Πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Τα παιδιά χαίρονται που θα ξαναβρούν τους φίλους τους, οι γονείς χαίρονται που θα μπουν σε πρόγραμμα και το δίδυμο σχολείο-οικογένεια θα προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, άλλες τάξεις, άλλοι δάσκαλοι, άλλες δραστηριότητες.
Τα μεγαλύτερα παιδιά όμως, οι σημερινοί έφηβοι, περνούν το κατώφλι του σχολείου μετρώντας αντίστροφα προς την έξοδο από αυτό. Δεν έχουν την ίδια αγωνία για την πρώτη μέρα, αλλά αγωνιούν για την τελευταία. Στις ηλικίες 15-18, σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, οι έφηβοι έχοντας μικρή γνώση του εαυτού τους και του κόσμου, καλούνται να κάνουν σχέδια και επιλογές για το μέλλον τους. Επιλογές που θα έπρεπε να γίνονται με βάση τις κλήσεις και τα ενδιαφέρονται του κάθε παιδιού, ξεχωριστά ως μοναδική προσωπικότητα και όχι τσουβαλιάζοντας τη γνώση σε 4-5 μαθήματα επιλογής, που στην ουσία δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση.Ως μητέρα εφήβου δε θα ξεχάσω ποτέ τον καθηγητή που όταν τον ρώτησα πως τα πάει στο μάθημά του ο γιος μου, μου είπε: “Το παιδί σας δε θα κάνει τίποτα”. Τι εννοούσε ο ποιητής; Ότι ο γιος μου που δεν ήταν καλός στο μάθημά του θα έχει ένα αποτυχημένο μέλλον; Επειδή δεν του αρέσει η Φυσική; Του αρέσουν όμως τόσα άλλα πράγματα. Γιατί δεν μου είπε σε τι είναι καλός; Ένας χαμηλός βαθμός δεν μπορεί να στερήσει από κανένα παιδί τα όνειρα και τα ταλέντα του. Όλοι έχουμε ταλέντα και δεξιότητες που πολλές φορές δεν τις ανα-γνωρίζουμε ή δεν τις εξελίσσουμε.
Κι αν όχι οι εκπαιδευτικοί, ποιος μπορεί να ανιχνεύσει καλύτερα τις ιδιαίτερες κλήσεις ενός παιδιού; Σίγουρα μεταξύ των μαθητών θα υπάρχει ένας καλλιτέχνης, ο οποίος δεν χρειάζεται να ξέρει άριστα Μαθηματικά… Θα υπάρχει ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για την Λογοτεχνία… Θα υπάρχει ένας μουσικός, του οποίου οι βαθμοί στη Χημεία δεν θα έχουν ποτέ καμία σημασία… Θα υπάρχει ένας αθλητής, του οποίου η καλή σωματική κατάσταση είναι πιο σημαντική από τις γνώσεις του στη Φυσική…

Στείρα γνώση χωρίς αγάπη για αυτό που μαθαίνουμε είναι μαρτύριο. Η γνώση στον άνθρωπο πρέπει να είναι μια κατάσταση χαράς, είτε αυτή έχει να κάνει με τη μόρφωση, είτε με την προσπάθεια του ατόμου να γνωρίσει τους άλλους ή τον ίδιο του τον εαυτό. Μόνο έτσι το παιδί σας θα μπορέσει να κάνει επιλογές που στο μέλλον θα είναι ευτυχής για την όποια επαγγελματική του πορεία. Κι αν στα 16 των παιδιών σας αγχώνεστε για το άγνωστο και αβέβαιο μέλλον, βοηθήστε τα να κάνουν το άγνωστο γνωστό και να γίνουν καλύτεροι σ’ αυτό που αγαπούν. Κι αν σας αποθαρρύνει κάτι ως γονείς, να θυμάστε: Κανείς δεν πρέπει να εξουσιάζει τις προοπτικές και τα όνειρα των παιδιών μας, αλλά μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη των προοπτικών και των ονείρων τους για ένα καλύτερο αύριο.Δείτε κι ένα αισιόδοξο βιντεάκι που θα σας κάνει να αλλάξετε τρόπο σκέψης και επιλογών φαγητών.

 

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN