Από την παρέα των οκτώ (8) φίλων και περίπου συνομηλίκων που είμαστε, μόνο ο Γιάννης δεν πήγε ακόμη στρατό. Οι σπουδές στην ιατρική πολυετείς και η δύσκολη ειδικότητα που έπαιρνε στην Αγγλία, κατάφεραν να τον κρατήσουν μακριά από το χακί μέχρι τα 33 του χρόνια.

Τα «ψέματα» όμως τελείωσαν και έτσι ο Γιάννης πριν από λίγες ημέρες εγκατέλειψε καριέρα, συνήθειες και όνειρα και κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό. Στο αποχαιρετιστήριο γλέντι που του κάναμε εμείς οι επτά (7) που υπηρετήσαμε την πατρίδα, που στερηθήκαμε την ελευθερία μας για ένα χρόνο, που περάσαμε από αυτό το «λούκι», όλοι είχαμε κάτι να του πούμε. Λίγο να τον προετοιμάσουμε, να τον κάνουμε να «υποψιαστεί» τι περίπου τον περιμένει. Να τον φοβίσουμε, ίσως αυτό μπορεί να επιθυμούσαμε!

    Πρώτος ξεκίνησε ο Βασίλης : 1) «Θητεία σημαίνει να χάνεις τα σημεία αναφοράς σου, τις ενασχολήσεις, τη δουλειά σου». 2) «Θητεία σημαίνει να κάνεις πράγματα που δεν έχεις συνηθίσει να κάνεις, να στερείσαι την ελευθερία σου, να απαρνείσαι ορισμένα από τα βασικά σου δικαιώματα», είπε με στόμφο ο Χρήστος. 3) «Θητεία σημαίνει να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικής τάξης και ομάδας, προτιμήσεων και στυλ», συμπλήρωσε ο Πέτρος. 4) «Θητεία σημαίνει να γίνεσαι για ένα διάστημα κάποιος άλλος», είπε λακωνικά ο Κώστας. 5) «Θητεία σημαίνει να προσφέρεις αφιλοκερδώς χάριν ιδεών για την πατρίδα, για τον τόπο μας, για τη γλώσσα μας», θέλησε να εμψυχώσει λίγο το φίλο μας ο Σάκης. 6) «Θητεία σημαίνει αγγαρεία, κλεισούρα, θυμός, μελαγχολία», φώναξε με αγανάκτηση ο Μπιλ, ο οποίος υπηρέτησε όλη τη θητεία του σε ένα φυλάκιο στη Σαμοθράκη. 7) «Θητεία σημαίνει και ευκαιρία», πρόσθεσα εγώ στο τέλος και «σκέψου μόνο πως έχεις εννέα μήνες να τη βρεις αυτήν την ευκαιρία».

 

Με κοίταξαν όλοι με απορία και κατόπιν με μια φωνή μου είπαν: «Ευκαιρία; Για ποια ευκαιρία μιλάς; Πού θα τη βρούμε την ευκαιρία, στο στρατό; Τι είδους ευκαιρία είναι αυτή;» Ναι! Είναι ευκαιρία η θητεία! Ευκαιρία να βρεθείς μόνος με το εαυτό σου, να δοκιμάσεις τις αντοχές σου, να ψάξεις τις αντιστάσεις σου, να χαλιναγωγήσεις τα νεύρα σου. Η θητεία είναι ευκαιρία να συγκρίνεις τη ζωή σου, να βρεις τα λάθη σου, να γυρίσεις στις αναμνήσεις της φοιτητικής ζωής, να ονειρευτείς το κορίτσι σου την ώρα της σκοπιάς, να επιθυμήσεις όλα εκείνα που τα είχες και δεν τα αναγνώριζες, είναι ευκαιρία να μάθεις να κάνεις υπομονή.

 

 

Share on

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN