Τα βατόμουρα θυμάμαι να τα τρώμε στις πεζοπορίες με τους προσκόπους την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μεγαλώνοντας και μετακομίζοντας στις Σέρρες, είχαμε βατόμουρα από έναν από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στο Νομό Σερρών, στο Σιδηρόκαστρο, τον Αρμάο. Δυστυχώς όμως στις Σέρρες δεν έχουμε λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών (εδώ δεν έχουμε δεύτερη λαϊκή αγορά παραγωγών αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση) έτσι λίγες φορές είχαμε εύκολη πρόσβαση σε τέτοια φρούτα που είναι κυρίως εποχιακά.

Τις προάλλες ανακάλυψα ότι λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Σερρών καλλιεργούνται βατόμουρα! Τόσο φρέσκα, τώρα που είναι η εποχή τους, αλλά και σε κατεψυγμένα όταν πλέον δεν θα είναι διαθέσιμα τα φρέσκα.
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Rubus Fruticosus (Ρούβος ο θαμνώδης). Το συναντούμε με τα ονόματα βάτος, άγριος βάτος, χαμαίβατος, μοραντζίδα, βατσινιά, βαβάτσινα.
Τα βατόμουρα, ή στα αγγλικά
blackberries, είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα θρεπτικό με κυριότερο χαρακτηριστικό την μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε μαγγάνιο αλλά και σε φυλλικό οξύ.
Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τανίνες για αυτό και στην παραδοσιακή ιατρική τα χρησιμοποιούν για την επούλωση πληγών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ https://www.itrofi.gr/fytika/frouta/article/2409/vatomoyra-diatrofiki-axia-kai-ofeli

Τα βατόμουρα, προτιμήστε τα φρέσκα όταν είναι η εποχή τους. Μπορείτε να τα φάτε μαζί με άλλα φρούτα, ή σε συνδυασμό με κάποιο γιαούρτι ή κρέμα (ζωική ή φυτική).  Το πιο σύνηθες είναι να προστίθεται σε χυμούς που μπαίνουν ολόκληρα τα φρούτα (smoothies). Είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα μπορούν να γίνουν μαρμελάδα, λικέρ, να δώσουν γεύση και χρώμα σε κέικ, τάρτες και άλλα γλυκά, αλλά και σε σάλτσες φαγητών.

Μερικές συνταγές που επέλεξα είναι οι παρακάτω:
-
Cheesecake με Βατόμουρα (Vegan)
-Μαρμελάδα Βατόμουρο
-Κέικ με βατόμουρα
-
Smoothie με βατόμουρα και μπανάνα

Δοκιμάστε τα και μην ξεχάσετε να ανεβάσετε τι φτιάξατε με αυτά στην ομάδα μας!

Ελισάβετ-Ειρήνη

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN