Στις 22 Απριλίου γιορτάσαμε την μέρα της γης. Πολλά   ακούστηκαν για την συγκομιδή σκουπιδιών και την ανακύκλωση. Μήπως όμως αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής εικόνας;

Πριν πολλά χρόνια αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι ναι, μεν εξαιρετική η βιομηχανική επανάσταση, και όντως μας βοήθησε πολύ, αλλά λίγο έχουμε ξεφύγει. Λίγο, διότι ακόμη δεν πληρώνουμε για κάθε μας σκουπίδι, ούτε αναγκαζόμαστε να ζούμε με αυτά όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
Για καιρό το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να αγοράζουμε, να καταναλώνουμε. Και κάπου κάπου αρχίσαμε να σκεφτόμαστε “μα που πάνε όλα τα σκουπίδια”;
Εκεί, άρχισε το νέο κίνημα της ανακύκλωσης! Εξαιρετική η ανακύκλωση, μόνο που η ανακύκλωση δεν είναι από μόνη της λύση. Είναι μόνο ένα μικρό μέρος της και δεν είναι καν το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, αν θέλουμε να ζούνε και τα παιδιά μας σε ένα κάπως καθαρό περιβάλλον.

 


Η αρχή για την προστασία του σπιτιού μας, είναι η μείωση της κατανάλωσης. Σε μια κοινωνία που ο καταναλωτισμός επιβάλλεται ως ο μόνος τρόπος έκφρασης και ζωής, η μείωση της κατανάλωσης μοιάζει ουτοπία. Ευτυχώς, υπάρχουν συγκάτοικοι μας που μας βοηθάνε, όπως η Sarah Lazarovic. Η Sarah Lazarovic (http://longliveirony.com/), η οποία έχει ασχοληθεί με την συμπεριφορική οικονομική και την βιωσιμότητα, δημιούργησε την ιεραρχία των αναγκών κατανάλωσης.

 

1.    Χρησιμοποίησε ότι έχεις. Άνοιξε τα ντουλάπια, τις αποθήκες, τα σεντούκια,
κοίτα κάτω από το κρεββάτι,  κλπ. Αν σε βολεύει κάνε μια λίστα του τι έχεις, ώστε αν χρειαστείς κάτι να δεις πρώτα αν το έχεις.

2.    Δανείσου. Πριν μας πιάσει η μανία και έχουμε 8 κουβέρτες στο σπίτι σε περίπτωση που χρειαστούν, όταν είχαμε φιλοξενούμενο ζητούσαμε από τους γείτονες, φίλους, και άλλους, να μας δανείσουν.

3.    Αντάλλαξε. Η ανταλλακτική οικονομία υπήρχε πάντοτε! Ανταλλαγές αγαθών, υπηρεσιών, χρόνου. Ένα κιβώτιο με φρούτα, ανταλλάσσεται με μάθημα ξένης γλώσσας, φύλαξη παιδιού με μια τσάντα που δεν φοράς πια, κλπ.

4.   Thrift σημαίνει λιτότητα. Αλλά χρησιμοποιείται σαν όρος για να περιγράψει τα καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη. Πλέον και στην Ελλάδα υπάρχουν καταστήματα που δέχονται και πουλάνε μεταχειρισμένα είδη. Μάλιστα, πραγματοποιούν και υπαίθριες αγορές-flea market με μεταχειρισμένα είδη, χειροποίητα, vintage και άλλα. Ένα παράδειγμα δείτε εδώ https://www.facebook.com/GreeceFleaMarket/

5.    Φτιάξε. Στην εποχή του ίντερνετ και του youtube, με λίγο ψάξιμο, θα βρείτε πολλές ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας. Από κομπόστες, αποξηραμένα λαχανικά, ρούχα, αντικείμενα μέχρι και μεγάλες κατασκευές. Και μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά θα είναι το δικό σου και όπως ακριβώς σε βολεύει. Αν πάλι διστάζεις, αντάλλαξε με κάτι που έχεις, παράγεις, φτιάχνεις με έναν άλλο που ξέρει για να σε βοηθήσει.

6.    Αγόρασε. Συνειδητά και με λίγη έρευνα αγοράς.  Αγόρασε με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους, τις πρώτες ύλες και το πως θα πεταχτούν μετά. Αντί για ποτήρια μιας χρήσης πάρε ανοξείδωτα. Αντί για άπειρα πλαστικά μπουκάλια νερού, πάρε παγούρι. Αντί για πλαστικές οδοντόβουρτσες, πάρε ξύλινες. Και προτίμησε όσο γίνεται τοπικής παραγωγής, καθώς  όσο πιο μακριά παράγεται και διανέμεται ένα προϊόν, τόσο περισσότερο επιβαρύνει το περιβάλλον για την μεταφορά του.

 

“Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας,  θα μπορούσαν επίσης ν’ αλλάξουν κι οι τάσεις στον κόσμο. Όπως ένας άνθρωπος αλλάζει τη δική του φύση, το ίδιο αλλάζει και η συμπεριφορά του κόσμου απέναντί του… Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι κάνουν οι άλλοι.”

Γκάντι.


 

 

follow on facebook elismadeit

 

  

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN