Για πρώτη φορά δοκίμασα ακανέ πολύ μικρός και ομολογώ πως δεν μου άρεσε. Αυτή η υπερβολική γλύκα του με την άχνη, που λέρωνε τα χείλη και τα ρούχα μου, αυτό το βαρύ άρωμα βουτύρου, που πλημμύριζε το στόμα μου ήταν κάτι που τότε δεν μπορούσα να εκτιμήσω.

Όταν μεγάλωσα, επανεκτίμησα αυτό το προϊόν, που με τόση τέχνη και μεράκι παρασκευάζεται στην πόλη μας, τόσο πολύ, που βάλθηκα να εξιλεωθώ απέναντί του με τον εξής τρόπο. Όπου κι αν ταξίδευα και σε όποιους κι αν ήθελα να πάω κάτι σαν δώρο, ο ακανές ήταν στην πρώτη και μοναδική επιλογή μου. Ακανέδες στον Αθηναίο συγκάτοικό μου στα φοιτητικά μου χρόνια, ακανέδες σε συμπαθή καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο, ακανέδες στο αφεντικό μου, όταν δούλευα σε μπαρ της Κομοτηνής ως φοιτητής, ακανέδες στο στρατό, ακανέδες στη δουλειά, σε γνωστούς και φίλους.

 

Δεν ήταν τόσο πολύ ότι ήθελα να διαφημίσω τον ακανέ σαν γλυκό, όσο ότι ήθελα να συνδέσω την πόλη μου, τις Σέρρες με αυτό το προϊόν. Γιατί σκεφτόμουν λίγο πονηρά. Όσοι δοκιμάσουν τον ακανέ και τους αρέσει, θα ψάξουν να μάθουν πού παρασκευάζεται. Έτσι θα φτάσουν στις Σέρρες, πρώτα σαν όνομα, ύστερα θα σχεδιάσουν ένα ταξίδι στην πόλη μας και όταν έρθουν, θα μαγευτούν από τον ευλογημένο τόπο μας.

Ήθελα να λειτουργήσει ο ακανές σαν πρεσβευτής των Σερρών. Δεν ξέρω αν το πέτυχα αυτό, το σίγουρο είναι πάντως πως ο ακανές έφτασε στους ουρανίσκους ανθρώπων που ουδέποτε είχαν γευτεί κάτι παρόμοιο και πως πάντοτε, έπειτα από τη δοκιμή έλεγαν: «ποτέ ένας ακανές δεν είναι αρκετός για να καταλάβεις τη γεύση του. Χρειάζεται να φας δυο-τρεις για να πλημμυρίσει το στόμα σου από την ανάμεικτη γεύση του φιστικιού, του βουτύρου και της ζάχαρης, που ενωμένα όλα μαζί, προσφέρουν γευστική ηδονή»

 

photo by RedPhoto for vasaki.gr

 

 

Share on

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN