Connect with us

Meet the teem

Γονείς και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Published

on

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας πώς να περνάνε με ασφάλεια το δρόμο. Τους δείχνουμε πώς να φροντίζουν το σώμα τους, πώς να τηρούν κανόνες υγιεινής, πώς να αποφεύγουν τους κινδύνους και τις παγίδες πού κρύβουν τα παιχνίδια μέσα και έξω από το σπίτι, πώς να μένουν μακριά από αγνώστους. Αργότερα τους μαθαίνουμε πώς να αποφεύγουν κακές και επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών. Τα κάνουμε όλα αυτά για ένα και μόνο λόγο:

Προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να προφυλάγονται από οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την υγεία τους έτσι ώστε να μπορούν να χαίρονται και να απολαμβάνουν τη ζωή.

Όμως και η σεξουαλικότητα είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας πολύ σημαντικό. Ένα κομμάτι κοινό σε όλους. Μια πτυχή της προσωπικότητάς μας η οποία επηρεάζει όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής μας. Παραμελώντας τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών μας είναι σαν να τους αρνούμαστε γνώσεις και δεξιότητες σε ένα τομέα, ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους ήδη από τη βρεφική ηλικία.

Από πολύ μικρή ηλικία πια, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με κάθε είδους πληροφορίες και εικόνες, σεξουαλικού περιεχομένου, μέσα από την τηλεόραση, τα περιοδικά, το διαδίκτυο, τη μουσική που ακούνε, τις παρέες που συναναστρέφονται. Όλα και όλοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη “σεξουαλική διαπαιδαγώγηση” των παιδιών μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Όλοι, εκτός ίσως από τους γονείς. Οι γονείς θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι και πιο σημαντικοί δάσκαλοι των παιδιών τους, έτσι ώστε να ελέγξουν την επίδραση που έχουν πάνω τους όλα αυτά τα ανεξέλεγκτα ερεθίσματα στα οποία βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένα.

Η «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» είναι:

● η ενημέρωση σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, τις βιολογικές λειτουργίες της αναπαραγωγής, τις σχέσεις των φύλων.
● η σχετική προετοιμασία για τους πιθανούς κινδύνους που μπορούν να προκύψουν μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.


Στόχος είναι η κατάκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων ώστε τα παιδιά να μάθουν τρόπους επικοινωνίας και να λαμβάνουν υπεύθυνα αποφάσεις που αφορούν τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους.


Πώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να προλάβει τη σεξουαλική κακοποίηση;


● Διαβεβαιώνει τα παιδιά ότι για τη σεξουαλική κακοποίηση δε φταίει ΠΟΤΕ το παιδί.
● Ενημερώνει τα παιδιά για τα δικαιώματά τους και τα ενδυναμώνει ώστε να τα προασπίζονται
● Διδάσκει στα παιδιά με ένα θετικό, μη-απειλητικό και πρακτικό τρόπο, πληροφορίες σχετικά με την κακοποίηση.
● Ενισχύει στα παιδιά την πεποίθηση ότι το σώμα τους, τούς ανήκει.
● Διδάσκει στα παιδιά πώς να λένε «όχι».
● Βοηθάει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους εκείνους στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν για  βοήθεια.
● Μαθαίνει στα παιδιά να εμπιστεύονται το ένστικτό τους όταν νιώθουν άβολα και να θέτουν ερωτήσεις όταν κάτι τα μπερδεύει ή τα κάνει να νιώθουν περίεργα.
● Κάνει σαφές στα παιδιά ότι οφείλουν να σέβονται και να μην κάνουν κακό σε άλλα παιδιά.


Αρκετοί γονείς διστάζουν να συζητούν με τα παιδιά τους θέματα σεξουαλικής φύσεως και πολλές φορές αποφεύγουν να απαντούν σε αντίστοιχες ερωτήσεις αφού είτε νιώθουν άβολα είτε θεωρούν ότι δεν είναι οι κατάλληλοι για να απαντήσουν.

Ένα από τα πρώτα βήματα είναι η προετοιμασία και η κατάλληλη ενημέρωση του ίδιου του γονέα σχετικά με ζητήματα σεξουαλικότητας. Καθώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί μία μακρόχρονη διαδικασία παρά μια μεμονωμένη συζήτηση, είναι σημαντικό ο γονέας να είναι ανοιχτός να ακούσει τις απορίες του παιδιού, δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις, προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού, όπως:

  • Πληροφορίες για την έννοια της οικογένειας και τα διάφορα είδη οικογένειας που υπάρχουν.
  • Συζητήσεις για την έννοια της φιλίας, του έρωτα, της αγάπης, και άλλων συναισθημάτων ή σχέσεων που μπορεί να ενώνουν δύο ανθρώπους.
  • Πληροφορίες για τρόπους αντισύλληψης, για πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Απαντήστε με ειλικρίνεια και αποφύγετε ακραίες ή επικριτικές αντιδράσεις.
  • Συζητείστε με τα παιδιά για τα μέρη του σώματος, χρησιμοποιώντας την επιστημονική τους ονομασία  και ενημερώστε τα ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα αγγίζει.
  • Ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού καθώς και της ικανότητας του να εκφράζει τα συναισθήματά του, να επικοινωνεί τις σκέψεις του, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να διεκδικεί ό,τι το κάνει ευτυχισμένο με σεβασμό προς τον εαυτό του και τους άλλους.

Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο εύκολο είναι να συζητήσουμε μαζί τους. Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά εκφράζονται αυθόρμητα και δε δυσκολεύονται να ρωτήσουν και να συζητήσουν για θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Βοηθητικά, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με ένα εικονογραφημένο βιβλίο όπου απλά και κατανοητά εισάγει τα παιδιά στο να μάθουν για το σεξ. Αν από νωρίς μπουν σωστές βάσεις, αυτές οι συζητήσεις θα είναι πολύ πιο εύκολες και ανώδυνες μεγαλώνοντας και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εφηβείας.

Iordanis

Νέα κόμματα με «φθαρτά υλικά» κι άραγε τι μπορούν να προσφέρουν ;

Published

on

By

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί τον τελευταίο καιρό. Ο κάθε «πικραμένος» βουλευτής (ή ό,τι άλλο), που διαφώνησε ή διαγράφηκε από τον αρχηγό του δημιούργησε και ένα καινούριο κόμμα! Πλέον, το σλόγκαν της εποχής είναι : «Διαφώνησε! Μπορείς! Κάνε κι εσύ ένα καινούριο κόμμα!» Θα μου πείτε: «Η πολυφωνία είναι ένδειξη δημοκρατίας και είναι καλό να υπάρχει». Συμφωνώ! Επειδή, όμως, τα νεοϊδρυθέντα κόμματα είναι παραφυάδες άλλων κομμάτων και τα ηγετικά τους στελέχη για χρόνια κινούνταν, ψήφιζαν και ασπάζονταν την ιδεολογία κάποιων συντεταγμένων κομμάτων, κάτι χαλάει τη «σούπα τους».
Λίγο από «αντικορωνοϊκή» στάση, λίγο από «αντιμνημονιακή» θέση, λίγο από πατρίδα-θρησκεία, λίγο από αναφορά σε πρόσωπα του παρελθόντος, που έγραψαν ιστορία στο πολιτικό σκηνικό του τόπου και να! Ένα ολοκαίνουριο κόμμα είναι έτοιμο να μας αγκαλιάσει. Όχι! Τα νέα κόμματα δεν πρέπει να έχουν γενεσιουργό αιτία το θυμό, ούτε τη διαφωνία, ούτε να είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης.
Ένα ολοκαίνουριο κόμμα πρέπει να έχει κάτι καινούριο να μας προτείνει και κυρίαρχα πρέπει να ηγείται από φρέσκα πρόσωπα κι όχι από πρόσωπα με φθαρμένες πολιτικές. Πώς να πιστέψω ότι όλοι αυτοί μπορούν να φέρουν την αλλαγή στο πολιτικό στερέωμα, όταν μόλις πριν από λίγο καιρό ασπάζονταν και μάχονταν για τη γραμμή του (τότε) κόμματός τους; Πώς να εμπιστευτώ όλους αυτούς, όταν μόλις χθες έλεγαν άλλα και έπρατταν άλλα; Και γιατί πρέπει να ανακυκλώνονται πρόσωπα και ιδέες παρφουμαρισμένες με κάποιες «πιασιάρικες» κορόνες της συμφοράς;
Αφήστε επιτέλους, όλοι εσείς, που για χρόνια μας βασανίσατε με την πολιτική σας παρουσία λίγο χώρο για να αναδειχθούν καινούρια πρόσωπα με φρέσκες ιδέες! Κάντε τόπο στα νιάτα, δώστε βήμα και σε κάποιον άλλο να προτείνει το «αλλιώτικο», το «διαφορετικό», το «πρωτοποριακό»! Πώς να πιστέψω ότι την αλλαγή και την πρόοδο σε τούτο τον τόπο μπορεί να την φέρει ένα πρόσωπο, που για χρόνια ολόκληρα εκινείτο μέσα σε μια ιδεολογία που την αποστρέφομαι;
Κάτι άλλο θέλει ο λαός για να σαγηνευτεί, για να βγει πάλι στους δρόμους, για να ονειρευτεί ότι μπορεί αυτός και μόνο αυτός να καθορίζει την τύχη του.
Γερασμένα πρόσωπα, γερασμένες πολιτικές και ιδέες, ένα σκηνικό από «πολιτικές αντίκες», που θαυμάζουμε μεν αλλά δεν τις θέλουμε πια στο χώρο μας. Γιατί, πιστεύω πως αυτή, η αδράνεια του κόσμου, αυτό το «υπνωτικό» σκηνικό του τόπου, αυτή η ανοχή και η συνενοχή, που όλοι ζούμε, πηγάζει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτό το νέο, το καινούριο, το διαφορετικό, το αλλιώτικο, αυτό που θα κινήσει και πάλι τα νήματα της πολιτικής ζωής.
Κι όπως λέει κι ένας φίλος μου: «Θέλω να καρδιοχτυπήσω ξανά για ένα κόμμα, θέλω να ερωτευτώ και πάλι την πολιτική, θέλω να με ξεσηκώσει κάτι από τη μαζοχιστική μου νάρκη».

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Continue Reading

Meet the teem

Οι αμυγδαλιές άνθισαν και φέτος

Published

on

By

Ποιος μπορεί να αναβάλλει την άνοιξη να ‘ρθει;  Ένα δέντρο που ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα, αντέχοντας στο κρύο, προαναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης και αποτελεί σύμβολο της ελπίδας, της αφοσίωσης και της αγάπης. Πρώτη και καλύτερη το φωνάζει η αμυγδαλιά με τα άνθη της να σκορπίζουν ευωδιά και ως πηγή έμπνευσης να δημιουργούνται σπουδαία έργα στο όνομά της.

Ποίηση:

Μυγδαλιά – Κώστας Καρυωτάκης

Κι ακόμα δεν μπόρεσα να καταλάβω

πώς μπορεί να πεθάνει μια γυναίκα

που αγαπιέται.

Έχει στον κήπο μου μια μυγδαλιά φυτρώσει

κι είν’ έτσι τρυφερή που μόλις ανασαίνει·

μα η κάθε μέρα, η κάθε αυγή τηνε μαραίνει

και τη χαρά του ανθού της δε θα μου δώσει.

Κι αλίμονό μου! εγώ της έχω αγάπη τόση…

Κάθε πρωί κοντά της πάω και γονατίζω

και με νεράκι και με δάκρυα την ποτίζω

τη μυγδαλιά που ‘χει στον κήπο μου φυτρώσει.

Αχ, της ζωούλας της το ψέμα θα τελειώσει·

όσα δεν έχουν πέσει, θα της πέσουν φύλλα

και τα κλαράκια της θε ν’ απομείνουν ξύλα.

Την άνοιξη του ανθού της δε θα μου δώσει

Κι όμως εγώ ο φτωχός της είχ’ αγάπη τόση…

* * *

Πίνακας: Achille Lauge – Flowering Almond Trees 1909

Μια μυγδαλιά και δίπλα της εσύ – Νικηφόρος Βρεττάκος

Μιὰ μυγδαλιὰ καὶ δίπλα της,

ἐσύ. Μὰ πότε ἀνθίσατε;

Στέκομαι στὸ παράθυρο

καὶ σᾶς κοιτῶ καὶ κλαίω.

Τόση χαρὰ δὲν τὴν μποροῦν

τὰ μάτια.

Δός μου, Θεέ μου,

ὅλες τὶς στέρνες τ’ οὐρανοῦ

νὰ στὶς γιομίσω.

* * *

Πίνακας: Ανθισμένες αμυγδαλιές στη Μαγιόρκα – Helen Lavinia Cochrane

Οι αμυγδαλιές – Μίλτος Σαχτούρης

Έκθαμβο σπίτι άσπρο και κόκκινο

σε ποιο δωμάτιο ν’ ανθίσαν οι αμυγδαλιές σου

εγώ είχα ζήσει σ’ όλες τις γωνιές

στην κόκκινη και τη δυστυχισμένη

στην τραγική την άσπρη πάνω στο πατάρι

η αναπνοή σου θάμπωνε τα όνειρά μου

πάνω στα τζάμια σου τρεμόσβηνε μια θάλασσα

κήποι κρυφά χρυσάνθεμα μέσα στην έκστασή σου

που έτρεχα ματωμένος και κυνηγός.

Ένα μεγάλο δίχτυ περνούσε σύρριζα

πάνω από το κεφάλι μου

η δυστυχία είχε δόντια σιδερένια

ο ήλιος φύτευε στους τοίχους κι άλλα περιβόλια

το περιβόλι της μύγας το περιβόλι του χαρταετού

το περιβόλι το μεγάλο της αγάπης

το περιβόλι του μεγάλου πυρετού

που μέσα του ολημέρα γύριζα με το τουφέκι μου

με μια κορδέλα κόκκινη μέσα στο στόμα μου

με μια κορδέλα κόκκινη μεσ’ στα μαλλιά μου

σαν τη γωνιά την κόκκινη και τη δυστυχισμένη

σαν τη γωνιά την τραγική την άσπρη πάνω στο πατάρι

εγώ είχα ζήσει σ’ όλες τις γωνιές

σε ποιά λοιπόν ανθίσαν οι αμυγδαλιές σου.

* * *

Πίνακας: Τοπίο με ανθισμένη αμυγδαλιά (μελέτη) – John William Godward 1912

Ο Άρχοντας – Μίλτος Σαχτούρης

Τ’ άγριο σκοτεινό παλάτι θα φωτίσω

εκτυφλωτικά

θα ρίξω χρώματα παντού

σε μια γωνιά

ο δράκος

θα είναι

ένα κλωνάρι

ανθισμένη

αμυγδαλιά

γιατί εφέτος στ’ αλήθεια εφοβήθηκα

την παγωνιά τη μοναξιά το κρύο

κι αυτά τα ελάφια που περνούσαν ύπουλα

τη νύχτα

κάτω απ’ την ψυχή μου

* * *

Πίνακας: Vincent van Gogh-Almond tree in blossom-1888

Continue Reading

Iordanis

Έφτασε η ώρα να «κόψω» και το κινητό τηλέφωνο !

Published

on

By

Σε παρέα φίλων διηγούμην την εμπειρία μου να μείνω χωρίς κινητό τηλέφωνο δύο ολόκληρες ημέρες, ενώ βρισκόμουν εκτός πόλης. Κι ενώ αράδιαζα με στόμφο τις δυσκολίες που αντιμετώπισα διαπιστώνοντας πόσο εξαρτημένος είμαι από την κινητή τηλεφωνία, ήρθε η ανακοίνωση παρακείμενου ακροατή της κουβέντας μας, που μας σόκαρε άπαντες. «Φίλε, έμεινα άνεργος πριν από 6 μήνες. Και από τότε είμαι χωρίς κινητό τηλέφωνο λόγω των περικοπών που έκανα θέλοντας και μη στα έξοδά μου».

Τον κοιτάξαμε με δυσπιστία και πρόδηλη έκπληξη και η κοινή ερώτηση που βγήκε από τα χείλη όλων ήταν «πώς τα καταφέρνεις»; «Στην αρχή δύσκολα», μας είπε. «Στην πορεία όμως γνώρισα τη χαρά της απεξάρτησης. Μας έχουν εγκλωβίσει σε ένα τέτοιο σύστημα και κλέβουν τις ελευθερίες μας χωρίς να μας ρωτούν.

Σκλάβοι της κινητής τηλεφωνίας είστε όλοι εσείς , που χαίρεστε την δήθεν άμεση επικοινωνία αλλά αδυνατείτε να κατανοήσετε ότι κάθε στιγμή σας παρακολουθούν και σας ελέγχουν. Από τη μάνα, τη σύντροφο, τον εργοδότη, το κράτος, λογοδοτείτε σε όλους για την κάθε σας κίνηση! Εγώ είμαι ελεύθερος και απαλλαγμένος φίλοι μου! Αυτεξούσιος και αυτόνομος!»

Μείναμε όλοι με ένα μεγάλο ερωτηματικό «Λες να έχει δίκιο ο φίλος; Λες να είμαστε λάθος όλοι εμείς, που ηθελημένα μπαίνουμε σε έναν κλοιό παράδοσης των ελευθεριών μας»;    

Ιορδάνης Ξανθόπουλος (φιλόλογος – δημοσ/φος)

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 Karpouzakis. (mail: karpouzakisagd@gmail.com, tel.: 2321-307662)