Με μια εικαστική παρέμβαση και ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης θέλησε να τιμήσει την εθνική επέτειο και ανέθεσε στον νεαρό καλλιτέχνη Εύρυτο να ντύσει με graffiti τους τοίχους του κολυμβητηρίου της πόλης. Ο καλλιτέχνης, σε μία μόλις εβδομάδα έφτιαξε τις προσωπογραφίες 12 ηρώων της Επανάστασης.
Πλέον, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γρηγόριος ο Ε’, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γρηγόριος Δίκαιος Παπαφλέσσας, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Νικηταράς, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο πρώτος κυβερνήτης του νεοελληνικού κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας, αλλά και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, κοσμούν την Αργυρούπολη.
«Σήμερα, με τις επετειακές του εκδηλώσεις, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης τιμά τους ήρωες του 1821. Αυτούς που μας δίδαξαν ότι για να κατακτηθεί η ελευθερία χρειάζεται αγώνας, αίμα και πίστη στον Θεό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος και πρόσθεσε: «Σε κεντρικούς τοίχους της πόλης θα απεικονίσουμε τους ήρωές μας, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να διδάσκονται οι νεότεροι. Ζήτω το 1821, ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».
Στις 19 Αυγούστου, το «Elvis: The Graphic Novel», το βιογραφικό κόμικ για τον Έλβις Πρίσλεϊ εμφανίζεται από τον εκδοτικό οίκο Z2 Comics στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.
Το κείμενο υπογράφει ο Chris Miskiewicz και την εικονογράφηση έχει κάνει ο Michael Shelfer παρακολουθεί την καριέρα του Έλβις από τις απαρχές στη Μέμφις και το σημαντικό για αυτόν βήμα στα Sun Studios έως τους θριάμβους του Βασιλιά της ροκ εν ρολ.
Μπορεί οι συνθήκες να μην μας επιτρέπουν να τους καμαρώσουμε σε συναυλίες και εκδηλώσεις, όμως οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών μας εκπλήσσουν για μια ακόμα φορά πολύ ευχάριστα , μέσα από δυο υπέροχα βίντεο…
Οι “Μουσικές του Κόσμου” είναι ένα από τα σύνολα του Μουσικού Σχολείου Σερρών που εντάσσονται στο μάθημα της Οργανοχρησίας. Ανάμεσα στο ποικιλόμορφο ρεπερτόριο που αντλείται από διάφορες μουσικές παραδόσεις του κόσμου (balkan, μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, της Κάτω Ιταλίας κτλ.) υπάρχει και η συγκεκριμένη αγαπημένη σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι.
Συμμετείχαν αλφαβητικά οι μαθητές:
Αραμπατζή Όλγα: ακορντεόν
Βάκα Δήμητρα: τσέλο
Κωνσταντινίδου Χριστίνα: βιολί
Πάντας Γιώργος: μεταλλόφωνο
Σαφούρη Αθανασία: κιθάρα
Τζήκα Μαρία: κανονάκι
Υπεύθυνος καθηγητής συνόλου και παραδοσιακού βιολιού, ενορχήστρωση, επιμέλεια βίντεο, κοντραμπάσο: Γιάννης Καρακαλπακίδης
Το “Θαλασσάκι” έγινε στα πλαίσια του Μαθήματος Επιλογής Παραδοσιακής Μουσικής της Γ’ λυκείου, του Μουσικού Σχολείου Σερρών. Το “Θαλασσάκι” είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σκύρου, το οποίο έχει ερμηνευθεί από το Φωνητικό Κουαρτέτο Γιασεμί σε διασκευή της Μάρθα Μαυροειδή. Είναι βασισμένο στην παραδοσιακή μελωδία του σκυριανού τραγουδιού “Μανώλαρος”, μελωδία που συναντάται και στο μικρασιάτικο τραγούδι “Αμυγδαλάκι τσάκισα” και με στίχους που τραγουδιούνται σε διάφορες παραλλαγές σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου.
Συμμετείχαν αλφαβητικά οι μαθητές:
Αμαξοπούλου Αναστασία Φωνή 1
Βλαχοπούλου Αργυρώ Φωνή 1
Μαργίδου Ανδρονίκη Φωνή 1 & 3
Νησούδη Άννα Φωνή 1 & 2 & 3
Πέτρου Παναγιώτης Φωνή 1 & 3 & 4
Χαλάτση Νικολέτα Φωνή 1
Δαμαλά Ζωή κιθάρα
Δημητριάδης Γεώργιος συλλογή πληροφοριών τραγουδιού
Ο πάντα ανατρεπτικός Πάνος Μουζουράκης μέσα από την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Καρύδα καθρεφτίζει τον «Μπερδεμένο» άνθρωπο του σήμερα, ένα σήμερα στο οποίο όλοι μηχανικά παλεύουν για τους στόχους και τα όνειρά τους, χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά είναι αυτό που ουσιαστικά θέλουν στη ζωή τους.
Και εκεί που όλα φαίνονται «μπερδεμένα», έρχεται η αγάπη. Αυτή που φωτίζει το παρόν και το μέλλον μας, και μας δείχνει τον δρόμο προς την αλήθεια.