Connect with us

Health

Κορονοϊός: Όσοι είναι υπερμεταδοτικοί έχουν αυτά τα τρία πράγματα

Published

on

Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό από άλλους να μεταδώσουν την COVID-19 σε εκείνους με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Μια νέα έρευνα εντόπισε τρεις παράγοντες που αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο κάποιου να είναι υπερμεταδοτικός.

Κορονοϊός: Ηλικία, Δείκτης Μάζας Σώματος και ιικό φορτίο ορίζουν την υπερμεταδοτικότητα

Εκτός των άλλων επιβεβαιώθηκε πως η προχωρημένη ηλικία, ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και το αυξημένο επίπεδο μόλυνσης COVID-19 αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από το ένα άτομο στο άλλο.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών, είναι πιθανό ότι η COVID-19 ακολουθεί το πρότυπο άλλων επιδημιών μολυσματικών ασθενειών, όπου το 18% αυτών που έχουν μολυνθεί ευθύνεται για το 80% της εξάπλωσης στην κοινότητα.

Το κλειδί για την υπερμετάδοση βρίσκεται στη βλέννα των αεραγωγών, αναφέρει η μελέτη. Το πόσο πιθανό ή απίθανο είναι να διαλυθεί αυτή η βλέννα καθώς ο αέρας περνά από πάνω της φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το πόσο εύκολα εξαπλώνονται τα ιικά σταγονίδια μέσω του αέρα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ικανότητα της βλέννας που επενδύει στους αεραγωγούς να αντιστέκεται στη διάσπαση κατά την αναπνοή ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Υπάρχει μια τάση να αυξάνεται με την πρόοδο της μόλυνσης COVID-19 και του ΔΜΣ πολλαπλασιασμένο με την ηλικία», γράφουν οι ερευνητές .

Για όλους τους ανθρώπους και τους πιθήκους στην μελέτη διαπιστώθηκε, ότι:

Τα ηλικιωμένα άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ και αυξημένο ιικό φορτίο λόγω πιο βαριάς COVID-19 μετέδωσαν τρεις φορές περισσότερα ιικά σταγονίδια από το στόμα.

Και είναι τα μικροσκοπικά σταγονίδια που είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα: μένουν περισσότερο χρόνο στον αέρα, φτάνουν πιο μακριά και εισρέουν βαθύτερα στους πνεύμονες, όταν εισπνέονται. Η έρευνα διαπίστωσε ότι στο αποκορύφωμα της μόλυνσης COVID-19, συνήθως μια εβδομάδα μετά την αρχική μόλυνση, τα εκπνεόμενα σωματίδια ήταν στην μικρότερή τους διάμετρο: ένα εκατομμυριοστό του μέτρου!

«Έχουμε δει παρόμοια αύξηση στα σταγονίδια κατά τη διάρκεια του σταδίου οξείας μόλυνσης με άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση«, λέει ο μικροβιολόγος Chad Roy, από το πανεπιστήμιο Tulane.

“Μοιάζει πιθανό ότι οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του ανώτεροι αναπνευστικού συστήματος μπορούν να αποδυναμώσουν τη βλέννα των αεραγωγών, γεγονός που αυξάνει την κυκλοφορία μολυσματικών σωματιδίων στον φάρυγγα και το στόμα”, προσθέτει.

Όλοι σπρώχνουμε/εκτοξεύουμε τα αναπνευστικά σταγονίδια καθώς αναπνέουμε, μιλάμε, βήχουμε και φτερνιζόμαστε. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία, με καλή φυσική κατάσταση και χωρίς λοίμωξη εξακολουθούν να πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να βεβαιωθούν ότι δεν θα μολύνουν τους υπόλοιπους.

«Αν και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι νέοι και οι υγιείς τείνουν να δημιουργούν πολύ λιγότερα σταγονίδια από τους γηραιότερους και λιγότερο υγιείς, δείχνουν επίσης ότι οποιοσδήποτε από εμάς, όταν μολυνθεί από την COVID-19, ενδέχεται να κινδυνεύει να παράγει μεγάλο αριθμό αναπνευστικών σταγονιδίων» λέει ο βιομηχανικός David Edwards, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Πηγές: https://www.sciencealert.comhttps://news.tulane.edu

Το άρθρο αναρτήθηκε στο iatropedia.gr

Health

Νέο σποτ για τον εμβολιασμό από το ζεύγος «Κοκοβίκου» (video)

Published

on

By

«Το ραντεβού για εμβολιασμό είναι ραντεβού ζωής. Νοιαζόμαστε, προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε».

Αυτό αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα social media με ένα σποτ όπου πρωταγωνιστούν οι αγαπημένοι ηθοποιοί Γιώργος Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Στο σχετικό βίντεο, βλέπουμε το εμβληματικό «ζεύγος Κοκοβίκου» από το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» να ετοιμάζεται για να πάει να κάνει τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο «Αντωνάκης» και η «Ελένη» φορούν τη μάσκα τους και δίνουν ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς αγκαλιές και φιλιά. «Την επόμενη φορά», αναφέρει η «κυρία Ελένη».

πηγή: bovary.gr

Continue Reading

Health

Μια μάσκα δεν είναι αρκετή…

Published

on

By

Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης.

Τη στιγμή που όλα δείχνουν παράταση του lockdown, ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης υποστήριξε ότι το lockdown που είναι σε ισχύ στην Αττική είναι ημιτελές, καθώς λειτουργούν κανονικά, μεταξύ άλλων, εργοστάσια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επιχειρήσεις.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Δρ Παυλάκης χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη, τέτοια απόφαση ως «τρέλα» και σημείωσε ότι δεν πρέπει «κατά κανένα τρόπο να αφήσουμε τα νοσοκομεία της Αττικής να αποτύχουν. Θα έχουν μεγάλη πίεσης τις προσεχείς ημέρες, η σκέψη μου είναι μαζί τους, πρέπει να αντέξουν». Ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι πασιφανές ότι πρέπει να επεκταθεί το lockdown, παρότι η Ελλάδα «τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες».

«Δεν είναι αρκετή πια μια μάσκα και το πλύσιμο των χεριών, οι μεταλλάξεις μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Παυλάκης είπε ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε «τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα, από χώρες γύρω μας και να πούμε ότι πρέπει να σεβαστούμε αυτό το φυσικό φαινόμενο, την πανδημία, όπως ένα σεισμό, όπως κάθε άλλη φυσική καταστροφή».

Ο Δρ Παυλάκης τόνισε ότι «θα πρέπει να το πάρουν όλοι πολύ σοβαρά. Βρισκόμαστε ήδη σε μια διαφορετική κατάσταση. Χειμώνας με κρύο και ξηρό καιρό. Αυτό επιτείνει τις ιδιότητες του ιού να μολύνει ευκολότερα» και προσέθεσε:

«Δυστυχώς βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του κοροναϊού που μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες, όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι κάτι που αναμέναμε οι μεταλλάξεις. Πολλοί από εμάς δεν περιμέναμε να έρθουν τόσο γρήγορα και να είναι τόσο καλύτερες στη μετάδοση και στα προβλήματα που δημιουργούν. Αυτό που νομίζαμε ότι μια μασκούλα είναι αρκετή για μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή το λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας δεν ισχύει πια. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σημαντική προστασία, γι’ αυτό φωνάζαμε για καλύτερες μάσκες».

Παυλάκης: Βασιλεύουν τα καινούρια στελέχη του κοροναϊού

Για να υποστηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό, ο Δρ Γιώργος Παυλάκης έφερε το εξής παράδειγμα: «Επιδημία γρίπης δεν υπάρχει φέτος. Πλένοντας χέρια και φορώντας μια μάσκα είναι αρκετό για το ιό της γρίπης. Δυστυχώς, δεν είναι αρκετό για τον κοροναϊό, δεν είναι αρκετό για τα νέα στελέχη που μεταδίδονται πιο γρήγορα, μένουν περισσότερο στο σώμα, παράγουν περισσότερο ιό, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ο Δρ Παυλάκης υπογράμμισε στο OPEN ότι «τα καινούρια στελέχη του κοροναϊού βασιλεύουν ήδη και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Από εκεί που οι άνθρωποι ήταν συνηθισμένοι σε ένα τρόπο ζωής και λειτουργίας σε αυτή την καραντίνα, την ημιτελή καραντίνα, τώρα θα διαπιστωθεί ότι αυτή συμπεριφορά δεν αρκεί. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί».

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr

Continue Reading

Health

Έρευνα: Σχεδόν 1 στους 3 ασθενείς με κορονοϊό έχει συμπτώματα ακόμη και 9 μήνες μετά

Published

on

By

Συμπτώματα του κορονοϊού, όπως κόπωση, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης ή γεύσης και πόνοι στους μυς, μπορούν να επιμένουν για απρόσμενα πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, καμία φορά ακόμη και σε νέους που πέρασαν σχετικά ήπια τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ένας στους τρεις ασθενείς έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες, όπως δείχνει η έρευνα, η οποία, παρά το μικρό δείγμα της, είναι μία από αυτές με το μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε ασθενείς Covid-19.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, μελέτησαν 177 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 48 ετών, εκ των οποίων οι 16 (το 9%) είχαν νοσηλευθεί και οι 161 δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Μολονότι τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν πια συμπτώματα τρεις έως εννέα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 16% ανέφεραν ένα ή δύο επίμονα συμπτώματα και το 14% τουλάχιστον τρία συμπτώματα διαρκείας. Το 33% των ασθενών που πέρασαν ήπια την Covid-19 και το 31% όσων νοσηλεύθηκαν, ανέφεραν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση. Επίμονα συμπτώματα εμφάνισαν το 27% των ασθενών 18-39 ετών, το 30% των ασθενών 40-64 ετών και το 43% εκείνων άνω των 65 ετών.

Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα μήνες, είναι η κόπωση και η απώλεια όσφρησης/γεύσης (από 14%). Περίπου το 5% των ασθενών έχουν επίμονους πονοκέφαλους ή δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους. ‘Αλλα λιγότερο συχνά επίμονα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διάρροια, οι κρυάδες, οι εφιδρώσεις κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο ieidiseis.gr

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)