Παρασκευή σήμερα. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μια συνηθισμένη Παρασκευή, τελευταία μέρα εργασίας για τους περισσότερους και η αρχή ενός χαλαρωτικού Σαββατοκύριακου.

Δεν είναι όμως. Σήμερα έχουμε Black Friday. Το λένε παντού. Σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, σε αφίσες, σε κάθε μαγαζί. Κι όλα αυτά σε μαύρο φόντο. Μια μέρα που μπορεί να σε φοβίσει κιόλας. Έχουμε την Παρασκευή και 13, όπου όλο και κάποιες προφυλάξεις παίρνεις –αποφεύγεις τις μαύρες γάτες ας πούμε- έχουμε και τη Black Friday αλλά δεν ξέρουμε πώς να προφυλαχτούμε!

 

Ο θεσμός της Black Friday ξεκίνησε την δεκαετία του '60 και γιορτάζεται κάθε χρόνο, την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Την συγκεκριμένη ημέρα, τα εμπορικά καταστήματα διαθέτουν τα εμπορεύματά τους σε χαμηλότερες τιμές, ενώ ανοίγουν από τα χαράματα, με τον κόσμο συχνά να διανυκτερεύει έξω από τις βιτρίνες τους, σε μια προσπάθεια να μπει νωρίτερα μέσα και να καταφέρει να αποκτήσει το προϊόν που επιθυμεί, πριν το προλάβει κάποιος άλλος.

Όμως τα τελευταία χρόνια η Black Friday έχει εξελιχθεί σε... τριήμερο εκπτώσεων δεδομένου ότι η... γιορτή αρχίζει την Παρασκευή, αλλά διαρκεί και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Η Black Friday ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όμως τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε και στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, τη Γαλλία, την Ινδία και εσχάτως και στην Ελλάδα.

Το «σκέφτομαι άρα υπάρχω» λοιπόν, έγινε «ψωνίζω άρα υπάρχω». Η διαδικασία της αγοράς χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση ψυχικής διέγερσης και απομάκρυνσης από την πραγματικότητα, κατά την οποία το χρήμα χάνει στα μάτια μας εντελώς την αξία του. Παρόλα αυτά, αυτή η ευφορία είναι εφήμερη και είναι καταδικασμένη να ξεφουσκώσει γρήγορα αφήνοντας στη θέση της μια κατάσταση μελαγχολίας. Συχνά μετά τις αγορές διακατεχόμαστε από τύψεις και ατέλειωτα ερωτηματικά για τα «άχρηστα ψώνια» που τα κρύβουμε βαθιά στην ντουλάπα. Έτσι ξεκινά ένας νέος φαύλος κύκλος: το αίσθημα του ανικανοποίητου παραμένει και ξαναγεννά την ανάγκη για την απόκτηση κάποιου άλλου αγαθού.

Μετά από επτά χρόνια βαθιά κρίσης, τόσο οικονομικής, όσο και συναισθηματικής, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη, ότι τα πράγματα που έχουμε χάσει και που έχουμε πενθήσει γι’ αυτά, είναι ανυπολόγιστης αξίας. Έχουμε χάσει φίλους, που δε βλέπουμε πια, στιγμές με την οικογένειά μας, έχουμε χάσει γιορτές, γενέθλια, επετείους, αφού σκεφτόμαστε ότι όλα αυτά κοστίζουν και προτιμούμε την απομόνωση από τη λιτή συνεύρεση.

 

Η αλόγιστη καταναλωτική μανία δεν κάνει κακό μόνο στο πορτοφόλι μας, αλλά απειλεί τις προσωπικές μας σχέσεις, συνεπώς και την ψυχική μας υγεία. Εκτός αν από μια συνάντηση με φίλους το Σάββατο, προτιμάς να έχεις στα χέρια σου το νέο smartphone -που πήρες τη Μαύρη Παρασκευή- και να ζεις την εικονική σου πραγματικότητα μέσα απ’ αυτό. 

Login Form

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Serrebrity

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 8, Σέρρες

Τηλ.: 2321307662
 
KARPOUZAKIS • ART & GRAPHIC DESIGN