ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το παιδί σας παιδικό.  Μέχρι τώρα ήταν στην θαλπωρή του σπιτιού και στους ρυθμούς της οικογένειας. Πλέον μεγάλωσε και μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα πρόγραμμα που ακολουθείτε από τον παιδικό σταθμό.

Συνήθως λένε ότι τα παιδιά είναι πολύ ευπροσάρμοστα και μπορούν να τα καταφέρουν στις αλλαγές. Πολλές φορές οι μαμάδες αγχωνόμαστε και μεταφέρουμε το άγχος στο παιδί μας με αποτέλεσμα είτε να κλαίει είτε να γίνεται επιθετικό ενώ δεν το συνηθίζει. Αν δυσκολεύεστε να το αποχωριστείτε και δεν θέλετε με τίποτα ίσως θα μπορούσατε να μιλήσετε με έναν ειδικό ώστε να σας βοηθήσει. Βοηθά πολύ το παιδί όταν η μητέρα του έχει ηρεμία και νιώθει ότι όλα θα πάνε καλά.

Είναι πολύ βοηθητικό να μιλήσετε με τις δασκάλες του παιδικού για οποιαδήποτε απορία έχετε και να σας εξηγήσουν τι θα ήταν καλύτερο για το παιδί ώστε να γίνει πιο εύκολη η προσαρμογή του. Ενημερώστε τη δασκάλα του για τις διατροφικές του συνήθειες και γενικά για κάποιες προτιμήσεις ή συνήθειες του παιδιού στην καθημερινότητά του.

Όλοι οι παιδικοί σταθμοί ακολουθούν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα στο ξεκίνημα κάθε παιδιού ώστε να αρχίσει να προσαρμόζεται. Ως μαμά μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτή την προσαρμογή να γίνει πιο εύκολη.

Προετοιμάστε το παιδί λίγους μήνες πριν για τη νέα του αρχή στο σχολείο. Καλό είναι να λέτε στο παιδί ανά διαστήματα ότι σε λίγο καιρό θα πάει σχολείο, θα έχει δάσκαλο/α, συμμαθητές/τριες κι ότι το σχολείο είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα.

Όταν φεύγετε από τον παιδικό, πρέπει να χαιρετάτε πάντα το παιδί σας. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι θα φύγετε διότι αν αυτό γίνει κρυφά το παιδί θα αναστατωθεί και δε θα σας έχει εμπιστοσύνη.

Αν το παιδί σας ζητήσει να μείνετε μαζί του θα του πείτε ότι: «το σχολείο δεν είναι για μαμάδες – και οι δασκάλες, ούτε αυτές έχουν τη μαμά τους εδώ». Μην πάτε εσείς το παιδί σας στην παιδαγωγό, αφήστε την παιδαγωγό να το προσεγγίσει η ίδια. Το παιδί μπορεί να αισθανθεί ότι το σπρώχνετε μακριά σας, ότι το διώχνετε και πιθανώς θα κάνει το άγχος του αποχωρισμού που βιώνει, πιο έντονο.

Μην καθυστερείτε πολύ την αναχώρησή σας, εάν βλέπετε ότι το παιδί σας κλαίει και δεν σας αφήνει να φύγετε. Εάν για δέκα λεπτά το παιδί σας συνεχίζει να κλαίει ισχύει το εξής: από την στιγμή που ξέρει ότι θα φύγετε, θα κλαίει μέχρι τη στιγμή που θα γίνει αυτό. Είναι προτιμότερο να επισπεύσετε την αναχώρησή σας, και να επικοινωνήστε  λίγη ώρα αφότου φύγετε με τον παιδικό σταθμό, για να σιγουρευτείτε ότι έχει ηρεμήσει και είναι με τα παιδιά της τάξης του. Τις περισσότερες φορές, λίγα λεπτά από την αναχώρηση του γονιού, τα παιδιά σταματούν να κλαίνε.

Μην συγκρίνετε το παιδί σας με τα άλλα παιδιά τα οποία έχουν ήδη προσαρμοστεί λέγοντάς του ότι τα άλλα παιδιά δεν κλαίνε που φεύγει η μαμά τους. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό και επεξεργάζεται τα γεγονότα διαφορετικά.

Μείνετε ήπιοι και σταθεροί, γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η προσαρμογή είναι μια διαδικασία που θέλει το χρόνο της και κάθε παιδί αντιδράει διαφορετικά.

Να θυμάστε ότι στον παιδικό σταθμό το παιδί δεν θα έχει πια τη μαμά για να το βοηθάει και οι δασκάλες δεν μπορούν να είναι συνέχεια από πίσω του γιατί χρειάζεται να επιβλέπουν όλα τα παιδιά.

 

Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά!!

 

Όλοι σχεδόν οι γονείς φροντίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιδί τους, το προστατεύουν από τους διάφορους κινδύνους και το στηρίζουν σε δύσκολες καταστάσεις. Όλοι σχεδόν οι γονείς θέλουν το παιδί τους να έχει και να νοιώθει ασφάλεια. Να μπορεί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ανέμελα χωρίς πίεση και φόβο. Είναι όμως αυτό εφικτό;

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN