Κάθε συρτάρι και δάκρυ. Όλες ξέρουμε που αναφέρομαι. Στην περίοδο αλλαγής χειμωνιάτικων ρούχων με καλοκαιρινά και το αντίστροφο. Σε αυτή τη φάση που συνοδεύεται από πολύ χρόνο, κούραση και απορία (μα γιατί τα έχω ακόμη;) θα υπάρξουν και ρούχα, αντικείμενα και παιχνίδια που απλώς δεν τα θέλετε. Είτε δεν σας αρέσουν, δεν σας κάνουν, είτε τα βαρεθήκατε. Να μην αναλύσουμε το θέμα παιδικά ρούχα και πόσο γρήγορα δεν τους κάνουν τα περσινά. Τι θα τα κάνετε λοιπόν;

ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ. Αυτό δεν θα το βάλω καν σαν επιλογή. Τα ρούχα είναι ένα από τα πράγματα που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Είτε με την κατασκευή τους, είτε με την απόρριψή τους. Δείτε περισσότερα στο βίντεο « the true cost of fast-fashion»  στο τέλος του κειμένου. Και προτιμήστε ρούχα που κατασκευάζονται κοντά σας, από όσο το δυνατόν πιο φυσικά υλικά.

1. Μεταποιήστε. Κάποια ρούχα μπορεί να γίνουν κάτι άλλο. Για παράδειγμα, ένα μακρύ παντελόνι που κόντυνε αλλά κάνει ακόμη στο παιδί, μπορεί να γίνει κάπρι ή σορτσάκι. Τα παιδικά κορμάκια που έχουν λεκέδες που δεν βγαίνουν (άτιμα, νόστιμα φρούτα!) μπορούν να γίνουν πανιά για καθάρισμα. Πουκάμισα που δεν θέλει ο σύντροφός σας, μπορούν να γίνουν μπλούζες. Μια ωραία δερμάτινη λωρίδα σε μια φούστα θα την ανανεώσει. Στα αντικείμενα αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο (τι να κάνεις την ψιλοχαλασμένη φόρμα του κέικ) αλλά στον καιρό του ίντερνετ θα βρείτε δεκάδες ιδέες. Αν πάλι δυσκολεύεστε, επικοινωνήστε μαζί μου*.

 

2. Χαρίστε. Στα παιδικά ρούχα είναι πιο εύκολο να βρείτε φίλους/γνωστούς που να τα θέλουν. Αν και έχω παρατηρήσει ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν το κάνουμε ανοιχτά: να δεχόμαστε ρούχα ή αντικείμενα μεταχειρισμένα, το θεωρούμε ελεημοσύνη, ενώ στην πραγματικότητα βοηθάμε κάποιον που δεν τα ήθελε από το να τα πετάξει. Σε χώρες που η ανακύκλωση είναι στην καθημερινότητα των πολιτών χρόνια τώρα, είναι πολύ σύνηθες να φορούν και να έχουν μεταχειρισμένα ρούχα. Αυτό δεν σημαίνει λερωμένα, σχισμένα, κλπ. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν Σύλλογοι και φορείς που μπορείτε να πάτε τα ρούχα και αντικείμενα εκεί ώστε να τα διαθέσουν σε πολίτες που έχουν ανάγκη. 

 

3. Πουλήστε. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πάντα τόσο απλό το να χαρίσετε Ειδικά σε ρούχα ενηλίκων που μπορεί μεν να μην τα φοράμε, αλλά η τσάντα που έκανε 120€ ίσως να μην θέλουμε απλώς να την χαρίσουμε. Σε τελική, δικά μας τα πράγματα είναι, κανείς δεν μας υποχρεώνει να τα χαρίσουμε. Για αυτή την επιλογή υπάρχει να τα πουλήσουμε. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα μέρη που μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν μεταχειρισμένα. Στην Σουηδία για παράδειγμα, μια φίλη μου αγόρασε όλα τα ρούχα και εξοπλισμό του μωρού από ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα παιδικά και όταν μεγάλωσαν πάλι τα πούλησε εκεί. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφορες ομάδες για διαδικτυακές πωλήσεις αλλά είμαι επιφυλακτική. Κάτι που είναι ωραίο σαν ιδέα είναι τα yard sales, που γίνονται, δηλαδή κατεβάζεις στην αυλή σου ή κάπου αλλού αυτά που δεν θέλεις και τα πουλάς. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες φορές παζάρια μέσω Συλλόγων ή άλλων φορέων. 

 

4. Ανταλλάξτε. Swap not Shop. Ή αλλιώς πάρτι ανταλλαγής ρούχων και αντικειμένων. Θυμάστε που μαζευόμασταν στο σπίτι πριν την μεγάλη έξοδο και φέρναμε δυο-τρία ρούχα η κάθε μια μέχρι να βρούμε πιο μας ταιριάζει; και πολύ συχνά τα ανταλλάσσαμε; τα τελευταία χρόνια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο και αλλού γίνονται τα swap party που είναι αυτό που λένε: φέρνεις ρούχα/αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς και παίρνεις άλλα που θέλεις. Μπορεί να γίνει και σπίτι σας με φίλες σας, δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλο (αλλά καλέστε με, ναι;). Δείτε τους απλούς κανόνες εδώ.  “Πως να οργανώσετε το δικό σας πάρτι ανταλλαγής ρούχων” 

 

5. Ανακυκλώστε. Τα ρούχα ανακυκλώνονται. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για αυτό. Μάλιστα, κάποιες εταιρίες ρούχων παροτρύνουν τους καταναλωτές. (Στις Σέρρες δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιο κάδοι)

 Kαλό ανεβοκατέβασμα ρούχων! Και σας κούρασε αυτό κάθε εποχή, σκεφτείτε την konmari!

 

Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου

https://mammalmothermore.wordpress.com/

 *This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 Το βίντεο:

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN