Ο Μανώλης Πρόιος, καθηγητής Φυσικής και Διευθυντής Σπουδών των Φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» μας μιλά για την εκπαιδευτική πρόταση του!

 

 

 

Κύριε όσο διαφορετική ήταν η φετινή εξεταστική δοκιμασία και πόσο αναμενόμενα είναι τα αποτελέσματά της;

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη Φυσική, την Ιστορία, την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, αλλά και στο μάθημα της Χημείας, παρατηρήθηκαν δυσκολότερα θέματα και ως εκ τούτου χαμηλότερες βαθμολογίες. Ωστόσο, θα πρέπει να απεμπλακούμε από το μύθο ότι τα ευκολότερα θέματα βάζουν περισσότερα παιδιά στα Πανεπιστήμια. Οι βάσεις θα υποχωρήσουν στις Πολυτεχνειακές και Φυσικομαθηματικές σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς και στις περιζήτητες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Αντιθέτως, στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αλλά και σε εκείνο των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βάσεις θα παραμείνουν μάλλον σταθερές και οι όποιες αυξήσεις θα είναι οριακές.

 

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου ολοκληρώνεται η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι της τριτοβάθμιας;

Στο Μηχανογραφικό Δελτίο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποτυπώσουν τις επιθυμίες τους, χωρίς τα επαγγελματικά στερεότυπα των γονέων και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη φθίνουσα σειρά των βάσεων της προηγούμενης χρονιάς. Στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές οι οποίες θα επιφέρουν διαφοροποιήσεις και στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Επί παραδείγματι, οι Παιδαγωγικές Σχολές που βρίσκονται πλέον σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και αυξημένες βάσεις εισαγωγής. Μην ξεχνάτε ότι στο μηχανογραφικό δελτίο υπάρχουν λύσεις για όλους τους υποψηφίους χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να διαχωρίζουμε τις σπουδές όπως συχνά συμβαίνει. Ο διαχωρισμός σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τείνει να εξαφανιστεί, καθώς αναμένονται πολλές συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και ορισμένα τμήματα μάλιστα των ΤΕΙ έχουν εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές.

 

Πώς πήγαν οι μαθητές του Φροντιστηρίου που διευθύνετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

Το Φροντιστήριό μας ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις των δύσκολων Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι δύο μαθήτριες του Φροντιστηρίου μας, η Ροδάνθη Πανταζή και η Χριστίνα Στεργίου αρίστευσαν στην κυριολεξία στο μάθημα της Φυσικής. Δύο κατοστάρια(100άρια) σε ένα απαιτητικό μάθημα με δύσκολα θέματα είναι οπωσδήποτε κάτι αξιοσημείωτο. Πρέπει ακόμη να τονίσω ότι στο Φροντιστήριό μας μία ομάδα έμπειρων καθηγητών φροντιστών της πόλης μας όπως ο Θανάσης Κορακάς και ο Σάκης Κοσιτζίδης μαζί με νεότερους αλλά αξιόλογους συναδέλφους υλοποιούμε το σύστημα επιτυχίας «Πουκαμισάς» με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη για τους μαθητές μας.

 

Ποια είναι τα σημεία υπεροχής της εκπαιδευτικής σας πρότασης;

Η φροντιστηριακή παιδεία στο σύνολό της έχει το πλεονέκτημα του καλού μαθήματος. Επιπροσθέτως, στον Όμιλο των Φροντιστηρίων «Πουκαμισάς», που αριθμεί 64 δομές σε όλη την Ελλάδα λειτουργούμε ένα πρότυπο σύστημα προσομοιώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους. Οι μαθητές μας δηλαδή, γράφουν σχεδόν κάθε Κυριακή μικρές Πανελλαδικές δοκιμασίες σε θέματα που παράγονται με την πρακτική και τη φιλοσοφία των εξετάσεων. Η στατιστική αποδελτίωση των βαθμών των διαγωνισμάτων παρέχει στους μαθητές και τους καθηγητές την ευκαιρία της συγκριτικής αξιολόγησης. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει δηλαδή και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πριν από τα διαγωνίσματα υπάρχουν Ειδικά Φύλλα Εργασίας και βέβαια επακολουθούν προσωπικές διορθωτικές ενέργειες. Με αυτό το πνεύμα δεν αφήνουμε κανένα στην τύχη του και το βασικό μας σύνθημα είναι χρόνια τώρα «Εδώ γίνεσαι καλύτερος».

 

Τι αναμένεται να συμβεί με το εξεταστικό σύστημα;

Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας από το 2020 και μετά είναι, πέραν των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η καθιέρωση ενός ακαδημαϊκού απολυτηρίου λίγων μαθημάτων. Γεγονός είναι ότι χρειαζόμαστε στην παιδεία της Ελλάδας ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό εθνικό απολυτήριο που θα αναβαθμίσει το ίδιο το Λύκειο.

 

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN