέπει να είναι ανοιχτά! Οι συνέπειες στην υγεία των παιδιών, καθώς και οι μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και για τα παιδιά αλλά και όλη την κοινωνία είναι τεράστιες. Είναι καταστροφή μιας χώρας να έχει κλειστά τα σχολεία για χίλιους δύο λόγους, για την υγεία και για την κοινωνία. Ψυχική υγεία, κοινωνικοποίηση, αίσθηση του κόσμου και του περιβάλλοντος. Ακόμα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως όταν κλείνεις τα σχολεία και παρεμποδίζεις την ανάπτυξη ενός παιδιού μέσα από την εκπαίδευση, η παιδεία ουσιαστικά δημιουργεί ανθρώπους που έχουν περισσότερες δυνατότητες, ικανότητες, και επιτυχίες στην ζωή τους. Έχει αποδειχθεί πως άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από την ζωή τους. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή διαβάθμιση της επιβίωσης με βάση τη παιδεία του καθενός. Φανταστείτε μια γενιά ολόκληρη, που έχει περάσει αυτό το μαρτύριο για έναν ολόκληρο χρόνο, μαζί με τους γονείς τους. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Σε παγκόσμιο πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο και κάτι θα μάθαιναν, με την τηλεκπαίδευση δεν μαθαίνουν τίποτα ”.

πηγή: sportfacts.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)