Από τη Νανά Τσουμάκη,

σύμβουλο εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, 

(www.athinaedu.com)

 

 

Είναι εποχή που σε όλες τις σχολικές βαθμίδες δίνονται οι βαθμοί στο σχολείο. Η εποχή που αξιολογείται και αποτυπώνεται σε «νούμερα» η προσπάθεια που έχουν κάνει τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι ο βαθμός δεν έχει σημασία ως νούμερο. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς αξιολογείται η προσπάθεια που έχουν κάνει και πώς θα μπορούσαν να τη διατηρήσουν ή να τη βελτιώσουν. Και όταν έρθει η ώρα για τους βαθμούς, να θυμάσαι ότι ο ρόλος του γονέα δεν είναι να μαλώσει ή να επαινέσει το παιδί αλλά να το βοηθήσει να θέσει τον επόμενο του στόχο.

 

 

Βαθμοί στο σχολείο: Οι SMART στόχοι

Οι στόχοι μας, σε όποια ηλικία και αν είμαστε πρέπει να είναι SMART. Τι θα πει αυτό:
Specific: Να είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι ως προς το τι, πού, πότε και πώς.
Measurable: Να είναι μετρήσιμοι, να μπορούμε να τους αξιολογήσουμε ποσοτικά.
Attainable: Να είναι εφικτοί, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Realistic: Να είναι ρεαλιστικοί σε σχέση με την πραγματικότητα του κάθε ατόμου.
Time Bound: Να είναι χρονικά προσδιορισμένοι, να δηλώνεται ξεκάθαρα μέχρι πότε θα πραγματοποιηθούν.

 

Μερικές σκέψεις για την επόμενη μέρα

Ασχοληθείτε με τους βαθμούς. Συζήτησε με το παιδί ποιος είναι ο επόμενος στόχος σε κάθε μάθημα και τι θα πρέπει να κάνει μέσα στην καθημερινότητα του ώστε να τον πετύχει.

Ρώτησέ το τι βοήθεια θα χρειάζεται από εσένα και πώς αυτή θα το βοηθήσει να πετύχει το στόχο του. Ορίστε μαζί με το παιδί πότε θα επαναξιολογείσετε την προσπάθεια.

Βοήθησε το παιδί να γίνει συγκεκριμένο στους στόχους του και μην κλείσετε την κουβέντα σας με το « θα διαβάζω περισσότερο», «θα προσπαθήσω», «ξέρω τι πρέπει να κάνω». Τα παιδιά πρέπει να αποκτούν από μικρά την συνήθεια να βάζουν μετρήσιμους και εφικτούς στόχους. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα έχουν πίστη στις δυνατότητες τους.

Το κίνητρο για να προσπαθούν δημιουργείται όταν έχουν αισθανθεί ότι με την προσπάθεια τους μπορούν να πετύχουν αυτό που ονειρεύονται. Όταν το παιδί έχει πετύχει το στόχο του η επιβράβευση είναι απαραίτητη ώστε να έχει την δύναμη να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Σαν γονείς προσπαθούμε να βρούμε αφορμές ώστε τα παιδιά μας να γίνουν ευτυχισμένοι και δημιουργικοί ενήλικες. Οι βαθμοί είναι μια τέτοια αφορμή. Αν είναι σήμερα η μέρα που δίνουν τους βαθμούς, βάλε το καλύτερο το χαμόγελό σου και πήγαινε στο σχολείο με διάθεση να βοηθήσεις το παιδί σου ζητώντας βοήθεια από τους καθηγητές του.

Να θυμάσαι πως το τρίγωνο της επιτυχίας, στην εκπαιδευτική διαδικασία ενός παιδιού, είναι ισόπλευρο με τις 3 πλευρές να είναι το σχολείο, η οικογένεια και το ίδιο το παιδί.

 

πηγή: www.shape.gr

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN