Για μία ακόμη φορά ξαφνιαστήκαμε από τα λεγόμενα του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα που μόλις πέρασε. Η αναφορά του σε ένα έθιμο ταυτισμένο με τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης θεωρήθηκε ατυχής από τους κτηνοτρόφους, κρεοπώλες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες όλης της χώρας.

Η προτροπή του, μάλιστα, προς τους απανταχού φιλόζωους να κινητοποιηθούν για την κατάργηση αυτού, του «βάρβαρου εθίμου» (έτσι το αποκάλεσε), «σήκωσε» αντιπαλότητες.

 

Από όποια πλευρά κι αν το δούμε το οξύμωρο μιας τέτοιας άποψης καταδεικνύεται μέσα από το χρόνο. Από τη δημιουργία του ανθρώπινου είδους  και μέσα από την προσπάθειά του προς εύρεση τροφής, τα ζώα αποτελούσαν την κύρια πηγή.

Κυνηγός, ως κύρια ασχολία, όξυνε τις αισθήσεις του, ακόνισε την αντίληψή του, πλούτισε τις γνώσεις του, γεύτηκε τη χαρά της νίκης στον αγώνα υπεροχής, δυνάμωσε τις σχέσεις με τους οικείους του, χόρτασε, γέμισε πληρότητα.

Τα ζώα και τα φυτά αποτελούν την πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών και υδατανθράκων, στοιχείων απαραίτητων για την ανάπτυξη και διατήρηση του ανθρώπινου είδους.

Η κακοποίηση των ζώων, καταδικαστέα θεωρώ από όλους, αφορά τη συμπεριφορά του ανθρώπου προς τα ζώα όσο ζουν. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα! Το σφαγμένο αρνί δεν πονά την ώρα που σουβλίζεται. Κι ας μας απαντήσει ο Μίκης, πόσες φορές στη ζωή του γεύτηκε κοψίδια ζώων; Εκατομμύρια ανθρώπων στη γη βιοπορίζονται από την εκτροφή και πώληση ζώων. Δεν θα ανακατέψουμε τος συνήθειες, ανάγκες, έθιμα, χαρές, γιατί όψιμα κάποιοι χρίστηκαν φιλόζωοι.

Share on

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN