Καλή σχολική χρονιά σε γονείς και παιδιά!

Βαδίζουμε κιόλας στην δεύτερη εβδομάδα του καινούριου σχολικού έτους και στην πορεία προσαρμοζόμαστε, γονείς και παιδιά στους σχολικούς ρυθμούς.

Ας θυμηθούμε κι εμείς πώς ήταν για εμάς το πρωινό ξύπνημα, πόσο γλυκό ήταν το κρεβατάκι μας που το αφήναμε τόσο νωρίς. Πόσο η νύστα βάραινε τα βλέφαρα μας τις πρώτες ώρες του μαθήματος κι όμως έπρεπε να ακούμε τη δασκάλα...

 

Πόσο πονούσε ο πωπός μας τόση ώρα να καθόμαστε σε εκείνες τις ξύλινες καρέκλες. Πόσο δύσκολο ήταν κάποτε να παρακολουθήσουμε το μάθημα ενώ άλλα παιδιά κάναν φασαρία ή εμείς πεινούσαμε/διψούσαμε/θέλαμε τουαλέτα και ντρεπόμασταν να το πούμε.....Τόσα και τόσα έχουμε να θυμηθούμε.

Μα το πιο βασικό: να θυμηθούμε ότι ήμασταν κι εμείς παιδιά. Και τώρα ως γονείς θα τα περάσουμε ξανά τα ίδια αλλά από την μεριά του γονέα.

Ρόλος όμως του γονέα, δεν είναι να κάνει τα πάντα πιο εύκολα για το παιδί του για να μην ταλαιπωρηθεί.

Αν δεν ταλαιπωρηθεί λίγο όπως εμείς, πώς θα μεγαλώσει, πώς θα ωριμάσει;

Αν στο σπίτι δεν μάθει να συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο από αυτό που ζητάει, αν δε μάθει στην άρνηση των γονέων του σε παράλογα του αιτήματα, τότε πώς θα μπορέσει στο σχολείο να πειθαρχήσει στο δάσκαλο;

Αν δε μάθει στο σπίτι να μοιράζεται με τα αδερφάκια του και να μην τα θέλει όλα δικά του, πώς θα συνάψει στέρεες φιλίες με τους συνομηλίκους του;

Αν δε μάθει να σέβεται την ιδιαιτερότητα του καθενός αντί να κοροιδεύει-όσο αθώα ή παιχνιδιάρικα κι αν το κάνει, δεν παύει να είναι λάθος-τότε σε τί άνθρωπο θα εξελιχθεί;

Αν δεν μάθει να προσφέρει αλλά ξέρει μόνο να ζητάει και να παίρνει, τότε τι μπορεί κανείς να περιμένει από αυτό;

Αν δε μάθει ότι έχει τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις, τότε μέχρι πού θα φτάσει στη ζωή;

Αγαπητοί μου γονείς, ό,τι κάνουν τα παιδιά μας είναι αποτέλεσμα τόσο των κληρονομικών τους χαρακτηριστικών όσο και της ανατροφής τους. Τα πρώτα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το δεύτερο. Η ανατροφή στο σπίτι είναι το παν.

Αν στα πρώτα του χρόνια ένα παιδί πάρει τα απαραίτητα από τους γονείς, τότε είναι έτοιμο και για το σχολείο. Τότε οι δασκάλοι μπορούν να δουλέψουν μ' αυτό.

Μην κουράζεστε συνεχώς να μιλάτε, να εξηγείτε, να επικοινωνείτε με κάθε τρόπο με τα παιδιά σας. Γιατί είναι λίγος ο χρόνος που έχουμε για να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για τα παιδιά μας.

Χρειάζονται το χρόνο μας, τη συμβουλή μας, τις απαγορεύσεις και τα όρια από εμάς, την επιβράβευση, την τρυφερότητα, την καθοδήγηση. Δε θα θυμούνται τα ακριβά τους παπούτσια ή τα όμορφα ρούχα από εμάς. Η έμπρακτη αγάπη μας όμως θα έχει γραφτεί στη ψυχή τους ανεξίτηλα και θα είναι παντοτινή πηγή δύναμης και έμπνευσης.

Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά μας σ' εμάς θα μοιάσουν, ακόμη κι αν δεν το επιλέξουν συνειδητά. Όπως κι εμείς άλλωστε μοιάζουμε με τους δικούς μας γονείς. Τι θα θέλαμε να κρατήσουν από εμάς;

Κάθε μορφή προβληματικής συμπεριφοράς από τα παιδιά μας είναι πλήρως διαχειρίσιμη αν αφιερώσουμε το χρόνο να καταλάβουμε το παιδί μας, να του μιλήσουμε και να το συμβουλέψουμε με όση αγάπη του έχουμε. Τα λάθη άλλωστε τα κάνουμε για να μαθαίνουμε.

Ας μην παύουμε ποτέ να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη!

 


 

Πλατεία Ελευθερίας 15, 4ος όροφος,  Σιδηρόκαστρο Σερρών,

τηλ.: 23230-25595, κιν.: 6938031098, E-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

maria-andreou.gr

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Κράτα το

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN