Οκτώβριος και ήρθε η ώρα να στρώσουμε τα χειμωνιάτικα χαλιά. Βοηθούν κατά πολύ να μειώσουν το κρύο από το πάτωμα. Στις Σέρρες υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την παραλαβή από το σπίτι σας, τον καθαρισμό και τη φύλαξη τους. Αν τα φροντίσετε εσείς έχουμε τις απαραίτητες συμβουλές παρακάτω:

Στρώσιμο

Πριν στρώσουμε τα χαλιά προσέχουμε να είναι το πάτωμα καθαρό και στεγνό. Ξετυλίξτε και απλώστε στα κάγκελα για να αεριστούν(Όχι στον ήλιο). Αν θέλετε χτυπήστε τα από την ανάποδη τους ή περάστε τα με την ηλεκτρική. Αν έχετε έπιπλα που πατάνε πάνω στο χαλί σας τοποθετήστε στα πόδια τους ειδικά πατάκια από τσόχα ώστε να μην φθείρουν το χαλί. Για να μην γλιστράνε χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης ή ειδικό υπόστρωμα χαλιών.

Καθαρισμός

Όταν γίνεται κάποιος λεκές καθαρίστε τον άμεσα γιατί αργότερα θα είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

Ένας τρόπος για να καθαρίσουμε και να τα αναζωογονήσουμε είναι το διάλυμα με νερό και λευκό ξύδι. 1μέρος ξύδι και 3 μέρη νερό. Με ένα μαλακό βουρτσάκι και λίγο από το μείγμα βουρτσίστε το χαλί σας προς μια κατεύθυνση με τη φορά τη φυσική του πέλους. Το ξύδι βοηθά ως αντιμικροβιακό και κρατά τα χρώματα ζωντανά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατμοκαθαριστή ο οποίος δεν καθαρίζει απλά φρεσκάρει το χαλί.

Ή να τα πασπαλίσετε με μια ελαφριά στρώση μαγειρικής σόδας τα αφήνετε από μισή ώρα έως 3 ώρες και μετά περνάμε με την ηλεκτρική. Η σόδα φρεσκάρει και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές.

*Ποτέ να μην απλώνεται τα χαλιά σας στο φως στου ήλιου γιατί αλλοιώνονται τα χρώματα τους.

Αποθήκευση

Την άνοιξη όταν μαζεύουμε τα χαλιά, φροντίζουμε να τα τυλίξουμε με μεγάλη προσοχή, σφιχτά, σε ρολό και να τα τοποθετήσουμε στις ειδικές θήκες που πωλούνται στο εμπόριο για το σκοπό αυτό ή σε παλιά σεντόνια βαμβακερά.

Εάν επιλέξουμε κάποια άλλη μέθοδο για να τα μαζέψουμε – π.χ. τα διπλώσουμε με κάποιο τρόπο, πιθανότατα όταν τα ξεδιπλώσουμε ξανά, θα είναι εμφανή τα τσακίσματα από το δίπλωμα – κάτι που φυσικά χαλάει την όλη τους εμφάνιση.

Προτού τα τυλίξουμε σε ρολό ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί ότι δεν έχουν σκόρο καθώς κι ότι είναι τελείως στεγνά. Επίσης τα αποθηκεύουμε σε μέρος δροσερό και ξηρό – κατά προτίμηση οριζόντια στο πάτωμα κι όχι όρθια.

Tips: Όταν μπαίνουμε στο σπίτι καλό είναι βγάζουμε τα παπούτσια μας και να μην πατάμε πάνω στα χαλιά για να μην μεταφέρουμε ακαθαρσίες και να μην φθείρονται.

Δυο φορές μέσα στη χειμερινή περίοδο καλή ιδέα είναι να μετακινήσετε τα χαλιά σας αντίστροφα από την άλλη πλευρά ώστε να γίνεται η φθορά τους ομοιόμορφη.

Πριν τυλίξετε για να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας σκουπίστε τα και την ανάποδη πλευρά. 

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN