Ήθελα, καιρό τώρα, να τοποθετηθώ για κάποια ουσιώδη και κάποια λιγότερο ουσιώδη ζητήματα, που άλλα λίγο ή άλλα πολύ, «κυκλοφορούν» πάντως μέσα στη σκέψη μου.

1: Αν σε ξαναδώ αγαπητέ «φιλόζωε» της διπλανής ή παραδιπλανής πόρτας να βγάζεις αμέριμνος βόλτα το τετράποδό σου και να μην κρατάς σακουλίτσα για τα περιττώματά του, να είσαι σίγουρος ότι θα σε επιπλήξω. Παραέγινε το κακό!

2: Κουράστηκα με τις εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση. Τι κακό είναι αυτό που μας βρήκε! Ο σύγχρονος Έλληνας, που μόλις και μετά βίας κερδίζει 586 ευρώ το μήνα, γυρίζει εξουθενωμένος στο σπίτι του από τη δουλειά και όποιο κανάλι κι αν ανοίξει στην τηλεόραση, όλο και πάνω σε κάποιον Σεφ θα πέσει. Οι δε συνταγές, βγαλμένες από το υπερπέραν. Συνέλθετε! Ο κόσμος καλά-καλά δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε φακές από το σούπερ-μάρκετ κι εσείς του προτείνετε με τι συνδυάζεται η πάπια και πώς σερβίρονται καλύτερα οι καραβίδες! ΗΜΑΡΤΟΝ.

3: Μιλάω με δασκάλα σχολείου της πόλης των Σερρών και μου αποκαλύπτει ότι 20 στους 24 μαθητές στην τάξη της (Γ’ Δημοτικού) διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Από τη μία πλευρά, μου αρέσει που η νέα γενιά βάζει στη ζωή της από νωρίς την «τεχνολογία» και εξοικειώνεται με αυτήν. Από την άλλη, ωστόσο, αναρωτιέμαι τι μπορεί να χρειάζεται ένας πιτσιρικάς το κινητό τηλέφωνο σε αυτήν την ηλικία.

4: Κάποτε την αποκαλούσαμε «Η οδός της Αμαρτίας», τώρα περιοριζόμαστε να την λέμε η «πληγωμένη οδός Εθνικής Αντίστασης». Μία κεντρική οδός, πολυσύχναστη μέχρι πριν από κάποια χρόνια και η οποία μάλιστα πέρασε και από τη φάση της ανάπλασης. Μια ανάπλαση πολλά υποσχόμενη, που έπεισε τότε τους εκεί μαγαζάτορες να διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά, μπας και έρθει η άνθηση και η αλλαγή. Δυστυχώς, όπως οι ίδιοι μου λένε το «γενικό κακό κλίμα» δεν άλλαξε. Ας ελπίσουμε στο μέλλον περί του αντιθέτου.

5: Μου αρέσει, που τις Τρίτες βλέπω πλέον στη λαϊκή αγορά (παζάρι) κάποιες «κυρίες» των Σερρών, οι οποίες μέχρι πρότινος το «σνόμπαραν». Τώρα, τις παρατηρώ να κουβαλούν δυο-δυο τα καρότσια με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα άλλα ζαρζαβάτια και να ψάχνουν τις πλέον συμφέρουσες τιμές στα προϊόντα. Βρε, πώς αλλάζουν τα πράγματα!

6: Καλή λύση το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις. Είναι και λίγο της «μόδας». Κινείσαι γρήγορα, ανέξοδα, φιλικά προς το περιβάλλον, γυμνάζεσαι ενόψει θέρους. Καλή ιδέα και καλή λύση, αλλά ενέχει και ρίσκο! Θαρρώ πως στην πόλη μας είναι κομματάκι επικίνδυνη η ποδηλασία. Πιο απλά, χρειαζόμαστε ένα άρτιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι όσοι κινούνται με ποδήλατο, ας φροντίσουν να τοποθετήσουν και μπροστά και πίσω φως στο δίκυκλό τους. Και να μην μπαίνουν αντίθετα στους μονόδρομους και γενικώς να σέβονται τον ΚΟΚ.

7: Έχω τουλάχιστον 15 φίλους από Δράμα, Καβάλα και Κομοτηνή, οι οποίοι συχνά-πυκνά επισκέπτονται την πόλη μας για να ζήσουν συγκινήσεις στο Αυτοκινητοδρόμιό μας. Όλο και κάποιο μηχανοκίνητο event λαμβάνει χώρα στην πίστα και οι φίλοι αυτών των σπορ δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, θυσιάζουν ελεύθερο χρόνο, ξοδεύουν χρήματα, διψούν για θέαμα. Αυτά τα γράφω, γιατί πριν από λίγες ημέρες είχαμε επέτειο. Στις 16 Μαΐου 1998 εγκαινιάστηκε το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, το οποίο αν μη τι άλλο συμβάλλει σημαντικά στην προβολή και την τόνωση της πόλης και του Νομού μας.

8: Την επόμενη φορά, που κάποιος επαγγελματίας θα με ρωτήσει αν θέλω ή όχι απόδειξη, επιφυλάσσομαι για τον τρόπο αντίδρασής μου. Άλλο πάλι και τούτο! Αγαπητοί μου, γράφει πουθενά στο κούτελό μου ότι θέλω ή δεν θέλω απόδειξη για την υπηρεσία που μου παρέχετε; Κάντε το νόμιμο και το αυτονόητο κι αφήστε κατά μέρους τα παζάρια και τις κακόγουστες εξυπνάδες.

9: Βγαίνω έξω από τα ρούχα μου και πραγματικά εξοργίζομαι, όταν ακούω ειδήσεις από το αστυνομικό ρεπορτάζ που έχουν να κάνουν με εξαπάτηση και παραπλάνηση ηλικιωμένων ανθρώπων. Πονάει η ψυχή μου με την ευκολία και την ευπιστία, που οι άνθρωποι αυτοί πείθονται και ξεγελώνται από τους επιτήδειους. ΠΡΟΣΟΧΗ !

10: Προς Ηλία Γκότση: «Αγαπητέ Αντιδήμαρχε, η κατάσταση στην περιοχή Καλκάνη, ιδίως τις Τρίτες (που έχει λαϊκή) αλλά κι όχι μόνο, είναι εξαιρετικά δύσκολη και κάποιες φορές και επικίνδυνη. Ασυνείδητοι οδηγοί σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στις καμπές των δρόμων και στις γωνίες των διασταυρώσεων  και με την αδιαφορία τους συντελούν στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Δώσε εντολή να μπουν πλαστικά κολονάκια, να δοθεί λύση. Οι επίμαχες οδοί είναι : Πόντου, Σεβαστείας, Σπετσών, Κομνηνών, Αρκαδιουπόλεως και 8ης Μαΐου.

11: Κάποιοι μπορεί να εξεπλάγησαν που (και φέτος) ο Ν.Σερρών διακρίθηκε και πήρε «Γαλάζια Σημαία» στο Δήμο Αμφίπολης (πλαζ Κερδυλλίων-Κυανή Ακτή).  Γιατί αυτή η έκπληξη κύριοι; Δηλαδή, πόσο χειρότερη μπορεί να είναι η ποιότητα των υδάτων στα Κερδύλλια συγκριτικά με εκείνα της Τούζλας και της Ασπροβάλτας;  Εγώ πάντως, θα πω «εύγε» στη Σερραία επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην εκεί περιοχή, καθώς αυτή είναι που κίνησε τη διαδικασία του φακέλου για τη «Γαλάζια Σημαία». Σωστά κ.Μελίτο ή σφάλλω;

 

Σκέψεις : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (φιλόλογος – δημοσιογράφος)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN