Μπήκαμε για τα καλά στη Σαρακοστή και σήμερα είναι η πρώτη Παρασκευή των χαιρετισμών. Μια περίοδος κατάνυξης και νηστείας για τους Χριστιανούς. Το πρόβλημα λοιπόν όσων από εμάς νηστεύουμε είναι καθημερινά το τι θα μαγειρέψουμε. Πιο θα είναι λοιπόν το εβδομαδιαίο σαρακοστιανό διαιτολόγιό μας; Παρακολουθείστε κι εκτελέστε τις παρακάτω εύκολες συνταγές για να μην αποτελεί «πονοκέφαλο» το καθημερινό σας φαγητό.

 

Δευτέρα

Μπορεί η μανιταρόσουπα να μην είναι η πρώτη σούπα που θα σκεφτείς να φτιάξεις, άμα όμως τη φτιάξεις μια φορά, θα θέλεις να την κάνεις ξανά και ξανά.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

·               400γρ. μανιτάρια

·               1,5φλ. χλιαρό γάλα

·               1,5φλ. νερό

·               1 φλ. φρέσκο κρεμμυδάκι

·               1 μικρό ξερό κρεμμύδι

·               1 κ.σ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

·               4κ.σ ελαιόλαδο

·               1κ.γ αλάτι

Εκτέλεση: Ρίξε το λάδι σε μια κατσαρόλα και άναψε το μάτι. Μέχρι να κάψει το λάδι κόψε σε φέτες ή σε μικρά κομματάκια τα μανιτάρια και έπειτα ρίξε τα στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν. Ψιλόκοψε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ξερό κρεμμύδι και ρίξε τα και αυτά στην κατσαρόλα. Ανακάτεψε τα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους. Όσο περιμένεις να βγάλουν τα υγρά τους τα μανιτάρια, ζέστανε το γάλα. Αφού, έχεις σοτάρει τα μανιτάρια με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ξερό κρεμμύδι, ρίξε το αλεύρι και το χλιαρό γάλα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ανακατεύεις συνεχώς για να μην σου κάνει σβώλους το αλεύρι. Τέλος, πρόσθεσε το νερό και το αλάτι. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τη σούπα να μαγειρεύεται για 5-10 λεπτά. Ανά διαστήματα, ρίχνε και ένα ανακάτεμα.

Tip: Εάν θέλεις να γίνει πιο αρωματική η σούπα σου μπορείς να προσθέσεις στο τέλος μαζί με το γάλα και 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο!

 

 

Τρίτη

Ως είθισται την Τρίτη στις Σέρρες κάνουμε ψάρι. Για το διαιτολόγιό μας σήμερα σας προτείνουμε χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

·               χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμ.

·               2 ξερά κρεμμύδια

·               1/2 κούπα ελαιόλαδο

·               1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί

·               1 πρέζα κανέλα

·               1 πρέζα μπαχάρι

·               1 πρέζα γαρίφαλο

·               1 κούπα τριμμένες ντομάτες

·               1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

·               500 γραμ. κοφτό μακαρονάκι

·               φρεσκοτριμμένο πιπέρι

·               αλάτι

·               μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Για το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.

Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι στο χταπόδι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνουμε προς το  τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

 

 

Τετάρτη

Φτιάξε μια πεντανόστιμη παραδοσιακή φασολάδα ή φασόλια γίγαντες στο φούρνο.

 

 

Πέμπτη

Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

·               4 πατάτες

·               2 καρότα

·               2 κρεμμύδια

·               1 κούπα αρακά

·               1 κούπα καλαμπόκι

·               λίγο δυόσμο

·               αλάτι, πιπέρι

·               κύμινο

·               τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση: Πλύνε καλά τα καρότα και τις πατάτες και καθάρισε τα από την φλούδα. Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίξε τα είτε ολόκληρα, είτε σε κομματάκια για να βράσουν. Βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούν να λιώνουν με την πίεση από το πιρούνι. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις αλάτι στο νερό! Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράσε τον αρακά και το καλαμπόκι. Επειδή θέλουμε να κρατάνε λίγο το καλαμπόκι και ο αρακάς, αντί να λιώνουν, για αυτό δεν τα βράζουμε όλα μαζί. Στην περίπτωση που έχεις καλαμπόκι σε κονσέρβα, τότε απλά βράσε μόνο τον αρακά. Αφού έχουν βράσει όλα, με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι, κάνε πουρέ τις πατάτες και τα καρότα. Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον αρακά, το καλαμπόκι και την τριμμένη φρυγανιά και ζύμωσε απαλά. Στο τέλος πρόσθεσε και λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι. Σε ένα ρηχό ταψί στρώσε μια λαδόκολλα στον πάτο του και ξεκίνα να πλάθεις τα μπιφτέκια. Αν δεις ότι είναι μαλακά πολύ, πρόσθεσε λίγη ακόμα φρυγανιά. Βάλε τα να ψηθούν στον φούρνο στους 200 και στο γκριλ για περίπου 30 λεπτά. Μόλις δεις ότι έχουν πάρει ένα ωραίο κοκκινωπό χρώμα, είναι έτοιμα!

 

 

Παρασκευή

Πατάτες ριγανάτες στον φούρνο

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

·               2 κιλά πατάτες

·               Ντομάτα τριμμένη

·               Μουστάρδα

·               Λεμόνι

·               Αλάτι , πιπέρι, ρίγανη και λάδι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες τις βάζουμε σε ένα ταψί τις αλλατοπιπερώνουμε ,ρίχνουμε ρίγανι , λεμόνι, τον χυμό της τομάτας και λίγη μουστάρδα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί , προσθέτουμε λάδι και νερό στο ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο.

 

 

Σάββατο

Αγιορείτικη νηστίσιμη συνταγή για παστίτσιο!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

·               1 πακέτο μακαρόνια

·               2 κιλά μανιτάρια

·               1 μεγάλο κρεμμύδι

·               1 ποτήρι λευκό κρασί

·               600 γρ. σάλτσα τομάτας

·               1 φλ. λάδι

·               λίγη κανέλα (προαιρετικά)

Για τη μπεσαμέλ:

·               7 φλ. γάλα σόγιας (ή και νερό)

·               λίγο μπαχάρι (προαιρετικά)

·               3 1/2 φλ. αλεύρι

·               1 φλ. λάδι

·               1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: Ξεκινάμε από τα βασικά. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια. Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε, τα τσιγαρίζουμε με λίγο Βιτάμ- που είναι φυτικό- ή λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη. Θα σου πρότεινα να τα κάνεις al dente, να κρατάνε λίγο δηλαδή γιατί μετά θα ψηθούν και στον φούρνο. Προχωράμε στη γέμιση μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλε το λάδι για να κάψει. Στο μεταξύ ψιλόκοψε το κρεμμύδι και στο μούλτι χτύπα τα μανιτάρια για να γίνουν σαν κιμάς. Μόλις κάψει το λάδι σόταρε το κρεμμύδι και έπειτα τα μανιτάρια. Πρόσθεσε το ποτήρι με το κρασί, κάνε τα μια γύρα να ανακατευτούν και πρόσθεσε τη σάλτσα τομάτας. Βάλε αλάτι, πιπέρι και κανέλα και άστο μέχρι να έχει ρουφήξει τα περισσότερα υγρά.

Tips: Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ σάλτσα κονκασέ (αυτή με τα κομματάκια τομάτας) γιατί μετά τα κομματάκια σου δίνουν μια δροσερή αίσθηση στο στόμα. Επίσης αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και μαϊντανό στη σάλτσα σου.

Η μπεσαμέλ

Όσο περιμένεις τη γέμιση να δέσει λίγο, ξεκίνα τη μπεσαμέλ. Βράσε λίγο το γάλα σόγιας ή το νερό- ό,τι προτιμάς- και διέλυσε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό. Ανακάτεψε το διαλυμένο αλεύρι με το γάλα και πρόσθεσε και το μπαχάρι. Ανακάτεψε μέχρι να σφίξει και να έχει σχεδόν την κρεμώδη υφή της κλασσικής μπεσαμέλ. Σε αυτό το σημείο προθέρμανε τον φούρνο στους 200 στον αέρα και ξεκίνα να “στρώνεις” το παστίτσιο. Σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο-από Βιτάμ- πυρέξ, βάλε τα μισά μακαρόνια, τη γέμιση, τα υπόλοιπα μακαρόνια και τη μπεσαμέλ σου. Ψήσε μέχρι να ροδίσει. Αυτό ήταν! Το νηστίσιμο παστίτσιο σου είναι έτοιμο!

 

 

Κυριακή

γαρίδες σαγανάκι

 

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

·               1/2 κιλό γαρίδες

·               1- 1 1/2 κούπα σάλτσα τομάτας

·               1 ποτήρι κρασί

·               λίγη καυτερή πιπεριά (προαιρετικό)

·               λάδι

·               1 μεγάλο κρεμμύδι

·               αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πάρε τις γαρίδες και άδειασε τες στον νεροχύτη για να τις καθαρίσεις και να τις πλύνεις. Μην ξεχάσεις να βγάλεις από τη ραχοκοκαλιά το εντεράκι. Επίσης, εγώ για να μην ταλαιπωρούμαι λέω στον ψαρά να μου τις καθαρίσει, οπότε το μόνο που κάνω στο σπίτι είναι να τις περάσω ένα νερό και να βγάλω το εντεράκι. Σε βαθύ τηγάνι βάλε λίγο λάδι- ίσα να καλύψει τον πάτο και άφησε το να κάψει. Ψιλόκοψε το κρεμμυδάκι και μόλις το λάδι είναι έτοιμο ρίξε το να σοταριστεί. Εάν σου αρέσει η γεύση του κρεμμυδιού μπορείς να το βάλεις και σε ροδέλες. Αφού πάρει χρώμα και μαλακώσει λίγο, ρίξε τις γαρίδες να σοταριστούν και αυτές.  

Έπειτα πρόσθεσε την καυτερή πιπεριά. Όσο πιο καυτερό το θέλεις, τόσο περισσότερη πρόσθεσε. Προσωπικά, βάζω περίπου μισή πιπεριά γιατί αφενός η συνταγή το σηκώνει και αφετέρου λατρεύω τα καυτερά. Πρόσθεσε το κρασί μαζί και με ένα ποτηράκι νερό και κάνε 2-3 ανακατέματα 

Τέλος πρόσθεσε τη σάλτσα τομάτας. Και σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με το πόσο κόκκινο θέλεις το φαγητό σου, βάζεις. Περίπου μία με μιάμιση κούπες είναι μια καλή ποσότητα. Αλάτι και πιπέρι στο τέλος και άφησε το φαγητό σου να πάρει μια βράση. Αν δεις ότι χρειάζεται και άλλο ζουμάκι πρόσθεσε λίγο νερό. Οι γαρίδες σου είναι πανέτοιμες. Σέρβιρε σε μια πιατέλα και μπορείς να ρίξεις μαϊντανό από πάνω για ντεκόρ. Εάν θέλεις να προσθέσεις και τυράκι- όπως είθισται σε συνταγές για σαγανάκι- μπορείς να προσθέσεις στο τέλος νηστίσιμο τυράκι που μπορείς να βρεις στα σούπερ μάρκετ. Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις την καυτερή πιπεριά με απλή πιπεριά.

 

 

Καλή σας όρεξη!!!

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN