1: Η Τούζλα αποτελεί σερραϊκή «αποικία». Όποιον συναντάς το βράδυ του Σαββάτου στην έξοδό σου σε κάποιο μπαρ της πόλης των Σερρών, «στάνταρ» θα τον πετύχεις την επομένη να λιάζεται πλάι σου σε κάποια πλαζ της Παραλίας Οφρυνίου.  Γεγονός είναι ότι ως Σερραίοι έχουμε δείξει, δεκαετίες τώρα, το ενδιαφέρον μας για αυτήν την περιοχή, που μπορεί να ανήκει στο γειτονικό Νομό Καβάλας, ωστόσο, από τις πάμπολλες σερραϊκές πινακίδες (ΕΡΖ-ΕΡΗ-ΕΡΚ-ΕΡΤ-ΕΡΧ) που βλέπεις στους προφυλακτήρες των οχημάτων νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

 

2: Επιτέλους, είδαμε μια σχετική νοικοκυροσύνη σε αυτήν την παραθαλάσσια περιοχή, όπως και στη γειτνιάζουσα Κάρυανη. Δρόμοι καθαροί, κάμποσες θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες, υποδομές και αρκετές ευκολίες στην αγορά. Προσοχή χρειάζεται σε κάποιους δρόμους που ακόμη βρίθουν από λακκούβες και κακοτεχνίες.

3: Οι εκεί καταστηματάρχες περίμεναν πώς και πώς να δουλέψουν το φετινό καλοκαίρι. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα, αποτόλμησαν επιχειρηματικά «άλματα» και σοβαρές επενδύσεις. Καθώς βρισκόμαστε στις αρχές του Σεπτέμβρη, οσονούπω, θα γίνει από πλευράς τους το «ταμείο».

4: Παρά την περιβόητη κρίση συνάντησα κατάμεστες παραλίες. Όσοι διέθεταν παραθεριστική κατοικία στο Στρυμονικό Κόλπο, την τίμησαν και με το παραπάνω. Έτσι, κατάφεραν και εξοικονόμησαν χρήματα από τις διανυκτερεύσεις και το φαγητό.  Οι εποχές των πολυήμερων διακοπών σε μακρινά αιγαιοπελαγίτικα νησιά πέρασαν ανεπιστρεπτί.

5: Φέτος, η τιμή της βενζίνης κυμάνθηκε σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρσι, ωστόσο, τα 67 χιλιόμετρα της χιλιομετρικής απόστασης από τις Σέρρες έως την Παραλία Οφρυνίου φαντάζουν πολλά και κοστοβόρα. Τη λύση την έδωσε η πολυμελής παρέα, τέσσερα-πέντε άτομα, όλα μαζί στο ίδιο αυτοκίνητο και μοίρασμα των χρημάτων για τις βενζίνες της μετάβασης. Το είδα ξεκάθαρα στην Εθνική Οδό. Τουναντίον, η εικόνα με αυτοκίνητα με έναν και μόνο οδηγό τείνει να εκλείψει.

6: Οι γείτονες Βούλγαροι, Σέρβοι, Σκοπιανοί και εσχάτως και οι Ρουμάνοι προτιμούν και ψηφίζουν θάλασσα στο Στρυμονικό Κόλπο «δαγκωτό». Ιδίως, στο Δήμο Βόλβης (Σταυρός- Ν.Βρασνά-Ασπροβάλτα) οι «ξένοι τουρίστες» είναι αυτοί που τονώνουν οικονομικά την εκεί αγορά,

7: Και πάλι ο γυναικείος πληθυσμός ήταν αυτός που έδωσε το «στίγμα» του! Τα σκαφτά, τύπου «brazil» μαγιό, αναστάτωσαν και . . .συγκίνησαν !

8: Αυτοί οι «αθληταράδες» με τα μούσκουλα και τις ρακέτες ανά χείρας, πότε επιτέλους θα καταλάβουν ότι η παραλία δεν τους ανήκει εξολοκλήρου; Παίδες χαλαρώστε και λίγο. Ηρεμήστε! Μπείτε και στη θάλασσα για καμιά βουτιά. Και το κολύμπι γυμναστική είναι . . . !

9: Δεν συμμετείχα στους καβγάδες που κάθε τόσο στήνονταν στις παραλίες και τα beach bars. Όχι, προτίμησα να μείνω απλός θεατής και ακροατής τέτοιων καταστάσεων, που πάντως και φέτος παρατηρήθηκαν σε κοσμικές και λιγότερο κοσμικές πλαζ. Ρεζερβέ και στην ομπρέλα, «πιασμένη» και η ξαπλώστρα, εξτρά χρέωση στο νερό και πολλά-πολλά ακόμη «τραγελαφικά». Σαν να πρέπει να ευγνωμονώ τον «πατέρα», που μερίμνησε και μου έβαλε στο πορτ-μπαγάζ του αυτοκινήτου μου κάνα δυο ομπρέλες κι άλλες τόσες ψάθες!  Υπήρξαν φορές που το’παιξα . . . «ανεξάρτητος» ! 

10:  Την επόμενη φορά, που κάποιος επαγγελματίας θα με ρωτήσει αν θέλω ή όχι απόδειξη, επιφυλάσσομαι για τον τρόπο αντίδρασής μου! Άλλο πάλι και τούτο! Αγαπητοί μου, γράφει πουθενά στο κούτελό μου ότι θέλω ή δεν θέλω να πάρω απόδειξη για την υπηρεσία που μου παρέχετε; Κάντε το νόμιμο και το αυτονόητο κι αφήστε  κατά μέρους τα παζάρια και  τις κακόγουστες εξυπνάδες.

11: Αν ήμουν αυτοκίνητο, θα περνούσα με χαρακτηριστική άνεση το λεγόμενο «τεστ ταράνδου». Τι εννοώ; Με τα πάμπολλα ψοφίμια που αντίκρισα σε όλα σχεδόν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις μου στους ελληνικούς δρόμους, πλέον νομιμοποιούμαι να θεωρούμαι «πιλότος» στα σλάλομ και τα ζιγκ-ζακ! Κατέστην δεξιοτέχνης στο να τα εντοπίζω εγκαίρως στο οδόστρωμα και να τα αποφεύγω με μαεστρία αλλά και συνάμα βαθύτατα προβληματισμένος για τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος ασυγκίνητος και αφανής, απλώς δεν έκανε ούτε εδώ τη δουλειά του, δηλαδή δεν τα περισυνέλεξε ποτέ!

Share on

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN