Επιτέλους ! Ο Κάθετος Άξονας της Εγνατίας Οδού «Δερβένι – Λευκώνας – Προμαχώνας» ολοκληρώθηκε. Δυστυχώς, η καταρρακτώδης βροχή της περασμένης Πέμπτης (25/05) χάλασε τα σχέδια του αρμόδιου Υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος επρόκειτο να εγκαινιάσει τον πολύπαθο αυτό δρόμο.

Ένας οδικός άξονας 96 συνολικά χιλιομέτρων, που άρχισε να κατασκευάζεται (εκ νέου) το 2007 με εξαγγελίες διαφορετικών κυβερνήσεων και έκανε 10 ολόκληρα χρόνια να ολοκληρωθεί.

Μάλιστα και παρά τη μεγάλη του σημασία και χρησιμότητα (είσοδος και πύλη για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης) είναι ίσως ο τελευταίος Κάθετος Άξονας της Εγνατίας Οδού που η ολοκλήρωσή του εκκρεμούσε.

Αυτός ο οδικός άξονας , δυστυχώς, από τη μία μεριά αφήνει την πόλη των Σερρών μακριά απομονώνοντάς την αλλά την ίδια στιγμή και συγχρόνως μειώνει το χρόνο μετάβασης των Σερραίων προς τη Θεσσαλονίκη. Είναι τα καλά και τα κακά ενός δρόμου, που κατηγορήθηκε και συνάμα επαινέθηκε, που έγινε αιτία αντιπαράθεσης πολιτικών, Δημάρχων και παραγόντων του τόπου μας, που όμως, από όπου κι αν το εξετάσεις μόνο οφέλη φέρνει.

Δυστυχώς όμως, ο δρόμος που (οσονούπω) παραδίδεται προς χρήση έχει πολλά κομμάτια ήδη κατεστραμμένα. Το κομμάτι «Χριστός – Σιδηρόκαστρο», το οποίο πρώτο παραδόθηκε είναι γεμάτο φθορές, κακοτεχνίες και παγίδες. Επίσης, ο δρόμος που ενώνει την πόλη των Σερρών με τον Κάθετο Άξονα είναι γεμάτος τρύπες και μπαλώματα και κανένας δεν δείχνει το στοιχειώδες ενδιαφέρον για την αποκατάστασή του.

Τα διόδια του Προμαχώνα ήδη λειτουργούν και σε λίγο (10/10/2017) θα στηθούν διόδια και στο Στρυμονικό. Το χαράτσι για τους χρήστες του δρόμου αυτού είναι κάτι που υπολογίζεται από τους κατασκευαστές. Εγώ αναρωτιέμαι, για την αποκατάσταση των ζημιών ποιος θα μεριμνήσει;

 

Υποσημείωση :

Α: Η αερογέφυρα λίγο πριν από τη διασταύρωση των Καλών Δέντρων χρήζει άμεσης και ριζικής βελτίωσης. Το οδόστρωμα έχει ολικά καταστραφεί. Οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι, αν θέλουν να «σώσουν» το όχημά τους να κινηθούν όσο πιο αριστερά γίνεται και κοντά στο κεντρικό προστατευτικό στηθαίο.

Β: Η είσοδος/έξοδος από τον Κάθετο Άξονα προς και από την πόλη των Σερρών δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Όντως, απέχει πολλά χιλιόμετρα. Δεν είναι αυτό που λέμε «βγήκα από την πόλη και αμέσως ή σχεδόν αμέσως εισήλθα στον κλειστό αυτοκινητόδρομο». Όχι, όχι, δεν είναι αυτό, είναι κάμποσο μακριά.

Γ: Πρέπει να θυμίσω ότι 17 χιλιόμετρα από αυτόν τον Κάθετο Οδικό Άξονα είχαν παραδοθεί σε κυκλοφορία χρόνια πριν, χρειάζονται πλέον άμεσης και ουσιαστικής συντήρησης και δεν διαθέτουν (άκουσον-άκουσον) Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

 

 

Άρθρο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (φιλόλογος - δημοσιογράφος) 

 

 

 

Share on

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN