Connect with us

Iordanis

Οι Σερραίες είναι ωραίες . . . !

Published

on

«Οι Σερραίες είναι ωραίες», ακούμε συχνά να λέγεται και προβληματίζομαι μήπως η ανάγκη της ομοιοκαταληξίας δημιούργησε την πρόταση αυτή ή πραγματικά είναι διαπίστωση βασισμένη σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι Σερραίες γυναίκες μπορεί να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των απανταχού γυναικών, έχουν όμως γαλουχηθεί με την ιδέα, πως όταν βγαίνουν έξω, σε κάποια γιορτή, σε εκδήλωση, σε διασκέδαση, σε περίπατο, στην εκκλησία ή στον καφέ πρέπει να δημιουργούν την αίσθηση ότι κάνουν κάτι ξεχωριστό και να το τιμούν με μια πλήρως περιποιημένη παρουσία. Η γυναίκα στις Σέρρες είναι χειραφετημένη και κατέκτησε χώρους σε όλα τα μετερίζια. Βγήκε νωρίς στην αγορά εργασίας και διακρίθηκε σε πολλούς τομείς. Στην πολιτική, τις επιστήμες, στις επιχειρήσεις. Έχουμε να παρουσιάσουμε γυναίκες δικηγόρους και εισαγγελείς, γυναίκες δημάρχους και βουλευτές, γυναίκες επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, γυναίκες ηθοποιούς και συγγραφείς, μουσικούς, γυναίκες αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού, γυναίκες οδηγούς ταξί και λεωφορείων , γυναίκες που πρωτοστατούν σε συλλόγους και σε οργανώσεις, γυναίκες που διεκδικούν και αγωνίζονται , γυναίκες που δεν φοβούνται να αρθρώσουν λόγο και προτάσεις.

Η γυναίκα στις Σέρρες είναι μια καλλιεργημένη γυναίκα και δεν αφήνει την «τύχη της» στα χέρια κανενός. Συμμετέχει ενεργά σε όλους τους τομείς της ζωής και ενημερώνεται για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Εκφράζει την άποψή της ελεύθερα και δεν φοβάται να εκτεθεί στα φώτα της δημοσιότητας. Έμαθε καλά πως μια ωραία εικόνα δημιουργεί θετικό κλίμα γύρω της κι αυτό το φροντίζει με σχολαστικότητα. Μαλλιά , μακιγιάζ, κομψό ντύσιμο, γόβα και αισθησιακά αρώματα κάνουν την αρχή στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Δεν μένει όμως μόνο εκεί! Επιχειρήματα, λόγο και δράσεις έχει να επιδείξει πίσω από την πρώτη ωραία εικόνα της.

Η γυναίκα στις Σέρρες είναι και μια γυναίκα που ξέρει να διασκεδάζει. Θα πιει τα ποτά της, θα χορέψει, θα ανέβει στο τραπέζι, θα πει τα «καλαμπούρια» της , θα κάνει παιχνίδι. Ίσως γι’αυτό υπάρχει και η υφέρπουσα άποψη ότι οι «Σερραίες είναι ωραίες» αλλά είναι και «εύκολες». Μια ρετσινιά που της πετούν επειδή δεν μπορούν να παραδεχτούν την πολυπραγμοσύνη της και την αυξημένη ευαισθησία της στην καλαισθησία. Ένα κατηγορώ που βασίζεται σε λανθασμένη αντίληψη της γυναικείας παρουσίας στη ζωή μας. Επειδή κάποιοι θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι, στην κουζίνα, πίσω και δίπλα σε ένα ισχυρό άντρα. Όταν όμως σε ένα καφέ της πόλης ή σε ένα εστιατόριο, σε ένα χώρο διασκέδασης ή σε έναν περίπατο υπάρχουν όμορφες γυναίκες γύρω μας, τότε κλίμα αλλάζει , αποκτά ενδιαφέρον ο χρόνος μας κι αλλάζει η διάθεσή μας. Και κακά τα ψέματα! Αν είναι να δουλεύουμε με κακοντυμένες, μίζερες γυναίκες, προτιμούμε μια ωραία παρουσία που κάτω από ένα εφαρμοστό φόρεμα ή ένα κολλητό παντελόνι αφήνει την φαντασία μας να καλπάζει. Και δεν φταίει καθόλου η γυναίκα, αν όλοι εμείς, οι άντρες, την θέλουμε σέξυ, παιχνιδιάρα, θηλυκό που να αφήνει υποσχέσεις, αρκεί να μην είναι η δική μας γυναίκα. Και δεν φταίει καθόλου αυτή, αν κέρδισε χώρους κι έδωσε νικηφόρες μάχες για να καταξιωθεί, γιατί το επιτρέψαμε εμείς, οι άντρες. Και θα συμφωνήσω με τον αείμνηστο παππού μου, που έλεγε: «η ζωή χωρίς τη γυναίκα είναι ανάλατο φαγητό».    

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Iordanis

Το τάμα

Published

on

By

\

Πήγα κι εγώ το Δεκαπενταύγουστο να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγίας. Να εκπληρώσω εκείνο το «τάμα» , που πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς έκανα επίκληση στη βοήθειά της, υποσχόμενος να έρθω την ημέρα της γιορτής της για να την ευχαριστήσω.

Στάθηκα παράμερα κοιτάζοντας τους πιστούς, που στέκονταν μπροστά στην εικόνα της και προσκυνούσαν. Ένας ψηλός, ευθυτενής ηλικιωμένος με μία άσπρη λαμπάδα στο χέρι διέσχισε το ναό και στάθηκε μπροστά της. Έτσι, αμίλητος, ταπεινός ήρθε να εκπληρώσει το «τάμα» του με μία μεγάλη, άσπρη λαμπάδα.

Αμέσως μετά ένα νεαρό ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, που τα σήκωναν για να προσκυνήσουν την εικόνα. Να κάνουν το «τάμα» στην Παναγία , που τους χάρισε την ευτυχία. Κι ύστερα, ένας νεαρός με πατερίτσες, μία ηλικιωμένη γυναίκα με το «π» να περπατά, μία όμορφη γυναίκα, που στάθηκε αρκετή ώρα μπροστά στην εικόνα ψελλίζοντας κάτι. Όλοι για να κάνουν το «τάμα» τους, να ζητήσουν βοήθεια, να παρακαλέσουν.

Αυτό, το πολύχρωμο πλήθος, που έμπαινε στο ναό με τόση ταπείνωση κρεμούσε τις ελπίδες του στο πρόσωπο της Παναγιάς, ακουμπούσε με το χέρι του την εικόνα της και κατεβάζοντας τα μάτια ψέλλιζε μια ευχή. Όλοι με οδηγό την πίστη ακουμπούσαν το «τάμα» τους στη Μεγάλη Μητέρα ελπίζοντας στη βοήθειά της.

Μπροστά σε αυτές τις εκδηλώσεις πίστης και ταπείνωσης, που εκτυλίσσονταν ενώπιόν μου, σήκωσα τα μάτια και κοίταξα την εικόνα της. Μου φάνηκε πως μου χαμογέλασε …

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Iordanis

Το μπουγέλο

Published

on

By

Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου αγαπημένη συνήθεια των μαθητών είναι να παίξουν μπουγέλο μεταξύ τους μόλις κλείσουν τα σχολεία. Στήνονται σχέδια μέρες πριν για το πού θα βρουν νερό και το παιχνίδι τους «γλιστρά» και στις παρακείμενες γειτονιές των σχολείων τους.

Στις παρέες συμμετέχουν συνήθως αγόρια αλλά και κορίτσια και τότε το παιχνίδι αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Το φινάλε του παιχνιδιού είναι πάντοτε το ίδιο : όλοι πρέπει να γίνουν μούσκεμα, να στάζουν τα νερά τριγύρω τους, να γεμίσουν τα παπούτσια τους, να το ευχαριστηθούν αυτό το όρθιο, κυνηγημένο μπάνιο του δρόμου με ξεφωνητά και αλαλαγμούς. Σε ένα τέτοιο μπουγέλο συμμετείχα κι εγώ ως μαθητής του δημοτικού, έβρεξα και βράχηκα, κυνήγησα και κυνηγήθηκα, έγινα μουσκεμένο παπί με τα νερά να σχηματίζουν λιμνούλα τριγύρω μου, στέγνωσα στο δρόμο, φάγαμε στο τέλος και παγωτό και την άλλη ημέρα ξύπνησα με 40 πυρετό και ακροαστικά καλοκαιριάτικα.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά προχθές, όταν γυρίζοντας στο σπίτι βρήκα κάτω στην πιλοτή της πολυκατοικίας καμιά δεκαπενταριά πιτσιρικάδες μούσκεμα να δοκιμάζουν τη βρύση της οικοδομής για να πάρουν νερό. Στάθηκα για λίγο να κλέψω την εικόνα της ξεγνοιασιάς από τα έξυπνα μουτράκια τους και στον πιο ζωηρό, που συγχρόνως έτρωγε και παγωτό ξυλάκι γύρισα και του είπα παριστάνοντας το δάσκαλο: «πρόσεξε, μπορεί να αρρωστήσεις!, «δεν με νοιάζει …», μου απάντησε τρέχοντας να ξεφύγει από κάποιον, που τον κυνηγούσε με μία γεμάτη νάιλον σακούλα νερό. Χαμογέλασα και μια σκιά πίκρας πέρασε από τα μάτια μου αφήνοντας στυφές σκέψεις μέσα μου για τα ανέμελα χρόνια της ζωής μου, που έφυγαν ανεπιστρεπτί…

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Iordanis

Διάκριση του ΙΕΚ Ν.Ζίχνης στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2022

Published

on

By

Το Δ.ΙΕΚ Νέας Ζίχνης έλαβε μέρος στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2022 και κατάφερε να διακριθεί με τη δημιουργία ενός βίντεο σχετικού με την παρασκευή σιμιγδαλένιου χαλβά. Για την παρασκευή του νοστιμότατου και νηστίσιμου χαλβά συνεργάστηκαν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του Τμήματος «Τεχνικός Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής» υπό την εποπτεία των εκπαιδευτών, Βασιλικής Ντωνέ και Ιωάννη Ιντζόγλου.

Το όλο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2022 με μεράκι και αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τη Γαστρονομία από τους εκπαιδευόμενους των ΙΕΚ και τους εκπαιδευτές Γαλλικής Γλώσσας. Μάλιστα, συμμετείχαν 15 εκπαιδευτές και περισσότερα από 20 ΙΕΚ από όλη την Ελλάδα και η ανταπόκριση κατά γενική παραδοχή ικανοποίησε άπαντες.

Ρεπορτάζ : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)