Γράφει η Ινώ Τσιρίδου.

 

Σκέψεις μιας δικηγόρου μαμάς…

 

 

Και τώρα θα σας κάνω μια ταξική – μαρξιστική – μεταφεμινιστική ανάλυση του παιδικού (χα, ας γελάσω) τραγουδιού Ρούντολφ το ελαφάκι.

Οι στίχοι (μουαχαχα) έχουν ως εξής:

 

Ρούντολφ το ελαφάκι, με καρδούλα ταπεινή…

σαν πέφτει το βραδάκι, έχει μύτη φωτεινή.

Οι φίλοι του λαμπιόνι, τον φωνάζουν και γελούν

τη μύτη του στο χιόνι, κρύβει όταν του μιλούν.

Όμως μια πρωτοχρονιά είπε ο Άϊ Βασίλης...

"Ρούντολφ, είσαι εσύ σοφός, έχεις μέσα σου το φως".

Τα ελάφια στο κοπάδι, χαμηλώσανε τ' αυτιά

τώρα απαλή σαν χαδι, είναι όλων η ματιά.

Από τότε και κάθε καινούρια χρονιά

του έλκηθρου πρώτος τραβά τα σκοινιά...

Ο Ρούντολφ οδηγεί τον Άϊ Βασίλη στη γη!

 

Έχουμε και λέμεεεεε.

Από την πρώτη κιόλας στροφή, όπου μαθαίνουμε ότι ο Ρούντολφ έχει «καρδούλα ταπεινή», είναι σαφές ότι προωθείται και εμπεδώνεται το πρότυπο της ταπεινότητας, της ένθεης μειλιχιότητας και πραότητας ως ζητούμενο. Δηλαδή οι τολμώντες να θέλουν, να διεκδικούν και να μην αρκούνται στα ολίγα είναι εξ ορισμού εκτός παιχνιδιού και ως ήρωας προβάλλεται αυτός που έχει ταπεινή καρδιά.

Χμμμμμ….

Πάμε παρακάτω. Τα τσογλάνια οι φίλοι του (τι φίλοι δηλαδή, σκέτοι bullies είναι αυτοί), τον κοροϊδεύουν για τη διαφορετικότητά του, τον αποκαλούν υποτιμητικά λαμπιόνι, με αποτέλεσμα ο ταπεινός Ρούντολφ, αντί να γυρίσει και να τους πει «ίσα ρε μάγκες, τι ζόρι τραβάτε με τη μύτη μου, κοιτάξτε καλύτερα τον κώλο σας ρε κερατάδες από δω χάμω», να ντρέπεται (άχου το) και να κρύβει την «αναπηρία» του στο χιόνι. Στο χιόνι ρε φίλε! Που θα γίνει μπλε μαρέν από το κρύο η μύτη του ζωντανού…

Και πώς αλλάζουν τα πράγματα και έρχεται η δικαίωση; Εξεγείρεται ο Ρούντολφ; Στέκονται πλάι του αλληλέγγυοι τάρανδοι; Όοοοχιιιι! Επεμβαίνει άνωθεν ο Αϊ Βασίλης, προφανής πράκτορας του κεφαλαίου, της μαύρης αντίδρασης και της καθεστηκυίας τάξης, ο οποίος με την αυθεντία του και μιλώντας ex cathedra απευθύνεται, όχι στα τσογλάνια που τη λένε στο μικρό, αλλά στον ίδιο το φουκαρά Ρούντολφ και του πουλάει παραμύθι για δήθεν σοφίες και εσωτερικό φως και παπάκια μάντολες (εις επήκοον όλων φυσικά), για να του χρυσώσει το χάπι, με ιδιοτελή σκοπό βεβαίως βεβαίως, όπως θα φανεί παρακατούλια.

Παρακάτω….

Ο Ρούντολφ είναι χάπατο και την τρώει την παραμύθα του «είσαι ξεχωριστό βρε κουτό» (πού να ξερε τι τον περίμενε…) και τα άλλα τα τσουτσέκια οι τάρανδοι, που μέχρι πριν τον κορόιδευαν, κάνουν τουμπεκί (αφού μίλησε ο μεγάλος) και τον κοιτάνε και πάλι με καλό μάτι. Ότι την ανάγκη σας έχει ο κάθε διαφορετικός να τον αποδεχτείτε επειδή έτσι σας επέβαλαν, ρε σκατόψυχα κερατούκλικα!

Και έρχεται το κλου, ως επιστέγασμα της ξεκάθαρα καπιταλιστικής λογικής που διέπει το άσμα, να δώσει λύση στο δράμα (και φτηνή εργατική δύναμη στον Άγιο). Μετά απ' όλα αυτά, ο σωτήρας του αδύναμου Ρούντολφ Άϊ Βάσσος, τι λέτε ότι κάνει; Αφήνει το Ρούντολφ να ζήσει πια αρμονικά ως ίσος προς ίσους με τα άλλα τάρανδα; Όοοοχιιιι πάλι! Τον ζεύει κυριολεκτικά στο έλκηθρό του, να τον φέρνει γύρες στη γη, πρώτος απ' όλους τους ταράνδους αυτός, σαν «αμοιβή» ή σα δείγμα της εύνοιάς του (αυτά γίνονται όταν επιβάλλεις συμπεριφορές άνωθεν και δεν ενδυναμώνεις το θύμα, κυρίες μου και κύριοι, ούτε εκπαιδεύεις το θύτη…).

Πρώτος ο Ρούντολφ, με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη για το σωτήρα του, τραβάει τζαμπέ το έλκηθρο (αυτό είναι ακόμα στα βαρέα, έτσι; άσε που πρέπει το έλκηθρο να ελεγχθεί για ψηφιακό ταχογράφο…) και το παίζει και πρώτη μούρη στους άλλους τάρανδους, που ζεύτηκαν κι αυτοί, στην υπηρεσία του κεφαλαίου, για την πραγμάτωση του ιδανικού της πιο καπιταλιστικής… εε, συγγνώμη, της πιο μαγικής νύχτας του χρόνου. Έχει και την αυταπάτη ότι οδηγεί τον Άϊ Βασίλη (τα λουριά, καημένε, δεν τα είδες; ) και όλα κουλ και ο Άϊ Βασίλης έχει κονομήσει τζάμπα ιπποδύναμη στον αιώνα τον άπαντα.

Εντιτ, μετά από την ορθότατη επισήμανση της Georgia Liakou. Και δεν υπάρχει γυναίκα ως εργατικό δυναμικό ούτε για δείγμα ρε οπισθοδρομικέ κοκκινοντυμενε σαπιοκοιλια! Οι ταρανδινες δηλαδή είναι καλές μόνο για να κάθονται σπίτι και να γυαλίζουν κέρατα; Εεεεεε; Τέλος εντιτινγκ.

Αυτά.

 

Και αν θέλετε να εξηγήσω τίποτα άλλο στα παιδάκια σας, για καμιά Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Ωραία Κοιμωμένη ξέρω γω, πείτε ε; Μην ντρέπεστε.

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN