Τα πάντα είναι δανεικά… μου είπε ένας φίλος από τα παλιά. Είναι άραγε; σκέφτηκα… Στα 36 μου πλέον μπορώ να πω ότι, κατά κάποιο τρόπο, το σύμπαν πάντα συνωμοτεί και σου στέλνει καλό, όταν έχεις κάνει καλό και κακό, όταν έχει κάνει κάτι κακό! Σίγουρα σας έχει συμβεί και εσάς.

 

Όπως τις προάλλες που ένας συνεργάτης μου έφερε ένα γλυκάκι στο γραφείο, για να με ευχαριστήσει για μια μικρή, πολύ μικρή, εξυπηρέτηση. Όσο εγώ έγραφα ένα cd για να του δώσω, εκείνος έκανε ένα τσιγάρο έξω από το γραφείο. Την ίδια στιγμή πέρασε ένας γνωστός του, που επέμενε να τον κεράσει καφέ, μιας και έτυχε να τον βρει, επειδή τον είχε εξυπηρετήσει κάποια στιγμή για ένα θέμα του. Μπήκε στο γραφείο και το μοιράστηκε μαζί μου. «Είδες; Του λέω, εσύ ήρθες να ευχαριστήσεις εμένα για κάτι μικρό… εσένα ήθελε να σε ευχαριστήσει αυτός για κάτι μικρό!». «Ανταποδοτικότητα ε?» μου είπε.

Τα πάντα είναι δανεικά… και τα μεγάλα και τα μικρά. Είσαι σε μια σχέση, φιλική, ερωτική, επαγγελματική, ότι και αν είναι… και δίνεις το χρόνο σου, την αγάπη σου και την ενέργειά σου. Το κάνεις γιατί το θες και γιατί νιώθεις καλά με αυτό. Όταν όμως έρχεται εκείνη η στιγμή που λες ότι δεν πάει άλλο ρε παιδί μου… ξενέρωσα… κουράστηκα… βαρέθηκα ή πληγώθηκα αρκετά… που πάει όλη αυτή η αγάπη;  Ακόμα και αν είναι δική σου η απόφαση του τέλους. Ακόμα και αν το τέλος αγγίζει την συναισθηματική λύτρωση. Γιατί πονάς; Γιατί θυμώνεις; Γιατί αισθάνεσαι κορόιδο; Μα γιατί αγάπησες πολύ… αγάπησες και ας μην το εκτίμησαν. Και ξαναρωτώ… Όλη αυτή η αγάπη που πάει;

Περνάνε οι μέρες, οι μήνες ή τα χρόνια και τα συναισθήματα καταλαγιάζουν… Η αυτοκριτική έχει δώσει σε όλα την θέση που τους αξίζει. Και έρχεται η στιγμή που ένα τηλέφωνο, ένα μήνυμα, μια κουβέντα εκτίμησης, ένα χαμόγελο ή μια δύσκολη συγνώμη, σου δείχνει ότι τίποτα δεν χάθηκε. Και ότι αν δεν εκτιμήθηκε τότε η αγάπη που έδωσες, με τον χρόνο πήρε επιτέλους την θέση που της άξιζε. Τι ικανοποίηση ε; Η αγάπη κυριάρχησε των συναισθημάτων. Και η θύμηση σου πάει δίπλα δίπλα με το καλό που είχες κάνει… γιατί το καλό πάντα κερδίζει… γιατί στην τελική αυτό μένει. Τα άλλα κάποια στιγμή απλά διαγράφονται. Ποιος θέλει να θυμάται μια κακιά στιγμή ή μια υπερβολική αντίδραση όταν έχει πάρει αγάπη; Πόσο μάλλον αν  έχει πάρει πολύ αγάπη.

Τι ωραίο πράγμα να κρατάς το καλό από τους ανθρώπους που πέρασαν από την ζωή σου. Τι ωραίο να μαθαίνεις από τις άσχημες συμπεριφορές αλλά να μην τις αφήνεις να σε νικήσουν. Τις άσχημες συμπεριφορές τις ξεπερνάμε, μαθαίνουμε από αυτές και αποφεύγουμε τις επόμενες. Την αγάπη όμως, σε κάθε της μορφή, την κρατάμε μέσα μας… Αλίμονο σε αυτούς που ξεχνούν την αγάπη που αντάλλαξαν. Οι αγάπες της ζωής μας είναι αυτές που καθορίζουν τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά μας. Είναι η εμπειρία μας, είναι η σοφία μας…

Τα πάντα είναι δανεικά… αν έχεις δώσει αγάπη θα λάβεις αγάπη… αν ήσουν φίλη πραγματική, θα αποκτήσεις και άλλους φίλους, αληθινούς … αν δούλεψες με μεράκι, θα έρθει και άλλη δουλειά. Αυτό που συνειδητοποίησα πρόσφατα είναι ότι για να συνωμοτήσει το σύμπαν και να σου δώσει καλό… πρέπει πρώτον να έχεις κάνει και εσύ καλό και δεύτερον να έχεις εκτιμήσει το καλό που έχεις λάβει, ακόμα και από άτομα που ίσως σε έχουν πληγώσει.

Ας είμαστε δίκαιοι με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας, και το σύμπαν θα το βάλει το χεράκι του… που θα πάει. Trust me!

 

 

 

  

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN